Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Dag van grote winnaars en grote verliezers

Slotcall: Dag van grote winnaars en grote verliezers

De AEX (+0,7%) levert een groot deel van de openingswinst weer in en dat is zeker niet de eerste keer dit jaar. Typisch een trend die bij een bear market past. Iedere stijging lijkt te worden aangegrepen om te verkopen.

Toch zijn er vandaag weldegelijk winnaar. Prosus (+9,0%) plukt de vruchten van het bericht dat de Chinezen de eigen economie extra willen stimuleren. De Zuid-Afrikaanse investeringsmaatschappij kan gezien worden als een half Chinees bedrijf, omdat het belang in Tencent momenteel net zoveel waard is als de gehele market cap van de onderneming.

Philips (+2,2%) lijkt voorzichtig uit te bodemen, maar het herstel is nog zeer broos. Een andere winnaar is Signify (+3,8%). De omzet van het lichtbedrijf kwam aanmerkelijk hoger uit dan verwacht. De vrije kasstroom is daarentegen beroerd, maar positief is dat de outlook voor het gehele jaar gehandhaafd blijft.

Verder levert KPN (+0,5%) zoals vanouds weinig inspirerende cijfers af. De omzet dikte in het eerste kwartaal met 1% aan tot €1,31 miljard en het bedrijfsresultaat steeg met circa 3%. De outlook bleef intact. Saai is ideaal tegenwoordig, want de telecommer is dit jaar met een winst van 20% na Shell (-0,0%) het best presterende AEX-fonds.

Besi

Verliezers zijn er overigens ook. Besi (-9,2%) staat in de uitverkoop na een ronduit teleurstellende cijferupdate. De resultaten over het eerste kwartaal waren weliswaar een tikje beter dan verwacht, maar de outlook voor het tweede kwartaal valt vies tegen. 

De chipper uit Duiven rekent voor het lopende kwartaal op een stijging van de orderintake van 1% terwijl de IEX-Beleggersdesk uitging van een plus van 20%. Besi wijdt dit aan zwakte vanuit het segment voor smartphones en ook uit China viel de vraag terug.

Het maakt duidelijk hoe volatiel de cijfers van een chipper op kwartaalbasis kunnen zijn. Voor de lange termijn zien de fundamentals voor het bedrijf er volgens analist Paul Weeteling wel goed uit. Of de huidige koerscorrectie een koopkans biedt, leest u in het onderstaande artikel.

Amazon

Aandeelhouders van Amazon (-12,4%) hadden vandaag echter getekend voor een koersdaling van 9%. De E-commergigant leverde resultaten af die op zo'n beetje alle fronten tegenvielen. De vergelijkbare omzetgroei van 9% is een meevaller, maar daar staat tegenover dat het bedrijf liefst $7,6 miljard moest afschrijven op zijn belang in Rivian.

Hierdoor eindigde Amazon afgelopen kwartaal zwaar in de rode cijfers. Gecorrigeerd voor deze tegenvaller resteerde er een operationele winst van $3,7 miljard. Ook dit is beduidend slechter dan verwacht. De verliezen van de E-Commerce-activiteiten lopen op doordat de groei terugvalt en de loonkosten explosief stijgen.

Een lichtpuntje is dat Amazon Webservices stug doorgroeit. Deze Cloudactiviteiten zorgen momenteel voor de winst bij Amazon. Wat u nu met de aandelen moet doen, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De rentes blijven vandaag dicht bij huis. Ten opzichte van vorige week zijn de vergoedingen op tienjaars staatspapier wel licht gezakt.

 • Nederland: +0 basispunten (+1,18%)
 • Duitsland: +0 basispunten (+0,90%)
 • Italië: +1 basispunt (+2,74%)
 • Verenigd Koninkrijk: +1 basispunt (+1,89%)
 • Verenigde Staten: +1 basispunt (+2,88%)

De weeklijstjes

 • AEX deze week: -0,9%
 • AEX deze maand: -2,3%
 • AEX dit jaar: -11,2%
 • AEX-herbeleggingsindex dit jaar: -10,2% 

Verdeeld beeld

De AEX (-0,9%) weet de weg omhoog nog niet te vinden. De boosdoeners zijn de zwaargewichten ASML (-4,1%) en Philips (-11,2%). De overige Europese beurzen doen het trouwens niet veel beter. De Duitsers (-0,1%) houden de schade nog het meest binnen de perken.

 

AEX

Philips (-11,2%) kwam voor de vierde keer binnen twaalf maanden met slecht nieuws op de proppen over de terugroepactie van zijn slaapapneu-apparaten. Inmiddels heeft het bedrijf voor dit hoofdpijndossier in totaal een voorziening getroffen van €900 miljoen. Prosus (+6,5%) profiteert van het bericht dat de Chinezen de eigen economie willen stimuleren en Unilever (+5,2%) wordt beloond voor zijn sterke tradingupdate.

 

AMX

Corbion (+11,1%) maak indruk met een forse omzetgroei in het eerste kwartaal. Verder vallen de plusjes een beetje tegen. Vopak (-7,7%) noteert op het laagste niveau sinds november 2009 en ook CTP (-8,3%) krijgt een aardige tik op de vingers.

 

ASCX

TomTom (+6,8%), Sligro (+1,6%), Acomo (+1,2%) en Kendrion (+0,3%) zijn de enige fondsen die het hoofd deze week boven water houden. Verder zien we alleen maar rode cijfertjes. De grootste bleeder is Wereldhave (-12,7%).

 

Tot slot rest mij u een fijn weekend toe te wensen. Deze week schrijft Arend Jan de vooruitblik. 

Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 22 sep IEX BeleggersPodcast: woekerpolissen, JET en Ajax 7
 2. 21 sep Cofinimmo: 9% dividend, maar ook risicovol
 3. 19 sep Is deze concurrent van Philips na recente koerscorrectie koopwaardig?

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 mok 29 april 2022 18:32
  Geen woord over Heijmans. In omzet vele malen groter dan Besi en heeft de laatste jaren een gezond financieel resultaat neergezet. Vandaag onnodig zwaar afgestraft na de kwartaalupdate. Ondanks hectiek op grondstoffen markt toch je verwachting handhaven is knap. Spotgoedkoop aandeel met hoog dividend rendement en dan hier niets over melden. Schande.
 2. forum rang 4 Ben 29 april 2022 18:44
  Geen woord over de extra grote daling van de AMX en de AScX..

  Citaat: Typisch een trend die bij een bear market past. Iedere stijging lijkt te worden aangegrepen om te verkopen.

  Er was niet veel omzet vandaag, dus, misschien werd iedere stijging aangegrepen om te shorten; da's voor ervaren beleggers NIET hetzelfde...
  Het feit dat A'dam het deze week slechter deed dan de rest zegt wel iets...

  Wel een mooi slot voor Philips overigens, voor degenen die op de beurs letten... :-)
 3. forum rang 7 jan de vakman 29 april 2022 22:52
  Ook het +20% verwachtingsverhaal, voor het 2e kw van besi rammelt aan alle kanten, bij besi is het 2e kw, richting de vakanties, altijd minder, daar komt bij, dat iedereen al lang weet dat de smartphonemarkt aarzelt, ook is bekend, dat besi behoorlijk in china zit, dus die 1% groei, is echt zo slecht nog niet, jammer dat veel analisten, zo ver bij de werkelijkheid vandaan staan, met hun nergens opslaande prognoses!!
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links