Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het piept en kraakt op de beurzen

Het piept en kraakt op de beurzen

De technische plaatjes van de meeste aandelenbeurzen beginnen weer wat nieuwe haarscheurtjes te vertonen. Na het herstel in de laatste weken van maart waren de beurzen al wat stilgevallen en meer zijwaarts gaan bewegen. De verkoopdruk lijkt op korte termijn echter weer verder toe te nemen, waardoor de technische plaatjes beginnen te kraken.

Het cijferseizoen heeft tot dusverre weinig positieve verrassingen opgeleverd, terwijl die juist nodig leken om de beurzen een extra impuls te geven. Nu de herstelfase wordt afgebroken, moeten we echter rekening houden met een nieuwe periode van dalende koersen.

AEX-index

Nadat de bodem rond 705,03 punten van medio april is gebroken, is de AEX-index technisch verder verzwakt. Maar belangrijk is ook de serie met lagere toppen op de grafiek van de Nederlandse beurs.

Na het all-time high rond 829,66 punten zijn er lagere toppen neergezet rond 812,55 (begin januari), 772,23 (februari) en ten slotte op 739,27 punten (gevormd op 29 maart). Dit patroon wijst op nieuwe verkopers boven de markt. Houd rekening met verdere terugval richting de bodem van 15 maart rond 660 punten.

DAX-index

De Duitse beurs (DAX-index in Frankfurt) signaleert verkopers in de markt, nu een nieuwe lagere koerspiek wordt gevormd. De Duitse beurs verzwakt hierdoor technisch. Eerder werd de herstelfase naar onderen verlaten.

Blijft alert, want bij een doorbraak van de steun 12.438,85 punten (bodem van 7 maart) wordt het technische plaatje verder ondermijnd. Weerstand zien we op 14.983,83 punten (gevormd op 1 oktober 2021).

Euro Stoxx 50-index

Het Europese beursgemiddelde (Euro Stoxx 50-index) vormt een lagere top onder de voormalige bodems. Deze oude steun fungeert thans als nieuwe weerstand. Zolang de koers hieronder blijft, oogt het technische beeld negatief.

Nu de herstelbeweging is afgebroken en de steun van de bodem van april is gebroken, kan de index verder omlaag. Er ligt steun op 3.384,29 punten (bodem van 5 juni 2020). De weerstand ligt rond 4.027,43 punten (gevormd op 30 november 2021).


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 22 apr Hoe kleiner, hoe zwakker 48
  2. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
  3. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34

Reacties

180 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Steven66 28 april 2022 08:33
    Ruim een week geleden zijn Tostrams dat BESI, ASMI en ASML er technisch goed bij lagen... en die vormen de belangrijkste pijler onder de AEX. Ergo: TA = een muntstuk opgooien. Of anders gezegd: een aandeel stijgt en de TA-deskundige roept: dit aandeel gaat naar een bepalad koersdoel (maar meldt er niet bij: mits het doorstijgt en het algemeen sentiment niet verslechtert).
    Nu we een tijdje aan het dalen zijn reopt hij: we gaan verder dalen.
    Let maar op: we zijn aan het bodemen met die 3 aandelen: gaan spoedig weer bescheiden omhoog.
  2. forum rang 6 In Holland stond een Huis... 28 april 2022 08:59
    Trouwens ik hoop dat Derksen van 'Vandaag Inside' een BOM..

    Onder dat belachelijke Programma heeft gelegd..

    En dat we gauw van de rest van die Egotrippende, Vulgaire, Zakkenvullende, Hypocriete, Betweterige..

    Fake-Personages verlost mogen zijn..! ;)

    Toegevoegd:

    En dat de Mol (whats in the Name..??!) zijn Ogen is open doet..!
  3. forum rang 6 d' Aandelen ' 28 april 2022 09:30
    Goedemorgen,

    dreigende taal van Poetin richting de westerse landen die steeds zwaardere wapens leveren aan Oekraine waar ik het overigens mee eens ben, maar hoe je het ook wendt of keert het is niet goed voor de beurzen. Veelzeggend dat niet alleen Rusland maar ook China hun veto gebruiken om de oprichting van een tribunaal voor oorlogsmisdaden te blokkeren.

    Europa zou er goed aan doen om samen met Amerika de productie van de meest essentiële producten zoals bv chips en andere hoogwaardige elektronica terug te halen en niet aan de Chinezen over te laten.
    Beter voor Europa en Amerika en wij maken daarmee China minder machtig en onszelf minder afhankelijk.

    Je ziet het nu met het gas dat gebruikt wordt om Europa te chanteren en China levert o.a. grondstoffen voor medicijnen terwijl wij de mogelijkheden hebben om die zelf te produceren, net zoals er zwaar wordt ingezet op het fabriceren van waterstof en andere vormen van nieuwe energie.
  4. [verwijderd] 28 april 2022 09:31
    quote:

    an12 schreef op 28 april 2022 09:22:

    Zulke stijgingen op 1 aandeel die 7% groei laat zien (heel laag) en de volgende periode verwacht aan de onderkant van de verwachtingen te blijven.

    Waarom?
    stijgende grondstofprijzen niet goed voor de winstmarge

    en dan straks nog stijgende loonkosten later.

    De grote vraag is kunnen ze alles doorberekenen of gaat t winkelend publiek naar de goedkopere huismerken.
180 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links