Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX loopt bloedneus op, cryptomarkt oogt uiterst zorgelijk

Slotcall: AEX loopt bloedneus op, cryptomarkt oogt uiterst zorgelijk

IEX BELEGGERSDAG 1 JULI 

De IEX Beleggersdag wordt weer gehouden, ditmaal in 't Spant in Bussum op 1 juli. De timing is zeker niet slecht gezien de grote onrust op de financiële markten de afgelopen maanden. 

Want wat adviseren door de wol geverfde beursexperts zoals Willem Middelkoop, Martine Hafkamp en Royce Tostrams zoal om te doen in deze turbulente markten? En hoe kijken topbestuurders van bijvoorbeeld Ahold en KPN tegen de uit de hand gelopen inflatie aan?

Bent u het niet eens met ons recente verkoopadvies op Fugro? Ook alle analisten van de IEX Beleggersdesk geven de gehele dag presentaties en zijn prima aan te schieten voor alles wat u wilt weten en/of kwijt wilt.

Voor de goede orde: u hoeft géén Premium lid te zijn voor onze IEX Beleggersdag. Iedere geïnteresseerde belegger is welkom. Bent u wel Premium lid, dan krijgt u - uiteraard - korting op het toegangsbewijs.

Alles draait om kennis op de financiële markten. Kennis die u voor een paar tientjes kunt opdoen. Details over dit grootste beleggersevent vindt u hier.  

De kaartverkoop gaat hard: vol is ook echt vol, de capaciteit van 't Spant in Bussum is gelimiteerd. Wij zien u graag op 1 juli!

Kaarten bestelt u hier  


De financiële markten zijn duidelijk nog niet uitgeziekt en we starten de week opnieuw met een stevig rondje koersdalingen. Usual suspects zijn de - veel te hoge - inflatie en de spierballentaal van de centrale banken. 

Natuurlijk zijn oplopende rentes niet gunstig voor aandelen, maar wat vaak vergeten wordt, is dat ook de liquiditeit aan banden wordt gelegd. En minder liquiditeit betekent navenant lagere koersen.

Leuker kunnen wij het ook niet maken. Veel te duiden valt er overigens niet bij de meeste koersdalingen: louter een sentimentsdingetje aangezien relevant bedrijfs- of sectornieuws veelal ontbreekt. Het zal bij de halfjaarcijfers vooral interessant worden om te zien hoe de beursgenoteerde bedrijven om (kunnen) gaan met de torenhoge inflatie. De markt vreest het ergste, dat is wel duidelijk. 

Stijgers waren amper te vinden op de bloedrode dag, maar we noemen een Fagron, Ahold en het niet door de Beleggersdesk gecoverde Azerion als stijgers. 

Dalers daarentegen te over, we noemen een Adyen, de drie chippers, de verzekeraars, Just Eat Takeaway en Unibail als negatieve uitschieters binnen de AEX.

Een niveau lager wordt het amper beter met flinke verliezen voor onder meer AMG, AF-KLM, InPost en PostNL. Binnen de AScX zagen fondsen als BAM Groep, CM.com, Ebusco en Van Lanschot hun marktwaarde flink slinken. 

De AEX moest het vandaag doen met een verlies van 3% en eindigde deze berendag op een stand van 661,56 punten.

Verder - mocht u het onverhoopt gemist hebben - een lezenswaardig stuk over het bloedbad op de cryptomarkt, en vergeet u zeker ook niet om even te buurten bij IEXProfs waar JPMorgan AM niet heel bevreesd is voor stagflatie

Dan nog even dit 

DNB, onze eigen Nederlandse bank dus, toont zich niet van zijn meest optimistische kant, al werkt de bank wel met diverse scenario's. Veel hangt af van het al dan niet boycotten van Russische energie en/of grondstoffen: 


Mocht u nou eens graag zélf willen spitten in de publicatie van DNB, dan kunt u dat hier vinden.  

 

ING Groep 

De bank heeft een weinig gelukkige hand van timing: een beleggersdag organiseren terwijl de financiële markten opnieuw onderuit gaan. Ergens spijtig, de Investor Day van ING Groep was best interessant. De IEX Beleggersdesk dook in de presentatie en viste er de nodige relevante informatie uit

 

IEX Modelportefeuille  

De kaalslag op de financiële markten raakt uiteraard ook de IEX Modelportefeuille. Afgelopen vrijdag werd de stand opgemaakt en leek het nog redelijk mee te vallen dankzij de verwerking van alle ontvangen dividenden.

Maar zo'n dag als vandaag, daar valt - even - niet tegenop te beleggen, al valt een score year-to-date van afgerond -8% relatief nog te overzien. Daarmee doet de Beleggersdesk het even goed, of zo u wilt even slecht, als de hieronder besproken hedge funds. 

Marktsteun 

Waar kunnen de financiële markten steun ondervinden? Extra relevant nu de AEX weer rond zijn 'lows' van eerder dit jaar noteert (begin maart). Geldt onverkort het adagium 'cash is king' of wordt het voor beleggers al tijd om gericht wat kwaliteitsaandelen te kopen. Een update bij IEX Premium.  

Historische tijden 

Mogelijk is het beleggers nog niet opgevallen, maar u leeft momenteel in historische tijden, althans financieel gesproken. Grote woorden, die echter prima vallen te onderbouwen wanneer eens naar de ontwikkelingen bij hedge funds wordt gekeken. 

Dit jaar – het jaar is natuurlijk nog niet om – dreigt uit te lopen op het slechtste jaar ooit voor hedge funds. And that is saying something. Hedge funds die zich louter focussen op aandelen en aandelenstrategieën kijken na vijf volledige beursmaanden tegen een gemiddeld verlies aan van 8% volgens cijfers van dataconcern HFR (bron: FT.com). 

Dat lijkt voor een gemiddelde particuliere belegger niet zo schokkend, maar voor professionele hedge funds – die toch over aanzienlijk meer expertise en hoogwaardige data beschikken dan een retailbelegger – niet minder dan een deceptie. 

Bedenk dat 2023 de boeken in dreigt te gaan als het slechtste jaar ooit, en daar zit dus bijvoorbeeld ook rampjaar 2008 bij toen de financiële crisis losbarstte, en 2020 toen de markten als gevolg van corona een enorme snoekduik namen. 

En hoewel de hedge funds met focus op louter aandelen het wél beter doen dan de bredere markt – die noteert pak hem beet op een min van zo’n 13% - is het veelzeggend dat ook de professionals er niet in slagen de schade meer te beperken.  

Mocht u de behoefte hebben aan wat (roemruchte) namen en rugnummers: 

-Dan Loeb’s Third Point Offshore funds -/- 14% year to date 

-Chase Coleman Tiger Global Fund -/- 52% year to date 

-Goldman Sachs VIP index -/- 23% year to date 

-Whale Rock Capital -/- 33,8% year to date 

Een en ander leidt – voorspelbaar – tot de vraag waarom beleggers hedge fund managers rijkelijk dienen te betalen voor een slechte performance. Daar kan echter een even voorspelbare vraag tegenover worden gezet: hadden die beleggers het zelf beter gedaan…? 

Déjà vu 

Wij konden een déjà vu gevoel toch niet vermijden bij het scrollen van de headlines bij Bloomberg. De financiële markten maken zich op om zich opnieuw zorgen te maken over de pijlsnel oplopende spread tussen de Duitse en Italiaanse tienjaarsrente. 

Dat verschil is inmiddels alweer opgelopen tot ruim boven de tweehonderd basispunten. Nu is er geen exact punt waarop de (financiële) wereld vergaat, maar een verschil dat oploopt tot boven de tweehonderdvijftig basispunten wordt over het algemeen beschouwd als onhoudbaar. 

pharming
Bron: Bloomberg

 

Wellicht dat ECB-topvrouw Christine Lagarde eerdaags voor haar eigen “whatever it takes” moment komt te staan. Nu heeft de ECB al te kampen met een volslagen uit de hand gelopen inflatie. Een crisis rond een te hard oplopende Italiaanse – en mogelijk ook Spaanse – kapitaalmarktrente kon niet op een ongunstiger moment komen. 

Then again, de verantwoordelijken voor de benoeming van Lagarde als hoofd van de ECB mogen zich nog eens afvragen hoe verstandig het is geweest die toppositie te laten vervullen door een jurist. De markt vreest het ergste en eerlijk gezegd vrezen wij even zo hard mee: 

 

Wanneer de verschillen tussen het financieel relatief gezonde noorden van Europa en het arme zuiden weer in the spotlights komen te staan, zullen de financiële markten opnieuw gaan twijfelen over de houdbaarheid van de euro. En dat is toch iets waar momenteel echt helemaal niemand op zit te wachten. Wordt vervolgd. 

Sectorrotatie 

Het zal beleggers – en dan toch zeker beleggers met een voorkeur voor techaandelen – zijn opgevallen dat de glans van aandelen als Alphabet, Apple, Microsoft en Nvidia er een beetje af is. Terecht of niet, dat is een compleet andere discussie die wij graag met beleggers aan gaan op de IEX Beleggersdag op 1 juli in ’t Spant te Bussum. 

Opvallend is dat in de VS de zogeheten mutual funds, zeg maar traditionele beleggingsfondsen, hun heil zoeken in andere sectoren dan de voorheen zo ongeveer heilig verklaarde techsector. 

Waar gaat de belangstelling van de fondsbeheerders zoal naar uit? Welnu, feitelijk een relatief voorspelbaar lijstje: de medische sector (vooral big farma), energie-aandelen en (een beetje jammer) defensie-aandelen. Oftewel, sectoren die als relatief veilige haven te boek staan, over ruim voldoende pricing power beschikken, en veelal ook nog nette dividenden uitkeren. 

De Beleggersdesk volgt over een flink aantal van deze ‘veilige havens’ waaronder AbbVie, Bristol Meyers Squibb, Pfizer en AstraZeneca. Dat doen wij intensief, maar natuurlijk niet gratis. Wie op zoek is naar meer fundamentele informatie en graag wil weten welke fondsen – nog steeds – koopwaardig zijn in de defensieve hoek, verwijzen wij graag naar IEX Premium. 

Wilt u liever zelf shoppen in het lijstje fondsen waar mutual funds zoal het hun toegewezen kapitaal in investeren, dan vindt u hier een lange (re) lijst.   

 

Wall Street 

De rally bij Chinese aandelen met notering op Wall Street lijkt alweer in de kiem gesmoord: fondsen als Alibaba (- 9%) en Baidu (- 6%) krijgen een flinke tik. En dat geldt tevens voor de meeste techfondsen in de VS. Fondsen als Apple, Alphabet, Meta Platforms en Qualcomm zijn weer in de aanbieding.

We zijn vooral benieuwd wanneer de gemiddelde Amerikaanse belegger de handdoek in de ring gooit bij de wat zoekerig ogende Cathie Wood van Ark Invest. De ARK Innovation ETF noteert ytd inmiddels een extreme min van 63%. 

Na een kleine twee uur handel is de score voor de Dow Jones een min van 2,4%, de S&P 500 daalt met 3,3% en de Nasdaq is opnieuw de grote verliezer met een dalingspercentage van 4,1%. 

Rentes 

Stevige uitslagen ook op de obligatiemarkt. De Nederlandse tienjaarsrente heeft de 2%-grens duidelijk in zicht. De Duitse evenknie doet het iets rustiger aan, maar noteert inmiddels op 1,6%. Tot slot Italië: dat land zit alweer in de gevarenzone met een onhoudbaar hoge staatsschuld, in combinatie met een rente van boven de 4%. 

 

pharming
Bron: Reuters

Brede markt

Het is geen feest vandaag voor beleggers, zoveel is wel duidelijk. Uiteraard schiet de VIX op dit soort dagen fors omhoog. Opvallend is verder dat goud totaal niet profiteert van een vlucht naar veiligheid. En tjah, crypto is voor particuliere beleggers die daar een gokje hebben gewaagd, een pijnlijk verhaal. 

pharming
Bron: IEX.nl
 

Het Damrak  

 • Adyen (- 8,4%) behoort op dit soort dagen standaard tot de grootste dalers. Of dat terecht is, is overigens nog maar de vraag. 
 • Besi (- 7,4%) geldt niet voor het eerst als zwakste chipper, maar wij raden beleggers aan even voorbij de dagruis te kijken. 
 • ING Groep (- 4,2%) hield vandaag zijn beleggersdag. Daar was niet zo gek veel mis mee, vooral wat ongunstig getimed. 
 • Just Eat Takeaway (- 16,2%) was goed bezig, maar gaat vandaag compleet door het putje, louter op marktsentiment overigens.
 • KPN (- 0,2%) bewijst eens temeer vrijwel ongevoelig te zijn voor het huidige bearish sentiment. 
 • Unilever (- 0,9%) houdt de voeten vandaag opnieuw aardig droog. Wij wachten vooral op actie getriggerd door Nelson Peltz.
 • Wolters Kluwer (- 0,5%) outperformed de markt wederom als defensief aandeel en levert slechts fractioneel in.  
 • AMG (- 8,3%) is een echte beta stock en dat wordt op dit soort rode dagen weer eens goed pijnlijk zichtbaar.   
 • Aperam (- 7,5%) staat er behoorlijk goed voor, maar de markt vreest voor een recessie en dan zijn cyclische aandelen als Aperam het bokje. 
 • PostNL (- 6,1%) dook voor de verandering weer eens tot onder de €3. Het gaat - wereldwijd - niet zo heel crescendo op de pakkettenmarkt. 
 • CM.com (- 10,2%) is hard op weg naar een tientje, het aandeel heeft vanaf zijn atm inmiddels meer dan 70% aan marktwaarde ingeleverd.   
 • Pharming (- 4,9%) ziet zijn koerswinst sinds de laatste update rond Leniolisib als sneeuw voor de zon verdwijnen.  
 • Van Lanschot (- 5%) moet ditmaal ook gevoelig terug. Begrijpelijk als in gedachten wordt genomen dat de wealth manager extra gevoelig is voor inkomsten uit beleggen. 
 • Op de lokale markt krijgt Core Lab een draai om zijn oren van maar liefst - 17,7%. Dit is mogelijk gerelateerd aan de start van een eigen aandelen verkoopprogramma. 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

 • ING Groep: naar €13,50 van €13 en naar houden van kopen - Morgan Stanley  
 • Boeing: naar $220 van $265 en kopen - RBC 
 • Microsoft: naar $335 van $363 en kopen - Barclays 
 • Tesla: naar $370 van $325 en verkopen - Barclays 

Agenda 14 juni 

00:00 Eurocommercial - Jaarvergadering
05:30 Industriële productie - April def. (Jap)
06:30 Internationale handel - April (NL)
08:00 Inflatie - Mei def. (Dld)
08:00 Werkloosheid - April (VK)
11:00 Industriële productie - April (eur)
11:00 ZEW economisch sentiment - Juni (Dld)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Mei (VS)
14:00 OPEC - Maandrapport (Oos)
14:30 Producentenprijzen - Mei (VS)


Martin Crum is senior beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,71 per week.

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is sinds 1 mei 2017 verbonden aan IEX als senior beleggingsanalist. Hij heeft meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring met de financiële markten bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 17:45 Slotcall: inspiratieloze AEX, kans op 29% rendement voor durfals
 2. 13:40 Situatie bij Credit Suisse ronduit zorgelijk
 3. 25 nov Superdividend van Volkswagen

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 mok 13 juni 2022 17:56
  Ik snap de markt en het beleid niet. Rente moet je voorzichtig verhogen als die zo laag staat. Anders is impact veel te hoog. De enorme inflatie, die door veel incidentele factoren wordt veroorzaakt en niet door vraag, zorgt van zichzelf al voor een afkoeling van de economie. Wanneer de rente in zo’n korte tijd zoveel verhoogd wordt, geeft dat een veel te groot schokeffect en dat is dom. Straks is het dikke recessie en moet rente weer naar nul. Enige consistentie zit er niet in.
 2. Ben 13 juni 2022 18:00
  Erg indrukwekkend hoor die 6% verlies van PostNL, "knap gedaan" zeggen we dan over zo'n gebeuren van vandaag, alleen, er was totaal geen omzet.
  Bij een echte daling is de dagomzet bovengemiddeld, niet iets meer dan de helft! :-)
  En dan weet iedere ervaren belegger wat er voor spelletje gespeeld wordt.
  Alleen, daar hebben we het niet over......
  Zo waren er vandaag meer aandelen die zonder omzet grinnikend fors lager gezet werden.
  Brrrrr, wie wil er nou schrijven over wat er werkelijk op de beurs gebeurt....
  Afijn, onze 3 beurzen, AEX, AMX en ASCX deden het "wat" slechter dan de rest...
 3. watergeus 13 juni 2022 18:18
  Als je in de closing sessie een halve pagina begint met je beleggersdag te slijten dan staat het daar ook niet best mee. Vooral omdat iedere keer als je de iex pagina opent die ad ook nog eens in je smoel wordt gedrukt. In roerige tijden heb je niets aan analisten of menen zij te weten wanneer de oorlog stopt en de inflatie daalt? En dan ook roepen dat het zaaltje snel vollopt. Wat een jokkebrokken bij IEX, ga die dag vooral iets leuks doen en hou dat geld in je zak.
 4. Willem29m 13 juni 2022 18:21
  De eurocrisis is nooit weggeweest. Onderliggend was die er altijd, maar hij is onder de duim gehouden met 8 jaar ECB repressief opkoopbeleid. Nu het einde van het opkoopbeleid is aangekondigd en de eerste rentestap is genomen, schieten de rentes weer gelijk de lucht in. En terecht. De schuldenniveaus zijn sinds 2012 alleen maar verder toegenomen in Zuid Europa. Misschien komt er eindelijk een einde aan dit EU / Euro gedrocht.
 5. forum rang 4 StoplossBurner 13 juni 2022 18:52
  De bankencrisis en ook de euro crisis die eigenlijk ook een bankencrisis was is nooit opgelost. Teveel (veel te risicovol) krediet verstrekt wat vervolgens is opgelost is door nog meer krediet te verstrekken tegen kunstmatig lage rente. Het is net het beleid van Rutte, moeilijke dossiers vooruitschuiven, pappen en nathouden en dan hopen dat het probleem zich spontaan oplost.
 6. forum rang 7 handyman6 13 juni 2022 23:52
  quote:

  Willem29m schreef op 13 juni 2022 18:21:

  De eurocrisis is nooit weggeweest. Onderliggend was die er altijd, maar hij is onder de duim gehouden met 8 jaar ECB repressief opkoopbeleid. Nu het einde van het opkoopbeleid is aangekondigd en de eerste rentestap is genomen, schieten de rentes weer gelijk de lucht in. En terecht. De schuldenniveaus zijn sinds 2012 alleen maar verder toegenomen in Zuid Europa. Misschien komt er eindelijk een einde aan dit EU / Euro gedrocht.
  Precies.En QT is wel aangekondigd,maar of het ook gebeurt.Beetje rentes verhogen en stiekem door verruimen ,denk ik ,want dat is het enige wat ze in 2008 konden bedenken de ECB's.12 jaar verruimen zonder inflatie,geen eens 2%, dat verzin je toch niet.
  De markt gelooft nog wel in hun ECB en goeie afloop,want goud daalde ,net als obligaties.
  Nog geen paniek dus.
12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links