Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lynx krijgt nul op het rekest versus DeGiro

Lynx krijgt nul op het rekest versus DeGiro

In november vorig jaar startte DeGiro met een reclamecampagne waarin het 'commissievrij handelen' aankondigde op Amerikaanse aandelen. Er was echter wel een 'externe handlingfee' en de valutakosten werden verhoogd. Lynx vond de reclame misleidend en diende in december een klacht in bij de Reclame Code Commissie (RCC). Vandaag was de uitspraak; de RCC heeft de klacht van Lynx afgewezen.

De RCC heeft de klacht afgewezen omdat het voor consumenten die de reclame zien duidelijk is dat er ook andere kosten zijn dan de commissie van nul, zoals de 'externe handlingfee' en valutakosten. Een consument gaat er dus niet vanuit volgens de RCC dat er volledig gratis gehandeld kan worden. De RCC meldt echter ook:

“Bovenstaande neemt niet weg dat de uitingen nog steeds misleidend kunnen zijn op het moment dat commissiekosten op verhullende wijze in andere kostenposten zijn opgenomen, zoals klager ter zitting heeft betoogd. Nu dit specifieke bezwaar pas ter zitting is opgeworpen en de daarbij ingebrachte stukken te laat zijn overgelegd, wordt deze aanvulling van de klacht buiten het oordeel gehouden en wordt als volgt beslist.”

Dit betreft het argument van Lynx dat DeGiro in hun mening de commissiekosten in feite wel berekent, maar nu via de (verhoogde) valuta-omruilkosten. Maar aangezien Lynx de stukken hiervoor te laat had doorgestuurd, is dit niet meegenomen in de uitspraak. 

Begrip

Bij IEX hebben we zowel begrip voor Lynx' standpunt als voor DeGiro, per slot van rekening gewoon een commerciële onderneming. DeGiro lijkt de toon van de reclames ook wat aangepast te hebben sinds de klacht is ingediend, dus wellicht heeft DeGiro stiekem ook wel begrip voor Lynx'standpunt.

De kosten bij zowel DeGiro als bij Lynx behoren nog steeds tot de laagste in de markt en beide brokers staan niet voor niets in het rijtje van Beste Brokers volgens de Nederlandse belegger.

Let op valutakosten

Waar u wel goed op moet letten zijn de valutakosten, waar u ook bankiert. Het is mogelijk dat u kosten kunt besparen door een dollarrekening te openen, en mogelijk kiest u nu (automatisch) voor een duurdere oplossing. Meer hierover kunt u lezen in Amerikaanse aandelen: transactiekosten en valutarisico. U kunt ook altijd uw broker vragen om uitleg.

Bij IEX overwegen we nu in overleg met onze marketingafdeling om u gratis naar de IEX Beleggersdag te sturen, tegen betaling van een 'externe handling fee' van €19,95 of €14,95 :)

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Erik Mauritz

Erik Mauritz is hoofd IEX Beleggersdesk.

Meer over Erik Mauritz

Recente analyses van Erik Mauritz

 1. 01 jul Twitter en Disney in vuurlijn van "culture wars"; wie volgt? 4
 2. 16 jun Er is ook een positief scenario! 2
 3. 13 jun Waar kan de markt steun vinden? 1

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 7 rene l 18 mei 2022 11:52
  Ja, sluikreclame, 2 halen, 3 betalen.
  En het is precies zo meneer Mauritz als u uw oude fiets waarmee u zich een aantal jaren terug verplaatste naar en van het Bim Huis te koop zou zetten op Marktplaats.

  Te koop: Een oude rammelende fiets, alles werkt, zelfs het licht.

  Voor 25 Euro mag u hem van mij kopen.

  Disclaimer: Over de uiteindelijke prijs worden we het vast wel eens, echter zo niet, dan heeft u pech en u bent 25 Euro lichter.
 2. forum rang 4 Bart Meerdink 18 mei 2022 13:10
  Ik voeg even een plaatje toe om te laten zien hoe extreem de valuta-afhandeling duurder werd door dat "Commissievrij beleggen op Amerikaanse beurzen". Onbegrijpelijk dat de klacht van Lynx afgewezen werd. De Reclame Code Commissie heeft de oude+nieuwe tarieven van DeGiro gezien en ze hebben ook zelf een verstand gekregen om daar conclusies uit te kunnen trekken. Beleggen in USD-genoteerde aandelen kan niet zonder eerst €->$ om te wisselen, dus je ontkomt niet aan de extreem hoge kosten. Bij aankoop én nog een keer bij verkoop (default afhandeling).

  0,10% resp 0,02% + €10 werd verhoogd naar 0,25% resp 0,25% + €10

  En ik vond het oude tarief al erg duur! Ik heb nu alleen nog maar ETF's uit de kernselectie staan bij DeGiro (dat is echt zonder kosten!).

  Bij InteractiveBrokers kost het omwisselen (0.20 basis point * Trade Value) met een minimum van $2. Dus:

  DeGiro oud tarief omwisselen €50000 kost €10 + €50000*0,02% = €20 (automatisch: €50)
  DeGiro nieuw tarief omwisselen €50000 kost €10 + €50000*0,25% = €135,- (automatisch: €125)
  Interactivebrokers omwisselen €50000 kost €50000*0,002% = €1 dus dat wordt het minimumtarief van $2
 3. midjj 18 mei 2022 13:42
  En daarbovenop komen nog eens de kosten van de Euro-Dollar spread. Bij Interactivebokers zie je die spread direct in de bied-laat, je koopt je dollars zelf aan en mocht je e.a. automatisch doen, dan kun je van te voren zo de bied-laat nog even checken. Bij DeGiro (en andere brokers) ben je aan de goden overgeleverd vwb de spread.
 4. forum rang 4 Bart Meerdink 18 mei 2022 14:44
  quote:

  objectief schreef op 18 mei 2022 13:55:

  Als Lynx zo goed/goedkoop is, dan begrijp ik niet dat ze DeGiro hebben aangeklaagd.
  (zelf constateer ik enkel dat Lynx heel duur is)
  Het gaat om het beoordelen van een klacht. Niet om het beoordelen van degene die geklaagd heeft.

  Voor zover Lynx een bepaalde categorie beleggers aanspreekt (anders zouden ze niet bestaan) wordt het benadeeld door misleidende reclame van DeGiro. Waarvan overduidelijk sprake is volgens mij. "Commissievrij beleggen op Amerikaanse beurzen" aanprijzen en dan per saldo het beleggen op Amerikaanse beurzen echt veel duurder maken komt bij mij niet door de controle.
 5. forum rang 9 objectief 18 mei 2022 15:10
  quote:

  Bart Meerdink schreef op 18 mei 2022 14:44:

  [...]
  "Commissievrij beleggen op Amerikaanse beurzen" aanprijzen en dan per saldo het beleggen op Amerikaanse beurzen echt veel duurder maken komt bij mij niet door de controle.
  Niet slim van Lynx om de klacht niet bij jou in te dienen.
  NB. sinds dat commissievrij handel ik veel meer bij DeGiro (en minder bij Lynx); dus slim zijn ze in elk geval wel.
 6. forum rang 4 Bart Meerdink 18 mei 2022 17:07
  quote:

  objectief schreef op 18 mei 2022 15:10:

  [...]

  Niet slim van Lynx om de klacht niet bij jou in te dienen.
  NB. sinds dat commissievrij handel ik veel meer bij DeGiro (en minder bij Lynx); dus slim zijn ze in elk geval wel.
  Als je nog in USD zat bij de tariefsverhoging, FX op handmatig hebt staan, en van traden houdt kan het (vooralsnog) goedkoper zijn. Maar die -0,25% kun je alvast reserveren voor als je weer naar Euro wilt, of extra wilt inleggen.

  Ik heb mijn USD-stocks maar snel verkocht bij DeGiro en heb ze nu op Interactivebrokers. $1 (of ietsje meer) per trade is nog zo slecht niet, en je kunt daar ook op margin handelen (met mate natuurlijk) als je het simpel wilt houden. Hoef je niet eens te wisselen en de rente is te overzien.

  Plus, het platform is superieur. Alleen Europese ETF's, dat wil niet erg vanuit IB. Maar dat kan dan weer uitstekend bij DeGiro (alleen de kernselectie).
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links