Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Twee verse aandelen, een gokje AEX en een snufje cash

Twee verse aandelen, een gokje AEX en een snufje cash

Het lijkt op een recept voor luchtige pannenkoeken, maar het is een serieus beleggingsadvies. Want met een paar aandelen, eeen AEX Turbo long en een beetje cash zet ik in op de komende maanden.

Dinsdag op de Hollandse Aandelenavond heb ik hiermee voorgesorteerd op de komende 12 maanden. Het is mijn Top 3-pakketje, tegen de achtergrond van de huidige  onrustige en volatiele markten.

Mijn inzet was een Top 3 te maken, rekening houdend met deze elementen:

 • Waar staan we in de economische cyclus
 • Ondergaat de AEX een gewone correctie of een paniekcorrectie
 • Liquiditeit, koopkansen en risico-controle

Waar staan we in de economische cyclus?
Uiteraard kijk ik niet als econoom, maar als technisch analist. Daarom gebruik ik de grafiek van de Vierjarige Businesscycle. 

Ondergaat de AEX een gewone of een paniekcorrectie?
Of dit een gewone AEX-correctie is (risico tot 632) of een paniekcorrectie (risico tot 527) kunnen we uiteraard niet voorspellen. In mijn strategie houd ik rekening met beide scenario's, want in beide gevallen verwacht ik een bodem. Ik weet nu alleen nog niet waar.

Voor de Turbo Long AEX kies ik een lage hefboom, zodat ik niet vroegtijdig wordt uitgestopt, maar uiteraard wel volledig zal profiteren van een nieuwe rally.

Hoe kan je rekening houden met liquiditeit, koopkansen en risico-controle?
Eigenlijk is dit de hamvraag. Dus niet in welke Top3 beleg je de komende maanden, maar hoe ga je om met de risico's, welk deel van je kaspositie hou je achter de hand en met welk instrumenten wil je de risico's beheersen.

Mijn Aandelen Top 3 voor de komende 12 maanden bestaat uit:

 1. Turbo Long AEX + cash
 2. Ordina
 3. Corbion

Top 3H

Ordina

Ordina heeft in  de  afgelopen 10 jaar zijwaarts gefluctueerd onder weerstand B-B.  De weerstand van die bandbreedte lag in de zone €2,50-3. Bij punt X op de grafiek brak de koers van Ordina uit de zijwaartse trend, hetgeen een koopsignaal opleverde.

Deze uitbraak is gevalideerd bij de succesvolle pullback bij PB. Dus een dere van mijn Top 3 bestaat uit aandelen Ordina.

Ordina HAAA

Corbion

De tweede tranche uit mijn Top 3 bestaat uit aandelen Corbion. Tussen 1998 en 2020 zijn alle rallies van Corbion gestopt rond €30. Op de grafiek is deze horde afgebakend met W-W.

Bij Y op de grafiek brak Corbion boven de 20-jarige weerstand €30, hetgeen een koopsignaal opleverde.  Na een krachtige rally tot bijna €53 is de koers weer teruggevallen. Bij PB lijkt zich thans een pullbackbodem te vormen, waardoor ik een positie kansrijk acht.

Wees erop alert dat deze pullback nog in progress is.

Ook bodem T2 is in feite een succesvolle pullback boven top T1.

CorbionH

AEX Turbo long met cash

De derde tranche van mijn Top 3 bestaat uit een combinatie van een Turbo Long AEX en een deel kas. Circa 1/3e van deze tranche stop ik in een Turbo Long AEX.

Stel dat je de gehele top 3 met €10.000 zou willen uitvoeren, dan reserveer je €3.330 voor deze combi. Daarvan gaat dan weer een derde naar de Turbo Long AEX (hefboom 3 tot 3,5), wat zou uitkomen op circa €1.100. Dat is dus slechts 11% van mijn initiële startvermogen. De rest van deze positie, dus 2/3e, houd ik in kas.

Ik reserveer derhalve circa €2.220 euro in kas voor calamiteiten, bijvoorbeeld als de beurs een keer uit bed valt. Op lagere niveaus zou ik dan wel weer willen instappen. Daarmee is niet gezegd dat ik dan alleen aan aandelen denk, ik acht ook obligaties weer kansrijk. Ik kom hier uiteraard op terug.

Maar cruciaal is dat we over een tijdje weer aan het begin van een nieuwe business cycle staan en het eerste dat je dan moet kopen is obligaties.

Gaan aandelen echter vanaf nu weer omhoog, dan pak je daarvan iets mee met de Turbo Long AEX.

Top 3AEXHAAA

Gewone correctie of paniekcorrectie?

In een gewone correctie zou de AEX moeten bodemen boven de top van begin 2020 rond 632,12 punten. In dat geval wordt een pullbackscenario succesvol voltooid en kunnen naar 829 punten en hoger.

AEXgewoon

Paniekcorrectie
In een paniekcorrectie zou de AEX moeten crashen naar de bodem van eind 2020 rond 527,86 punten. In dat geval wordt op langere termijn wel een mooi koopniveau aangetikt.

AEXpaniek

Vierjarige Businesscycle

Wat betreft de Vierjarige Businesscycle kan ik kort zijn. In vorige bijdragen hierover had ik al aangegeven dat we aan het begin van krimp staan, dan wel al in een recessie zijn aanbeland.

Dit impliceert een lage exposure aan aandelen en vastgoed, nog niets in obligaties en een beperkte kaspositie (plm 25%).

Over een paar maanden staan we weer aan het begin van een nieuwe Businesscycle en het eerste dat je dan moet kopen is obligaties, niet aandelen.

Ik denk er thans nog steeds zo over. Aan het einde van elke conjunctuurbeweging is dit de beste strategie.

BCmei 22

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 Nog geen structureel herstel halfgeleiders 237
 2. 29 jun Nederlandse beurs ontbeert vuurkracht 187
 3. 28 jun Nederlandse beurs test eerste barrière 170

Reacties

168 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 easy56 26 mei 2022 08:34
  ome Durk rustdag

  Hij heeft zn favoriete assistent H de Kneus. gelukkig een positief briefje meegegeve...

  t zou wel eens een keerpunt kunne zijn zegtie(voor de beurs)

  natuurlijk wel jammer dat beleggers die eerder al die positieve beursverhaaltjes geloofd hebben op veel hoger beursstanden nu met grote verliezen zitten......
 2. forum rang 7 ttroo 26 mei 2022 08:35
  Boeing! Top fonds op deze koersen. Keurig de bodem gezet.
  Meerdere Amerikaanse fondsen hebben de bodem gezet.
  TTROO is druk. TTROO is gids aan het spelen voor mensen uit Abu Dhabi.
  Amsterdam en Utrecht staat vandaag op de planning.
  NasDAK kan zeker een 200 a 400 punten hoger.
  Tesla. Amazon. Apple. Mooie bodems gezet daar.
  Alphabet moet groen noteren om de bodem te zetten.
  Dus extra plus optie voor de NasDAK.
  Eerst rode futures wegwerken.
  Brent komt de $114 niet voorbij.
  Gas. Europa ging lager las ik. Maar Amerika doet met een 9 hoger.
  Ik zag ze nog een paar dagen op een lage 8.
  Stieren gaan rennen. Het werd tijd. Ze hebben wel minder cash bij zich, maar 3 bergen cash is nog steeds voldoende om een mooie rebound te bewerkstelligen.
 3. forum rang 7 ttroo 26 mei 2022 08:39
  Nvidia was en is de domper. Maar ze zijn zo afgestraft, dat dompers dompertjes worden.
  ASML kan nog steeds snel. Maar ze hebben al aardig wat potentie onbenut gelaten en die potentie is nu weg. Maar ze kunnen nog naar positiviteit draaien aangezien de NasDAK aardig aan het bodemen is en zelfs hoger weer wilt gaan. ASML zal meegaan in die positieve stroom.
 4. forum rang 4 De verhapstukkende bekokstover 26 mei 2022 08:59
  quote:

  Doptieman schreef op 26 mei 2022 08:37:

  Zal wel weer een slap dagje horizontaal geneuzel worden denk ik
  Het is tot nu toe een uitzonderlijk jaar geweest zonder langere zijwaartse periode.

  Subtropical wist niet meer waar hij het moest zoeken met zijn short strangles.

  Weinig te klagen, dus.
 5. forum rang 6 d' Aandelen ' 26 mei 2022 09:12
  Na wat opmerkingen dat ik totaal geen verstand heb van opties, heb ik het boek van Erik Masseling ( oud-forumlid) weer eens ter hand genomen "Optie Theorie en zijn toepassingen"

  Geen makkelijk boek en zeker wanneer je studies zonder wiskunde hebt gedaan, maar ik ga me daar toch eens goed in verdiepen om substantieel wat meer geld te verdienen met index opties.
  Ben wel redelijk succesvol met aandelen opties waarmee ik regelmatig leuke resultaten mee binnen haal.

  Overigens vind ik nog steeds dat dit forum zou moeten bijdragen om elkaarde kneepjes van het vak te leren en elkaar niet steeds de maat te nemen.
 6. forum rang 6 b.west.invest 26 mei 2022 09:42
  quote:

  d' Aandelen ' schreef op 26 mei 2022 09:12:

  Na wat opmerkingen dat ik totaal geen verstand heb van opties, heb ik het boek van Erik Masseling ( oud-forumlid) weer eens ter hand genomen "Optie Theorie en zijn toepassingen"

  Geen makkelijk boek en zeker wanneer je studies zonder wiskunde hebt gedaan, maar ik ga me daar toch eens goed in verdiepen om substantieel wat meer geld te verdienen met index opties.
  Ben wel redelijk succesvol met aandelen opties waarmee ik regelmatig leuke resultaten mee binnen haal.

  Overigens vind ik nog steeds dat dit forum zou moeten bijdragen om elkaarde kneepjes van het vak te leren en elkaar niet steeds de maat te nemen.
  AB
 7. forum rang 7 Fat behind the curve.. 26 mei 2022 09:51
  quote:

  De verhapstukkende bekokstover schreef op 26 mei 2022 08:51:

  Richtingloze AEX. Geen enkele kracht in de indicatoren, zowel naar boven als naar beneden.

  Het liefst wat zwakte tot dubbele steun 681.3 rond 10.45 u en vandaar proberen op te veren.
  Ja het liefst wel hé.. Maar het allerliefst is de Fed die de Rente 'nog maar' 3x gaat verhogen met 0,5 "%..

  En binnen kort de Inflatie weer op 2% ziet staan (waar heb ik dat eerder gehoord??!)

  Of is de Powerless Retoriek meer bedoeld voor 'Just buying Time'

  Toegevoegd:

  What needs a Market more..?!
168 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links