Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: AEX herstel smaakt naar meer

Slotcall: AEX herstel smaakt naar meer

De beurzen wisten op de eerste werkdag eindelijk de richting omhoog weer eens te vinden. Heel erg hard ging het niet, tussentijds ebte het vertrouwen van beleggers weer wat weg, maar het eindschot mocht er zijn. 

Vastgoed, onder leiding van Eurocommercial Properties en Wereldhave lag goed, evenals de chip- en staalsector. En ook het diep weggezakte Ahold kon een bescheiden winstje bijsprokkelen. 

Aan de andere kant van het spectrum was Just Eat Takeaway* opnieuw de gebeten hond. Mijn Excel komt toch echt tot een compleet andere waardering, maar markten zijn nu eenmaal niet altijd vaak irrationeel. *Disclaimer: ik heb zelf een longpositie in dit aandeel.

De banken deden het ook best aardig vandaag, vermoedelijk mede op het vooruitzicht van een einde aan het negatieve rentetijdperk. De cijfers van ABN Amro zijn bij IEX Premium al uitgebreid ter sprake gekomen

Ook voormalig beursfavoriet Galapagos ziet langzaam de koerswinst na de ceo-wissel verdampen. En over TomTom wil ik het eigenlijk op deze plek niet eens hebben. Detacheerder Brunel noteerde ex-dividend, B&S Group blijft stevig onder druk staan en Sligro zal vermoedelijk ook worstelen met de gevolgen van inflatie. 

Al met al een dag die de belegger weer enig moed geeft, het sentiment was ook wel extreem negatief, maar verder dan een technisch herstel is het vooralsnog niet. De AEX sloot de dag af met een winst van 1,6% en dat leverde een slotstand op van 694 punten.  


De financiële markten zijn behoorlijk onrustig, maar dit biedt juist volop kansen voor beleggers die het hoofd koel weten te houden en selectief kwaliteit inslaan voor een verdere vermogensopbouw. 

Lastige keuzes, maar die hoeft u niet alleen te maken. U kunt dinsdag 24 mei om 19:30 uur - gratis - gebruik maken van de kennis van een vijftal beursexperts via een online webinar.

De Hollandse Aandelenavond 2022 wordt georganiseerd door BNP Paribas, samen met IEX. Alle kans om vanaf de bank flink wat kennis op te doen, vragen te stellen aan de experts. 15 kooptips te ontvangen én een vijftal verkooptips. 

Klik hier om u aan te melden


 

Philips 

Weinig vrolijk makende berichten rond het veelgeplaagde Philips. Er komt steeds meer data naar buiten rond het aantal - mogelijke - incidenten rond de slaapapneu-appraten van het concern. Dit gaat Philips ongtwijfeld geld kosten, veel geld. Wat dit met de beurswaarde van het aandeel doet, leest u in een uitgebreide analyse van IEX Premium

 

 

PostNL 

Overnamegeruchten stuwden afgelopen vrijdag de beurskoers van PostNL. Begrijpelijk gezien de berichtgeving, maar niet terecht. Alerte beleggers kunnen de koersopleving allicht benutten hun positie wat af te bouwen. Of dat ook verstandig is, leest u verder bij IEX PremiumDeutsche Telekom 

Hoewel veel aandelen de afgelopen weken en maanden een flinke veer hebben moeten laten, geldt dat niet voor het grotere broertje van KPN. Deutsche Telekom draait dan ook als een lier en wordt al jaren op de voet gevolg door de IEX Beleggersdesk. Meer weten: lees hier verder 

 

Bitcoin is waardeloos... volgens de ECB althans

Allicht een inkoppertje, maar we pakken de uitspraak van Christine Lagarde, president van de ECB, over bitcoin toch maar even mee. De cryptomunt is naar “haar bescheiden mening waardeloos.” Dat is in ieder geval een duidelijke, zij het uiterst voorspelbare stellingname. 

Bitcoin is volgens Lagarde gebaseerd op niets, kent geen onderliggende waarde en vooral ook, wordt niet gebackt door een centrale bank. Die laatste constatering is in elk geval volkomen correct, maar dat wat volgens mij nu juist een van de redenen waarom bitcoin het licht heeft gezien. 

Wat ook feitelijk juist is, is dat veel mensen die geld investeren in crypto’s, zich volstrekt onvoldoende bewust zijn van de risico’s die daarmee gepaard gaan. Nu is dat wel praten voor eigen parochie, want de ECB wil dolgraag meer grip krijgen op crypto’s en die middels regulering aan banden leggen. 

Straks – Lagarde denkt aan een periode van zo’n vier jaar – zal de CBDC geïntroduceerd worden. De Central Bank Digital Currency die wél gebackt worden door de centrale bank en (mede) daarmee materieel zal verschillen van al die crypto’s die nu in omloop zijn. 

Los van al dan niet backing door een centrale bank van een digitale munt, valt een veel relevantere discussie te voeren. En dat is of digitaal geld programmeerbaar wordt en in het verlengde daarvan wat er met contant geld zal gebeuren. Daar valt een heleboel over te zeggen - en dat zal ik binnenkort ook uitgebreid doen - voor IEX Premium leden. 

Vraaguitval 

Demand destruction’ zal de komende tijd veelvuldig in de media opduiken. Er is op deze plek al eens eerder bij stilgestaan. Het basisconcept is vrij eenvoudig: structureel hoge (re) prijzen leiden ertoe dat de vraag naar product x zelfs na een terugkeer naar de oude prijs zich niet meer (volledig) herstelt. 

Dat fenomeen doet zich nu – zij het beperkt – bijvoorbeeld al voor op de olie- en gasmarkt. De aanhoudend hoge prijzen voor benzine dwingen consumenten ertoe op zoek te gaan naar alternatieven. Elektrisch aangedreven auto’s mogen zich daardoor bijvoorbeeld in toenemende populariteit verheugen. 

Of dat dé oplossing is, is vers twee. Los van het feit dat onze infrastructuur volstrekt ontoereikend is om deze groei naar elektriciteit aan te kunnen, is ook elektriciteit schreeuwend duur. Maar wel is het zo dat er demand destruction ontstaan is bij benzine (olie). Wie eenmaal een EV voor de deur heeft staan, heeft bij de benzinepomp simpelweg niets meer te zoeken. 

Die specifieke vraaguitval is dus permanent. Dit fenomeen dreigt als gevolg van de torenhoge inflatie bij meer segmenten op te treden. Immers, het bestedingsbudget staat flink onder druk, weinig werkgevers die bereid of in staat zijn de lonen volledig met de inflatie mee te laten stijgen. 

Melvin Capital gooit handdoek in de ring 

Er zijn wereldwijd vele duizenden hedge funds actief, allemaal zo met hun eigen beleggingsstrategie– en filosofie. Die huidige, turbulente marktomstandigheden zorgen ervoor dat er geregeld partijen zijn die hun deuren sluiten, vanzelfsprekend veelal na eerst forse verliezen te hebben geleden. 

Hoewel Cathie Wood’s Ark Investment een dramatische underperformance laat zien – en eerlijk gezegd maar wat aan lijkt te klooien – weet Wood vooralsnog beleggers aan zich te binden en per saldo zelfs meer inflow dan outflow van kapitaal te realiseren. Dat is bijzonder om maar eens een understatement van stal te halen: we zijn benieuwd hoe dat afloopt, maar blijven er zelf verre van.  

pharming
Bron: Bloomberg

Wie wel is afgehaakt met het beheren van extern kapitaal, is Melvin Capital. Die naam zal wellicht niet bij elke belegger bekend zijn, maar Gabe Plotkin’s Melvin Capital stond jarenlang hoog aangeschreven op Wall Street, en zeker niet ten onrechte. 

Dat juist een strak geleid, professioneel hedge fund als Melvin Capital het voor gezien houdt, is veelzeggend. Dit hedge fund werd ooit door retailbeleggers te grazen genomen met een shortpositie in Gamestop. Hierop verloor het fonds 55%, in slechts een maand tijd. 

Deels natuurlijk pech: dit verzin je immers als fundamenteel georiënteerde hedge fund manager niet. Anderzijds geldt wel dat ervoor is gekozen om shortposities in te nemen op zo’n manier dat dit publiekelijk gedisclosed moest worden. Dat is en blijft een risico. 

Hoewel Melvin Capital 2021 uiteindelijk nog deels kon herstellen tot een min van 39%, mede dankzij een kapitaalinjectie van een kleine $3 miljard, dook het hedge fund ook dit jaar stevig in de min. Eind april waren de verliezen alweer opgelopen tot ruim 23%. Genoeg is genoeg, Plotkin houdt het voor gezien. 

Even los van het feit dat ook professionele beleggers flink nat kunnen gaan bij extreme marktomstandigheden – en daar is dit jaar absoluut sprake van – geldt op Wall Street dat de spelregels geregeld wijzigen. Dat wil zeggen dat beleggingsstrategieën die jarenlang uitstekend hebben gewerkt, dat op een dag simpelweg niet meer doen. 

Dan heb je als belegger twee keuzes: op de oude voet doorgaan, tegen beter weten in, in de hoop dat de strategie ineens wel weer werkt, of tijdig inzien dat het spelletje is veranderd en dus zo flexibel zijn om de strategie aan te passen. Wellicht goed om dit inzicht mee te nemen als belegger wanneer er weer een nieuwe methodiek op de markt word gebracht die fantastisch zou hebben gescoord, met een ronkende backtest als ‘bewijs.’

Wall Street 

In de VS hebben beleggers er ook wel zin in. Althans, daar waar het de defensievere waardes betreft. Dat geldt dan weer niet voor miljardair George Soros. Die heeft zijn belang in EV-fabrikant Rivian nog eens fors verhoogd. Een heftig aandeel met een high van $180 en een low van nog geen $20. Een aandeel dat voor veel beleggers daarmee per definitie ongeschikt is.

Veel andere techfondsen liggen er op Wall Street nog altijd zwakjes bij. Dat geldt bijvoorbeeld voor Palantir, Amazon, Ark Invest en Netflix. Er is van een krachtig herstel absoluut nog geen sprake. 

Na een kleine twee uur handel staat de Dow Jones op een plus van1,8% de S&P 500 zo'n 1,5% en de Nasdaq blijft met een winst van 0,8% duidelijk achter bij de bredere markt. De schrik zit er nog goed in bij beleggers. Net wel, of net geen bear market, een non-relevante discussie. 

Rentes 

De rentes lopen onstuitbaar verder op, al gaat het recent niet zo heel erg hard meer. Wil er weer sprake zijn van een min of meer normale rente, dan is de markt in het huidige tempo nog wel even bezig. 

Het renteverschil tussen de sterke noordelijke landen en de zwakke zuidelijke landen zal de ECB vermoedelijk wel enige zorgen baren, maar van excessen is vooralsnog geen sprake. 
 

pharming
Bron: Reuters

 

Brede markt

De brede markt ook tamelijk rustig. Bitcoin heeft zich weer boven de 'relevante grens' van $30k geworsteld, de VIX doet een stapje terug, goud heeft last van de loeisterke dollar, maar de euro maakt vandaag een kleine opmars versus de greenback

 

pharming
Bron: IEX.nl

 

Het Damrak  

 • ArcelorMittal (+ 4,1%) profiteerde van het nieuws dat een grote Indiase staalconcurrent exportheffingen krijgt   
 • ASML (+ 4,1%) nam het voortouw in een koersherstel van de chipsector na een lange periode van stevige dalingen 
 • Philips (+ 0,6%) ziet zich geconfronteerd met potentieel flink wat schadeclaims uit de VS 
 • Unilever (+ 0,4%) stelt opnieuw teleur en weet niet te profiteren van het gunstige sentiment 
 • ECP (+ 5,8%) blonk vandaag uit in een vastgoedsector die er sowieso sterk bij lag 
 • PostNL (+ 1,2%) leeft op als gevolg van overnamespeculatie 
 • BAM Groep (+ 1,5%) lijkt eindelijk eens niet op te draaien rond een uit de hand gelopen groot project en dat geldt toch als een trendbreuk 
 • Brunel (- 3,6%) noteerde vandaag ex-dividend 
 • Fugro (+ 1,4%) lijkt dit jaar niet stuk te kunnen, al lijkt de markt nu een wel erg groot voorschit te nemen op betere tijden 
 • TomTom (- 3,1%) verliest stevig, en nee, er was zeker geen sprake van een ex-dividend notering
 • Op de lokale markt slingert de koers van Euronext (- 4%) heen en weer tussen enerzijds fraaie cijfers, anderzijds een verslechterd beurssentiment

Adviezen (bron: Guruwatch.nl) 

 • Prosus: naar €69,40 van €73,40 en naar kopen - JPMorgan 
 • Prosus: naar €75 van €76 en kopen - UBS 
 • Aegon: naar €5,80 van €5,60 en kopen - Credit Suisse 
 • AF-KLM: naar €3,50 van €3 en verkopen - Liberum Capital 
 • Amazon: naar $3.700 van $4.100 en kopen - Credit Suisse 

Agenda 24 mei

00:00 Air France-KLM - Jaarvergadering
00:00 OCI - Jaarvergadering
00:00 Shell - Jaarvergadering 
00:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei vlpg (Jap)
08:45 Ondernemersvertrouwen - Mei (Fra) 
09:00 Aalberts - Ex-dividend
09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei vlpg (Fra)
09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei vlpg (Dld)
10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei vlpg (eur)
10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei vlpg (VK) 
13:00 Best Buy - CIjfers eerste kwartaal (VS)
15:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - Mei vlpg (VS)
16:00 Nieuwe woningverkopen - April (VS)


Martin Crum is senior beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is sinds 1 mei 2017 verbonden aan IEX als senior beleggingsanalist. Hij heeft meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring met de financiële markten bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 01 jul BASF laag gewaardeerd, maar risicovol
 2. 30 jun Meevaller voor PostNL in België
 3. 28 jun De IEX Modelportefeuille loopt schade deels in

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links