Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De 17 miljoen CEO’s van Just Eat Takeaway

De 17 miljoen CEO’s van Just Eat Takeaway

In mijn studententijd – zo’n dertig jaar terug - was er eentje in ieder studentenhuis. Meestal een buitenbeentje, wat ouder, niet handig in de liefde en druk bezig te mislukken.

Studie hopeloos, vaste klant bij de psychiater en zowel persoonlijk leven, als kamer een enorme puinhoop. Schoonmaakroosters waren er om te boycotten. Want dat was pas vrijheid.

Het waren juist deze huisgenoten die wel wisten hoe het verder moest met de wereld, het land, de overheid, bedrijven en noem maar op. Alle wereldproblemen in een uurtje opgelost.

Ongevraagd advies

Zó’n vage student was ik zelf niet – netjes mijn diploma gehaald, zij het in zes jaar – maar het is me altijd bijgebleven.

Een paar maanden terug zat ik in BNR-rubriek Ongevraagd Advies. Of ik even wilde vertellen wat Jitse Groen met GrubHub moest doen. Ik adviseerde (kuch) dat Just Eat Takeaway beter GrunHub kon ditchen.

Als ik dit stukje tik, is er het bericht dat GrubHub mogelijk geen $6, maar slechts rond $1,5 miljard waard is. Oh ironie, had Jitse maar geluisterd, want een paar maanden geleden had hij misschien nog een miljardje meer gebeurd.

Emotionele toestanden

Geen grap, afwaardering gaat snel in deze sector. Samen met mij zijn er nog 16.999.999 Nederlanders die Groen van gratis advies voorzien.

Wat hebt u toch met het fenomeen 'bezorgen' op de beurs? Eerst PostNL en nu Just Eat Takeaway; er is geen sector op de beurs die u zo bezighoudt en waar de emoties zo hoog oplopen.

Zoveel fantasie zit er nou toch ook weer niet in? Zeker geen hoge marges. Als ik iets roep over Just Eat Takeaway krijg ik altijd veel reacties hoe verschrikkelijk bedrijf en de CEO zijn (hij wordt er altijd in ge-cc’t).

Plaatsvervangende schaamte

Waarom belegt u er dan in? Dat commentaar gaat te vaak te grof en met te veel gevloek en te veel gescheld. Ik schaam me er soms zelfs voor…

Is dit nou de beurs? Want een mislukte belegging is altijd uw eigen schuld, ook als het niet uw eigen schuld is. Als de brede markt daalt, technologie nog harder afkomt en niet-winstgevende groei-aandelen de shredder in gaan, hoe moet Just Eat Takeaway daar tegenin stijgen?

En daar moet u vooral Groen persoonlijk voor verantwoordelijk houden… U heeft zélf Just Eat Takeaway gekocht.

Foutje bedankt

Discussie over het aandeel is prima, maar hier heeft niemand wat aan. Temeer daar het vrijwel altijd anonieme beleggers zijn. Als u het zoveel beter weet dan Just Eat Takeaway, begin dan zelf een bezorgdienst.

Ja, de overname van GrubHub was misschien een fout. Dit hoort echter bij ondernemen en ook bij beleggen. Op naar de volgende kans, is het dan.

Iets wat Groen zeker denkt. Ja, hij is misschien bot tegen aandeelhouders. Misschien is hij dat ook wel geworden door de dagelijkse stroom commentaar. Ik vraag me wel eens af hoeveel bedrijven er niet beursgenoteerd zijn omdat ze gewoon geen zin hebben in zulke hetzes.

Denk daar eens over na als u weer op het punt staat een bedrijf, CEO of beursanalist de schuld te geven van úw eigen verkeerde belegging of verkeerde timing.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Druk, groen en heet voorbeurs, want Nasdaq 100 weer in bull market 8
 2. 10 aug Slotcall: echt waar, een heuse inflatierally 3
 3. 10 aug Wel of geen Twitter, Musk heeft nu helft belang 'duur' Tesla verkocht 5

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Dividend Collector 7 juni 2022 11:54
  Ik vraag me ook vaak af waarom het forum van JET het drukst bezochte forum is na dat van Shell. Particulieren willen snel rijk worden en dat lukt nu eenmaal niet met aandelen van saaie, degelijke dividend betalende kwaliteitsbedrijven met sterke kasstromen. Is dat het? Biotech blijft ook immens populair.
 2. Vegtje 7 juni 2022 11:57
  Het gaat erom dat hij niet duidelijk is. Just eat overnemen en vertellen dat de boel op de rit tientallen miljoenen gaat kosten. Het blijkt nu te gaan om honderden miljoenen EURO's. Ifood, al een jaar lang horen we en lezen we dat er vooruitgang wordt geboekt. Wat is de status nu? Geen mens weet het. Bij de presentatie van de jaarcijfers praten over groei met dubbele cijfers en een maand later update groei nog maar 5%. Deze slechte communicatie naar de aandeelhouders, waar Groen verantwoordelijk voor is, heeft gezorgt voor deze sell off. terecht dat we boos mogen zijn.
 3. Tis wa! 7 juni 2022 12:26
  Ben het idd met Vegtje eens, en dan ook nog een Pandemie, oorlog Oekraïne, ( factoren die er onverwachts bij kwamen) daardoor stijgende prijzen, inflatie, etc.Dhr. Kamp kan het allemaal mooi verwoorden, cq achteraf analyseren! Maar wel fijn dat hij, netjes , zijn diploma heeft behaald in zes jaar tijd.
 4. forum rang 6 win some... 7 juni 2022 12:28
  Denk daar eens over na als u weer op het punt staat een bedrijf, CEO of beursanalist de schuld te geven van úw eigen verkeerde belegging of verkeerde timing.

  Op zich mee eens dat je zelf altijd de keuze maakt voor een belegging en daar ook zelf verantwoordelijk voor bent. Aan de andere kant hoort gefundeerde kritiek er natuurlijk wel bij. Hoe was ook al weer de titel van jullie laatste podcast?
 5. forum rang 5 Marktwaarde 7 juni 2022 14:15
  Das wel een klein beetje onwaar. Beleg in verschillende bedrijven en Jitse steekt er bovenuit qua agressiviteit en arrogantie.

  Bovendien heeft hij ook als geen ander ruzies gehad met de topmannen van Prosus en Uber. Ik vind het een kinderachtig ventje die last heeft van anger issues.
 6. forum rang 4 maarten030 7 juni 2022 14:17
  Beste Arend-Jan. Jullie verdienen bakken met geld aan de betalende IEX-leden door ze van advies te mogen voorzien. Jarenlang hebben jullie zonder gezanik geld kunnen verdienen, omdat er in een bull-market nauwelijks slechte adviezen mogelijk zijn. Dus ga nu zelf ook niet zielig doen als er bergen kritiek komt over adviezen die IEX heeft gegeven. Je stelt zelf dat er geen hoge marge en fantasie zit in JET. Dat hadden jullie de lezers best mogen meegeven i.p.v. een advies op "Strong buy" een jaar geleden met een koersdoel van 90 euro. Of is er in een jaar opeens alles veranderd?

  Zoals je aangeeft dat een belegger zijn eigen (foute) keuzes maakt en dat bij beleggen hoort moeten jullie als IEX ook de verantwoordelijkheid nemen, dat kritiek op slechte adviezen ook bij jullie baan hoort. Echt een zielig stukje tekst om je collega's te beschermen.
 7. ElGordo 7 juni 2022 15:41
  Beleggen is heel eenvoudig:
  a) laag kopen, hoog verkopen
  b) kansen zoeken en benutten

  Dus denkt iedereen, dat een bedrijf met kansen (JET) hun rijk gaat maken. Helaas is voor velen punt a) niet van toepassing. Het is hier: hoog kopen, laag verkopen.

  Dat roept emotie op. En de CEO is daar zeker de bliksemafleider.

  Maar de vraag naar de oorzaak stelt zich de eenvoudige belegger niet. Die heeft op een verjaardag of op de camping gehoord, dat DIT DE GROTE KANS IS OM RIJK TE WORDEN!!!!

  Nu komen ze er achter, dat ook voor nieuwkomers de regels van de markt van toepassing zijn. Dus een degelijk product, fatsoenlijke cashflow, winst, klanten, enz. En zaken zoals geld verbranden en (roekeloze) overnames niet tot in het oneindige door kunnen gaan.
 8. Paul 7 juni 2022 16:07
  quote:

  Tis wa! schreef op 7 juni 2022 11:57:

  Alleen vergeet hij erbij te zeggen, dat (er ook) aandeelhouders zijn die afgaan op adviezen van deze (zogenaamde) analisten! ( die daarvoor betaald krijgen!) En ja, klopt, blijft altijd je eigen beslissing.
  Het gaat erom wat je doet met de analyses. Niemand kan de markt voorspellen, ook analisten niet. Ik vind de rapporten desondanks interessant omdat ze duiden waarom de markt op dit moment bijvoorbeeld maar 3 keer de winst betaalt voor ArcelorMittal en 60 keer voor adyen. Dan stel ik me de vraag of ik dit plausibel vind en neem ik een beslissing. Als je denkt dat een analist zich niet mag vergissen omdat hij ervoor wordt betaald, maak je dezelfde fout als wanneer je zegt dat de keeper van het Nederlands elftal geen bal uit zijn handen mag laten glippen omdat hij een miljoen per jaar verdient. Ga ervan uit dat iedereen zijn werk doet naar eer en geweten.
 9. lei1945 7 juni 2022 18:18
  heb zelf ook niet bepaald geloofd in Just Eat.toen het aandeel op dikke 100 stond was ik dank stom verbaasd.
  echter en nu komt het :ook jullie( en anderen) bleven maar schrijven en adviseren het aan deel te kopen, want het was hier goed en daar goed. toen het aandeel ineens naar ca. 70 daalde en de positieve adviezen positief bleven heb ik een plekje gekocht, immers na n daling van meer dan 30% zou er wel een kan(je) zijn/komen.
  niks was minder waar. belggenblijft risico , zeker, maar analisten moeten niet altijd maar blijven hameren en adviseren op een aandeel.ook ZIJ mogen zich daar wel eens voor excuseren en niet steeds de kopereschuld geven.trouwens aj. huppelt wel erg graag en vaak achter de feiten aan.sorry maar waar.
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links