Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Succesvol beleggen in 2022: kan dat nog?

Succesvol beleggen in 2022: kan dat nog?

De ontwikkelingen in de wereld zijn de laatste maanden in een versnelling gekomen. De inflatie is torenhoog en bedreigt de koopkracht, de rente stijgt en de centrale banken zitten klem. Wat nu?

De oorlog en de Covidpandemie ontwrichten de economische aanvoerlijnen. Obligaties zakken door de bodem, aandelenindices staan op het punt om te breken. Centrale bankiers proberen hun eigen falen te camoufleren en spelen daarbij met vuur.

Hoe kun je in de huidige omgeving rendement maken met een acceptabel risico?

Het is een echte uitdaging. Eén ding staat voor mij vast: de strategie die jarenlang succesvol was, is aan revisie toe. Simpelweg kopen en hopen op een stijging is achterhaald. Beleggen in de traditionele 60/40 aandelen/obligatieverhouding is risicovol en geeft geen antwoord bij een stijgende rente.

Beleggers die niet in de gaten hebben dat er een structureel ander ritme in de markt heerst, worden nu al geconfronteerd met zware verliezen. De eenzijdige indices laten niet de werkelijkheid zien; onderliggend, in de breedte van de markt, is er sprake van een waar koersdrama. Wellicht is dit nog pas het begin.

Deze week berichtte Paul Tudor Jones, miljardair en succesvol hedge fund manager, dat hij een extreem moeilijke markt verwacht in de komende 5 -10 jaar voor aandelen- en obligatiebeleggers. Mijn gevoel zegt hetzelfde en vorig jaar tijdens mijn Sell All-webinar voor IEX heb ik dit onderbouwd. Keiharde dekking inbouwen is essentieel om te overleven. Handelen in plaats van zitten blijven is noodzakelijk om rendement te maken. Hiervoor heb je een duidelijke strategie nodig en goed money management.

Beleggers die willen controleren of hun aanpak succesvol zal zijn, kunnen wellicht nog eens kijken naar de periode 2000-2010. Bedenk daarbij dat er toen niet eens sprake was van inflatie en stijgende rente.

Cursus Succesvol beleggen in 2022

Beleggers die nu mijn aanpak willen weten in antwoord op de huidige marktomstandigheden nodig ik uit voor deelname aan een driedelige online cursus door André Brouwers en Niels Koerts. Deze start op 10 mei en voor meer informatie klikt u hier.  Mocht u live niet online kunnen zijn dan ontvangt u de opname van de les.

Onderwerpen

 • Waarom u juist nu moet handelen
 • Welke strategie levert structureel een stabiel rendement op?
 • Actuele voorbeelden van een defensieve beleggingsstrategie
 • Actuele voorbeelden van een offensieve tradingstrategie
 • Fundamentele analyse en selectie van aandelen
 • Selectie van betrouwbare koop- en verkoopindicatoren
 • Hoe kunt u een beleggingsportefeuille beschermen tegen een daling?
 • Is het slim om in een dalende markt te kopen?
 • Bonus: tips die een hoog rendementpotentieel hebben op korte termijn


>>> Aanmelden voor de cursus


Na een carrière als investeerder, trader en oprichter van de Alex Academy, startte André Brouwers in 2011 met het Beleggingsinstituut, een onafhankelijk bedrijf dat investeerders helpt met opleiding en informatie. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aansporing tot het aangaan van specifieke beleggingen.

Auteur: André Brouwers

André Brouwers is directeur en eigenaar van het Beleggingsinstituut, het grootste onafhankelijke opleidingsinstituut voor beleggers. André heeft 35 jaar internationale ervaring als belegger, beurshandelaar en hedge fund manager. Hij beheert een eigen beleggingsfonds, Brouwers Capital Fund, waarin beleggers kunnen participeren...

Meer over André Brouwers

Recente artikelen van André Brouwers

 1. 16 jun Tijd voor paniek
 2. 06 mei Succesvol beleggen in 2022: kan dat nog? 2
 3. 22 apr Time to say goodbuy? 1

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
 1. Da Freeze 6 mei 2022 15:08
  Eén ding staat voor mij vast: de strategie die jarenlang succesvol was, is aan revisie toe. Simpelweg kopen en hopen op een stijging is achterhaald. Beleggen in de traditionele 60/40 aandelen/obligatieverhouding is risicovol en geeft geen antwoord bij een stijgende rente.

  Beleggers die niet in de gaten hebben dat er een structureel ander ritme in de markt heerst, worden nu al geconfronteerd met zware verliezen. De eenzijdige indices laten niet de werkelijkheid zien; onderliggend, in de breedte van de markt, is er sprake van een waar koersdrama. Wellicht is dit nog pas het begin.


  Ik begrijp ook wel dat dit een promopraatje is, maar ik proef hier toch een "deze keer is het anders" toon. En weet je, het is nog precies hetzelfde! De daling (crash, zo u wilt) zit er al een paar jaar aan te komen en dat zal echt niet anders zijn dan de afgelopen 400 jaar in beleggingsland. Het enige wat verschilt zijn de achterliggende oorzaken. Maar hard dalen zal het een keer doen!

  Voor de beleggers die de film The Big Short wel eens hebben gezien, deze gaat over de beurscrash van 2007/2008 door de imploderende hypotheekmarkt, daarin werd jarenlang de schijn hoog gehouden dat er niets aan de hand is. Dat is nu ook gaande, maar wanneer gaat de bubbel klappen?
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links