Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Onverwachte rally

Slotcall: Onverwachte rally

Ik ben blij dat ik geen handelaar ben, want op deze beurs valt werkelijk geen peil te trekken. Zonder duidelijk aanwijsbare reden wint de AEX liefst 3,8%.

Gisteren meldden diverse nieuwsmedia nog dat er een recessie werd ingeprijsd en vandaag worden de slingers alweer uit de kast getrokken. Het kan verkeren. De onvoorspelbaarheid van de financiële markten is de belangrijkste reden waarom ik vooral oog heb voor de lange termijn.

Wie belegt over een lange periode is in de regel immers altijd winnaar. Tenzij u uiteraard alleen maar bedrijven koopt die geld verbranden als water. Bijvoorbeeld een Air France-KLM (-1,3%). Als je het als cyclisch bedrijf voor elkaar krijgt om op een dag als deze te dalen dan ben je af.

Het zijn vooral de cyclische fondsen die de weg omhoog vinden, al doen defensieve havens zoals Unilever (+3,1%) en Wolters Kluwer (+3,0%) ook mee met het feestje. De absolute knaller is UMG (+9,3%). Het platenlabel maakte vanochtend bekend ruim €1 miljard op te willen halen middels een obligatie. Dit lijkt mij overigens niet de aanleiding voor deze koersstijging.  

AMG

AMG (+3,1%) heeft de laatste weken de volledige koerswinst van dit jaar prijsgegeven. De markt vreest een nieuwe recessie en dan is deze cyclische metaalspecialist over het algemeen niet the place to be.

Toch is er een reële kans dat AMG deze keer iets minder last krijgt van een recessie. Volgens analist Paul Weeteling is de omslag van fossiele brandstoffen naar elektrische aandrijving dusdanig sterk dat de vraag naar metalen die dat faciliteren, zoals lithium en vanadium, ook in een recessiescenario blijft toenemen.

Momenteel noteert AMG tegen 25 keer de verwachte winst over 2022. Dat lijkt prijzig, maar de markt rekent volgend jaar op een forse winststijging, waardoor de waardering naar verwachting zakt naar een multiple van 7. Of u de aandelen op het huidige niveau kunt oppikken, leest u in het onderstaande artikel.

ASR

De koers van ASR (+2,9%) is sinds de piek in april met circa 20% gekelderd. Dit is opvallend omdat verzekeraars juist baat hebben bij een hogere rente. 

Een hogere rente is positief voor een verzekeraar, omdat die dan een hogere opbrengst behaalt uit vastrentende beleggingen. Daarnaast hoeft ASR bij een hogere rente op lange termijn minder kapitaal aan te houden, aangezien het dan mag rekenen met een hogere rekenrente.

Hoe minder kapitaal een verzekeraar binnenboord hoeft te houden, hoe meer het in de vorm van een aandeleninkoopprogramma en dividend kan uitkeren aan zijn aandeelhouders.

Momenteel noteert ASR tegen een dividendrendement van 6,7% en koopt het circa 1,5% van het totaal uitstaande aandelen in. Wat ik van dit aandeel vind, leest u in het onderstaande artikel.

Ebusco

Goed nieuws voor Ebusco (+1,2%). Het concern zal 23 Ebusco 3.0-bussen leveren aan een Zweedse openbaarvervoersdienst. Financiële details werden - helaas een gewoonte - niet bekendgemaakt.

Wel een mooie stap: het is voor het eerst dat Ebusco de Zweedse markt betreedt. Daarmee komt het aantal landen waar het concern actief is inmiddels op acht.

De markt reageert relatief lauwtjes aangezien de markt vandaag aanzienlijk harder stijgt dan Ebusco. Deze opdracht is dus geen gamechanger. Wat u met de aandelen moet doen, leest u in de onderstaande analyse van analist Martin Crum.

Rentes

De rentes gaan vandaag omhoog, maar de rest van de week was precies het omgekeerde het geval. Per saldo zijn de vergoedingen op tienjaars staatspapier dus juist gekelderd. Dit geldt met name voor Europa. Vorige week noteerde de Duitse yield bijvoorbeeld op 1,75%. Daar is nog maar 1,43% van over.

 • Nederland: -2 basispunten (+1,74%)
 • Duitsland: -1 basispunt (+1,43%)
 • Italië: +6 basispunten (+3,55%)
 • Verenigd Koninkrijk: +1 basispunt (+2,33%)
 • Verenigde Staten: +4 basispunten (+3,11%)

De weeklijstjes

 • AEX deze week: +3,9%
 • AEX deze maand: -5,8%
 • AEX dit jaar: -17,3%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -16,1% 

Donkerrood

De AEX (+3,9%) sluit de week met een stevige plus af en dat hebben we volledig te danken aan deze prachtige slotdag. De verschillen met het buitenland zijn groot, want de Duitsers moeten het doen met een marginaal minnetje van 0,01%. Opvallend is dat de AMX (-0,7%) zelfs in het rood sluit.

AEX

Het zijn de technologiebedrijven die er deze week als een speer vandoor gaan. Met name Adyen (+14,0%) en ASML (+8,0%) hebben er zin in. Groot nieuws over beide bedrijven is er overigens niet. Ik zie het vooral als een technisch herstel. ArcelorMittal (-9,0%) stelt daarentegen teleur. JPMorgan Cazenove haalde de staalgigant recent van de kooplijst.

 

AMX

Basic-Fit (+10,0%) gaat goed, al is de sportschoolketen de laatste weken fors in waarde gezakt. Kempen ziet kansen en zette het fonds gisteren op de kooplijst. Tevens werd het koersdoel verhoogd naar €53. Air France-KLM (-5,9%) lijkt daarentegen niet meer te kunnen stijgen. Door de recente emissie zijn er 300% meer aandelen bijgekomen en ik sluit niet uit dat sommige partijen deze in de verkoop doen.

 

ASCX

Vivoryon (+17,2%) meldde positieve resultaten van een fase-2 studie van het middel Varoglutamstat. Ook rondom Majorel (+12,0%) is er nieuws. Het bedrijf wil fuseren met Sitel. Deze combinatie zou wereldmarktleider moeten worden op het gebied van klantenservice-callcenters.

 

Tot slot rest mij u een fijn weekend toe te wensen. Deze week schrijft Arend Jan de vooruitblik. 

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 10 aug Bristol-Myers: rentedaling biedt kansen
 2. 09 aug HAL: marktomstandigheden Coolblue ernstig verslechterd
 3. 08 aug GBL koopt kat in de zak

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 ischav2 24 juni 2022 20:38
  quote:

  JoeSixpack schreef op 24 juni 2022 19:51:

  Ebusco
  Goed nieuws voor Ebusco (+1,2%). Het concern zal 23 Ebusco 3.0-bussen leveren aan een Zweedse openbaarvervoersdienst. Financiële details werden - helaas een gewoonte - niet bekendgemaakt.
  Deed Imtech ook nooit.
  U hebt zich in het bedrijf verdiept?
 2. Nuchterbekeken 24 juni 2022 20:51
  Twee goede redenen voor relief-rally: Grondstoffenprijzen dalen (dus lagere inflatie en minder renteverhoging ...?) en Amerikaanse huizenprijzen stijgen (dus geen recessie ....?). Laten dit nu juist de grootste zorgen zijn geweest voor de markt de afgelopen week!
  Dus Arend Jan, als je je "hebberigheid" van tijdens de vorige Podcast in daden hebt omgezet, dan ben je nu spekkoper!
 3. forum rang 6 jan de vakman 24 juni 2022 21:22
  Dankzij de goedkope [europese] energie, die ze van poetin kopen, kan china een groeispurt naar +5,5% gaan maken, daar heb je mijns inziens deze mooie dag aan te danken, al is de reden aller bedroefends, poetin zei; ik geen roebels, dan europa geen olie en gas, china lacht zich een aap!!
 4. WinstPercentage 24 juni 2022 23:01
  quote:

  Just lucky schreef op 24 juni 2022 22:25:

  In het artikel over AMG staan tegenstrijdigheden en fouten, zoals de kw van 25, daar klopt niets van en wordt klakkeloos door gekopieerd. De kw voor 2022 zal omstreeks de 7 a 8 liggen.
  beurs.fd.nl/analyse/amsterdam/aex/
  bij FD Geven ze een Kw van 5,2 is maar net hoe je het berekend zo lijkt het '')
 5. forum rang 8 Lepre Chaun 25 juni 2022 10:59
  ING: vertrouwen onder beleggers nog verder gedaald

  AMSTERDAM (ANP) - Het vertrouwen van particuliere beleggers is in juni weer wat gedaald en blijft daarmee erg laag. Dat meldt ING, dat maandelijks het sentiment peilt in zijn BeleggersBarometer. Nederlandse beleggers zijn met name negatief over de Nederlandse economie en de waarde van hun eigen beleggingsportefeuille. Net als in mei zag een ruime meerderheid van de respondenten de waarde van hun portefeuille dalen.

  "De gemaakte verliezen vallen nog mee, als je beseft dat er dit jaar nauwelijks een schuilplaats voor beleggers was", zegt Bob Homan, hoofd ING Investment Office in een toelichting. "Alleen grondstoffen en - binnen aandelen - de energiesector wisten dit jaar positieve resultaten te boeken."

  De graadmeter van ING voor het beleggersvertrouwen daalde van 73 punten in mei naar 69 punten deze maand. Daarmee zijn beleggers pessimistischer dan aan het begin van de coronacrisis. Alleen in februari van dit jaar was het vertrouwen met 68 punten nog een klein beetje lager. Iedere stand boven de honderd wijst op optimisme, onder de honderd juist op pessimisme.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links