Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Ongekende afstraffing Air France-KLM en Snap

Slotcall: Ongekende afstraffing Air France-KLM en Snap

De AEX (-2%) kleurt weer rood. Het zijn de usual suspects die het onderspit delven. Ik doel op Prosus (-6,7%), het immer volatiele Adyen (-6,9%) en Just Eat Takeaway (-6,2%), dat vandaag maar nipt boven de €18 blijft.

Toch zijn er grotere dalers, véél grotere. Zo ging TomTom (-13,8%) vandaag snoeihard onderuit. Vermoedelijk had dit van doen met AlphaValues verkoopadvies van gisteren. AlphaValue denkt dat TomTom pas in 2025 break-even draait in plaats van volgend jaar. Toch kan niets op de Nederlandse beurs tippen aan Air France-KLM dat vandaag -20,6% deed.

Gigantische verwatering bij Air France-KLM

Het is Air France-KLM dat vandaag volledig terecht onderaan eindigt. Vernietigend, noemt analist Niels Koerts de vandaag bekend gemaakte emissie. “De luchtvaartmaatschappij geeft 1,93 miljard nieuwe aandelen uit tegen een koers van €1,17. Dit betekent een discount van 73% ten opzichte van de slotkoers van maandag”, schrijft Koerts in zijn analyse van Air France-KLM.

Het bizarre is dat er op dit moment slechts 642,6 miljoen aandelen Air France-KLM uitstaan en het aantal uitstaande aandelen door deze gigantische emissie dus met 300% oploopt. “Een dergelijke verwatering komt alleen voor bij bedrijven die op het randje van een faillissement staan”, laat Koerts weten. De enige beleggers die hij aanraadt mee te doen met deze emissie zijn degenen die van hun geld af willen.

 

Snap trekt tech omlaag

Ook in de technologiesector gaat het niet best. Gisterenavond gaf Snap een winstwaarschuwing af. Het aandeel ging vandaag 40% omlaag. Ja, dat leest u goed: 40%! Hoewel Snap aanzienlijk minder groot is dan bijvoorbeeld Meta (-8,6%) en Googles moederbedrijf Alphabet (-6,1%), worden deze concerns wel mee omlaag getrokken door Snap. Daarnaast kleuren ook Pinterest (-24,5%) en Twitter (-4,1%) rood.

Activistische aandeelhouders Shell lijmen zich vast aan de vloer

Verder was het vandaag hommeles bij Shell (-1,8%). Het is niet zozeer de koers die niet mee wilde werken, maar vooral een stel actievoerders dat niet mee wilde werken. Vandaag vond namelijk de algemene vergadering van aandeelhouders plaats. Deze zou vanochtend om 11:00 beginnen, maar liep uren vertraging op door een aantal joelende aandeelhouders in de zaal.

Trek de onruststokers die zaal uit, zult u wellicht denken, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Shell deed namelijk een poging, maar al gauw bleken de activistische aandeelhouders zichzelf aan de vloer te hebben gelijmd. Ondertussen waren leuzen te horen als 'you are murderers, Shell must fall!'

Uiteindelijk wist er toch een fatsoenlijke stemming plaats te vinden, al is het de vraag of de activistische aandeelhouders blij zijn met de uitkomst. Slechts 20% steunde het klimaatplan van Follow This, de activistische groep aandeelhouders. De andere 80% zag meer in Shells eigen klimaatstrategie. 

Macrocijfers

Met al dit nieuws zouden we bijna vergeten dat er ook nog macrocijfers zijn die wat aandacht verdienen. Laten we beginnen met de index die de economische activiteit in de Duitse dienstensector meet. De index kwam in mei uit op 54,7 en dat is een meevallertje. Vorige maand stond de index namelijk nog op 54,6 en economen rekenden op een daling tot 54,0. 

Een minder mooi macrocijfer waren de Amerikaanse nieuwe woningverkopen. In april blijken er namelijk fors minder nieuwe eengezinswoningen te zijn verkocht in de Verenigde Staten. Op maandbasis daalde dit aantal met 16,6% tot 591.000 stuks. Een maand eerder was dit nog 709.000 en experts gingen zelfs uit van een stijging tot 750.000. Dat was vanmiddag dus even schrikken voor hen. 

De verwachtingen van Zoom moeten worden bijgesteld

“De eerstekwartaalcijfers van Zooms boekjaar dat begint op 1 februari zijn solide, net als de outlook, maar schieten tekort bij onze eerdere verwachtingen uit januari”, schrijft analist Paul Weeteling van de IEX Beleggersdesk. “Er is in de tussentijd natuurlijk wel een en ander gebeurd in de wereld, wat de verwachtingen negatief heeft beïnvloed.”

Dat doet niets af aan de kerngezonde balans, de sterke vrije kasstroom en de uitstekende positionering voor de sterke trend naar online en plaatsonafhankelijk communiceren binnen bedrijven. Daarnaast kan Zoom (+5,6%) aangrenzende markten aanboren. Of dit het aandeel koopwaardig maakt leest u in de uitgebreide analyse van Zoom.

 

Programmering IEX Beleggersdag bekend!

Op vrijdag 1 juli is Theater ’t Spant in Bussum het kloppend hart van beleggend Nederland. Dan vindt de IEX Beleggersdag plaats. De sprekerslijst is inmiddels tot de rand gevuld met analisten, economen, experts en kopstukken uit het Nederlandse (beursgenoteerde) bedrijfsleven. Bekijk hier de programmering van de IEX Beleggersdag 2022.

Rentes

De rentes doen weer een paar stapjes terug. In Nederland daalt de tienjaarsrente met zeven basispunten tot 1,25%.

 

Brede markt

 • De AEX (-2%) presteerde vergelijkbaar met de Franse CAC 40 (-1,6%) en de Duitse DAX (-1,9%). 
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) stijgt tot 30,9 punten.
 • Wall Street is niet om aan te zien: S&P 500 (-2,1%), Dow 30 (-1,4%) en de Nasdaq (-3,3%).
 • De euro stijgt met 0,4% en noteert nu 1,074 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
 • Goud (+0,8%) en zilver (+1,3%) zijn het niet eens.
 • Olie: WTI (-1%) en Brent (-2,7%) dalen.
 • Bitcoin (-1,4%) verliest een beetje. 

Het Damrak:

 • Philips (-1,1%) heeft vandaag van zich laten horen, nadat afgelopen week bekend werd dat de Amerikaanse FDA tussen april vorig jaar en april dit jaar 124 meldingen van sterfgevallen heeft ontvangen die mogelijk verband houden met de slaapapneu-apparaten van Philips. Het concern wees erop dat dergelijke meldingen, zogeheten Medical Device Reports, geen bewijs zijn dat het apparaat de nadelige uitkomst of gebeurtenis heeft veroorzaakt of ertoe heeft bijgedragen, en dat de oorzaak van een gebeurtenis doorgaans niet alleen op basis van dit rapportagesysteem kan worden bepaald. "Philips Respironics onderzoekt alle beschuldigingen van apparaatstoringen, overlijden of ernstig letsel", laat het concern weten.
 • Berenberg heeft zijn koersdoel voor ABN Amro (-2%) teruggeschroefd van €10 naar €9,50. De koersdoelverlaging gaat nog altijd gepaard met een verkoopadvies. De IEX Beleggersdesk kijkt er iets anders tegenaan, meer daarover leest u hier.
 • Peter Oosterveer, CEO van Arcadis (-2,1%) heeft ruim 42.000 eigen aandelen verkocht en dat heeft hem ruim €1,5 miljoen opgeleverd. Op dit moment heeft hij er nog zo'n 123.000 over. 
 • Gaming- en advertentiebedrijf Azerion (-3,6%) zag vorig jaar zijn omzet met bijna 58% oplopen tot €308 miljoen. Het nettoverlies groeide echter nog veel steviger. In 2021 lag het nettoverlies op €19,6 miljoen, ten opzichte van €5,3 miljoen een jaar eerder. Wilt u oprichter en CEO Atilla Aytekin aan de tand voelen? Dat kan op de IEX Beleggersdag!

Adviezen

 • Signify: naar €40 van €50 en houden - Credit Suisse
 • ABN Amro: naar €9,50 van €10 en verkopen - Berenberg
 • ABN Amro: naar €11 van €12,40 en houden - Citi Research
 • Aegon: naar €5,50 van €5,35 en houden - Bank of America

Agenda woensdag 25 mei 2022

07:30 Lucas Bols - Jaarcijfers

08:00 Consumentenvertrouwen - Juni (Dld)

08:00 Economische groei - Eerste kwartaal def. (Dld)

08:45 Consumentenvertrouwen - Mei (Fra)

13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)

14:30 Orders duurzame goederen - April (VS)

15:00 Case Shiller huizenprijzen - Maart (VS)

15:00 Ondernemersvertrouwen - Mei (Bel)

16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

18:00 Envipco - Cijfers eerste kwartaal

20:00 Federal Reserve - Notulen (VS)

00:00 Holland Colours - Jaarcijfers

00:00 ASR Nederland - Jaarvergadering

00:00 Brill – Jaarvergadering

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

 1. 01 jul Ebusco-CEO: "Blij dat ik overname heb kunnen stoppen" 5
 2. 29 jun Slotcall: Just Eat Takeaway wordt compleet afgeslacht 6
 3. 28 jun Slotcall: Midkapper krijgt het zwaar te verduren 4

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
 1. watergeus 24 mei 2022 18:46
  quote:

  Orchidee schreef op 24 mei 2022 18:04:

  Als het Koersdoel van Koerts klopt en de emissieprijs 1,17€ is, kan iemand mij dan uitleggen waarom dit aandeel nog steeds zo hoog noteert en vandaag zo rustig omlaag ging? Moeten de aandeelhouders nog wakker worden of zo?
  Ach kat uit de boom kijken. morgen weer 20% er af, zo komen we er wel.
  Amsterdam en Schiphol zijn ook niet op één dag gebouwd
 2. LLinssen 24 mei 2022 18:54
  quote:

  Orchidee schreef op 24 mei 2022 18:04:

  Als het Koersdoel van Koerts klopt en de emissieprijs 1,17€ is, kan iemand mij dan uitleggen waarom dit aandeel nog steeds zo hoog noteert en vandaag zo rustig omlaag ging? Moeten de aandeelhouders nog wakker worden of zo?
  Omdat je een claim nodig hebt om de nieuwe aandelen te kopen en die claim krijg je als je het aandeel hebt.
 3. forum rang 6 wiegveld 24 mei 2022 19:53
  META daalt vooral omdat Zuckerberg is aangeklaagd.

  Yahoo Finance
  DC attorney general sues Mark Zuckerberg, claims CEO was 'personally involved' in privacy failures
  Daniel Howley and Alexis Keenan
  Mon, May 23, 2022, 9:51 PM
  In this article:
  In the suit, Attorney General Karl Racine alleges that Zuckerberg's failure to oversee consumers' data privacy led to the Cambridge Analytica scandal, in which a political consulting firm used millions of Facebook users' data, without their knowledge, in an attempt to sway the 2016 election in favor of Donald Trump.

  "The evidence shows Mr. Zuckerberg was personally involved in Facebook’s failure to protect the privacy and data of its users leading directly to the Cambridge Analytica incident," Racine said in a statement.

  The civil suit, filed in Superior Court of the District of Columbia, claims Zuckerberg violated the Consumer Protection Procedures Act, the District's general consumer protection law.

  Facebook Chairman and CEO Mark Zuckerberg testifies at a House Financial Services Committee hearing in Washington, U.S., October 23, 2019. REUTERS/Erin Scott
  Facebook Chairman and CEO Mark Zuckerberg testifies at a House Financial Services Committee hearing in Washington, U.S., October 23, 2019. REUTERS/Erin Scott
  "This unprecedented security breach exposed tens of millions of Americans’ personal information, and Mr. Zuckerberg’s policies enabled a multi-year effort to mislead users about the extent of Facebook's wrongful conduct. This lawsuit is not only warranted, but necessary, and sends a message that corporate leaders, including CEOs, will be held accountable for their actions,” Racine said.

  Meta has been at the center of a maelstrom of controversy since news of Cambridge Analytica first broke. In 2019, the Federal Trade Commission ordered Facebook to pay a $5 billion fine related to the scandal. Governments and regulators across the globe, including the FTC, are also cracking down on the social media giant via antitrust suits and legislation.

  According to Racine, the latest suit against Zuckerberg comes as a result of an existing investigation and lawsuit his office filed against Facebook in the aftermath of the Cambridge Analytica scandal in 2018.

  Racine claims that because Zuckerberg holds the largest number of shares of Meta and has final say over everything that happens at the company, he is ultimately responsible for Facebook's day-to-day operations. As a result, Racine claims, Zuckerberg is also responsible for the events that led to the scandal.

  According to University of Pittsburgh School of Law professor, Peter Oh, it's unclear how strong the case against Zuckerberg may be.

  “One clear possibility here is that this may be a lawsuit that could be politically motivated by the attorney general. On the other hand, there’s potentially a very legitimate reason why the attorney general may be deciding to do this,” Oh told Yahoo Finance.

  This content is not available due to your privacy preferences.
  Update your settings here to see it.
  If Racine’s complaint survives, Oh explained, it has the potential to be a wake-up call for the Meta CEO, as he could be personally liable.

  And there’s real risk that the case will move forward, Oh said, given that Zuckerberg has a history of vouching for the actions of the company.

  “Zuckerberg has publicly stated, effectively, that the buck stops with him — that he runs the company, he owns the company, and therefore, he should be held accountable for what the company does. I think what you can say is that with this particular lawsuit the attorney general is calling his bluff,” Oh said.

  A spokesperson for Meta told Yahoo Finance that the company had no comment.

  This isn't the first time Racine has gone after Zuckerberg personally. He previously attempted to name the CEO personally responsible for the user data leak in a 2018 suit related to Cambridge Analytica. The judge in that case, however, dismissed the move, saying that Racine waited too long to name Zuckerberg in the case.

  Since the 2018 suit filed by Racine, Facebook has changed its name. In October 2021, Facebook rebranded as Meta with the goal of focusing the company on the metaverse, though some commentators suspect the name change was a means for Facebook to distance itself from its ongoing legal troubles.
 4. forum rang 6 jonas 24 mei 2022 20:12
  Ik zou zeggen: laat die personen die zich vastlijmen lekker liggen. Vrije keuze moet er toch zijn volgens VVD en D'66?
  Bij euthanasie is het lastig en eigenlijk verdere wetgeving niet nodig. Hier is het duidelijk met volle verstand vrijwillig.
  Moeten we dus respecteren.

  Dus laat gewoon die zelf vastlijmers maar eens liggen. Losmaken op mijn centen met de brandweer? Nee! Dat moet zijn rekening naar de ophitsorganisatie en anders blijven ze maar gelijmd met hooguit wat water en brood.

  Groet, Jonas
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links