Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

When the chips go down

When the chips go down

Halfgeleiders geven technisch nog geen signalen van bodemvorming. Voor het algehele beursentiment dit slecht nieuws.

Want aan het begin van deze bearmarkt waren het de chippers die het eerst de weg naar beneden hebben gekozen. Al eind vorig jaar liepen de Nederlandse halfgeleiders op de rotsen.

Langetermijnverzwakking, gevolgd door verkoopsignaal

ASML was de eerste.  Op 17 september 2021 vormde de grootchipper rond €764,40 een toenmalig all-time high, binnen de uptrend. Op 19 november probeerde de koers daar bovenuit te klimmen, maar dat mislukte. Hiermee werd in feite een potentiële dubbele top gevormd rond €764,40. Begin dit jaar genereerde ASML een verkoopsignaal, nadat de bodem uit de dubbele top werd gebroken.

ASMI heeft een soortgelijk technisch pad gevolgd: eerst een lange termijn verzwakking eind vorig jaar, gevolgd door een verkoopsignaal begin 2022.

Bij Besi trad de verzwakking al eerder op, aangezien de koers vrijwel geheel vorig jaar zijwaarts heeft bewogen.

Eind januari hebben wij ASML, ASMI en Besi verwijderd uit de lange termijn defensieve Tostrams beleggingsportefeuille.

Vroeg signaal voor een turnaround?

Technisch is het dus niet vreemd om nu het recente koersverloop van onze vaderlandse chippers te beoordelen. Want zijn er al signalen die aangeven dat de kou bij de halfgeleiders uit de lucht is? Wellicht een vroeg signaal voor een turnaround op de beurs?

Niets is minder waar. Zowel ASML als ASMI en Besi hebben dit voorjaar meerdere negatieve langetermijnsignalen gegeven:

 • Het verlaten van de langetermijn-uptrends is gevalideerd door lagere toppen
 • De 200-daags voortschrijdende gemiddelden zijn neerwaarts gedraaid
 • Ook noteren de halfgeleiders onder hun 200-dagehnlijnen.
 • Verder geven de neerwaarts krullende B.O.B-lijnen aan dat zowel ASML als ASMI en Besi underperformen, en dus veel slechter dan de brede markt presteren.

Nog geen signalen van bodemvorming

Vooralsnog wijzen halfgeleiders de weg naar beneden. Er zijn nog geen signalen die op een bodem in de markt wijzen. Nu chippers verder verzwakken, gaat mogelijk ook de rest van de markt mee naar onderen. Chippers zijn nu eenmaal een leidende sector. When the chips go down, volgt waarschijnlijk ook de rest.

In deze column wil ik ASML, ASMI en Besi beoordelen.

Ik heb hier al eerder aangegeven dat de technische plaatjes van de chippers meedogenloos zijn. De sector ligt er niet goed bij en halfgeleiders zijn technisch volledig uit de gratie.

Vooral chippers hebben het de afgelopen maanden zwaar te verduren gehad. Door de bank genomen hebben ASML, ASMI en Besi meer verloren dan andere aandelen.

Lange termijn ASML: verkopers houden aandeel in de greep

Op de grafiek zien we nog steeds een patroon van lagere toppen en bodems. De trend is neerwaarts gericht.

Nu ook de steun rond €492,15 (de bodem van 14 mei 2021) is gebroken, valt opnieuw de bodem eruit. Na de doorbraak onder €492,15 wordt €422,25 het volgende neerwaartse koersdoel.

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde laat een dalend verloop zien. Dit signaleert een zwakke technische conditie. De zwakke B.O.B.-indicator suggereert dat ASML achterblijft bij de rest van de markt.

Lange termijn ASMI: aandeel blijft zwak

De stijgende trend is gebroken en een lagere bodem is op de grafiek achtergelaten. Neerwaarts is er ruimte richting de steun op €196,50 (de bodem van 5 maart 2021). De weerstand komen we tegen op €343,60 (de top van 1 april).

De eventueel lagere top van €343,60 lijkt de recente verzwakking te bevestigen. De recente opleving doet niets af aan het verzwakte technische plaatje.

Bij ASMI draait de 200-dagenlijn neerwaarts. Dit signaleert een verzwakking in de technische conditie. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) tendeert naar onderen en geeft aan dat ASMI iets slechter gaat presteren dan de markt.

Lange termijn Besi: lagere top

Besi ligt er technisch niet sterk bij. Nadat een koersbodem is gebroken, is er neerwaarts ruimte richting de steun van €47,75 (de bodem van 13 mei). Er ligt weerstand op €84,90 (de top van 1 april).  De recent gevormde lagere top op €59,10 valideert het zwakke technische plaatje.

Na een doorbraak onder de steun van €47,75 wordt €33,67 het volgende neerwaartse koersdoel.

Bij Besi laat de 200-dagenlijn een negatief verloop zien. Dit geeft een zwakke technische conditie weer. De B.O.B.-indicator buigt naar onderen af en geeft aan dat Besi steeds meer achterop raakt bij de rest van de markt.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,71 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 27 jan TA: De recessie lijkt voorbij 98
 2. 26 jan Energiemarkten blijven kwetsbaar 93
 3. 25 jan AEX: lichte vermoeidheid, maar geen alarmsignalen 130

Gerelateerd

Reacties

110 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 PietKeizer 20 juni 2022 08:49
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 20 juni 2022 08:30:

  We vieren vandaag dat die ene vorm dan wel is afgeschaft in de VS, maar de loonslavernij gaat er elke dag gewoon lekker door.
  als je bij het huidige minimumloon in de USA het hele jaar zonder vakantie, dus 52 x 40 uur zou werken zit je qua inkomen daar nog steeds ruim 40% onder de daar door de overheid zelf vastgestelde armoedegrens.
 2. forum rang 7 easy56 20 juni 2022 09:46
  quote:

  handyman6 schreef op 20 juni 2022 09:03:

  [...]Je weet hetniet hè. Royce meldde nu ook pas ASML ec al in jan verkocht te hebben ..tja,of ik zal het wel gemist hebben
  Eind januari hebben wij ASML, ASMI en Besi verwijderd uit de lange termijn defensieve Tostrams beleggingsportefeuille.
  ------------------------
  Dus nog wel in andere portefeuilles begrijp ik hieruit.......

  mischien nog in de portefeuille vergeten posities:-)
110 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links