Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Lopen smallcaps niet te ver op de muziek vooruit?

Lopen smallcaps niet te ver op de muziek vooruit?

De Nederlandse beurs maakt een pas op de plaats. Maar technisch doen kleinere aandelen het minder slecht dan de grotere.

Nederlandse aandelen zijn de afgelopen tijd licht hersteld van de forse koersdaling van de afgelopen maand. Daarbij valt op dat de AEX technisch achterop raakt ten opzichte van de kleine broertjes AMX en ASCX.

Collega Wouter Slot wees er vorige week al op, de kleintjes doen het dus minder slecht dan de grotere aandelen uit  de AEX index. Lopen de Midcap en de Smallcap niet te ver op de muziek vooruit? Ik heb er een hard hoofd in.

Cijferpolonaise

Nu de cijferpolonaise op stoom komt zullen we snel weten hoe de hazen lopen. De AEX-index weet nog steeds niet te inspireren, hoewel enkele aandelen, zoals ASML, ASMI, Adyen en Unilever, zich wat hebben hersteld.

De kleinere aandelen doen het wat minder slecht dan de Nederlandse large-caps. De ASCX tikte donderdag rond 1.462,61 punten een nieuw intraday koersrecord af. De AMX staat thans minder dan 2% verwijderd van haar all-time high rond 1.115,98 punten, gevormd op 10 september 2021.

Ter vergelijking, de AEX moet nog ruim 12% overwinnen alvorens haar all-time high van van 19 november 2021 op 829,66 punten te kunnen uitdagen.

Ik denk dat kleinere bedrijven veel wendbaarder zijn en zich dus makkelijker kunnen aanpassen aan veranderende economische ontwikkelingen dan de grotere multinationals.

Desondanks is mijn technische visie dat de race op de aandelenbeurzen nog lang niet gelopen is. Er moeten nog vele hordes genomen worden alvorens de lucht boven de aandelenmarkten opklaart. 

Ik bekijk de langetermijn technische plaatjes van de AEX-index, de AMX- en de Smallcap-index.

AEX index probeert zich op te richten

Het technische plaatje van de AEX-index blijft kwetsbaar. Eerst is de uptrend gebroken. Vervolgens heeft de AEX-index een lagere koerspiek, onder de voormalige steunzone 750-755 punten, gevormd.

Thans heeft de AEX de oude bodems van eind 2021 in de zone 750-755 nog boven zich. Deze horde, op de grafiek gemarkeerd met de dikke rode lijn, dient overwonnen te worden, alvorens er ruimte komt voor een verder herstel.

De weerstand vinden we op 829,66 punten (gevormd op 19 november 2021), met zoals gezegd een tussenliggende horde rond 750-755.

De neerwaarts draaiende 200-dagenlijn maakt het er niet beter op. Wij blijven technisch zeer behoedzaam.

Midkap index blijft zijwaarts tenderen

De Midkap (AMX-index) wordt door kopers en verkopers in evenwicht gehouden boven de eerste steun rond 1.004,83 punten (de bodem van 23 juli 2021). Eerder werd de stijgende trend verlaten, hetgeen enige technische verzwakking signaleerde.

Enkel bij een doorbraak boven de weerstand 1.115,98 punten (gevormd op 10 september 2021) wordt de uptrend hervat en krijgt de AMX-index ruimte voor verdere koersstijging. Tot die tijd acviseren we zeer behoedzaam te blijven. 

 

Smallcap-index zet druk op de weerstand

De Nederlandse Smallcap-index ligt er technisch bezien het minst slecht bij. De ASCX-index brak onlangs de serie van lagere koerspieken opwaarts af. Hiermee is de lucht wat opgeklaard.

Er wordt binnen de neutrale fase een mogelijke hogere bodem gevormd. Thans test de ASCX-index het koersrecord rond 1.459,63 punten.

Het technische beeld klaart pas verder op indien deze barrière overtuigend wordt gebroken. In dat geval krijgt de Smallcap-index ruimte voor verdere koersstijging richting het volgende berekende koersdoel rond 1.750 punten. Wacht dus deze uitbraak af.  

Op korte termijn maakt de Small Caps index forse uitslagen boven de steun van 1.257,95 punten (de bodem van 10 december 2021).

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 24 mrt Grondstoffenmalaise duidt op een afnemende inflatie 205
 2. 23 mrt Wall Street nog niet volledig uit de problemen 118
 3. 22 mrt AEX veert op vanaf de 200-dagenlijn 120

Gerelateerd

Reacties

202 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 handyman6 22 april 2022 08:49
  Technisch een " open jaw" formatie,een roeptoetergrafiek dus.Duidt op twijfel bij beleggers,maar meestal,90%, wint de hoofdtrend het wel : verder omhoog dus in dit geval.
  Beetje ouwe TA ,maar zoals Ren gister al opmerkte,herhalen marktpatronen zich x op x......

  Fijne dag ieders
 2. forum rang 7 Ich bin ein Berliner..! 22 april 2022 08:49
  quote:

  Toerist schreef op 22 april 2022 08:11:

  goedemorgen allen,zoals gisteren gezegd long aex rond de 718,50
  Ja waarom ook niet want och Jee die slappe Hap van een Jerome Powerless heeft gesproken..

  Wordt het 0,5% of 0,75% misschien wel 1% of komen we dan in het Vaarwater van de OMG's terecht..:)))
 3. forum rang 6 De verhapstukkende bekokstover 22 april 2022 09:41
  quote:

  Josey Wales schreef op 22 april 2022 09:31:

  [...]hoe meer poen des te meer praatjes
  Take care amigo
  Was ironisch bedoeld compañero, net als mi nuevo alias, dat un hombre (yo) moet oppassen als het een tijdje te goed gaat. ;O)

  Buena suerte.
 4. [verwijderd] 22 april 2022 10:11
  Ik volg Piet zijn voorbeeld ,maar wel lekker short ,Totale waanzin die beurs komt goed:)zinloos daghandel optie spreads veel te wijd,het is inderdaad samen met de aandelen 1 groot onzin en manipulatief circus geworden.Juni klaar met die onzin af en toe wat ver weg puts kopen en verder goud zilver valuta en treasuries ,dag handel onzinnig geworden in opties .Denk dat de optiebeurs een langzame dood sterft in nederland
202 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links