Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Voorbeurs: Franse slag

Kijk niet raar op als we het vanaf maandag niet meer over de PIIGS hebben. Zondag is de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen en als dan al duidelijk wordt wie wint... Dat kán de ware EU en euro lakmoesproef worden. In Grafiek van de Dag onderaan ziet u de Franse tienjaars rente. Bonne chance!

Eerst vandaag maar eens. Buy the rumour and sell the fact, is zo'n gevleugelde beursuitdrukking die mij aardig van toepassing lijkt op de huidige markt. De koersen reageren amper op de KW1-cijfers van vooral grote, toonaangevende Amerikaanse bedrijven en economische data, maar des te meer op geruchten.

Die zijn er nu nog niet, maar er is wel volop nieuws. Cijfers Ziggo, CEO Harry Koorstra vertrekt met knal bij PostNL - zeg maar hoe de koers hierop reageert - DNB-president Klaas Knot kijgt de smaak van de publiciteit goed te pakken en hangt nu de doemprofeet uit, Optiver krijgt een douw en er zijn ex-dividendjes.

Optie-expiratie

De enige agendapunten die markimpact kunnen hebben zijn volgens mij vanochtend de Duitse Ifo Geschäftsklima en vanmiddag de maandelijkse optie-expiratie. Dat is het wel. Want cijfers van bijvoorbeeld General Electric en McDonald's; who cares? Let wel op analyse (?) en outlook (?) van Manpower over de arbeidsmarkt VS.

Dan waren er nabeurs New York nog de KW1's van Microsoft. In de officieuze handel After Hours (grote marktpartijen die pakketjes aandelen pingpongen) deed het aandeel +3,10%. Wens ik u én de AEX - hou vol boven 300 - veel succes vandaag en alvast prettig weekend. Vooralsnog is het héél rustig op de markten:

 • Had ik niet gedacht, de futures openen op de FTI (AEX) na voorzichtig hoger
 • In Azië gebeurt niet veel. Hier wat groen en daar wat rood, maar veel stelt het niet voor
 • EUR/USD is weer wat opgekrabbeld en doet midden 1,31'ers
 • Goud en zilver en oliebenchmarks WTI en Brent doen ook kalm aan
 • Zelfs de Bund future is nog niet aan haar dagelijkse hysterie begonnen. We wachten af

Futures om 8:02 uur

Gekapitaliseerde markten

BRIC-landen

Valuta, commodities & indicatoren

Obligaties

Nieuws en agenda Nederland

 • 08:00 Ziggo: cijfers KW1
 • 09:00 Heijmans: 0,35 euro ex-dividend
 • 09:00 Beter Bed: 0,63 euro ex-dividend
 • 09:00 TMC: 1,00 euro ex-dividend
 • Bestuursvoorzitter Harry Koorstra vertrekt per direct bij PostNL na een conflict met de Raad van Commissarissen. Dat heeft het postbedrijf donderdag bekendgemaakt. Koorstra gaat weg zonder vertrekregeling. ,,Omdat wat mij betreft principes voorop staan'', aldus de topman in een toelichting. (AFN) 
 • Nederlandse burgers en ondernemers zullen nog jaren rekening moeten houden met magere economische tijden. Die verwachting spreekt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) vrijdag uit in een gesprek met De Telegraaf. Uiteindelijk zal de eurocrisis overwonnen worden. (FD)
 • Optiver moet 1 miljoen dollar winst afstaan en nog eens een boete van 13 miljoen dollar betalen wegens het beïnvloeden van de prijs van olie in 2007. (AFN)
 • Commissarissen van grote Nederlandse bedrijven keuren regelmatig jaarverslagen goed die volgens hun eigen accountant belangrijke fouten bevatten. Het gaat om waarderingen van posten waardoor de winst minstens 5% hoger of lager uitkomt. Dit blijkt uit een onderzoek van Nyenrode. (FD)

Nieuws buitenland

Grafiek van de Dag

Zoals beloofd, hier de Franse tienjaars rente. Ik had u liever de Franse-Duitse spread gegeven, maar Bloomberg laat het even afweten. Klik er maar op en zet de link maar vast bij uw favorieten, in het geval er zondag een presidentskandidaat de eerste ronde wint die zeg maar niet goed ligt op de financiële markten.

Lukas Daalders Best of the Web

IEX-columnist en Robeco's Lukas Daalder, wat heb je voor leuke linkjes en gave grafieken vandaag? "Veel moois, inclusief stylish uitgevoerde posters, een coole correlatie heatmap, grafieken van Spanje en China, voor alle markten wat wils: grondstoffen (dr. aluminium), vastgoed (diversificatie), VIX (ETF) en obligaties."

Belangrijkste KW1 cijferkandidaten

Macroagenda

 • 08:00 Duitsland: inflatie (PPI) maart (consensus: +0,4%)
 • 09:30 Nederland: huizenrpijzen maart
 • 10:00 Duitsland: Ifo Geschäftsklima maart (consensus: 109,0)
 • 16:00 Optie-expiratie

AJ Kamp


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 26 mrt Vooruitblik: blijf door de risico's heen vooral de kansen zien 4
 2. 24 mrt Het is saai voorbeurs, maar dan verzinnen we zelf wel van alles 1
 3. 23 mrt MinFin Kaag: "Belastingbetaler draait niet op voor falende banken" 27

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links