Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: dead cat bounce of nieuwe start?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Jelle Trader 20 maart 2022 18:24
    "Dead cat bounce en geen nieuwe start!”

    Allereerst complimenten aan de auteur van het gepresenteerde artikel. Vandaag niet enkel hosanna en gerelateerde positieve statements, maar prominent aanwezig de actuele macro economische situatie en bedrijfstechnische beschouwingen die door de huidige geopolitieke spanningen onderhevig zijn aan veranderingen, mogelijk met verstrekkende gevolgen voor burgers, werknemers, bedrijven en beleggers. Het is prematuur maar het kan een veranderende maatschappelijke en economische omgeving teweegbrengen.

    Even kort over de hoge inflatie in correlatie met de verwachte loonontwikkeling. Een aantal jaren geleden is overeengekomen de automatische prijscompensatie, op enkele sectoren na, geheel ongedaan te maken. De kiem hiervoor ligt in het in 1982 gesloten akkoord van Wassenaar. Werkgevers en werknemers ‘vonden’ elkaar in specifieke loonafspraken hetgeen zich over het algemeen naar tevredenheid manifesteerde. Momenteel worden werknemers voor een groot deel getroffen door hoge inflatie welke nauwelijks wordt gecompenseerd. Economen, bonden en werkgevers erkennen dit maar wanen zich veilig om reden dat de correlatie/ hogere inflatie/ hoger loon niet geborgd is bij wet. De geduchte loon- prijsspiraal zou hiermee uitblijven, althans is de verwachting. Dit valt nog maar te bezien. Het grote tekort aan vaktechnisch- en specifiek opgeleid personeel heeft wel degelijk gevolgen voor de onderhandelingspositie van werknemers waardoor er feitelijk een nieuwe loon- prijsspiraal ontwikkeld met nadelige gevolgen. Kosten voor betrokken bedrijven lopen op hetgeen winstgevendheid belemmert. Gevolg van hogere lonen is meer koopkracht en economische groei. Het is niet eenvoudig te duiden wat de gevolgen over-all op termijn betekenen voor bijv. beursgenoteerde bedrijven, maar internationaal gezien daalt de aantrekkelijkheid van Nederland mogelijk wel hierdoor.

    Dead cat bounce of nieuwe start?

    Nieuwe start lijkt mij meer onwaarschijnlijker. De rebound van de verschillende beurzen heeft voor een groot deel een (positie)technische reden. Shortposities werden teruggekocht. Na een forse daling is het lastig shorts tegen een acceptabele prijs terug te kopen, immers, als jij moet kopen, wie verkoopt er dan op een relatief laag niveau? Het gevolg is procenten hogere laatprijzen en dito koersnoteringen. Daarnaast lokken lagere koersen veelal koopjesjagers naar de markt. Beide componenten zijn echter van tijdelijke aard maar dragen wel bij aan een tijdelijke positieve beursontwikkeling. Hoge energie, voedsel en grondstoffenprijzen genereren hogere inflatie met hieraan gekoppeld op termijn hogere rentetarieven. Dit heeft gevolgen voor de koersontwikkeling op de beurs.

    Momenteel lijkt het of de beurzen de huidige geopolitieke spanningen en negatieve gevolgen negeren en schijnbaar bewegen in een parallelle omgeving, of deel uitmaken van ‘een andere dimensie’. Niets is minder waar! De beursindex is een resultante van o.a. de ontwikkeling van het BNP, de specifieke ontwikkeling van bedrijven, de energieprijs en samenhangende inflatie en rente enz. maar kan zich voor langere tijd niet onttrekken aan de input welke hierboven benoemd.

    Tijd om verschillende ontwikkelingen scherp te volgen, geopolitiek, maar ook inflatie en renteniveaus. De verschillende grondstoffen- en materiaal voorraden bij bedrijven welke ca. twee maanden bedragen, raken leeg en worden moeilijk of tegen aanzienlijk hogere kostprijzen aangevuld. Daarnaast is het aannemelijk dat bedrijf Outlooks, economen en analisten ramingen neerwaarts worden bijgesteld.

    Good luck en happy trade.

  2. mok 20 maart 2022 21:12
    Wie had de oorlog verwacht? In ieder geval heeft de VS daarvoor gewaarschuwd. Op deze site werden de schouders opgehaald, geen invloed werd gezegd. Inmiddels zien we de gevolgen, een verder verstoorde aanvoerketen en verder stijgende inflatie. Een goede analist had de gevaren even goed aangegeven. Die winstverwachting is namelijk gedateerd met de huidige kennis. Aan alle kanten stijgen de kosten, grondstoffen, energie, rente en straks ook nog loonkosten. Omdat het een probleem is met aanvoer, meer nog dan vraag, gaat de omzetstijging de kosten niet goed maken. Ik verwacht dus zeker geen algehele koersstijging, hoogstens een paar winnaars die prijskracht hebben.
  3. forum rang 8 Lepre Chaun 20 maart 2022 21:45
    Goed artikel maar ik zou zeggen Nieuwe tijd , en we hoeven alleen maar terug te kijken naar Japan en de vergrijzing .
    Ook Nederland en Europa zullen daar niet aan ontkomen dus welke Lessen hebben Wij als belegger daar uitgetrokken .
    Ook een “Abenomics” en zijn driepijlen of weet U al wat het gaat worden ?
    denk en beleg vooruit de tijd vliegt .
  4. forum rang 7 wiegveld 21 maart 2022 07:28
    Eerste klappen gaan al komen:
    Door hoge brandstofprijzen is de klad in verkoop trucks en trailers al begonnen. Toeleveringsbedrijven sluiten tijdelijk of verlagen productie.
    Deel inkomen dat aan brandstof opgaat wordt nu maandelijks voor meer mensen hoger als contracten energie aflopen en nu er weer meer gereden moet worden na einde thuiswerken. Slecht voor consumentenbedrijven.
    vliegtickets worden duurder door brandstoftoeslag.

    Dat alles kan alleen maar leiden naar een recessie.

    ongelukkigerwijs zijn de EU landen vandaag ook nog hun eensgezindheid kwijt. Timmerfrans zijn energieplan ligt in de prullenbak volgens Bloomberg.
  5. forum rang 6 Happy 21 maart 2022 07:39
    quote:

    wiegveld schreef op 21 maart 2022 07:28:

    Eerste klappen gaan al komen:
    Door hoge brandstofprijzen is de klad in verkoop trucks en trailers al begonnen. Toeleveringsbedrijven sluiten tijdelijk of verlagen productie.
    Deel inkomen dat aan brandstof opgaat wordt nu maandelijks voor meer mensen hoger als contracten energie aflopen en nu er weer meer gereden moet worden na einde thuiswerken. Slecht voor consumentenbedrijven.
    vliegtickets worden duurder door brandstoftoeslag.

    Dat alles kan alleen maar leiden naar een recessie.

    ongelukkigerwijs zijn de EU landen vandaag ook nog hun eensgezindheid kwijt. Timmerfrans zijn energieplan ligt in de prullenbak volgens Bloomberg.

    Via crowdfunding financier ik ca 250 MKB bedrijven en daar komen al veel meldingen van problemen. De olievlek die de hele economie gaat raken. Wacht maar als de outlook 2e kw bekend gaat worden.
  6. forum rang 7 handyman6 21 maart 2022 09:00
    In Japan is het opkopen van mn oblies nooit opgehouden.Nu praat men hier wel over einde QE maar mocht een recessie zich melden,is dat zo weer voorbij.Stimuleren om de eco'saan de gang te houden gaat ook hier nooit meer stoppen....
    Heeft wel een groot nadeel: inflatie kan zomaar hyperinflatie worden.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links