Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zwaargewichten geven verdeeld beeld

Zwaargewichten geven verdeeld beeld

De beurzen waren de afgelopen weken in afwachting van het rentebesluit van de Fed dat gisteren plaatsvond. Dat zorgde de laatste tijd voor een volatiel koersverloop waarbij zeer zwakke dagen werden afgewisseld met sterke hersteldagen.

Nu de Fed heeft bekendgemaakt de rente met 50 basispunten te verhogen en de onzekerheid uit de markt is, kan er binnenkort wellicht weer richting worden gekozen. De langetermijnplaatjes van de meeste beurzen laten al flink wat haarscheurtjes zien, maar de echte versnelling omlaag heeft nog niet plaatsgevonden.

Op korte termijn zouden de beurzen ook nog wel wat kunnen herstellen, maar het lange termijn beeld blijft fragiel. Ook het technische beeld van de Nederlandse beurs overtuigt niet. Van de zwaargewichten heeft alleen Shell de laatste maanden een positief koersverloop laten zien. Zowel ASML als Unilever staan namelijk al enige tijd onder druk. Ik bekijk hoe de plaatjes van de zwaargewichten er momenteel bij staan.

ASML onder druk

ASML is de zwaarste weger binnen de AEX-index. Het aandeel blijft onder druk staan. De potentiële lagere koerstop op de grafiek wijst op toenemende verkoopdruk. Eerder al heeft ASML de stijgende trend verlaten wat een eerste verzwakking signaleerde.

Houd de steunzone rond EUR 500 (bodem en top van begin 2021) nauwlettend in de gaten, want hieronder komt er ruimte vrij voor verdere koersdaling. Zo lang de steun intact is, kan er op korte termijn wel wat herstel plaatsvinden.

Bij ASML krult de 200-dagenlijn omlaag. Dit duidt op een verslechtering in de technische omstandigheden.

 

 

Unilever mist kracht

Unilever weet al enkele jaren niet meer te overtuigen. Het aandeel laat sinds eind 2019 forse koersuitslagen zien zonder duidelijke richting. De lagere toppen die worden gevormd, duiden echter op toenemende verkoopdruk.

Op korte termijn is er wel wat herstel zichtbaar, maar dit vindt plaats onder de dalende 200-dagenlijn. Het risico op een daling richting nieuwe dieptepunten blijft hiermee aanwezig. De eerste steun wacht nu rond €38,42.

 

 



Shell blinkt uit

Hoewel Shell haar hoofdkantoor inmiddels heeft verplaatst naar Engeland en de titel 'Koninklijk' niet meer mag voeren, heeft het nog altijd wel een notering aan de Amsterdamse beurs. Binnen de AEX is het aandeel na ASML en Unilever de zwaartste weger.

Shell weet te profiteren van de onrust op de energiemarkten en heeft haar marges flink zien aantrekken. De koers van het aandeel is het afgelopen jaar daardoor hard opgelopen. Hogere toppen en bodems wijzen op aanhoudende vraag naar het aandeel.

Shell heeft binnen de opwaartse trend het koersdoel rond weerstand €27,48 (gevormd op 15 november 2019) bijna bereikt. De stijgende fase krijgt een nieuwe impuls zodra Shell boven de weerstand weet te breken. Dan mag een grotere koersstijging worden verwacht. Shell heeft pas steun rond EUR 22,22 (bodem van 18 maart).

 

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 ASML oogt wispelturig 39
  2. 15 apr Just Eat Takeaway nog tussen servet en tafellaken 74
  3. 12 apr Nederlandse beurs is alive and kicking 111

Gerelateerd

Reacties

229 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 easy56 5 mei 2022 08:16
    www.youtube.com/watch?v=wMD4-erk6b4

    "Mad Money" host Jim Cramer reacted to Wednesday's relief rally, which was sparked by the Fed's 50 basis point rate hike and favorable comments from Chair Jerome Powell.
    --------------------------
    haha wat een komiek

    Dattie al positief zit teschreeuwen vanaf begin dit jaar en velen al zeer veel verloren hebbe istie zeker vergeten:-)

    haha ,op 6.00
  2. forum rang 4 Smurf In het Smurfenbos 5 mei 2022 08:45
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 5 mei 2022 08:03:

    Dank Royce voor de duiding weer .

    Pensioenfonds ABP keert bijna 3 miljard euro aan prestatiebonussen uit.
    www.nu.nl/economie/6198841/pensioenfo...
    Hoe kan dat nou. het ging zo goed in Brussel
    cultuurondervuur.nl/artikelen/voorzit...

    Gr
  3. forum rang 7 easy56 5 mei 2022 08:48
    INTERVIEW,Volkskrant
    David de Jong: ‘Achter de rijkdom van veel Duitse bedrijven schuilt vaak een obscure familiegeschiedenis’
    Journalist David de Jong (35) deed onderzoek naar de rijkdom van Duitse industriëlen die tijdens het nazi-bewind een fortuin verdienden over de ruggen van dwangarbeiders en Joden. Uit zijn boek Nazi Billionaires blijkt dat hun nazaten al net zo opportunistisch zijn als hun grootvaders.

    Abel Bormans
  4. forum rang 6 Newg77 5 mei 2022 08:51
    quote:

    easy56 schreef op 5 mei 2022 08:44:

    [...]Chef beurspraatjes rtlz
    haha
    en easy geeft regelmatig even een samenvatting (ga zo door btw houd er wel van :))

    zijn slotzin had vanmorgen kunnen zijn

    0,5% renteverhoging is natuurlijk niet goed voor de beurs maar daar trekken de "beleggers" zich op dit moment niets van aan
    de futs zijn behoorlijk groen de verwachting is dan ook dat we groen gaan openen
229 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 12 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links