Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Weinig hulp van de zwaargewichten

Weinig hulp van de zwaargewichten

Verkopers blijven het koersverloop op de financiële markten domineren. Het inflatiespook zorgt inmiddels voor recessieangst, wat het sentiment op de beurzen geen goed doet.

De aangepaste strategie van de centrale banken om de inflatie te beteugelen houdt beleggers in zijn greep en zorgt al enige tijd voor lagere koersen. Vooral de technologieaandelen gaan gebukt onder de renteverhogingen.

Van de Nederlandse zwaargewichten staat ASML de laatste tijd het meest onder druk. De beurslieveling heeft in korte tijd veel terrein moeten prijsgeven en staat inmiddels ruim 40% onder het all-time high van eind vorig jaar.

Unilever staat al langer onder druk, maar heeft voor dit jaar de schade nog redelijk beperkt weten te houden. Shell weet daarentegen de brede markt ruim te verslaan.  De fors opgelopen olieprijs zorgt voor hogere marges voor het olieconcern en daarmee ook voor een stijgende aandelenkoers. Ik loop de technische plaatjes hieronder langs.

AEX-index

De Nederlandse beurs (AEX-index) zakt steeds wat verder weg en is inmiddels aanbeland op de steun van de oude top van begin 2020 rond 632 punten. De AEX heeft het moeilijk nu er lagere toppen worden gevormd. Verkoopdruk in de index neemt toe.

De AEX-index dient de komende periode opgevangen te worden door de steun, want bij een slotstand hieronder wordt de grote topformatie neerwaarts afgerond en dient er rekening te worden gehouden met een diepere correctie richting de bodem van eind 2020 rond 527 punten.

ASML blijft onder druk staan

ASML is vanaf begin dit jaar flink weggezakt. Nadat de stijgende trend werd afgebroken heeft het aandeel ook een lagere top onder de 200-dagenlijn gevormd. Dit is een zwak signaal.

Nu ASML de laatste koersbodem heeft gebroken, krijgt de dalende fase verder vorm. Blijkbaar hangt er nog steeds aanbod boven de markt. Het beeld blijft zwak zolang ASML lagere toppen en bodems vormt. Neerwaarts koersdoel ligt rond steun €422,25 (bodem van 5 maart 2021). Enkel boven weerstand €642,00 (gevormd op 1 april) verbetert het beeld.

Shell neemt gas terug

Shell heeft het afgelopen jaar een mooie stijging laten zien, maar die is recent stilgevallen. De koers zakt wat terug onder de laatste koerstoppen waarmee het technische plaatje licht verzwakt. De trend is per saldo nog steeds opwaarts gericht, maar het ontbreekt momenteel aan kracht. Van belang is dat Shell zich weet te handhaven boven steun €22,22 (bodem van 18 maart).

De hogere bodems wijzen nog wel op aanhoudende vraag. Voor een hervatting van de stijgende trend dient Shell boven de laatste top te breken. Weerstand en koersdoel liggen rond €31,38 (gevormd op 25 mei 2018).

Unilever stuit op 200-dagenlijn

Unilever gaat consolideren binnen de dalende trend. De koers vormt nog altijd lagere toppen en bodems, maar de laatste tijd zonder overtuiging. De huidige consolidatie geeft aan dat de verkoopdruk in Unilever iets minder wordt.

Bij een eventuele doorbraak onder de laatste bodem wordt de neerwaartse trend hervat. Steun zien we rond €38,42 (bodem van 20 maart 2020). Weerstand ligt rond €47,93 (top van begin 2022). Pas bij een doorbraak boven de weerstand komt er ruimte vrij voor koersstijgingen.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

  • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
  • Concrete koop- en verkooptips
  • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 27 jun AEX vindt steun op oude coronatop. Komt het herstel op gang? 134
  2. 24 jun Bitcoin op steun, Litecoin nog niet 4
  3. 23 jun Weinig hulp van de zwaargewichten 177

Gerelateerd

Reacties

177 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
177 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links