Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Recensie: AEX 360/280 Certificaat

Aanbieder: BNP Paribas
Uitgever: BNP Paribas (rating S&P: AA-)
Looptijd: 1 jaar
Onderliggend: AEX
Hoofdsomgarantie: geen
Inschrijving: à 100%, introductie door verhandeling 
ISIN-code: NL0010037388

Doelstelling
Trachten een relatief hoog vast rendement te behalen op basis van de gedachte dat de AEX gedurende de gehele looptijd niet lager dan 280 punten noteert. 

Werking
Het AEX Rendement Certificaat maart 2013 360/280 heeft een looptijd van één jaar. Het resultaat is gekoppeld aan de prestatie van de AEX index. Het Certificaat is geïntroduceerd op dezelfde prijs als de stand van de AEX. Aangezien de ratio bij dit certificaat één op tien is, is de waarde van het certificaat 10% van de waarde van de index. Als de index gedurende de looptijd op geen enkel moment minder dan 280 punten noteert, is de aflossing gebaseerd op een vaste AEX stand van 360 punten.

Vanwege de één op tien ratio is de feitelijke aflossing dan op 36 euro. Als de AEX op enig moment wel de 280 punten grens doorbreekt, is de aflossing gelijk aan de stand van de AEX, met een maximum van 360 (36 euro voor het certificaat). Onderstaande tabel geeft voorbeelden, uitgaande van de slotkoers van 5 april met een slotstand AEX van 314,91 punten en een laatprijs van het certificaat van 31,55 euro. Het rendement van het certificaat (RendCert) is berekend ten opzichte van deze laatprijs. Het rendement van de AEX is berekend ten opzichte van de slotkoers en is inclusief een verondersteld dividendrendement van 3,5%.

Sterke punten
Vast rendement (vaste aflossing op 36), ook als AEX is gedaald (maar nooit onder 280 punten).

Zwakke punten
De note keert geen dividend uit (dividend AEX mogelijk 3,5% jaarbasis). Er wordt niet geprofiteerd van een sterke stijging van de AEX (boven de 360 punten).

Rendementvergelijking met onderliggende waarde(n)
Uitgaande van een dividendrendement van 3,5% per jaar zal het Certificaat beter presteren dan de AEX als de AEX gedurende de looptijd nooit lager dan 280 punten noteert, en op de einddatum een stand heeft tussen 280 en 348,3 punten. In de andere gevallen levert een directe belegging in de AEX meer op. 

Voor wie
Aandelenbeleggers die gematigde verwachtingen hebben voor de AEX en geen grote stijging of (tussentijdse) daling verwachten en daarmee een relatief hoog, vast rendement willen behalen.

Brochure en overige informatie
De brochure is zeer goed en helder. Ik had enkele kritiekpunten op de brochure die ik in mijn introductiecolumn van de Rendement Certificaten verwoordde. Wat blijkt? BNP Paribas heeft zich deze kritiek aangetrokken en beide punten in de brochure veranderd. Dat is positief, want zeker de tabel met plussen en minnen in relatie tot een directe belegging gaf geen goed beeld.

Dat is nu wel het geval. Wat overblijft, is een nu uitstekende brochure met ook op de website heel goede informatie, onder andere over het wel of niet doorbroken zijn van de rendementsgrens. Wat overblijft, is het gemis aan dividend, dat niet expliciet per aandeel/index wordt aangegeven. BNP Paribas heeft beloofd ook daarover informatie te gaan verschaffen. 

Verhandelbaarheid en vervolginformatie
Euronext Amsterdam notering. BNP Paribas maakt, onder normale omstandigheden, een markt. Jammer dat niet staat aangegeven welke indicatieve spread wordt gehanteerd. De bied-laat spread is op dit moment, zo constateer ik in de praktijk, 0,5%. Dat is scherp ten opzichte van andere gestructureerde producten.

Op de website staat veel zeer goede en duidelijke informatie over het Rendement Certificaat. Zo staat het  vaste rendement van het certificaat vermeld, vanaf de beurskoers, de procentuele afstand tot de rendementsgrens en staat aangegeven of deze grens al is doorbroken. 

Opmerkingen en conclusie

In mijn algemene artikel over dit nieuwe product heb ik al het een en ander over het Rendement Certificaat gezegd. Mede door de intentie van BNP Paribas van regelmatige uitgifte van de Certificaten met verschillende rendementsgrenzen, kan een zeer interessante markt ontstaan. In het algemeen geldt dat hoe hoger de volatiliteit, hoe hoger het potentiële vaste rendement. Van dit AEX Certificaat is het rendement relatief gematigd.

Dat neemt niet weg dat voor beleggers die bijvoorbeeld geprofiteerd hebben van de sterke stijging, en nu een gematigde visie hebben het Certificaat veel toegevoegde waarde heeft. Ook belegger die een dalende volatiliteit verwachten kunnen met dit Certificaat uit de voeten. Als de visie niet uitkomt en de rendementsgrens neerwaarts wordt doorbroken en er geen koersherstel plaatsvindt, is de maximale achterstand het gemiste dividend.

Dat is te overzien. In een sterk positief scenario kan de achterstand flink oplopen door de vaste aflossing op, in dit geval, 36 euro. Dat is nu eenmaal de prijs voor een mooi rendement in een gematigd scenario.  

In deze recensie is uitgegaan van de prijzen van afgelopen donderdag 5 april. Inmiddels zijn de koersen gedaald en is het vaste rendement op de huidige koers geen 14,1%, maar 18,3%. Daar staat tegenover dat we nu dichter bij de rendementsgrens van 280 punten staan. 

 

  Cijfer Benchmark Weging
A. Rendementsperspectief 8 6,8 60%
B. Transparantie 9 6,7 25%
C. Originaliteit 10 7,1 5%
D. Vervolginformatie en nazorg 9 6,4 10%
Totaal 8,5 6,4 100%

 
Mijn eindcijfer zegt niets over het uiteindelijke rendement dat u met dit product behaalt, want dat bepaalt de markt. De beoordeling zegt wel alles over hoe het product kwalitatief in elkaar steekt en of de marketing en nazorg zorgvuldig zijn.

A. Rendementsperspectief
Het te behalen rendement moet in relatie staan tot de risico's. Het product moet een zo duidelijk mogelijk rendementsdoel hebben. Het rendementsperspectief moet passen bij de markt waarin wordt belegd.

B. Transparantie
De kansen, maar ook de risico's moeten duidelijk zijn. De informatie (website, brochure of servicenummer) moeten duidelijk maken hoe en hoeveel rendement te behalen is en welke risico's er zijn onder welke omstandigheden. De kosten van het product moeten vermeld zijn.

C. Originaliteit
Wat is de toegevoegde waarde? Is de financiële constructie zelf na te bootsen? Bovendien speelt een rol of er al soortgelijke, alternatieve producten op de markt zijn.

D. Vervolginformatie en nazorg
Hoe is de vervolginformatie na uitgifte? Wordt regelmatig een overzicht gegeven van de prestaties van het product en is er informatie over het verloop van de onderliggende waarde. Zegt de brochure hier iets over?

 


Marcel Tak is zelfstandig beleggingsadviseur en oprichter/beheerder van het Bufferfund. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Marcel Tak

Marcel Tak is dé special product-specialist van IEX en IEXProfs, maar schrijft ook graag over rente, obligatiemarkt en toezicht als hij zich daartoe geroepen voelt. "De financiële sector is in belangrijke mate bezig met het verplaatsen van lucht. De werkelijke toegevoegd waarde is beperkt. In mijn columns wil ik r...

Meer over Marcel Tak

Recente artikelen van Marcel Tak

  1. dec '21 Van pindakaas tot bitcoin 10
  2. jul '21 AFM: Meer verbiedend dan bindend 1
  3. jan '21 Turbo: hoge hefboom in de ban? 41

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links