Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Top huizenmarkt in zicht, of gaat het feest/de treurnis nog even door?

Top huizenmarkt in zicht, of gaat het feest/de treurnis nog even door?

Helaas, de Nederlands hypotheekrente - de bron is DNB - is maar tot februari bijgewerkt. Met onze sindsdien ongeveer 50 basispunten gestegen 10 jaars-rente betaalt u nu zeker meer dan 1,76% voor tien jaar vast.

Het blauwe lijntje is de Amerikaanse hypotheekrente van gigant Fannie Mae en wordt dagelijks bijgehouden. Voor 30 jaar vast (30 jaar Nederland en 10 jaar VS zit niet in Datastream) betaalde u daar gisteren nog 4,8% voor. Met de bulderende rentes gisteren is dat vandaag allicht meer.


De vastgoed- en huizenmarkt is laat-cyclisch, ofwel als alles en iedereen op de markten is gedaald of gestegen in de cyclus, kachelen de stenen er nog een keer achteraan. ABN Amro heeft dit rapport en zeg maar of we nu de top van de markt zien. De conclusies van de bank zijn duidelijk, klikt u voor het rapport zelf.

De plaatjes dan maar. Dit spreekt voor zich.

 

Die bouwvergunning is een steun (als eigenaar) of nadeel (als koper) en bij sentiment is dat precies andersom.   Dit spreekt ook voor zich. Nog één ding, mocht het fout gaan na de enorme bullmarket op de huizenmarkt sinds 2013, weet dan dat een gemiddelde huizenprijsdaling zo'n drie jaar duurt. Stijgingen of zijwaartse markten kunnen vele jaren langer mee.  


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 03 jul Vooruitblik: H2 2022 lijkt nu al tegen ons in te lopen 15
 2. 01 jul Iedere dag iets leren 2
 3. 01 jul Het is weer rood voorbeurs, het is weer Philips en het is weer inflatie 2

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 Stephanus1987 6 april 2022 11:56
  De vraag is vooral wat de reactie gaat zijn als er een kantelpunt komt. Als de eerste cijfers komen van een daling van de huizenprijs dan kan het zo maar zijn dat mensen nog wel even wachten voor ze kopen, dit terwijl verkopers zo snel mogelijk van hun huis af willen. Maar goed, gezien de vraag nog zo hoog kan dit effect reuze meevallen.
 2. forum rang 6 MD2018 6 april 2022 11:57
  Banken hebben een heeeeeeeel groot belang dat de huizenprijzen niet gaan dalen. Ik snap deze praatjes van de ABN niet. ABN geeft ook lange en korte rente verwachting, beperkte stijgingen voor beide... Jaja nu is de rente nog laag maar deze gaat echt in behoorlijke stappen omhoog. Vandaag Florius +0.3% voor alle rentes omhoog... Dus ja beperkt.... Belang voor hen is huizenprijs hoog en rentes ook omhoog. Dubbel harken. Als de markt gaat dalen kan het heel hard gaan. Wij hebben ons huis verkocht en blijf mooi nog een paar jaar huren. Nu veel te duur en absurd en je weet dat die daling gaat komen..
 3. forum rang 4 StoplossBurner 6 april 2022 12:09
  hypotheekrente staat binnen 1 a 2 maanden op het niveau van 2016 zo'n beetje en aftrek HRA kan niet langer in hoogste tarief (dit jaar nog 40% en volgend jaar de 37% van de tweede schijf). Fabeltje dat voornamelijk de rente de huizenprijs bepaald wordt dan bloot gelegd, want huizenprijzen zullen welhaast moeten halveren dan wat echt niet gaat gebeuren. Nieuwbouw is inmiddels ook onbetaalbaar door de absurde kosten van materiaal i.c.m. te kort aan vaklui (met het meest acuut installateurs en elektriciens) dus aan (betaalbare) aanbod kant gaat het hard teruglopen. Betaalbaarheid woningen (voor instappers) is nog niet helemaal actueel en is inmiddels historisch slecht, ook als je ook nog eens de overige vaste kosten meeneemt (energie en voedsel prijzen die een verdere hap uit woonbudget nemen).
 4. forum rang 6 Jestbread 6 april 2022 13:05
  quote:

  Litecoin schreef op 6 april 2022 12:59:

  [...]

  Vraag maar eens rond bij huizenkopers en makelaars. Bron uit eerste hand. Het renteaanbod bij het afsluiten v/d hypotheek is dan hoger dan vooraf geraamd.
  Hmm...opmerkelijk, dat zou dan echt iets van de afgelopen weken moeten zijn, want alles wat nu passeert heeft natuurlijk al in het verleden gekocht aan een lager tarief.
 5. Litecoin 6 april 2022 13:18
  quote:

  Jestbread schreef op 6 april 2022 13:05:

  [...]Hmm...opmerkelijk, dat zou dan echt iets van de afgelopen weken moeten zijn, want alles wat nu passeert heeft natuurlijk al in het verleden gekocht aan een lager tarief.
  Vanaf halverwege februari zijn de hypotheekrentes gaan stijgen, nu worden de rentes wekelijks omhoog bijgesteld. Dit werkt inderdaad met een vertragend effect door in de huizenprijzen. Vergeet ook niet dat daarnaast de maandlasten door de inflatie (boodschappen en voornamelijk energie) omhoog gaan, en daardoor de leenruimte nog verder verkrapt wordt.
 6. forum rang 4 Felix07 6 april 2022 13:27
  Ik heb net een huis gekocht (standaard 130m tussenwoning in een goede buurt in een Brabantse stad): 650k. Waren in totaal 12 biedingen, hetgeen betekent dat 11 koppels nog steeds op zoek zijn. Zij zullen de zoektocht heus niet snel opgeven en daarmij blijft er veel vraag in de markt. Dat de maandelijkse lasten iets hoger worden, zullen veel kopers op de koop toenemen.
 7. forum rang 4 taurus86 6 april 2022 13:29
  Stap 1. De Covid faillisementen; stap 2. Dramatische daling van het Ziekte percentage; Stap 3. Stijging Arbeidsaanbod; Stap 4. 'Wintervoorraad Geld' aanleggen; Stap 5. Overheidsbezuinigingen. Stap 6. Verhuizing of Koop uitstellen

  Conclusie: In de Arbeidsmarkt liggen de 'voorlopende' signalen.
 8. D_invest 6 april 2022 15:15
  Recessie komt er zeker, dan moeten mensen die te duur hebben gekocht eacht wel hun huis verkopen met verlies. Het zal niet zo hard gaan omdat mensen spaargeld hebben. Dus maar hopen dat het spaargeld voldoende is om de komende recessie te overbruggen. Anders gaat de huizenmarkt echt wel instorten.

  Ik sta klaar om op de veiling op te kopen, helaas met de 8% overdrachtsbelasting, betekend dat ook minder opbrengsten voor de gedwongen verkopers, want ik ga echt niet meer betalen dan mijn budget.
 9. treasury t 6 april 2022 15:29
  1971....woning gekocht FL 60.000 1976 verkocht Fl160.000.Gekocht 1976 170.00 verkocht 1982 Fl 120.000.Laatste periode 'Geen woning ,geen Kroning'.

  Wat zegt dit: Iedergeval dat woningprijs en krapte niet onlosmakelijk aan elkaar zijn verbonden.Met verslechterende economische ontwikkeling in het vooruitzicht kunnen woningprijzen sterk dalen.Ook in 2008/2009/2014 was dit het geval.
  In de woningprijzen zit de huidige inflatie al verdisconteerd evenals in aandelen...
 10. forum rang 5 Erny 6 april 2022 18:55
  De huizen zullen geleidelijk aan steeds meer in het bezit komen van grote investeerders. De vermogenskloof zal enorm groeien. Een bezittende klasse gaat een hurende klasse enorm uitbuiten. Kaag en De Jonge zijn hiervoor de voorwaarden aan het creeren. Zelfbewoningsplicht is slechts een afleidingsmanoevere, want eenvoudig te omzeilen . Links zal voor de vorm nog wat och en wee roepen en uiteindelijk akkoord gaan in ruil voor groene deals.
 11. Baasko 6 april 2022 21:26
  Huizen prijzen zijn met 100% gestegen toen we over stapten van gulden naar euro. En daarna nog verder gestegen. 2008 zijn de huizenprijzen Max met 20% gezakt.
  Na 2008 hebben de 30% verlies goed gemaakt en zijn de laatste jaren nog eens met 100% gestegen.
  STEL JF VOOF DAT HUIZENPRIJZEN GAAN DALEN WAT IK ME NIET KAN VOORSTELLEN OP KORTE TERMIJN OMDAT WE 1 miljoen huizen te kort hebben in NL.
  Hoeveel zou je denken dat ze gaan zakken 10 % a Max 20%.
  HUIZEN GASN NOOIT MEER ZOVEEL ZAKKEN ALD NIVEAU VAN 2008 GA LEKKER DROMEN STENRN WORDEN ALLEEN MAAR DUURDER OMDST GRLF NIKS MEER WAARD IS
 12. forum rang 6 Jestbread 6 april 2022 22:43
  quote:

  Litecoin schreef op 6 april 2022 13:18:

  [...]

  Vanaf halverwege februari zijn de hypotheekrentes gaan stijgen, nu worden de rentes wekelijks omhoog bijgesteld. Dit werkt inderdaad met een vertragend effect door in de huizenprijzen. Vergeet ook niet dat daarnaast de maandlasten door de inflatie (boodschappen en voornamelijk energie) omhoog gaan, en daardoor de leenruimte nog verder verkrapt wordt.
  Aan de andere kant zie je dat er nu nog veel mensen nog profiteren van de jubelton en er zijn wat ruimere leennormen bij salarisstijgingen sinds 2022. Ik ben het met je eens dat e.e.a een dempend effect heeft, maar een echte daling geloof ik (nog) niet in.
 13. forum rang 4 StoplossBurner 7 april 2022 10:14
  quote:

  Erny schreef op 6 april 2022 18:55:

  De huizen zullen geleidelijk aan steeds meer in het bezit komen van grote investeerders. De vermogenskloof zal enorm groeien. Een bezittende klasse gaat een hurende klasse enorm uitbuiten. Kaag en De Jonge zijn hiervoor de voorwaarden aan het creeren. Zelfbewoningsplicht is slechts een afleidingsmanoevere, want eenvoudig te omzeilen . Links zal voor de vorm nog wat och en wee roepen en uiteindelijk akkoord gaan in ruil voor groene deals.
  Je bedoelt Stef Blok van de VVD die letterlijk de internationale investeerders markt afstruinde om toch vooral onze betaalbare woningen op te kopen van de sociale woonstichtingen?
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links