Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Bij een béétje recessie kan de AEX zo naar 550 en zelfs onder 300

Bij een béétje recessie kan de AEX zo naar 550 en zelfs onder 300

Hoe lang duurt gemiddelde bear markt en recessie, en wat is gemiddelde koersschade? Simpele vraag en ja hoor, moeilijk antwoord.    

Bij deze:

Nu prijst de beurs uiteindelijk winsten in en niet politiek en zelfs geen economie. Dat er al dan niet een recessie aan komt, of dat er zelfs al een is, is één, maar dat wil nog niet zeggen of er ook een winstrecessie komt en hoe erg die is/wordt. Bij een beetje recessie kunnen de winsten 60% dippen, is een getal dat vaak valt.

Extra kwartje

Deze enquête is trouwens ongetwijfeld vóór gisteren gehouden en de fondsmanagers zijn er na gisteren vast niet bullisher op geworden, nietwaar?

De reden voor dat extra kwartje is dat de markt inprijst dat de inflatie nu al hardnekkig is: 

Zó verging het de beurs bij eerdere recessie

Langer hogere inflatie, daar horen hogere rentes en lagere aandelen bij, want rente, economie en winsten. Dat is duidelijk, maar hoe gaat de aandelenmarkt om met recessies? Helaas zijn er weinig exacte cijfers, maar de grafieken vertellen het verhaal. Eerst de AEX anno 1983.


Whammy en double whammy

Hieronder ziet u de maximale dalingen op slotbasis en wel van de gehele bear markets, die niet synchroon met recessies lopen. Het lijkt alsof er maar twee standen mogelijk zijn voor aandelen bij een recessie: whammy en double whammy, om het naam te geven. De AEX staat nu precies 20% onder de top.

Kortom, als er een recessie komt, dan moeten we volgens deze historische AEX-data nog even terug tot rond 550 (-30) of... net onder 300 (-65%) punten. Dat is flink schrikken, maar... het is normaal. Met zulke dalingen moet u als aandelenbelegger altijd rekening houden. Het overkwam ons deze eeuw ook al twee keer. 

Wie niet tegen -70% kan, moet niet gaan beleggen
Charlie Munger

Meeste aandelen halen de schade dubbel en dwars weer in

Let wel, bij gelijkblijvende waarderingen betekent een winstdaling van die al genoemde 60% ook een koersdaling van 60%. Uw aandelen zijn dan niet meteen (allemaal) failliet en ook papieren verlies is geen echt verlies. De meeste aandelen halen de schade in de daaropvolgende boom dubbel en dwars weer in.

Dit is meteen de essentie van lang beleggen. Voorwaarde is wel dat uw aandelen de recessie overleven. Vandaar dat u ook al een half jaar en misschien al een jaar een verschuiving ziet op de beurs van groeiaandelen die zich nog móeten bewijzen, naar waarde-aandelen die zich al hébben bewezen.    


Koersverloop in Nederland sinds 1970

Nu is veertig jaar recessie track record géén track record en daarom is hier de MSCI Netherlands Index met data anno 1970. Hier zien we meteen een verdubbeling van het aantal recessies.

Bij die van 1970 is niet af te lezen wat er aan vooraf ging, die van 1973 (oliecrisis) was een ramp en die twee begin jaren tachtig vielen mee.

Dat wil zeggen, van aandelen was begin jaren tachtig al niet zo heel veel meer over na twintig jaar teleurstellende en per saldo vlakke markten. Dus dat meevallen is relatief.

Net als nu waren er toen wel torenhoge inflatie en rentes. Die laatste zijn nu nog laag, maar stegen nooit eerder zo hard. 


... en die van de S&P 500

Met de S&P 500 er bij kijken we nog weer een paar jaar verder terug in de tijd. Dat levert echter geen extra recessies op. 


De percentages van de S&P 500 geven wel duidelijk beeld en cijfers tot achter de komma van de drakerige jaren zestig en zeventig: 


En zo verging het de Dow

Het meest uitputtende beeld dan nog, de Dow Jones Industrial Average sinds 1900 (de index is anno 1896). Lieve help, waar komen ineens al die recessies vandaan?


Grand Depression

Zelfde plaatje, maar dan tot 1965 voor scherper beeld. Eén recessie, nee depressie, springt er uit en u weet misschien uit uw hoofd welk getal daarbij hoort. Van oktober 1929 tot juni 1932 daalde de Dow Jones Industrial Average met 89%. Verder ziet u duo recessie & bear market in vrijwel alle mogelijke combinaties.

Rond 1948 stegen de koersen zelfs dwars tegen de economie in! Kortom, zoals eigenlijk bij alles op de beurs is er ook nu weer geen enkele conclusie waarmee u risicovrij rendement kunt behalen.

Grote gemene deler? Een recessie duurt al gauw een jaar, de koersen lopen er op vooruit en verliezen in de regel 30% à 40%.

Enorme verschillen in tijdsduur en rendement

  • Anno nu zit technologie al sinds februari 2021 in een bear market (zestien maanden)
  • De AEX en de meeste indices sinds november vorig jaar (zeven maanden)
  • De S&P 500 en MSCI World Index sinds januari dit jaar, maar dan mogen die de komende twee maanden niet 20% of meer stijgen

Kortom, enorme verschillen in tijdsduur, om van het rendement maar te zwijgen. Niet-winstgevende groeiaandelen zijn 60% tot hier en daar zelfs meer dan 90% kwijt. De brede markt met die wereldindex moet nog bevestigen dat ze in een bear market zit. En de economie moet een recessie nog bevestigen.


Speuren naar draaisignalen

Houd uw ogen dan ook open voor signalen van een draai in met name de technologiemarkt. Dat deden wij bij het ECB-rentebesluit van vorige week donderdag ook en... helaas...

Lach ons uit, maar die technologie bear market duurt al lang, een draai komt altijd onverwacht en de grote koerswinst is weg bij bevestiging.  

Merk tot slot op dat recessies voor WOII veel langer duurden dan na en dat aandelen nu veel meer opleveren dan toen. Dat is wellicht de verdienste van automatisering. Niet in beeld, maar items als rentes en inflatie bewegen na de oorlog veel gelijkmatiger dan boom of bust, want meer standen waren er eerder niet.  

Grootste verschillen tussen die twee eeuwhelften zijn wereldoorlogen versus Koude Oorlog, laissez faire versus monetaire en fiscale autoriteiten, verdwenen goudstandaard en marxistische versus digitale en ICT-revoluties. Tel misschien uw knopen, voordat u weer los gaat op alles wat er anno nu allemaal niet deugt.  


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. pdubbelboer 14 juni 2022 14:04
    quote:

    maarten030 schreef op 14 juni 2022 13:36:

    Ik laat me graag verrassen, maar 300 is een K/w van 6 ofzo. En dat gaan we opeens allemaal roepen, omdat de inflatie van mei 0.3% hoger uitvalt. Laat maar gebeuren. Dan krijg je 5% dividend ofzo.
    Als je nu naar de winsten kijkt krijg je bij een aex 300 idd k/w van 6, maar als de winsten het ook gaan af laten weten…

    Kies uw kleur, en beleg of handel daarnaar.
  2. Arjenvw 14 juni 2022 14:14
    Mannen van IEX, graag iets meer populistisch. AEX kan ook terug naar 100. Kan terug naar 0 in theorie. Maar jullie waaien wel extreem mee met het sentiment hoor. Een half jaar geleden kon het niet op volgens jullie en nu kunnen we terug naar de 300.... Als betalend lid denk ik dat jullie professionals zijn, maar de laatste tijd wordt het wel erg veel meepraten met de gang van de dag.... Erg jammer.
  3. treasury t 14 juni 2022 15:09
    Aandelenbeleggen is eigenlijk een 'waste of time'.Het is altijd het verhaaltje van 'de lange termijn'.Maar buiten kunst en onroerend goed is er maar 1 goede belegging.Bij een rentestand van zeg ca 4 + % iin USD/CHF lang in treasuries beleggen.Dividenden zullen gemiddeld niet veel hoger zijn komende 10 jaar. Risico van aandelen is te groot voor een zo laag gemiddeld rendement.

    300???kan.ik zit nog tussen 500/600 in mijn verwachting... richting akkoord..
  4. ebikewilly 14 juni 2022 15:15
    Idd de mannen van IEX doen mee aan het collectieve gevoel van een recessie geven. Speculanten stappen in op de paniekverkopen "misschien is dit wel het mechanisme". Ook ik ben lid van IEX en o verweeg te stoppen, want ik word depri van al dat negatieve gebral, we hebben net meer dan 2 jaar Corona sfeer achter ons en nu dit.
  5. [verwijderd] 14 juni 2022 15:18
    quote:

    Arjenvw schreef op 14 juni 2022 14:14:

    Mannen van IEX, graag iets meer populistisch. AEX kan ook terug naar 100. Kan terug naar 0 in theorie. Maar jullie waaien wel extreem mee met het sentiment hoor. Een half jaar geleden kon het niet op volgens jullie en nu kunnen we terug naar de 300.... Als betalend lid denk ik dat jullie professionals zijn, maar de laatste tijd wordt het wel erg veel meepraten met de gang van de dag.... Erg jammer.
    Rienk Kamer leefde ervan om de beurs omlaag te ouwehoeren.
    AEX 300 als Oekraine net zo lang duurt als Vietnam , maar de kogels zijn nou al haast op.
    Als het weer wat opklaart ,staan ze weer voorop om te schreeuwen dat er 800+ inzit.
  6. forum rang 5 seance 14 juni 2022 15:25
    quote:

    klaagbox schreef op 14 juni 2022 15:18:

    [...]

    Rienk Kamer leefde ervan om de beurs omlaag te ouwehoeren.
    AEX 300 als Oekraine net zo lang duurt als Vietnam , maar de kogels zijn nou al haast op.
    Als het weer wat opklaart ,staan ze weer voorop om te schreeuwen dat er 800+ inzit.
    zo gaat dat ja. doe er je voordeel mee.
  7. hmc 14 juni 2022 16:57
    Figuren als Arend Jan Kamp hebben denk ik geen idee met wat een gevaarlijk wapen ze zwaaien. Er zijn kleinere beleggers die werkelijk deze voorspellingen geloven of erger, denken dat deze onverantwoordelijke mensen de waarheid in pacht hebben. Genoeg beleggers die bang worden en hun strategie aanpassen met pijnlijke verliezen tot gevolg. Feitelijk zijn het, net als alle technisch analisten, financiële kwakzalvers en het wordt tijd dat AFM deze idioten op de vingers tikt. AFM hoort beleggers toch te beschermen. Bescherm ons dan tegen die zelfbenoemde beursexperts die het altijd denken beter te weten maar het vaker wel dan niet missen hebben met hun voorspellingen.
  8. Wim 14 juni 2022 17:06
    Het enige dat ik de afgelopen 2 jaar zie zijn extremen, olieprijs van -... naar 120+, inflatie van 11%+ in Nederland, extreme koersen en dalingen van verlieslatende bedrijven, crypto die naar het extreme stijgen en weer dalen, enz.
    Ik vraag me dan af waarom de correctie van de beurzen niet extreem zouden zijn, het zijn uitzonderlijke omstandigheden.
    iemand een verklaring?
  9. Steven v. O. 14 juni 2022 17:21
    Volgens mij kunnen sommige leden hier beter aan de wandel mat Kathie Wood. Bearmarket, bullmarket, zij is altijd optimistisch en handelt ernaar.

    Als het getij zakt, zie je wie er naaktzwemmen, en dit zijn momenteel een hele, hele, hele hoop analisten/strategisten. AJ is volgens mij al een maandje of 3 bearish en met recht. Maar ja, lekker in de wind slaan.

    De artikelkop is wellicht iets te linkbait-y (zerohedge). En gezien AJ niet in eindjeaars koersdoelen gelooft, lijkt mij niet dat hij in downside targets gelooft. Wellicht een slip van de pen.

    Het gaat om de richting. Niemand kan koersdoelen voorspellen.
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links