Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vijf vragen aan Martine Hafkamp

Vijf vragen aan Martine Hafkamp

Martine Hafkamp is als oprichter en eigenaar van Fintessa Vermogensbeheer een bekend gezicht in de Nederlandse beleggingswereld. U kunt de meervoudig Gouden Stier-winnaar ontmoeten tijdens de IEX Beleggersdag.

In aanloop naar de dag leggen we haar alvast een paar vragen voor.

Wat mogen we verwachten van je presentatie 'De rente stijgt, hoe verder met beleggingen?' Kun je alvast een tipje van de sluier oplichten?

"Het is nog niet duidelijk - maar tegen de tijd dat het 1 juli is misschien wel iets meer - of de inflatie zijn piek heeft bereikt en de rente wellicht ook. Maar, uitgaande van een omkeer van de trend van de afgelopen veertig jaar waarin de rente alleen maar daalde, ontstaat er wel een nieuwe realiteit. Hoe moet je als belegger omgaan met een hogere en stijgende rente. Moet je wel blijven beleggen? Zo ja, waarin dan? En, hoe kun je een portefeuille inrichten waarmee je de komende periode het beste door komt?"

"De beurs heeft wel een vaker een periode van stijgende rentes meegemaakt en dat is op zich geen belemmering voor stijgende koersen. Het gebeurt immers vaak in een periode dat de economie goed draait na een periode waarin het die stimulans nodig had. Wat dat betreft zouden we de huidige tijden met z’n allen moeten toejuichen. Zeker gezien de huidige hoge inflatie."

Met welke vragen zitten jouw cliënten vooral?

"Na een paar geweldige jaren op de beurs hebben die wel voldoende realiteitszin om zich over de huidige daling niet druk te maken. Wel vragen sommige cliënten zich af waarom de koersen dalen terwijl de bedrijfsresultaten beter zijn dan verwacht."

"Andere vragen die met een zekere regelmaat voorbij komen is of we een recessie krijgen en of hun beleggingsportefeuille daarop voorbereid is. En, natuurlijk is daar de vraag wanneer we van de negatieve spaarrente af zijn, want de rente stijgt toch?"

Is er ooit iets in de markt gebeurd wat je onderschat hebt?

"Onderschatten niet, hoewel ik me weleens verbaas over het hoge Jantje-lacht, Jantje-huilt gehalte op de beurs. Telkens weer blijkt dat niet iedereen een langetermijnbelegger is."

"Er zijn wel beleggingen die niet lopen zoals je dat had ingeschat. Bij Fintessa dachten we bijvoorbeeld dat zilver, dat in vrijwel elk elektronisch artikel wordt gebruikt maar vooral in zonnepanelen, heel gevraagd zou zijn met een oplopende prijs als resultaat. Deze verwachting kwam niet uit. We hebben dan ook van die positie afscheid genomen."

En wanneer heb je iets goed voorzien, of had je het bij het juiste eind?

"Veel vermogensbeheerders beleggen niet in de Verenigde Staten maar beperken zich tot Nederland en soms iets in de rest van Europa. Bij Fintessa vinden we dat te beperkt. Je laat zo bijvoorbeeld een hele sloot aan toonaangevende technologiebedrijven links liggen. Bovendien profiteren we nu voor de portefeuilles van onze cliënten van de sterkere dollar."

"Bovendien zijn wij echte lange termijnbeleggers. Als je je portefeuille inricht met fundamenteel sterke groei- en waardeaandelen heb je het op de iets langere termijn altijd bij het juiste eind. Het is alleen zaak om af en toe wat bakens te verzetten. Natuurlijk heeft iedereen er wel eens een mindere individuele belegging bij zitten, maar het draait om het totaalplaatje."

Ga je zelf nog ergens een kijkje nemen die dag?/ Welke andere sprekers in het bijzonder lijken jou interessant?

"Jullie hebben een mooie line-up met interessante sprekers. Een aantal daarvan ken ik persoonlijk, dus het is leuk om die te horen spreken. En natuurlijk ben ik benieuwd naar het verhaal van ZKH Prins Constantijn."

"Maar, ik ben die dag namens Fintessa samen met een aantal collega’s aanwezig met een stand en ik vind het ook heel leuk om bezoekers/beleggers die daar rondlopen te ontmoeten en van gedachten te wisselen over de financiële markten."

Kom naar de IEX Beleggersdag

Wilt u meer te weten komen over Martine Hafkamp en haar blik op de beurzen? Kom dan naar de IEX Beleggersdag.

Op vrijdag 1 juli 2022 is Theater ’t Spant in Bussum het kloppend hart van beleggend Nederland. Een groot aantal beleggingsexperts, topbestuurders van beursgenoteerde bedrijven en andere kopstukken delen een dag lang hun inzichten, strategieën en tips.

Kijk voor alle sprekers, het hele programma en kaarten op onze website


Reserveer nu uw kaarten

  • Wees er snel bij zolang de vroegboekkorting geldt: van €24,94 voor €19,95!
  • IEX Premium-leden ontvangen bovendien een extra korting: zij betalen slechts €14,95.

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente artikelen van Redactie

  1. 24 jun Deze bedrijven komen met een winstwaarschuwing 7
  2. 22 jun Waar liggen de beleggingskansen in vastgoed? Stel hier uw vragen
  3. 21 jun 5 redenen om naar de IEX Beleggersdag te komen 1

Gerelateerd

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links