Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Er is risicobereidheid voorbeurs, maar er is ook JET

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Het is licht nerveus voorbeurs en de technologieoorlog bijt
 2. 30 jan Philips dus voorbeurs en wat spoken Alibaba, Tencent, TSMC en Adani uit?! 5
 3. 29 jan Vooruitblik: Big Damrak, Big Tech, Big Central Banks en Big Buffett 1

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. ash_az 30 mei 2022 09:04
  quote:

  MOEdig Voorwaarts schreef op 30 mei 2022 08:30:

  "Op de huidige koers is Just Eat Takeaway zelf nu €4,33 waard."

  Is dit na aftrek van schulden of toch een typo? ;-)
  Ik denk een typo en dat het EUR 14,33 moet zijn (3mrd / 210M aandelen)...
  Huidige market cap is EUR 4,19mrd en dan EUR 1,17mrd (GBP 1mrd) eraf voor Grubhub houdt je EUR 3mrd over voor het restant...
 2. pete67 30 mei 2022 09:17
  JET: als je een overname met uitgifte nieuwe aandelen betaald en die aandelen dalen 80% dan kun je er bij verkoop van dat onderdeel 80% lager er net zoveel aandelen voor terugkopen als je er voor uitgegeven hebt, dus dat is een sum-zero lijkt mij. Dat verhaal schreef ik hier maanden terug al maar AJK denkt dat hij weer wat te bashen gevonden heeft.
 3. Henkk 30 mei 2022 10:05
  NOS Nieuws • Economie • vandaag, 01:29 • Aangepast vandaag, 09:23

  Toezichthouder: KLM houdt zich niet aan voorwaarden coronasteun

  KLM houdt zich nog niet aan de voorwaarden die door de overheid zijn gesteld toen het bedrijf in 2020 staatssteun kreeg om de coronacrisis te overleven.

  Dat concludeert de onafhankelijke toezichthouder, of staatsagent, in een brief aan de Eerste Kamer. Deze brief loopt vooruit op het rapport dat de staatsagent half juni hierover publiceert.

  "De bevindingen van de staatsagent zijn stevig en laten zien dat we er nog niet zijn", zegt het ministerie van Financiën in een reactie. KLM spreekt tegen dat ze niet aan de voorwaarden voldoen.
  Vijf procent loonsverhoging

  Een belangrijke voorwaarde voor de staatssteun was een structurele afname van de kosten met ten minste 15 procent. Daarvoor zijn volgens de staatsagent maatregelen nodig tot naar schatting ruim 400 miljoen euro in 2024. Maar KLM geeft over die bezuiniging van honderden miljoenen niet thuis, zegt de toezichthouder.

  KLM geeft juist meer geld uit, met name aan salarissen. Zo krijgen alle cao-medewerkers er 5 procent bij, werd twee weken geleden bekendgemaakt. Over die loonsverhoging is de staatsagent niet vantevoren geïnformeerd en KLM heeft ook niet onderbouwd dat het ermee voldoet aan de voorwaarden.

  KLM laat weten dat werknemers weliswaar een bijdrage moeten leveren op het gebied van de arbeidsvoorwaarden, maar dat het bedrijf in overleg met de bonden kan bepalen hoe ze dat invullen. Volgens het bedrijf is het niet verboden om lonen te verhogen. De bijdrage zou namelijk ook kunnen komen door het vakantiegeld te verlagen en in te leveren op flexibiliteit.

  Volgens de staatsagent zorgt die loonsverhoging voor een structurele kostenverhoging. Zonder een bijdrage van de piloten zullen de structurele besparingen gevonden moeten worden in de cao's voor cabine- en grondpersoneel die later in onderhandeling komen, schrijft de staatsagent, of in andere kostenposten.
  Miljard steun

  Ook vindt de toezichthouder het laakbaar dat KLM nog geen oplossing heeft gevonden voor de belastingontwijking door werknemers die in het buitenland wonen. "Aan de overtreding van deze steunvoorwaarde, die inmiddels bijna twee jaar voortduurt, is nog geen einde gemaakt."

  Volgens de staatsagent was er een werkgroep met piloten om met maatregelen te komen, maar die zou zijn opgeheven. Volgens KLM was die werkgroep slechts gepauzeerd en is die inmiddels weer actief.
  In gesprek

  De staatssteun aan KLM bestond uit een bedrag van 3,4 miljard euro aan leningen en kredieten waarvoor de overheid garant staat. Van dat bedrag heeft KLM uiteindelijk iets minder dan een miljard gebruikt. Begin deze maand deed KLM voor het eerst een aflossing, van 311 miljoen euro. De vliegmaatschappij moet nog 631 miljoen euro aan steun terugbetalen.

  Het kabinet laat weten binnenkort met KLM in gesprek te gaan over de bevindingen van de staatsagent. "Uitgangspunt is dat KLM de gemaakte afspraken nakomt." Midden juni komt de staatsagent met een rapport over deze kwestie.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links