Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Lagarde praat euro omlaag

Slotcall: Lagarde praat euro omlaag

De AEX (+0,2%) blijft per saldo dicht bij huis, maar onderliggend zijn de uitslagen groot. Het zijn met name de chipfondsen die terrein moeten prijsgeven, maar ook het zwalkende Just Eat Takeaway (-5,5%) krijgt er flink van langs.

Het event van de dag is het rentebesluit van de ECB. De Europese Centrale Bank laat zoals verwacht de rente ongemoeid. Iedereen keek vooral uit naar de persconferentie van ECB-voorzitter Christine Lagarde. De kern van haar verhaal was dat ze nog niet staat te trappelen om de rente te verhogen.

Een maand geleden dachten we nog dat de ECB direct de rente zou verhogen wanneer het opkopen van obligaties zou zijn gestopt. Vandaag benadrukte Lagarde dat dit nog helemaal niet zeker is en dat zij eerst de inflatie-ontwikkelingen wil afwachten. Kortom, de markt kan er niet blind vanuit gaan dat ze de rente gaat verhogen. 

Al moet de inflatie de komende maanden dan wel afnemen en daar lijkt het bepaald niet op. De markt interpreteert de toon van de persconferentie als duivisch en daardoor levert de euro 1,0% in ten opzichte van de dollar. Dit is een serieuze koersuitslag.

Fagron

De groter winnaar op het Damrak is Fagron (+6,7%). De medicijnbereider presenteerde vanochtend in een summiere tradingupdate zijn omzetcijfers over het eerste kwartaal en deze zijn boven verwachting. De omzet dikte met 16,0% aan tot €156,4 miljoen, terwijl de consensus lag op een stijging van 12% tot €151 miljoen.

Het zorgenkindje was de laatste jaren Europa, maar ook hier was er in het eerste kwartaal sprake van groei. De groei zit echter vooral in Noord-Amerika. In de VS klommen de opbrengsten met liefst 31,8% tot €52,4 miljoen.

Ondanks dat de omzet stevig in de lift zit, ondervindt het bedrijf nog wel hinder van problemen in de toeleveringsketen. Anders was de groei nog hoger uitgevallen. Of het aandeel koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.

TomTom

Normaal gesproken gaat het aandeel TomTom (+2,2%) altijd omlaag op de cijfers, maar dit keer is het anders. Hoewel, het verlies werd gisteren al geboekt, zo daalde de navigatiespecialist afgelopen woensdag circa 7% in waarde.

Al met al vormen de cijfers een mixed bag. De omzet kwam iets hoger uit dan verwacht en verder is het positief dat CEO Goddijn zegt dat er meerdere high quality deals op tafel liggen. Dit prikkelt de fantasie. 

Anderzijds is de vrije kasstroom over het eerste kwartaal ronduit beroerd. Het bedrijf verbrandde liefst €23,2 miljoen aan cash, waardoor de nettokaspositie slonk tot €331 miljoen. Het is vooral de sterke balans van het bedrijf waarom de koers nog boven de €7 staat. Of u het aandeel ook van de hand moet doen, leest u in het onderstaande artikel.

Rentes

De rentes gaan helemaal door het dak. Dit geldt niet alleen voor de Europese rentes. Ook de vergoeding op Amerikaans tienjaars staatspapier dikt liefst 9 basispunten aan tot 2,78%.

 • Nederland: +6 basispunten (+1,11%)
 • Duitsland: +6 basispunten (+0,83%)
 • Italië: +10 basispunten (+2,47%)
 • Verenigd Koninkrijk: +8 basispunten (+1,88%)
 • Verenigde Staten: +9 basispunten (+2,78%)

Brede markt

 • De AEX (+0,2%) presteerde vandaag beduidend slechter dan de overige Europese beurzen.
 • De CBOE VIX-index (volatiliteit) daalt 2,3% tot 22,3 punten. 
 • Wall Street laat een verdeeld beeld zien. De Dow Jones koerst 0,1% in het groen, terwijl de S&P 500 (-0,6%) en Nasdaq (-1,3%) terrein prijsgeven.
 • De euro daalt 1,0% en noteert nu 1,079 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
 • Goud (-0,6%) en zilver (-1,5%) hebben last van de sterke dollar.
 • Olie: WTI (-0,6%) en Brent (-0,5%) maken een pas op de plaats.
 • Bitcoin (-3,0%) zakt onder de $40.000.

Het Damrak:

 • Besi (-4,9%) opende nog licht in het groen, maar uiteindelijk resteert er een forse min van meer dan 4%. Wellicht heeft het iets te maken met de outlook van TSMC (-2,1%). De Taiwanese chipmaker meldde in zijn outlook dat de markt voor smartphones het komende kwartaal wat afzwakt. Dit is precies de markt waar Besi het van moet hebben.
 • De gehele sector heeft overigens een lelijke draai gemaakt, want ook ASMI (-3,9%) en ASML (-1,3%) sluiten in het rood.
 • Just Eat Takeaway (-5,5%) zoekt nieuwe lows op. Hedgefonds Lucerne Capital gaf aan tegen veel agendapunten te zullen stemmen op de jaarvergadering van de maaltijdbezorger die op 4 mei zal plaatsvinden.
 • Gisteren ging Ahold (-1,1%) omlaag op de winstwaarschuwing van Tesco. Vandaag lijkt het slechte sentiment na te etteren.
 • Prosus (-2,8%) doet pijn aan mijn ogen. Het is veruit de grootste bleeder van mijn portefeuille en ik vrees dat ik niet de enige ben.
 • Wolters Kluwer (+1,2%) nadert daarentegen de €100.
 • ASR (+1,1%) sluit op de hoogste koers ooit. Overigens liggen alle verzekeraars er dit jaar goed bij. De reden is bekend.
 • Heijmans (-6,4%) gaat vandaag €0,88 ex-dividend. Hiervoor gecorrigeerd resteert er een verlies van circa 0,7%.
 • Nedap (-7,1%) gaat ook ex-dividend, maar gecorrigeerd voor de dividenduitkering van €3 resteert er nog altijd een min van 3,1%.
 • De resultaten van NSI (-0,9%) zijn in de prik. Het directe resultaat kwam uit op €8,6 miljoen en dat betekent een daling van 4,6% ten opzichte van een jaar geleden. 

Adviezen

 • AB Inbev: naar €50 van €59 en houden - Credit Suisse
 • ArcelorMittal: naar €48 van €46 en kopen - Deutsche Bank
 • TomTom: naar verkopen en naar €6 - Kempen

Agenda vrijdag 15 april 2022

 1. 09:00Europese beurzen gesloten i.v.m. Goede Vrijdag
 2. 15:30Wall Street gesloten i.v.m. Goede vrijdag
Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 29 sep "Ik heb aandelen NN Group bijgekocht" 27
 2. 28 sep Schadebedrag NN Group valt mogelijk minder hoog uit dan gevreesd
 3. 27 sep Advieswijziging NN Group na grote nederlaag in rechtszaal

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
 1. Henk30 14 april 2022 23:17
  quote:

  Rày108 schreef op 14 april 2022 17:58:

  Met dit beleid zal de Euro een stille dood sterven..
  Zonder geld gaat het niet, dus wat is een betere variant?
  En dat die vervanging stil gaat gebeuren..

  De Amerikanen doen al eeuwen aan het omlaagpraten.
  Goed voor de export.
  Met iedere procent inflatie waarover geen rente betaalt wordt, daalt de reele waarde van alle uitstaande leningen op de opgepotte geldhopen. Die vaak in bezit van buitenlanders zijn.
  Voor de amerikaanse schuldopnemers is het een gratis aflossing. Het gaat daarbij om ruim over 10 miljard per jaar aan reele waarde.

  In het kapitalisme s.. de duivel altijd op de grootste hoop, en ontstaat een klein klubje van superrijken midden in groeiende armoe, met konstant groeiend geldhopen, wat we nu dus duidelijk hebben, en knalt de boel uituiteindelijk door de opstanden van de berooide meerheiden uit elkaar als dit niet gekorrigeerd wordt.
  Zonder dat we opgehoopt geld en schuldenbergen door inflatie minder waard maken (en /of door hogere vermogensbelasting afromen) werkt het systeem niet.

  Over de eenheidsmunt: In Amerika is ook enorm verschil tussen de staten - maar met een en dezelfde dollar.
  Om niet te spreken van een land als India, evengroot als Europa.
  Ook daar komt niemand op het idee voor iedere (deel)staat een aparte munt in te voeren.
  Dit zou Lira toestanden in enkele deelstaten veroorzaken met onbetaalbare rente niveaus die de hele lokale economie kapot maken.
 2. forum rang 5 Kees1 15 april 2022 12:13
  Doel van de ECB is om de grote schuldenlanden (en daarmee de euro) overeind te houden. Dat bereik je met de huidige zeer lage of negatieve rentes en een stevige inflatie. Als de ECB dit niet doet komen Frankrijk en Italie meteen in grote problemen.
  De stijging van de dollar tov de euro is niet meer dan logisch.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links