Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Waarom bent u niet in paniek en denkt u nog steeds aan kopen?

Waarom bent u niet in paniek en denkt u nog steeds aan kopen?

Lange grafieken, hoge relativering: dit is de logaritmische AEX sinds de index in maart 1983 het levenslicht zag.

Ja, we dalen en wel dusdanig dat het in dit plaatje te zien is. Het is zelfs formeel een bear market. Aan de andere kant, het valt historisch gezien allemaal heel erg mee. U mag gerust concluderen dat die daling sinds november vorig jaar met maximaal -20% vanaf de top gewoon bij het meubilair hoort.


De preek, de les, de ervaring en het leergeld - wie heeft het nooit betaald op de beurs? - zijn dat wie nu een veelvoud daarvan in het rood staat, een meer dan gemiddeld marktrisico heeft genomen. Aan uw nachtrust leest u af in hoeverre u daartegen bestand bent. Ja, de bull market was leuk met al die double digits.

De winstgevende-techportefeuille

Nu, in de bear market, leert u wellicht dat uw risicoprofiel u ook flink te grazen kan nemen. Het kan ook een bewuste keuze zijn. Zo staat bijvoorbeeld mijn technologie-collega Paul Weeteling zwaar rood dit jaar, want hij is fors overwogen in risicovolle, volatiele, edoch wel winstgevende technologie.

Die koopt hij zelfs bij. Het boeit hem niet wat de koersen het komende jaar en zelfs die daarop doen, het gaat hem om wat deze bedrijven over vijf à tien jaar verdienen. Als het uitkomt, is het heel veel en er zijn geen rare multiples nodig om daarbij fors hogere koersen te becijferen. Of die er komen, is wat anders.

Dat risico gaat Paul graag aan, en daarvoor neemt hij een nu een knalrode portfolio voor lief. Zaaien om straks te oogsten. Zelf doe ik dit in feite ook, al beleg ik tegen een minder hoog marktconform risico. Ik koop maandelijks gewoon bij. Pech gehad dat dit momenteel niks oplevert en zelfs daalt.

Wat voor belegger bent u?

Beurzen kunnen niet altijd stijgen en ach, zeker de AEX (long) is de helft goedkoper dan een jaar geleden en ook de wereldindex (long) is veel minder duur. Zelfs als we een recessie krijgen, de winsten verdampen en de bear market doorzet, blijven Paul en ik stug doorbeleggen. Wat voor belegger bent u?

Belegt u soms ook met het oog op de onvermijdelijke bull market die weer na de bear market komt? Waarna er inderdaad weer een beer komt en zo gaat het al sinds 1602 op de aandelenmarkt. Ik vraag dit, omdat ik angst, paniek, doemvoorspellingen en chocoladeletters over de slechte beurs in de gewone media mis.    

We gaan vooralsnog rustig, gezapig en gedwee naar benee. Hoe wonderlijk is dat, want hoe groot, lang en hoog is momenteel de Wall of Worry wel niet? Het zijn trefwoorden, de verhalen daarbij weet u intussen. Aanvullen is welkom.

  • Toeleveringsketen
  • Inflatie
  • Rentes
  • Centrale banken behind the curve
  • Chips
  • Grondstoffen
  • Voedsel
  • Energie
  • Transport
  • Personeel
  • Oorlog
  • Geopolitiek
  • Klimaat
  • Bear market
  • Crypto en s-s-s-stablecoins
  • Bijna dagelijks gaat een aandeel aan gort en bekende tech- en groeiaandelen staan rustig 70% onder hun top

Genoeg om iedereen op de beurs de gordijnen in te krijgen, zou u misschien ook zeggen, maar niets van dit alles. Sterker, afgaande op het sentiment en de tientallen reacties die ik zelf hier en op Twitter krijg, denkt iedereen ook eerder aan instappen, bijkopen, dip-buyen en bodembellen dan aan (bestens!) verkopen.

Lesje geleerd?

Dit heeft misschien te maken met dat de nieuwste generaties beleggers snel is ontgroend met idioot fluctuerende koersen, zowel hoger als lager. De veteranen hebben alles al een keer meegemaakt (denken ze), ofwel wat volatiliteit betreft hebben we een gepokte en gemazelde handels- en beleggersgoegemeente.

Wat de nieuwelingen niet hebben meegemaakt, is een langdurige bear market. Die van 2020 was de perfecte: in drie weken -40% en hup weer omhoog. En dat alles met tomeloos geweld en met torenhoge volatiliteit. Perfect, want in feite, met de wijsheid achteraf, waren aandelen drie weken in de aanbieding.

Een bear market kan echter ook drie jaar duren zonder al te veel volatiliteit. De beruchtste van allemaal was 1929-1932 (-89%) en pas in 2000-2003 was er een vergelijkbare (-69%). Er was toen alleen met de aanslagen van 9/11 angst en paniek, maar toen zat de beurs al dik een jaar in een bear market.

Een beetje tempo alstublieft

Dit is de AEX versus de CBOE VIX-index, de volatiliteit van de S&P 500. Met imploderende koersen, exploderende volatiliteit, schreeuwende krantenkoppen en moord en brand schreeuwende particulieren (sorry, maar profs hoort u nooit) op de sociale media en forums zijn we snel van de bear market af.


Dit jaar kabbelen we omlaag, afgezien dan van de vuurpijlen du jour en een paar extreme comedy capers als Netflix, Peloton, Snap, luna en zeg maar Circus Cathie Wood (Ark Innovation ETF). Mr. Market luitsert nooit naar mij, maar ik heb geen zin om weer drie jaar naar beneden te sukkelen. Dat is slopend.

Kortom, ironisch gesteld: raak 'ns in paniek alles en iedereen, en dump bestens alles waar u zich niet lekker bij voelt :-) 

Het is allemaal mijn schuld! Ik hoop over een uurtje al meer dan honderd briesende comments te lezen onder dit stuk - dat ik het niet begrijp en opgesloten moet worden, en dat alles onder een regen aan verwensingen en scheldkannonades. Want dan is de bear market misschien alweer op zijn retour, en daar offer ik mij graag voor op :-)

Resultaten uit het verleden

Charlie heeft alles wat u van bear markets moet weten; hij verdeelt ze zelfs onder in drie soorten.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

15 Posts
| Omlaag ↓
  1. LLinssen 26 mei 2022 13:08
    Ik beleg redelijk anti-cyclisch en kan niet klagen, de afgelopen jaren flink wat shell aandelen binnen geharkt door het uitoefenen van calls die ik gekocht had toen de koers nog <14 stond. Nu zijn er genoeg kwaliteits aandelen die erg goedkoop waren, de Philipsen, BASF, Bayers, Ab-inbev van deze wereld zijn momenteel absurd goedkoop en leveren ook nog een leuk dividend. Wie weet koop ik nog wel een paar plukjes technologie, waar ik gelukkig de afgelopen jaren totaal niet in zat.
  2. forum rang 4 Jelle Trader 26 mei 2022 15:13
    Het verhaal op zich klopt helemaal AJ, worries enough, maarrrr,....Het gecreerde 'gratis' geld van afgelopen periode wat o.a. geinvesteerd is in stocks, real estate en crypto's heeft weer meer vermogen opgeleverd.

    Dus substantiele vermogens blijven elke dag beschikbaar om weer lekker 'heen en weer getennist' te worden op de verschillende financiele markten.
  3. forum rang 7 handyman6 26 mei 2022 17:15
    Het deel vd QE dat bij de burgers is beland en veelal ook op de beurs ,omdat sparen niet loonde,moet rechtsom of linksom terug gehaald worden,wil de inflatie ooit weer 2% worden.
    Om recessies,(depressie) te voorkomen ,smeert de Handel dat proces van beursdalingen over bv 3 jaar uit.Prima hoor,imo.
    Beter dan via een crash.Daar is meestal een Zwarte Zwaan voor nodig immers.....
  4. forum rang 5 Jason Voorhees 26 mei 2022 18:42
    Tja toch genoeg paniek meegemaakt op de beurs, maar nu inderdaad nog niet, daarom sta ik ook aan de zijlijn.
    Apart wel alle ingredienten voor paniek zijn aanwezig.
    Ach ik hou me maar vast aan het feit dat een crash komt als een dief in de nacht.
    En now its different, maar dat is natuurlijk niet, dus ik blijf rustig wachten op die crash.
    En dan kijk ik wel of ik in durf te stappen.
    April 2020 was een gouden instapmoment en toen was ik er gelukkig bij ;-)
15 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links