Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

  • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vakantiegeld: zoveel ga je er netto op vooruit

Vakantiegeld: zoveel ga je er netto op vooruit

De meeste werknemers houden dit jaar netto iets meer over van hun vakantiegeld dan in 2021. Maar het is onvoldoende om de inflatie te compenseren.

Krijg je deze maand vakantiegeld gestort? Dan is de kans groot dat je daar onder de streep iets meer van overhoudt dan vorig jaar, vanwege de iets lagere belastingtarieven. Let wel op het woordje 'iets'. Reden om de champagne te ontkurken is er niet, want die fles is duurder dan het bedrag dat je er netto bij krijgt.

Heb je een modaal inkomen, dan krijg je circa €4 meer dan vorig jaar, zo heeft salarisdienstverlener ADP becijferd. Verdien je twee keer modaal, dan ga je er €8 op vooruit.

Sommigen gaan er op achteruit

Alleen werknemers die minder verdienen dan het fulltime minimumloon van € 1.725 bruto per maand, krijgen dit jaar iets minder vakantiegeld gestort dan in 2021. Denk bijvoorbeeld aan parttimers en jongeren onder de 21 jaar die het minimumjeugdloon verdienen. Wie bijvoorbeeld een bruto-maandsalaris van € 1.250 krijgt, gaat er netto €3 op achteruit. Dit is te wijten aan een minder snelle opbouw van arbeidskorting dan vorig jaar.

Lees hier de berekeningen: Vakantiegeld 2022: meeste werknemers krijgen enkele euro’s meer

Die paar euro's zetten evenwel weinig zoden aan de dijk: het is te weinig om de prijsstijgingen van bijvoorbeeld energie, benzine, vakanties en de boodschappen te compenseren.

Vakantiegeld maakt plaats voor keuzebudget

ADP meldt verder dat het traditionele vakantiegeld minder populair wordt, vanwege de opmars van het individuele keuzebudget. Hierbij stort de werkgever maandelijks een evenredig deel van het vakantiegeld en eventueel eindejaarsuitkering in een spaarpotje. Werknemer mogen vervolgens bepalen wanneer en hoe dit bedrag wordt uitgekeerd. Je kunt het bijvoorbeeld laten uitbetalen, maar ook inzetten voor meer verlof, de bekostiging van een opleiding of de aankoop van een fiets.

Lees ook: Sparen: hoe moet ik beginnen?


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Auteur: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie

Recente artikelen van Redactie

  1. 27 mei Stem op uw favorieten voor juni
  2. 26 mei Vijf vragen aan Martine Hafkamp
  3. 25 mei Dit waren de tips van de Hollandse Aandelenavond 2022

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links