Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Euro op historisch dieptepunt

Slotcall: Euro op historisch dieptepunt

We begonnen de dag nog ruim 0,5% in het groen, maar als snel ging het bergafwaarts met de beurs. Uiteindelijk resteert er een verlies van liefst 2,4%.

Het bericht van Bank of America waarin het waarschuwt voor een winstrecessie doet het sentiment geen goed. De Amerikaanse zakenbank verwacht dat de winsten van de Europese Stoxx 600 volgend jaar met 10 tot 20% zullen dalen. De reden is de hoge inflatie en de afnemende economische activiteit.

Euro keldert 1,7%

Het grote verhaal van de dag is echter de koersimplosie van de euro. Ten opzichte van de dollar moet de euro liefst 1,7% prijsgeven, waardoor het valutapaar handelt tegen 1,024. Daarmee noteert de euro ten opzichte van de wereldreservemunt op het laagste niveau sinds 2003.

Ondergetekende was toen nog een jongetje van negen jaar met een volle bos haar, dus het geeft aan hoe ver terug we in de tijd moeten. De dollar is traditiegetrouw een vluchthaven, maar wat ook meespeelt is het grote verschil in monetaire beleid tussen de ECB en Fed. Daar waar de Amerikaanse centrale bank de rente al enkele keren fors heeft verhoogd, blijft de ECB op zijn handen zitten.

Het wordt daardoor voor Europeanen aantrekkelijker om in Amerikaanse staatsobligaties te beleggen, waardoor de vraag naar dollars toeneemt. Een hogere prijs is het logische gevolg.

Britse zakenbank oordeelt positief over Philips

Nu over naar de aandelenmarkt. De koers van Philips daalt vandaag met slechts 0,4% en daarmee is het op deze beursdag een ware outperformer. Dit toont aan hoe slecht het beurssentiment momenteel is.

De reden voor deze 'outperformance' is waarschijnlijk de relatief beperkte koersdoelverlaging van Barclays. De Britse zakenbank stelde zijn targetprice voor Philips slechts met €0,50 neerwaarts bij tot €45. 

We hebben geen inzage gehad in het analistenrapport, maar we vermoeden dat Barclays rekent  op relatief lage schadeclaims vanuit de VS. Tegen ABM Financial News spreekt Barclays over bemoedigende onderzoeksresultaten t.a.v. de slaapapneu-apparaten.

Andere zakenbanken niet

Andere zakenbanken denken er daarentegen heel anders over. JPMorgan Cazenove en UBS hebben het aandeel zelfs op de verkooplijst staan. Laatstgenoemde hanteert zelfs een koersdoel van slechts €18.

Deze grote verschillen zullen voor veel beleggers verwarrend overkomen. Toch is deze onenigheid tussen analisten niet zo vreemd. Het is momenteel praktisch ondoenlijk om tot een fatsoenlijke schatting te komen van de eventuele schadeclaims.

Hiervoor is er simpelweg nog teveel onduidelijk. Wij rekenen met €3 miljard aan claims, maar mocht het in een worst-case-scenario €10 miljard worden dan zou ons koersdoel ook met minimaal 30% zakken. Simpelweg omdat het bedrijf dan een deel van zijn business moet verkopen.

In het onderstaande artikel leest u ons meest recente analyse over Philips. 

Airbus

Ondanks dat de koers van Airbus (-3,9%) nog niet terug is op het niveau van voor de coronapandemie, heeft het bedrijf de crisis goed doorstaan. De vliegtuigbouwer heeft sinds de start van de pandemie weliswaar te maken gehad een sterk gedaalde orderintake, maar de markt verwacht dat de omzet volgend jaar weer terug is op het oude niveau.

Hier valt iets voor te zeggen. De vliegbehoefte is groter dan ooit en daarnaast 'profiteert' de defensietak van de oorlog in Oekraïne. De defensiebudgetten worden immers stevig opgevoerd, en dat leidt onder andere tot een grotere vraag naar Airbustoestellen.

Daar komt bij dat het bedrijf - in tegenstelling tot Boeing - geen issues kent. Het verschil in performance mag er dus zijn. De afgelopen vijf jaar heeft het aandeel Airbus circa 40% gerendeerd, terwijl Boeing het moet doen met een verlies van 25%.

De verwachtingen van analisten zijn hooggespannen, zo rekenen zij erop dat de winst per aandeel in de periode 2022-2025 met liefst 85% toeneemt tot $9,54. Voor een cyclisch aandeel lijkt dit - zeker in het huidige economische klimaat - een tikje optimistisch. 

In het onderstaande artikel leg ik uitgebreid uit of u de aandelen beter wel of niet kunt kopen.

Rentes 

Er vindt een vlucht in plaats in (veilige) obligaties. De Nederlandse tienjaarsrente keldert met liefst 10 basispunten tot 1,60% en dat is een signaal dat beleggers voorsorteren op een recessie. De Duitsers doen er met een min van 13 basispunten nog een schepje bovenop. Kortom, wie overwogen in staatsobligaties zit, is vandaag spekkoper.

 • Nederland: -10 basispunten (+1,60%)
 • Duitsland: -13 basispunten (+1,21%)
 • Italië: -4 basispunten (+3,31%)
 • Verenigd Koninkrijk: -12 basispunten (+2,08%)
 • Verenigde Staten: -9 basispunten (+2,81%)

Brede markt

 • De AEX (-2,4%) gaat omlaag in lijn met de overige Europese indices. Alleen de Belgische beurs (-0,6%) houdt goed stand.
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) stijgt 9,0% tot 29,1 punten.
 • Wall Street keldert ook 2%. Opvallend is dat de Nasdaq (-1,0%) de schade het meest beperkt houdt.
 • De euro daalt 1,7% en noteert 1,024 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
 • Goud (-2,4%) en zilver (-4,2%) hebben last van de sterke dollar.
 • Olie: WTI (-10,7%) en Brent (-9,8%) gaan aan puin.
 • Bitcoin (-2,6%) moet het ook niet van dit soort dagen hebben.

Het Damrak  

 • De rentes maken een duikvlucht en dan zijn de verzekeraars even niet the place to be. Dan hebben we het uiteraard over alleen de dag van vandaag. Voor de middellange termijn liggen er immers weldegelijk kansen.
 • Met name Aegon (-8,5%) doet pijn aan de ogen
 • Ahold (-0,7%) krijgt een koersdoelverlaging van Jefferies om de oren, maar desondanks maakt het zijn naam als veilige haven aardig waar.
 • Prosus (+3,3%) is sinds de aankondiging van het oneindige aandeleninkoopprogramma in trek.
 • De olieprijs keldert en dan is het niet zo gek dat Shell (-8,6%) deelt in de malaise. Alleen deze uitslag is wel heel erg extreem
 • Alle oliegerelateerde waardes liggen overigens slecht. De aandeelhouders van Fugro (-8,5%) kunnen ook maar beter even niet op hun koersenscherm kijken.
 • Wolters Kluwer (+0,5%) kunt u wat Goldman Sachs betreft kopen. Als u een inflatiebestendig aandeel zoekt dan is de dataleverancier een interessante kandidaat. Hier leest u er meer over.
 • De koers van Flow Traders (+1,9%) is de laatste dagen volledig in elkaar getrapt, maar vandaag zit er een leuk herstel in. Gisteren gaf de IEX-Beleggersdesk al aan geen verklaring te kunnen vinden voor de recente koersdaling.
 • OCI (-8,7%) opereert in een conjunctuurgevoelige business dus als er een recessie wordt ingeprijsd gaat dit soort aandelen het hardst omlaag.
 • Dit geldt eveneens voor AMG (-6,3%).
 • Air France-KLM (-4,0%) bewijst vandaag waarom het aandeel alleen geschikt is voor beleggers die graag van hun geld af willen. 
 • Tot slot begint Ebusco (+0,4%) te lijken op een veilige haven. Sowieso liggen aandelen met een duurzaam tintje er goed bij. Alfen (+3,3%) is daarvan een mooi voorbeeld.

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

 • Aalberts: naar €51 van €58 en houden - Bank Degroof
 • Ahold: naar €26 van €28 en houden - Jefferies
 • ArcelorMittal: naar €40 van €45 en kopen - Kepler Cheuvreux
 • Philips: naar €24 van €25 en houden - Deutsche Bank 
 • Philips: naar €45 van €45,50 en kopen - Barclays
 • Shell: naar €39 en kopen - Goldman Sachs
 • UMG: starten met kopen en €27,10 - Goldman Sachs
 • Wolters Kluwer: naar €113 en kopen - Goldman Sachs

Agenda woensdag 06 juli 

Consensus

 

 1. 08:00Duitsland fabrieksorders mei-0,6% MoM
 2. 15:00Fed-lid Williams spreekt
 3. 16:00VS ISM non-Manufacturing Index jun54,5icon waarschuwing
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 05 aug Slotcall: Goed nieuws is slecht nieuws 1
 2. 05 aug IJzersterke cijferset van Aedifica
 3. 05 aug Dit is waarom de koersen weer stijgen 4

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
 1. DerksVisie 5 juli 2022 18:10
  De Amerikanen drukten 1000en miljarden dollars bij tijdens de coronacrisis. En omdat wij(ECB en consorten) de dollar ondersteunen is de munt niet als een kaartenhuis in elkaar gezakt maar overeind gebleven. Maar dankzij deze ondersteuning hebben wij de gecreëerde inflatie compleet voor onze kiezen gekregen. En als klap op de vuurpijl zakt onze munt nu compleet in elkaar.

  Lesgeld (letterlijk en figuurlijk) voortaan alle bedrijven in Europa verplichten met de Euro te rapporteren/handelen. Zodat de dollar niet meer noodzakelijk is om te ondersteunen met Europees verdienden centen.
 2. forum rang 6 Just lucky 5 juli 2022 18:25
  OCI (-8,7%) opereert in een conjunctuurgevoelige business dus als er een recessie wordt ingeprijsd gaat dit soort aandelen het hardst omlaag.
  Dit geldt eveneens voor AMG (-6,3%).

  Zo kan je overal wel een verhaaltje bij verzinnen. De grootste inkomstenbron voor OCI is kunstmest en die markt ligt er zeer sterk bij (hoge voedselprijzen, lage voorraden en hoge gasprijzen, wat zeer gunstig is voor Oci), dat cyclisch kan je dus met een korrel zout nemen. Geldt ook voor AMG, grootste inkomstenbron is spodumene, en de prijs daarvan ligt ook supersterk, iedereen in de wereld schreeuwt om spodumene (vandaag is de prijs gesloten op 5000$/ton, het hoogste punt ooit). Een recessie kan de prijs wel wat doen afkomen, zelfs bij een halvering ligt de prijs nog boven het gemiddelde niveau in Q1, toen AMG sterke resultaten presenteerde.
 3. treasury t 5 juli 2022 18:34
  Hallo Derksvisie.

  Ik neem aan dat je de wereld begrijpt.In de Eurowereld zijn er vele landen die dieper in de schulden zitten dan de USA.De Euro is een soort EU crypto.,die echter ongelimiteerd wordt bijgedrukt.Ongeacht de economische groei.Deze ligt in de USA veel hoger dan in Europa.Je autocratische cq Poeitin achtige opmerking over verplichte betalingen in EURO geeft mij de indruk dat je in St Petersburg werkt.Daar vinden ze een sterke $ ook niet leuk. Die dicteert de wereld en daar willen ze graag vanaf.

  Je refereert aan het handelsbalans tekort ...Je geliefde EU/Duitsland heeft een overschot met de US van $100 ld ++ pj. evenals China...Waar denk je dat we van eten...Daarnaast betalen de US onze defensie...Heb je liever een Rus in je tuin..
 4. forum rang 4 Jopieklaploper 5 juli 2022 19:29
  Op naar de 50 dollarcent voor een euro. Ik lig er niet wakker van, want dit is precies wat we verdienen.

  Niemand die daar een traan om zal laten, hetzelfde geldt voor edelmetalen, op naar de 0 dollar voor Zilver en goud want dat is precies wat ze waard zijn.

  Ik verwacht zelfs over 1 jaar dat 1 dollar 3 euro zal kosten.

  Bitcoin staat binnen 3 maand op 500.000 dollar.
 5. DerksVisie 5 juli 2022 20:29
  quote:

  treasury t schreef op 5 juli 2022 18:34:

  Hallo Derksvisie.

  Ik neem aan dat je de wereld begrijpt.In de Eurowereld zijn er vele landen die dieper in de schulden zitten dan de USA.De Euro is een soort EU crypto.,die echter ongelimiteerd wordt bijgedrukt.Ongeacht de economische groei.Deze ligt in de USA veel hoger dan in Europa.Je autocratische cq Poeitin achtige opmerking over verplichte betalingen in EURO geeft mij de indruk dat je in St Petersburg werkt.Daar vinden ze een sterke $ ook niet leuk. Die dicteert de wereld en daar willen ze graag vanaf.

  Je refereert aan het handelsbalans tekort ...Je geliefde EU/Duitsland heeft een overschot met de US van $100 ld ++ pj. evenals China...Waar denk je dat we van eten...Daarnaast betalen de US onze defensie...Heb je liever een Rus in je tuin..
  Dag Treasury,

  Ik begrijp in ieder geval niet waarom ik met Poetin vergeleken wordt, ik pleit niet voor een zwakke dollar maar voor een normaal tarief voor de Euro. Als het noodzakelijk is om de Dollar koste wat kost te ondersteunen dan zou de EU net zoveel "stimulations packages" moeten uitvoeren als de VS. Als de EU een paar duizend miljard minder in de economie pompt en de valuta wordt ook nog flink minder waard dan snap je dat dit een gigantische weerslag heeft op onze economie. Dan is het uiteraard logisch dat de ene economie harder groeit dan de ander. Enige oplossing is om de Euro onafhankelijk van andere centrale banken te maken zodat deze inflatie dan niet hoeft te worden overgenomen.

  Wellicht is het nu niet de juiste timing, omdat de U.S. inderdaad onze defensie betaalt. Maar voor de toekomst moet hier toch een les uitgetrokken worden.
 6. forum rang 6 BultiesBrothers 5 juli 2022 21:07
  quote:

  Just lucky schreef op 5 juli 2022 18:25:

  OCI (-8,7%) opereert in een conjunctuurgevoelige business dus als er een recessie wordt ingeprijsd gaat dit soort aandelen het hardst omlaag.
  Dit geldt eveneens voor AMG (-6,3%).

  Zo kan je overal wel een verhaaltje bij verzinnen. De grootste inkomstenbron voor OCI is kunstmest en die markt ligt er zeer sterk bij (hoge voedselprijzen, lage voorraden en hoge gasprijzen, wat zeer gunstig is voor Oci), dat cyclisch kan je dus met een korrel zout nemen. Geldt ook voor AMG, grootste inkomstenbron is spodumene, en de prijs daarvan ligt ook supersterk, iedereen in de wereld schreeuwt om spodumene (vandaag is de prijs gesloten op 5000$/ton, het hoogste punt ooit). Een recessie kan de prijs wel wat doen afkomen, zelfs bij een halvering ligt de prijs nog boven het gemiddelde niveau in Q1, toen AMG sterke resultaten presenteerde.
  Idd. Het enige argument bij IEX tegen OCI is dat het cyclisch is. Ja, zoveel aandelen. Getuigd van weinig kennis als je elke keer met dat argument komt
 7. forum rang 6 jan de vakman 5 juli 2022 21:11
  Nou als je vandaag het advies van Goldman Sachs hebt aangehouden, dan ben je wel van de kouwe kermis thuis gekomen, de winst van gisteren, ging dubbel aan gort bij shelletje, lichtpuntje hoe meer de € zakt, hoe hoger het dividend en voor deze giga koersval geldt precies het zelfde, milieu defensie zal ook wel een aandeel in de valpartij hebben, ze bijten liever hun tong af, dan dat ze een goed woord over shell zeggen, geruststelling; recessie of niet, de olieprijs blijft hoog!!
 8. watergeus 6 juli 2022 00:03
  Wat een pap analyses weer van IEX. OCI en AMG krijgen juist helemaal geen adviesverlagingen. Bank of America en Ray Dalio en nog wat anderen maken Europa bang en het werkt. Met grove shorts gaan ze er heel veel geld aan verdienen. Of bedrijven nu wel of niet goed lopen. Zij zetten het sentiment uit en de brave euroslaven volgen. NL natuurlijk voorop.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links