Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: het sentiment kantelt

Slotcall: het sentiment kantelt

Goed dat het Damrak vandaag ondanks Hemelvaartsdag geopend was. Immers, dagen waren de AEX per saldo een leuk winstje kan bijschrijven, zijn momenteel meer dan welkom. 

Hoewel de handelsvolumes - bij de meeste fondsen althans - niet om over naar huis te schrijven waren, was het sentiment positief en konden sommige aandelen iets van het eerder verloren terrein weer goedmaken. 

Dat gold bijvoorbeeld voor Just Eat Takeaway, Accsys en Ordina. Eerstgenoemde is dit jaar (te) hard afgestort, Accsys herstelde van de koersdaling van gisteren (emissie) en Ordina is zowel bij grootbanken als diverse beursexperts populair. 

Minder in trek - laten we hier toch vooral even nuanceren dat dit toch veelal als 'dagruis' geldt - waren fondsen als JDE Peet's. en PostNL. JDE Peet's zal ongetwijfeld ook last hebben van inflatie en consumenten die hun heil bij B-merken zoeken en bij PostNL heerst de - terechte - vrees dat het concern ook de eerder dit jaar verlaagde outlook niet zal halen. 

Al met al, een beetje afhankelijk van de samenstelling van ieders portefeuille, helemaal zo'n slechte dag nog niet waarbij de AEX per saldo 1,3% kon bijschrijven op 692 punten en langzaam de 700-puntengrens weer in zicht krijgt. Dit is minimaal een correctie op te zwaar doorgeschoten negativisme en wie weet aanleiding voor een wat langere herstelfase. 

Topdag


Kennis vormt een van de belangrijkste tools waarmee beleggers - op de lange termijn - het verschil zullen maken. En kennis is exact wat 1 juli aanstaande verkregen kan worden van tal van experts die hun sporen ruimschoots hebben verdiend. 

De IEX Beleggersdag in 't Spant in Bussum heeft diverse aansprekende ceo's als spreker, zoals de topman van Ahold, CM.com en Ebusco, maar ook diverse beursexperts waaronder Willem Middelkoop, Martine Hafkamp en onze eigen Royce Tostrams. 

Wilt u liever even sparren met de analisten van de IEX Beleggersdesk? Ook die zijn de gehele dag aanwezig. En let op: vol is ook echt vol.

Kaarten bestelt u hier  


 

Nvidia

De koers van Nvidia piekte vorig jaar november nog zo rond de $335. Daar is nu nog slechts ruwweg de helft van over op een dagkoers van $158. De vraag is dan welke koers een reele afspiegeling van de waarde van het fonds vormt. Een uitgebreide analyse van de IEX Beleggersdesk geeft hierop een gefundeerd antwoord: 

 

Unilever

Unilever worstelt net als veel andere bedrijven met de gevolgen van de veel te hoge inflatie. Volledig, en tijdig, doorberekenen zit er simpelweg niet in. Echter, dat is nú en beleggen draait vooral om de toekomst. Of er bij Unilever koersmatig nog wat in het vat zit, leest u bij IEX Premium

Accsys 

Houtveredelaar Accsys greep deze week naar het emissiewapen om de balans te versterken en kapitaal op de halen voor verdere investeringen. Dit leidt tot een verwatering van circa 7%. Dat is volgens een analyse van de Beleggersdesk niet onoverkomelijk: 

 

Dure merken, gezonde winstmarges 

Beleggen is een lastige tak van sport, zeker nu de koersen stevig onder druk liggen. De eerste vraag die beleggers zich moeten stellen is óf ze belegd willen zijn, gevolgd door in welke sector dan bijvoorbeeld en daarna ook nog in welk specifiek aandeel. 

De Beleggersdesk heeft de sector van sportkledingfabrikanten eens uitgebreid onder de loep genomen. Meer concreet: Adidas, Puma, Nike en Under Armour. De onderlinge waarderingen lopen sterk uiteen en dan is de vraag welk van deze vier aandelen de beste kansen op rendement opleveren. Dat antwoord wordt hier gegeven

Wall Street 

Beleggers in de VS kregen te horen dat de Amerikaanse economie over het eerste kwartaal (op jaarbasis) met 1,5% is gekrompen. Dat valt een tikje tegen, eerder werd gerekend met 1,3%.

Dit hoeft overigens niet direct te leiden tot de constatering dat de Amerikaanse economie dus al in recessie zit: er wordt gerekend op een herstel in Q2, waarmee die beladen term in ieder geval voor het moment kan worden vermeden. 

Echt veel indruk maakte de economische krimp overigens niet, Wall Street ging goedgemutst van start, mede dankzij meevallende cijfers van retailer Macy's. Na goed twee uur handelen noteerde de Dow Jones 1,4% in de plus, won de S&P 500 1,5% en piekte de Nasdaq met een winst van 2,2%. 

Rentes 

De rentes op de kapitaaalmarkt lijken het opwaartse pad weer in te slaan. Verhoudingsgewijs is de Italiaanse tienjaarsrente zorgelijk hoog en dit vooral omdat de schuldenberg van het land zo rond de 160% van het bbp schommelt. En dan doet zelfs een relatief milde 2,9% financieel toch flink pijn. 
 

pharming
Bron: Reuters

 

Brede markt

Bij de brede markt valt vooral op dat de energieprijzen weer stevig oplopen. Ditmaal zowel de olie- als gasprijs. Een kleine $115 voor een vat olie levert flink wat economische schade op, al zullen de Opec+ landen daar ongetwijfeld anders over denken. 

Verder blijft het een gevecht bij bitcoin rond de $30k, blijft de VIX toch op een verhoogd niveau en valt er bij goud en zilver nog steeds weinig te beleven.  

pharming
Bron: IEX.nl

 

Het Damrak  

 • Adyen (+ 5,1%) surft mee op het positieve dagsentiment, maar noteert nog altijd ver, heel ver onder zijn ath. het fonds is bijkans gehalveerd en dat geldt niet voor de (sterke) bedrijfsperformance 
 • Besi (+ 3,6%) voert eindelijk weer eens de kop bij de AEX-chippers met een leuke dagwinst
 • Just Eat Takeaway (+ 8,0%) doet opnieuw een poging boven de €20 te geraken, mijn Excel geeft echt een compleet ándere reële bedrijfswaarde aan (disclaimer: ik zit zelf long)
 • Prosus (+ 4,2%) profiteert mee van het gunstige (dag-) sentiment, maar heeft nog een lange weg te gaan 
 • Shell (+ 1,0%) heeft dit jaar een volkomen terechte koersinhaalslag gemaakt en is op weg naar de €30 
 • Aalberts (+ 2,5%) presteert bedrijfsmatig buitengewoon sterk en de matige koersontwikkeling vormt daar geen juiste afspiegeling van 
 • PostNL (- 1,4%) lag de gehele dag er wat zwakjes bij 
 • BAM Groep (+ 3,3%) blijft in the picture bij beleggers, afnemende zorgen over project Afsluitdijk zullen zeker een rol spelen 
 • Fugro (+ 4,4%) loopt imiddels wel erg ver op de muziek vooruit, de Beleggersdesk zal binnenkort met een update komen of de rally inmiddels niet is doorgeschoten 
 • Ordina (+ 3,3%) blijft nog even in trek bij zowel grootbanken als professionele beleggers 
 • Op de lokale markt sprokkelt Beter Bed (+ 3,6%) er een aardig dagwinstje bij 

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

 • Prosus: naar $93,10 van $164 en kopen - Goldman Sachs 
 • DSM: naar €188 van €189 en kopen - Barclays
 • Prosus: naar $90 van $110 en kopen - Citi Research 
 • Apple: naar $180 van $210 en kopen - Loop Capital 
 • Alphabet: naar $2.950 van $3.550 en kopen - KBC 
 • Meta Platforms: naar $190 van $350 en houden - KBC  

Agenda 27 mei

08:45 Economische groei - Eerste kwartaal def. (Fra) 
09:00 ASR - Ex-dividend
09:00 Van Lanschot Kempen - Ex-dividend
10:00 Geldhoeveelheid - April (eur)
14:30 Persoonlijke inkomens en PCE inflatie - April (VS)
16:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Mei def. (VS)


Martin Crum is senior beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is sinds 1 mei 2017 verbonden aan IEX als senior beleggingsanalist. Hij heeft meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring met de financiële markten bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 09:25 ABN Amro heeft nog flink wat werk te verzetten
 2. 09 aug Bayer tart geduld beleggers
 3. 08 aug Slotcall: AEX zet sterke opmars voort en een slimme inflatie hedge 7

Gerelateerd

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. Ben 26 mei 2022 18:39
  bij PostNL heerst de - terechte - vrees dat het concern ook de eerder dit jaar verlaagde outlook niet zal halen.

  Je blijft het zeggen! :-)
  Sinds jouw voorspelling gaat de koers van PostNL lekker omhoog, alleen vandaag was er even totaal geen omzet, en, dat werd benut voor een beetje daling, een heel klein beetje van de koerswinst weg..
  We gaan je graag aan deze voorspelling herinneren! :-)

  Philips volgt de IEX voorspelling ook al niet meer overigens.... :-)
 2. Martin-Jan Crum 26 mei 2022 18:50
  @Ben,

  Uiteraard mag ik op deze inschatting worden afgerekend. Dat staat overigens los van de dagelijkse koersfluctuaties. Ik zit er in dit geval bij PostNL eerlijk gezegd liever naast, maar time will tell.

  Voor wat betreft Philips: ons oordeel op het aandeel (Beleggersdesk, IEX Premium) is verre van negatief. Ik vermoed dat u geen Premium abonnee bent.

  Disclaimer: geen positie in PostNL e/o Philips
 3. Martin-Jan Crum 26 mei 2022 20:11
  @Ben
  die komende winstwaarschuwing van Philips is onvermijdelijk wat de Beleggersdesk betreft. wat dit met de koers zal doen, is een ander verhaal.

  @Sandweiler
  ik lijd met u mee en heb ook nog aardig wat plusdagen nodig, maar heb er geen zorgen over :)

  disclaimer: long just eat, geen positie in philips
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links