Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Best en Limited

 Advertorial

Gast-columnist Vianne Savoli van Citi geeft u in de komende periode belangrijke lessen over het beleggen in speeders.

De Nederlandse particuliere belegger is één van de meest actieve beleggers van Europa en heeft genoeg keuze uit de verschillende beleggingsinstrumenten. De afgelopen jaren zijn er speeders, sprinters en turbo’s op de markt gebracht en deze hefboomproducten zijn in korte tijd uitgegroeid tot populaire beleggingsinstrumenten. En de markt blijft groeien.

Speeders, sprinters en turbo’s zijn identieke producten met dezelfde werking, aangeboden door verschillende uitgevende instellingen. Elke instelling hanteert zijn eigen merknaam:

  • Citi en Commerzbank zijn de uitgevers van speeders
  • ING van sprinters
  • ABN Amro en RBS van turbo’s

Deze derivaten zijn gekoppeld aan een onderliggende waarde en zijn geschikt voor ervaren handelaren die met hefboom willen inspelen op stijgingen of daling van de onderliggende waarde. Twee belangrijke eigenschappen van speeders zijn:

  • de hefboomwerking die in een gunstig scenario het rendement aantrekkelijk maakt
  • het stoplossniveau waardoor het product uitgestopt kan worden

Als een product het stoplossniveau bereikt kan de belegger in dat product zijn totale inleg soms helemaal verliezen, maar de stoploss biedt ook bescherming aan de belegger, zodat in een ongunstig scenario het totale verlies beperkt blijft tot de door de belegger ingelegde investering.

Citi is een wereldwijd opererende financiële instelling en volgens NYSE Euronext in Nederland de meest actieve uitgever op het gebied van derivaten (uitgegeven producten in 2011). Citi heeft een uitgebreid assortiment van onderliggende waarden zoals indices, grondstoffen (goud, zilver, olie) en aandelen.

Limited speeders
Naast de klassieke speeders, lanceerde Citi in 2006 ook Limited speeders. Dit is een variant van speeders waarbij het financieringniveau gelijk staat aan het stoplossniveau, als gevolg waarvan de hefboomwerking nog groter wordt.

De Limited speeders hebben ook een afloopdatum omdat ze op de forwardprijs van de onderliggende waarde zijn gebaseerd. De rente en dividenden zijn al in de prijs verwerkt. In de prijs van de Limited speeders zit ook de zogeheten gap risk-waarde. Dit is het risico dat de koers van de onderliggende waarde door het stoplossniveau breekt, vooral buiten de Amsterdamse beurstijden.

BEST speeders
In september 2011 heeft Citi een derde variant op de speeder geïntroduceerd op de Amsterdamse beurs: BEST speeders, een combinatie van het beste van speeders en Limited speeders. BEST staat voor Barrier Equal STrike.BEST speeders bieden de maximale hefboom omdat het stoplossniveau gelijk staat aan het financieringniveau, bovendien hebben ze geen afloopdatum.

BEST Speeders bestaan al enkele jaren op de Duitse markt en hebben veel succes onder Duitse beleggers. De transacties in deze speeders representeren volgens Technolab 40% van het totale volume van de hefboomproducten in het eerste kwartaal van 2012 in Duitsland.

Citi Speeders zijn verhandelbaar op de Euronext Amsterdam en/of buiten de beurs om via het handelsplatform Mijn-X, waardoor de rechtstreekse handel met de uitgever mogelijk is.


Vianne Savoli is werkzaam bij Citigroup Global Markets Limited voor de Equity & Private Investor Solutions afdeling. Zij is verantwoordelijk voor de distributie van speeders in Nederland aan de particuliere en professionele beleggers. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies noch als individuele beleggingsaanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Afwezigheid van kapitaalgarantie. Door hun hefboomwerking, welke zowel opwaarts als neerwaarts kan werken, kan de waarde van de BEST Speeders sterk variëren en ze kunnen gedeeltelijk of geheel hun waarde verliezen, vooral in het geval van een knock-out. Deze producten zijn alleen geschikt voor ervaren beleggers [met een hoog niveau van risicoacceptatie] die de kenmerken en risico’s van BEST volledig begrijpen. Alvorens in BEST Speeders te beleggen wordt beleggers geadviseerd de in het Basisprospectus vermelde werking, risicofactoren, kosten en voorwaarden door te nemen en zorgvuldig af te wegen of BEST Speeders voor hen geschikt zijn. Het Basisprospectus van Citi BEST Speeders is goedgekeurd door de BaFin (de Duitse financiële toezichthouder) en gepaspoort aan de AFM.

Het Basisprospectus, de eventuele bijbehorende supplementen en definitieve voorwaarden zijn verkrijgbaar bij: Citigroup Global Markets Deutschland AG, New Issues and Structuring, Frankfurter Welle – Reuterweg 16 – 60323 Frankfurt am Main, Germany en zijn tevens te raadplegen via www.citifirst.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Vianne Savoli

Vianne Savoli is werkzaam bij Citigroup Global Markets Limited voor de Equity & Private Investor Solutions afdeling. Zij is verantwoordelijk voor de distributie van speeders in Nederland aan de particuliere en professionele beleggers. De informatie in deze column dient niet te worden beschouwd als individueel beleggingsadvies...

Meer over Vianne Savoli

Recente artikelen van Vianne Savoli

  1. okt '12 Meer beleggers in BEST Speeders 2
  2. jul '12 Eenvoudig beleggen in olie 3
  3. apr '12 Mondain, maar voordelig 26

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 april 2012 12:50
    Bij de klassieke Speeders wordt het financierings-niveau dagelijks aangepast voor rente en bij dividend uitkeringen vindt ook een aapassing van deze niveaus plaats. Hoe zit dit bij de Limited en BEST Speeders?
    Daarnaast ben ik benieuwd of jullie ook de markt voor de deze twee varianten van Speeders onderhouden.
  2. [verwijderd] 12 april 2012 20:14
    @ de drie zeurpieten Satch, Akira en Frank: WHY SO SERIOUS?!!
    (zo maar voor de gein... wie van jullie 3en heeft ooit een fles champagne van meer dan €400 gedronken met een mooie vrouw, nou? eerlijk zijn!)

    Jullie moeten met alle geweld 100% van de tijd doodsaai-serieus zijn?
    Tip: stop daarmee, vrouwen rennen dan heel hard weg.

  3. forum rang 4 zeurpietje 13 april 2012 10:30
    ja, deze reclame kunen we missen als kiespijn, tik in google speeders en je krijgt weet ik hoeveel pagina's met uitleg(reclame) over deze producten.
    ook de reacties over de schrijfster kunnen we missen als kiespijn. wil de schrijver van deze reactie zijn naam veranderen van oldandwise in old and bad behaviour
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links