Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Chinese beurzen testen cruciale steunniveaus

Chinese beurzen testen cruciale steunniveaus

Technisch testen de Chinese beurzen de steunniveaus rond belangrijke oude bodems. Deze lijken vooralsnog stand te houden.

De meningen om weer in de Chinese beurs te stappen zijn verdeeld. Niet iedereen is er van overtuigd dat de bodem al is bereikt.

Er rijst weer wat hoop

Technisch valt me op dat de belangrijke trends nog neerwaarts wijzen, maar wel cruciale steunniveaus aantikken. Er rijst dus weer wat hoop.

Positief is ook dat de Chinese beurs relatief, dus in vergelijking met andere beurzen, ietsje minder uit de pas loopt.

Hockeystick-patroon

Dat leiden we af uit het hockeystick-patroon van de B.O.B.-indicator. Deze indicator meet de relatieve prestaties van de China Shanghai Composite-index.

Ook het feit dat deze China Shanghai Composite-index een belangrijke oude steun met succes weet vast te houden, geeft aan dat er een een pril zonnestraaltje doorbreekt.

Bij de beurs van Hong Kong zien we de relatieve verbetering op de de B.O.B.-indicator nog niet. Wel is hier een lange termijn steun gevonden en met succes getest.

Koopniveaus genaderd, maar dalende trends nog niet gebroken

Hoe dan ook, Chinese aandelen zijn dus nog niet helemaal uit de problemen. Maar de Chinese beurs doet het niet veel slechter dan westerse beurzen. Zo is de China Shanghai Composite index dit jaar met zo'n 11% gedaald. De AEX heeft dit jaar ruim 9% prijsgegeven. De Eurostoxx 50 verloor ruim 10%, terwijl de S&P500 de schade (in dollars) beperkt hield tot zo'n 5%.

Mijn conclusie op basis van de technische plaatjes is dat koopniveaus zijn genaderd, maar dat de dalende trends nog niet zijn gebroken. Het is nu dus afwachten op harde koopsignalen.

Vandaag bekijk ik de China Shanghai Composite index en de Hang Seng index.

China Shanghai Composite index

De Chinese beurs klimt weer boven de voormalige steun rond 3.202,34 punten (de bodem van 2 oktober 2020). Hierdoor wordt de neerwaartse doorbraak teruggegeven. Deze zogenaamde failure neutraliseert de eerdere verzwakking.

De China Shanghai Composite index lijkt zich op te richten boven de steun die ligt rond 3.202,34 punten (de bodem van 2 oktober 2020).

Er ligt weerstand rond 3.731,69 punten (gevormd op 19 februari 2021). De index is ongeschikt voor de LT beleggingsportefeuille.

Bij de China Shanghai Composite index tendeert de 200-dagenlijn neerwaarts.

Positief is wel dat de Chinese beurs iets minder zwak beweegt in vergelijking met andere beurzen.

Dat leiden we af uit het hockeystick patroon van de B.O.B.-indicator (glooiende doorlopende blauwe lijn) in de afgelopen maanden. De B.O.B.-indicator meet de relatieve prestaties van de China Shanghai Composite index.

Hang Seng-index

De beurs van Hong Kong (de Hang Seng index) heeft binnen de dalende trend de steun van 18.278,80 punten (de bodem van 12 februari 2016) aangetikt.

Voorlopig lijkt deze steun stand te houden. De Hang Seng index heeft een weerstand rond 26.234,94 punten (gevormd op 29 oktober 2021).

De trend van de index blijft wel duidelijk neerwaarts gericht. 

De Hang Seng index blijft ver achter ten opzichte van andere aandelenbeurzen. Dat leiden we af uit het bijzonder zwakke verloop van de B.O.B.-indicator (glooiende doorlopende blauwe lijn).

Bij de Hang Seng-index laat het 200-daags voortschrijdende gemiddelde een zwak verloop zien. Dit geeft een negatieve technische conditie weer.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:30 Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 96
  2. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 50
  3. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79

Gerelateerd

Reacties

138 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Lepre Chaun 28 maart 2022 07:57
    Dank Royce voor de duiding .
    "Totdat we zien dat de vijandelijkheden tussen Rusland en Oekraïne achter de rug zijn, is het verstandig voor beleggers om liquiditeit aan te houden en de blootstelling aan aandelen te verkleinen", zei marktanalist Richard Saperstein van Treasury Partners.
  2. forum rang 6 Happy 28 maart 2022 08:08
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 28 maart 2022 07:57:

    Dank Royce voor de duiding .
    "Totdat we zien dat de vijandelijkheden tussen Rusland en Oekraïne achter de rug zijn, is het verstandig voor beleggers om liquiditeit aan te houden en de blootstelling aan aandelen te verkleinen", zei marktanalist Richard Saperstein van Treasury Partners.
    Ik zou er aan toevoegen, tot impact die dit laatste zetje van het stoppen van de economische groei bekend is. Er is zoveel meer als de oorlog dat destructief is geworden de afgelopen weken.
  3. forum rang 6 d' Aandelen ' 28 maart 2022 08:12
    Goedemorgen,

    vandaag ga ik ook wat testen en wel de candles in de Heikin Ashi modus gebruiken om de ruis er uit te filteren, ik weet dat er nadelen kleven aan de Heikin Ashi maar op zich heeft deze modus een voorspellende eigenschap omdat bij iedere candle berekend wordt wat de volgende candle gaat doen.

    ik zal mijn ervaring daarmee wel delen.

    Maar hopen dat er een beetje beweging is vandaag.

  4. forum rang 6 Happy 28 maart 2022 08:59
    quote:

    easy56 schreef op 28 maart 2022 08:49:

    er is nog steeds geen alternatiefffff:-)

    getekend,ome Durk
    Het is er wel maar dat is niet spannend genoeg. Geld weken renteloos wegzetten en aandelen pas kopen na de echte correctie. Liever nu inslaan en de daling meemaken is het nieuwe FIRE beleggen.
  5. forum rang 6 MD2018 28 maart 2022 09:27
    Nou daar gaan we weer hoor, futures US bij opening weer mooi omhoog gepompt.... Nu met de AEX weer verder omhoog. Eigenlijk heeft short zitten nu gewoon geen zin. De markt wil en kan niet omlaag. Ik bekijk het nog een paar dagen, de winsten die ik had zijn eruit gelopen helaas. Succes allemaal!
  6. forum rang 6 shortie 28 maart 2022 09:28
    quote:

    easy56 schreef op 28 maart 2022 08:49:

    er is nog steeds geen alternatiefffff:-)

    getekend,ome Durk
    En die collega van em denkt vlgs mij dat de kappers nog steeds gesloten zijn vanwege een lockdown…. Nog ff en hij heeft dreadlocks…
    Geef die beste man een kam voor zijn verjaardag…
    Overigens gaan al die “beurscommentatoren” van RTL-Z maar eens in het jaar naar de kapper vlgs mij. Let maar een goed op hoe die kapsels er steeds bijhangen…. Zijn nog net geen zwervers in pak…
  7. [verwijderd] 28 maart 2022 10:09
    quote:

    shortie schreef op 28 maart 2022 09:28:

    [...]

    Zijn nog net geen zwervers in pak…
    Gelukkig is er bijna niemand die het ziet. ;O)

    Kijkdichtheid: programma, % kdh, gemiddeld aantal kijkers, totaal aantal kijkers, vrijdag 25 maart 2022

    0800 RTL Z VOORBEURS 0,3 2.000 4.000

    0810 RTL Z VOORBEURS 0,0 0 0

    0820 RTL Z VOORBEURS 0,2 2.000 5.000

    0829 RTL Z VOORBEURS 1,2 8.000 9.000

    0839 RTL Z VOORBEURS 1,7 11.000 18.000

    0849 RTL Z VOORBEURS 3,1 21.000 22.000

    Bron: SKO.
  8. forum rang 6 MD2018 28 maart 2022 10:20
    De rentes knallen ook weer hard omhoog! De trend is daar duidelijk gezet. Blijft dan wel vreemd dat de beurzen bljiven stijgen ........ Huizen bubbel in US gaat er aan en we krijgen nog een behoorlijke pijnlijke landing in de obligaties...

    Voor nu lijkt op de beurzen hoger hoogst! Lage volumes, lijkt wel volledig door de 'retail' particuliere beleggers... Het besef dat we er een stuk minder voor staan komt nog wel... Maar eerst een voor een de bubbels door breken....De lucht uit de obligatie bubbel loopt er al uit ... in de US is de huizenmarkt de volgende... Het aantal te koop staande huizen op record high... en rentes vliegen omhoog. Dus daar zal toch echt een correctie komen.
    Infatie, deze zal echt pijnlijk zijn/worden voor de bedrijven en consumenten. Daarop natuurlijk de verhoging rentes... Oorlog Rusland en alle geopolitieke onrust....

    Nee ik zie alleen maar mooie dingen die de waarderingen voor de hogere beurzen alleen toejuichen....

  9. forum rang 6 MD2018 28 maart 2022 10:35
    quote:

    ttroo schreef op 28 maart 2022 10:16:

    Rustig aan shorters. Het is nog niet dinsdag / woensdag / donderdag.
    De premie wordt wel mooi opgevreten zo.... Ik blijf nog even zitten en koop nog wat Putjes bij... Ik blijf het wonderbaarlijk vinden deze stijgende lijn... even een recap hoe ik het zie...:

    1: Geopolitiek, een grote ellende. Rusland zijn we nog lang niet klaar mee en China gaan we nog van horen. De US speelt een vuil spelletje!
    2: Obligatie markt, daar gaat het heel hard nu. Ongekende stijging van de rentes en dit gaat pijn doen!
    3: Inflatie, deze is ongekend en zal blijven stijgen... wij consumenten krijgen nog maar een fractie van de kosten doorbelast, maar dat gaat veranderen.. en bedrijfs winsten zullen snel dalen!
    4: Rente, deze moet rap omhoog om de inflatie te dempen, maar dit gaat niet het effect hebben, dus we gaan stagflatie zien...
    5: Huizenbubbel gaat klappen, rentes vliegen omhoog. In de US is de voorraad op hoogste punt en is de rente heel hard gestegen, dus daar gaan klappen vallen. En in NL zal dit trager zijn aangezien de ECB de rente op 0 laat...
    6:Consumenten vertrouwen is dalende en laat deze consumenten nu juist de gene zijn die moeten blijven door kopen anders gaan de winsten van de bedrijven omlaag....
    7 etc etc.

    Nee ik zie alleen maar mooie dingen die deze hoge waarderingen toekennen..... Bij een daling van bv 10% AEX spreekt men over een dip en dus kopen maar het lijkt alsof iedereen vergeet dat we voor corona rond de 600 stonden.. en toen zag de wereld er ook alleen maar geweldig uit. Maar feitelijk al de bovenstaande punten waren toen niet aan de orde...

    Succes allen, het blijft net de casino...
  10. forum rang 4 Stock123 28 maart 2022 10:41
    Rentes blijven niet stijgen, als er op de huizenmarkt problemen zijn, of de aandelenkoersen fors dalen, dan zal de rente heel snel weer richting 0 gaan. Dit kan denk ik binnen 1 jaar al zo zijn. Volgens mij prijst de markt dit ook in.

    De centrale banken hebben "our back". Een S&P op 3800 ofzo staan ze echt niet toe. Huizenmarkt die in 2 jaar 5% daalt, staan ze niet toe. Waarom niet? Alles is hier aan te linken, werkloosheid, politieke instabiliteit, pensioensdalingen etc.

    De hoge inflatie is een tijdelijk fenomeen, dus daarvoor hoeft de rente ook niet omhoog.

    Daarbij vind ik overigens veel waarderingen van aandelen op dit moment best redelijk, de enorme bubbels waar sommige het over hebben, kloppen mijns inziens dan ook niet.

    Ik ga mijn longs rond de 740-750 wel even sluiten trouwens, beweging van 650-750 is te veel zonder correctie. LT is de trend gewoon harstikke up.
  11. forum rang 4 Stock123 28 maart 2022 10:44
    quote:

    MD2018 schreef op 28 maart 2022 10:35:

    [...]

    De premie wordt wel mooi opgevreten zo.... Ik blijf nog even zitten en koop nog wat Putjes bij... Ik blijf het wonderbaarlijk vinden deze stijgende lijn... even een recap hoe ik het zie...:

    1: Geopolitiek, een grote ellende. Rusland zijn we nog lang niet klaar mee en China gaan we nog van horen. De US speelt een vuil spelletje!
    2: Obligatie markt, daar gaat het heel hard nu. Ongekende stijging van de rentes en dit gaat pijn doen!
    3: Inflatie, deze is ongekend en zal blijven stijgen... wij consumenten krijgen nog maar een fractie van de kosten doorbelast, maar dat gaat veranderen.. en bedrijfs winsten zullen snel dalen!
    4: Rente, deze moet rap omhoog om de inflatie te dempen, maar dit gaat niet het effect hebben, dus we gaan stagflatie zien...
    5: Huizenbubbel gaat klappen, rentes vliegen omhoog. In de US is de voorraad op hoogste punt en is de rente heel hard gestegen, dus daar gaan klappen vallen. En in NL zal dit trager zijn aangezien de ECB de rente op 0 laat...
    6:Consumenten vertrouwen is dalende en laat deze consumenten nu juist de gene zijn die moeten blijven door kopen anders gaan de winsten van de bedrijven omlaag....
    7 etc etc.

    Nee ik zie alleen maar mooie dingen die deze hoge waarderingen toekennen..... Bij een daling van bv 10% AEX spreekt men over een dip en dus kopen maar het lijkt alsof iedereen vergeet dat we voor corona rond de 600 stonden.. en toen zag de wereld er ook alleen maar geweldig uit. Maar feitelijk al de bovenstaande punten waren toen niet aan de orde...

    Succes allen, het blijft net de casino...
    Een dip komt er denk ik wel aan, maar 600- gaan we never ever meer terug zien naar mijn mening.
  12. forum rang 4 Stock123 28 maart 2022 10:49
    En de periodes waar de mensen naar verwijzen, met grote crashes (1929, 2001, 2007-2008, 2020) zijn onvergelijkbaar met wat er nu speelt.

    Dat waren compleet onvoorziene omstandigheden, de meute was in die tijd harstikke bullish.
    Nu is het gross bearish, 99% van de tijd een betrouwbaar en goed bullish signaal, wat signaleert dat er grote bewegingen naar boven aan komen. Pas als die mensen die nu bearish zijn bullish worden, en 90% van de meute is gedraaid, dan is de beurs rijp voor flinke dips a la 10%
  13. forum rang 6 MD2018 28 maart 2022 10:50
    quote:

    Stock123 schreef op 28 maart 2022 10:44:

    [...]

    Een dip komt er denk ik wel aan, maar 600- gaan we never ever meer terug zien naar mijn mening.
    Het zou inderdaad zomaar kunnen dat dit nooit wordt toegelaten, zie Japan... bij een te grote daling op de beurs treedt de BOJ op... Maar als het inderdaad zo zou zijn is het financiele systeem gedoemd om te crashen.. Wat dan? We kunnen simpel weg niet alleen maar economische weelde creeren door schulden... Iemand moet een keer de rekening betalen toch?
138 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 ... 7 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links