Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Just Eat Takeaway wordt compleet afgeslacht

Slotcall: Just Eat Takeaway wordt compleet afgeslacht

Het was een matige beursdag voor de meesten in de AEX (-0,4%), maar een dramatische beursdag voor Just Eat Takeaway (-16,5%). Beleggers lieten (bijna) niets heel van de maaltijdbezorger.

De reden dat het paradepaardje van Jitse Groen vandaag werd uitgekotst is Grubhub. Adam DeWitt, CEO van de Amerikaanse onderdeel van Just Eat Takeaway, zei tegen The Wall Street Journal dat Grubhub vooral opzoek is naar een partner. Blinde paniek natuurlijk bij aandeelhouders, want een verkoop van Grubhub leek opeens niet meer het uitgangspunt.

Grubhub is zwaar verlieslatend en drukt de resultaten van het moederbedrijf gigantisch. Aandeelhouders zien Grubhub dan ook liever gisteren dan vandaag verkocht worden. Dat vindt Berenberg overigens ook, want de zakenbank gaf voorbeurs ook nog eens een verkoopadvies af.

 

Om het grote geldlek te stoppen probeerde Just Eat de boel te sussen door te melden dat er in de communicatie niets veranderd is en dat er nog altijd gezocht wordt naar een partner óf koper. Veel heeft het niet geholpen, want er is vandaag ruim €642 miljoen aan beurswaarde in rook opgegaan.

Amerikaanse economie krimpt nog iets harder

In het eerste kwartaal van dit jaar is de economie in de Verenigde Staten nog iets harder gedaald dan gedacht, dat blijkt uit de definitieve cijfers van het Amerikaanse ministerie van handel. Het bruto binnenlands product daalde in het eerste kwartaal niet met 1,5% op jaarbasis, maar met 1,6%. In het vierde kwartaal van 2021 groeide de Amerikaanse economie juist nog 6,9%.

Vertrouwen ernstig aangetast

Fagron (-3,8%) heeft een stevige tik op de vingers gekregen van de Amerikaanse toezichthouder FDA. De medicijnbereider maakt fouten bij het herverpakken van farmaceutische ingrediënten, waardoor er een risico ontstaat op kruisbesmetting. Gisteren kelderde Fagron al bijna 10% en vandaag deed het aandeel dat nog eens dunnetjes over.

“Wat opvalt is dat de waarschuwingsbrief van de FDA al op 14 juni is verstuurd naar het management van Fagron. Pas gisteren - dus twee weken later - is deze brief openbaar geworden. Omdat het gaat om serieuze aantijgingen en koersgevoelige informatie, had deze brief naar onze mening veel eerder naar buiten moeten komen”, schrijft analist Niels Koerts. De brief en de lakse wijze van communiceren tast het vertrouwen van de IEX Beleggersdesk in het management ernstig aan. U leest er alles over in de nieuwste analyse van Fagron.

 

Geef nog niet op

Het is nog steeds niet duidelijk of het afbrokkelende schuim van de slaapapneu-apparaten van Philips (-0,1%) leidt tot het vrijkomen van giftige dan wel kankerverwekkende stoffen. Zolang deze onzekerheid er is, zal de markt een extreem negatief scenario inprijzen met een lage beurskoers als gevolg.

Toch moet u niet opgeven, stelt analist Niels Koerts. Er zit namelijk wel degelijk waarde in deze onderneming. Het bedrijf opereert in een markt die op lange termijn bovengemiddeld zal blijven groeien en daarnaast ligt er voldoende ruimte om de winstgevendheid te verhogen. Maar maakt dat Philips aantrekkelijk nu er een eventuele miljardenschikking op de loer ligt. Daar leest u in de analyse van Philips meer over.

 

Nieuwe podcast voor startende beleggers

Nog een heugelijk nieuwtje: IEX komt met een gloednieuwe podcast voor startende beleggers. Deze zal vanaf begin juli tweewekelijks verschijnen op onze nieuwe educatiesectie. Samen met Niels Koerts zal ik deze podcast genaamd BeleggersBootcamp presenteren.

 

Luisteraars krijgen zelf ook een rol in de show. Zo worden zij betrokken bij enkele vaste rubrieken in de nieuwe podcastreeks. In het beursdilemma wordt luisteraars elke aflevering een lastig dilemma voorgelegd. Daarnaast kunnen zij voorafgaand aan elke aflevering hun vragen afvuren op de sprekers in de podcast. Een vragenrondje, net als de IEX BeleggersPodcast, maar dan voor degenen voor wie de BeleggersPodcast nog iets te ingewikkeld is. Luister hieronder alvast de trailer.

Overmorgen is het zover

Over de IEX BeleggersPodcast gesproken, komende vrijdag is het zover. Dan vormt Spant! in Bussum het decor voor de IEX Beleggersdag en wordt de podcast live opgenomen. U kunt daarbij zijn. Daarvoor moet u wel even een kaartje bemachtigen. Gelukkig zijn er hier nog enkele te krijgen. 

Rentes 

Kleine rente-uitslagen lijken er tegenwoordig niet meer in te zitten. Ook vandaag weer gaat het met flinke stappen. In Nederland zakt de tienjaarsrente namelijk met acht basispunten tot 1,88%. Vergeleken met de landen om ons heen valt die daling dan nog mee.

Brede markt

 • De AEX (-0,4%) presteert minder slecht dan de Franse CAC 40 (-1%) en de Duitse DAX (-1,6%).
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) stijgt tot 28,8 punten.
 • Wall Street is wisselvallig: S&P 500 (-0,1%), Dow 30 (+0,2%) en de Nasdaq (-0,1%).
 • De euro daalt 0,5% en noteert 1,047 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
 • Goud (-0,1%) en zilver (-0,7%) dalen beide.
 • Olie: WTI (+0,1%) en Brent (+0,3%) stijgen een beetje.
 • Bitcoin (-1%) koerst wat lager.

Het Damrak  

 • Deutsche Bank heeft zijn koersdoel voor Philips (-0,1%) verlaagd van €30 naar €25. Daarbij blijft het houdadvies intact.  
 • Bloomberg meldde vandaag dat Shell (+0,3%) op het punt staat om een belang te nemen in een LNG-project ter waarde van $29 miljard in Qatar.
 • Vergeleken met de horrorkoers van Just Eat Takeaway zien de andere aandelenkoersen er niet heel slecht uit vandaag, maar ook Signify (-3,4%) en Unibail (-4,1%) en AkzoNobel (-3,7%) beleefden geen leuke dag op de beurs. Op de maaltijdbezorger na zijn dit de grootste dalers uit de hoofdindex.
 • Prosus (+3%) presteert juist opvallend goed, ondanks de forse koersdoelverlaging die Degroof Peter gisteren gisteren doorvoerde.
 • Unilever (+0,5%) heeft het zakelijke belang in de Israëlische tak van Ben & Jerry’s verkocht aan Avi Zinger.

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

 • Philips: naar €25 van €30 en houden - Deutsche Bank
 • KPN: naar €4,40 van €3,60 en kopen - JPMorgan Research
 • Fagron: naar €25 van €24 en kopen - Kempen
 • Aalberts: naar €54 van €58 en houden - Morgan Stanley
 • Just Eat Takeaway: verkoopadvies met een koersdoel van €16,30 - Berenberg
 • IMCD: koopadvies met een koersdoel van €150 - Jefferies
 • Heineken: naar €96 van €98 en houden - Morgan Stanley

Agenda donderdag 30 juni 

00:50 Industriële productie - Mei vlpg (Jap)
03:30 Inkoopmanagersindex - Juni (Chi)
06:30 Detailhandelsverkopen - Mei (NL)
06:30 Producentenprijzen - Mei (NL)
08:00 Detailhandelsverkopen - Mei (Dld)
08:00 Economische groei - Eerste kwartaal def. (VK)
08:45 Inflatie - Juni (Fra)
09:55 Werkloosheid - Juni (Dld)
11:00 Werkloosheid - Mei (eur)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Persoonlijke inkomens en PCE-inflatie - Mei (VS)
15:45 Inkoopmanagersindex Chicago - Juni (VS)
00:00 Bijeenkomst OPEC+

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. 09 aug Slotcall: De chippers hebben het zwaar 6
 2. 04 aug Slotcall: Ahold blaast beursgang Bol.com af en Pharming schiet omhoog 17
 3. 02 aug Slotcall: Internationale spanningen lopen op en uitschieters op het Damrak 4

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 jonas 29 juni 2022 18:39
  Overspannen reactie op advies Berenberg die in het verleden vreemd bezig was met een bepaald aandeel in de biotech..

  Heb er 600 bijgekocht en daarmee al ca E 600 verdiend. CEO Jetse Groen moet zich zeker niet laten opjagen om onderdelen zwaar onder de prijs te gaan verkopen aan de aasgieren.

  Groet, Jonas
 2. forum rang 8 Lepre Chaun 29 juni 2022 18:52
  Voor JET wordt al jaren gewaarschuwd alle vlaggen , signalen etc etc .
  De belegger kan zich beters gaan richten op welke sector de recessie de winnaar gaat worden.
  AMG er komt een IPO aan en de Energietransitie en EV .
  Kijk vooruit over de horizon , nieuwe tijd het is electricitijd !
 3. forum rang 4 Jopieklaploper 29 juni 2022 21:32
  Een knappe prestatie van de AEX. Bijna in de plus gesloten terwijl ongeveer alle aandelen vele procenten naar beneden gegaan zijn op ongeveer 2 na.

  Erg knap en zeer nostra joepie normaal. Wat leven we toch in een heerlijke joepie nostra tijd, de mooiste tijd ooit.

  Lang leve de reset
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links