Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Plusje voorbeurs, let op Prosus en armpje drukken risico en rente

Plusje voorbeurs, let op Prosus en armpje drukken risico en rente

De AEX indicatie-opening is +0,4%. De andere Europese futures staan iets hoger, wellicht dat waarde het wat beter doet dan groei. De Amerikaanse staan allemaal rond +0,2%.

Voortaan doe ik deze voorbeurs anders. Ik vertel meer een verhaal in plaats van dat ik een kwartier zit te stressen om alle (koersen)plaatje goed te hebben en al het nieuws te geven, wat u gewoon voor uw neus hebt op onze site. Ik loop wel met zevensmijlslaarzen het openingbeeld af.

Laat u in de comments weten wat u vindt.

Er gebeurt nu bar weinig op de markten. Hong Kong springt nog het meest in het oog.

  • In Azië plust alles met China voorop. Chef de mission Carrie Lamb vertrekt in Hong Kong en - zeg maar of dit de reden is - de Hang Seng doet +1,8%. Tencent doet +2,7%, let op Prosus
  • De volatiliteit (CBOE VIX Index) sloot vrijdag -4,5% op 19,6, net onder officieuze nervositeitsgrens 20
  • De dollar doet niks op 1,105
  • De Amerikaanse rente plust vijf basispunten  op 2,44% en dat is veel voor de vroege maandagochtend. De Duitse rente tikt er eentje bij op 0,57%
  • Goud en crypto zakken wat en olie stijgt iets, niks bijzonders

Misschien is het een idee om vandaag elders te winkelen dan op de beurs? In het VK stegen de boodschappenprijzen in maart al met 21%. En inflatie bestrijden doet pijn. Hij is anno nu de gevierde man, maar Fed-voorzitter Paul Volcker die in 1981 met 20% rente de inflatie beteugelde, was destijds zéér impopulair.

En de huidige lichting centrale bankiers zijn dat weer met hun gratis geld. Kan nog wat worden als ze gaan verhogen. Besef dat de ECB nog steeds verruimt en ik heb nog geen Nederlandse of EU politicus het woord bezuinigen horen gebruiken. 

De eerste schattingen van de inflatie over maart zagen we vorige week al met die uit onthutsende 11,9% in ons land en 7,3% in Duitsland. Dit zijn de marktverwachtingen voor de euro...


... en merk op dat die in de VS teruglopen. Dip of top gezien, dat is nu de vraag.


Een opvallende tegenstander van renteverhogingen is Catie Wood van Ark Innovation Fund. Nogal wiedes, haar fonds met louter niet-winstgevende is al aan gort en story telling-aandelen doen het op papier niet goed bij renteverhogingen.

Daar is de koers van haar fonds al meer dan een flink op vooruit gelopen, maar wellicht vreest Wood nog meer ellende en uitstroom. Eens te meer, het blijft opvallend dat juist de meest risicovolle aandelen de afgelopen het hardste (met de rente mee) stegen. 


Over die risicovolle aandelen had ik het gisteren in mijn vooruitblik ook al, ik keek naar Just Eat Takeaway, CM.com, Ebusco, Fastned en deze twee. Klik maar, Berenberg verhoogt het koersdoel voor AMG. 

Of ziet de markt soms iets wat wij niet zien? Het kan best zijn dat we nu al bijna vijf maanden in een bear market zitten - gemiddeld duren die veertien maanden - en dat die hyper-fondsen van Wood en meme-aandelen alweer een nieuwe (economische) boom inprijzen? Ik kan me dat bijna niet voorstellen.

De problemen zijn te groot - ik noem het The Great Wall of Worry - dat we er gemakkelijk vanaf komen zonder al te veel pijn. Aan de andere kant, onderschat nooit het bedrijfsleven, hun verdienend vermogen en daarmee de beurs.


De profs zijn trouwens ook risicobereid. Voor komende maand dan. Durft u ook?

Kijk maar:

En dan nog even dit

Wie hebben we hier?

Iedere dag heeft het bedrijf of de topman wel iets, Tesla is een briljant story telling aandeel. Omdat u nooit genoeg van Tesla krijgt dus, klikken voor fraai filmpje:

Hoeveel?!

Goh:

Intussen bij de buren?!

Dames en heren bestuurders, de anti-kapitalistische stemming komt niet uit de lucht vallen, hé?

Veel plezier en succes vandaag.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. Beerbaron 4 april 2022 08:58
    Prima nieuwe strategie lijkt me AJ, meer focus op duiding. Grafieken bewaren voor de zondagvooruitblik, of doordeweekse tussendoortjes.

    Ik vraag me nog iets af van je vooruitblik van gisteren. Daar liet je een historische grafiek zien waarin de huidige cpi wordt afgezet tegen de yield van de s/p500. Ik neem aan dat ze daar naar dividendyield hebben gekeken. Maar met de huidige trend van bedrijven om veel meer aan buybacks te doen, is dit plaatje niet helemaal meer te vergelijken met de historie? Tenzij het een totale shareholdersyield was, dan is het een eng plaatje.

    Vr. Gr. Bart
  2. Arend Jan 4 april 2022 11:38
    Hallo en dank voor jullie reacties,

    Stom van China, maar HK was wel open, zie Prosus.
    Bart, die chart was Fed Fund Rate vs CPI sinds 1960. Ik maak zo blogje met AEX en SPX yield vs inflatie, laat je verrassen.

    Over deze rubriek, ik blijf beginnen met inschatting opening en hopelijk aandelen die er uit springen - dat is wel altijd héél hachelijk
    Dan volgt mijn duiding voornaamste nieuws en cijfers en opmerkelijke en uit de bocht vliegende grafieken
    Dan tweets met opvallendste nieuwtjes
    Zo kan je gewoon zelf kiezen tot hoe ver je leest

    De een wil drie regels lezen voorbeurs, de ander een heel verhaal. Ik kan het niet iedereen naar de zin maken, maar ik streef zeg maar aflopende urgentie na, hoe verder je door leest. Kies je zelf wanneer je weg klikt.

    Gr
    Arend Jan


9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links