Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vooruitblik: dead cat bounce of nieuwe start?

Vooruitblik: dead cat bounce of nieuwe start?

Morgen begint officieel de lente.
Vrijdag was, als we daarin zitten, de (AEX-)bear market vier maanden oud.
Deze week is de intussen totale oorlog in Oekraïne een maand oud.
De beurzen, markten en economie zijn nu een jaar in de ban van inflatie en rente.
Over een maand begint het Q1-cijferseizoen.

Met de opzienbarende (?) rally eind vorige week staat de AEX nu nipt boven het niveau van toen op 24 februari de oorlog begon. De index staat 13,4% onder de all time high van 18 november op 829,66. Het is afwachten of het een dead cat bounce of sucker rally is, of de start/het vervolg van een (nieuwe) bull market.

Technisch is de neergaande trend in ieder geval nog intact; u hoeft geen Tostradamus te heten om dat te zien.


Zelden hebben we in een maand tijd meer beweging, volatiliteit, draaien en keren, huiveringwekkende implosies en adembenemende rallies en wederopstandingen gezien. Op papier is dit een prachtige markt voor daghandelaren, maar wellicht zijn er ook al een paar in een dwangbuis afgevoerd richting Paviljoen 14 van Vogelenzang. 


Deze pensioenbelegger weet altijd dingen:

En nu?

Het is officieus, maar het Q1-winstwaarschuwingsseizoen zou deze week kúnnen beginnen. We zijn het niet meer gewend omdat door Covid-19 bedrijven zo voorzichtig zijn geworden in hun outlooks dat er zelden een al van te voren moest toegeven de omzet-, winst - of margeverwachting niet te gaan halen.

Door die oorlog is echter weer alles anders. Want wie hebben er hoeveel last van alle gevolgen die dat tot nu toe met zich meebrengt en hoe gaan ze daarmee om? Denk niet alleen aan de grondstoffen- en energieprijzenexplosie en misschien nieuwe hick-ups in de supply chain, maar misschien ook aan... stranded assets?

Want hoe gaan Shell, Heineken en de rest om met hun - als het dat nog zijn - Russische bezittingen en staat de staalfabriek van ArcelorMittal in het Oekraïense Kryvyi Rih eigenlijk nog overeind? Kortom, we moeten maar afwachten wie er wat al dan niet meldt, voordat op 20 april ASML als eerste met Q1-cijfers komt.

Totally crazy winstlijntjes

Terug naar die rally van eind vorige week. Want is het inderdaad TOTALLY CRAZY! wat er gebeurt, zoals deze bekende Duitse journalist van Die Welt stelt?

Nee. U mag het cynisch noemen, maar beursindices zijn winstgraadmeters en geen geopolitieke windvanen. Natuurlijk zitten hier vijftig tinten grijs tussen. Als beursindices politieke graadmeters waren, stonden ze al sinds het stenen tijdperk stijf op nul. Oorlog, geweld, ellende en misère zijn zo oud als de mensheid zelf.

Is die Stoxx Europe 600 inderdaad totally crazy? Niet te verwarren met de Euro Stoxx 600, die alleen de euro-landen behelst. De Stoxx Europe 600 is inderdaad dé Europese index met vooral een zwik Britse, Zwitserse en Scandinavische bedrijven. En... dit is op het eerste gezicht een droomgrafiek.

Dalende koersen  en stijgende omzet- en winstverwachtingen: wat wilt u als koper nog meer? Okee, Europa heeft véél te weinig (beursgenoteerde) technologie, maar 12,5 keer de winst voor een index die gewoon uit zeshonderd merken bestaat is niet duur (met een rente nog altijd amper boven nul).


Wat wilt u nog meer deel II: aandeleninkoop en dividendverhogingen natuurlijk, want als beleggers hebben we nooit genoeg. Voilà, de aandeelhouders-return vliegt ook nog eens omhoog. 


Wat zijn de adders onder het gras, denkt u nu als doorgewinterde belegger die weet dat er geen gratis geld is, want dit lijkt echt te mooi om waar te zijn? Zie vooral die omzet- en winstlijntjes uit het eerste plaatje: omzet is nog tot daar aan toe met die galopperende inflatie, maar die winsten en marges: dat kán toch niet?

Er moet toch impact zijn van die peperdure energie en dito grondstoffen - als ze al nog steeds naar hartenlust te verkrijgen zijn:

Wat dacht u van eindproducten? Want intussen in China... Grof afgerond raakt dit ieder product op deze planeet met een stekker of een batterij. Zelfs de Apple-productie van Foxconn in deze techmetropool is geraakt.

AEX

Helaas, helaas zit er een soort van Laantje van Van der Gaag in het verwachte winstlijntje in de vergelijkbare AEX-grafiek. Datafout. Als u letterlijk verder kijkt, ziet u dat de omzetverwachtingen van de analisten veel harder oplopen dan die van de winst. In de regel en in de praktijk is dat bijna altijd precies andersom. 

Een reden staat er echter niet bij. Het gaat wellicht te ver om nu al te concluderen dat de markt voor Nederlandse aandelen al die genoemde issues aan het inprijzen is, want de AEX is de enige index die zo nadrukkelijk dit beeld laat zien. Huidig en verwacht dividendrendement is 2,8%.


Even tussendoor, hoe Nederlands is de index eigenlijk met een derde aan Brits gewicht...? Prosus is Zuid-Afrikaans, ArcelorMittal is ook niet echt van Dietsen bloed, UMG is in feite Amerikaans en ASML haalt welgeteld €0 omzet in Nederland.

Nog een tussendoortje, met dat AEX-dividend houdt u ook de verwachte inflatie voor de komende twee jaar niet bij. De vijfjaars-benchmark is ook al 2,8%.


S&P 500

Mogen wij hier in Europa nog onze handjes dichtknijpen, want de Amerikaanse inflatieverwachtingen... Let wel, die huidige Fed Fund Rate - 0.25-0,50% na afgelopen woensdag - zet geen zoden aan de dijk. Waar het om gaat en wat de markt nu verhapstukt is dat er nog een resem kwartjes achteraan komt.

Dit plaatje suggereert wellicht nog meer kwartjes en dit is het dilemma. Want het zijn vooral commodity-prijzen en supply chain issues die de prijzen opdrijven. En met renteverhogingen gaan niet ineens olie, gas, nikkel en tarwe spontaan uit de bodem komen, of uit de hemel vallen precies waar het nodig is...

Serieus, dit is niet best en hier valt ook eigenlijk niet tegenop te beleggen met een langjarig gemiddeld aandelenrendement van 7-8% bruto per jaar en 11% over de laatste vijftig jaar.


Intussen geven ook de winstverwachtingen van de S&P 500 nog geen kik. Jaartje geleden nog betaalden we vrolijk en blij een veel hogere waardering. En toch, dat winstlijntje: ik kan me zelf echt niet voorstellen dat het houdbaar is, maar wat geef ik straks mijn eventuele ongelijk graag ruiterlijk toe.

Dat is trouwens iets waar ik hier op IEX en vooral op Twitter vaak misverstanden over tegenkom: ik beleg voor rendement en niet om mijn gelijk te halen. Als mijn scenario, mening of visie niet uitkomt, ben ik de eerste om dat toe te geven en van opvatting te veranderen. Niks zo erg als wel gelijk en geen rendement, toch :-)


Zelfs de Nasdaq 100 begint zowaar wat betaalbaarder te ogen?


Houdbaarheid

En dan nu de belangrijkste plaatjes uit dit stuk, want in hoeverre zijn die waarderingen nog houdbaar met zulke inflatiecijfers, de hoogste in decennia? Dat lijkt de vraag voor aandelenbeleggers. Vijftig jaar terug in de tijd begon de beruchte stagflatie van de jaren zeventig met de Yom-Kippuroorlog en de olieboycot.

Die ineens dure energie joeg de inflatie op, bracht de economie per saldo tot stilstand, zorgde voor werkloosheid en in Europa zelfs massawerkloosheid. Dat miljoen werklozen komt er niet, sprak toenmalige premier Ruud Lubbers ergens begin jaren tachtig. Niemand die het ook over een huis kopen had toen....

Zo'n tijd dus en u ziet ook wat er met de aandelenwaarderingen en daarmee de koersen gebeurde. U was nergens veilig.


Hier wellicht duidelijker beeld zonder die grauwe, grijze recessies:


Inzoomen:


Marktrente, hypotheekrente, boom, bust

En wat deed de Fed in de jaren zeventig? Dit is wel grappig. Waar het nu heet dat de Fed misschien beyond the curve is, ging ze destijds eerst op ramkoers met de curve. Hier ziet u het bewijs dat zelfs de Fed die ongrijpbare Mr. Market niet de baas is en wat er voor nodig was om de boel weer recht te breien.

Nee, de omstandigheden zijn nu volkomen anders met vrijwel volledige werkgelegenheid, een op volle toeren draaiende economie ondanks een enorme Wall of Worry en misschien maar weinig reden tot optimisme en vooral nog altijd lage rentes.


De marktrentes weet u intussen - hier nog maar even dagelijkse staatje - maar er zijn er meer. En ook daar hebben we als beleggers mee te maken: huizen. 


Hier ziet u de Amerikaanse dertigjaars hypotheekrente. Het blauwe lijntje is de gemiddelde Nederlandse hypotheekrente van DNB, maar die loopt helaas een paar maandjes achter. Iets met (laatcyclische) huizenprijzen, wellicht dat u dit jaar meer gaat horen van hypotheekrentes. Want ook hier kan het snel gaan.

Als de rentes inderdaad stijgen, het consumentenvertrouwen terugloopt en al helemaal als er economische stagnatie en werkloosheid ontstaan, kan de boom zomaar in bust omslaan. Vraag droogt dan op en beleggers mogen niet meer kopen. Hm, wat zouden de huizenprijzen dan gaan doen


Alles wordt vloeibaar

Tja, en zo is het niet moeilijk om weer een hele vooruitblik vol te schrijven met allerlei risico's, zorgen, bedreigingen, zaken om uw haren van uit uw hoofd te trekken en dit keer helaas ook echt zwarte oorlogsscenario's. Wie had een totale oorlog in de Oekraïne verwacht, want dat is het toch? 

En we hadden de handen al vol aan Covid-19 (ik was zelf ook de klos deze week, ik herstel nu), inflatie, supply chain, chiptekort, energie, grondstoffen, personeel en wat al niet meer. Tegelijkertijd brengt dit ongelooflijk veel kansen met zich mee, want geen bedrijf laat zich als een kikker koken. 

Bedrijven die afhankelijk zijn van Russische nikkel zoeken al naar andere bronnen, of zijn onderzoek gestart naar alternatieven. Zie ook landen die nu overal energie inkopen, en wie tarwe uit Oekraïne importeerde is ook aan het bellen. Er zijn zelfs al meerdere tinten groen, zoals u hieronder ziet. Alles is nu zogezegd liquid.

Wapenaandelen zijn ook van het ene op andere moment van paria's in ESG veranderd en kijk daarom misschien ook niet raar op als er geen recessie of stagnatie komt en de indices weer gewoon hoger het jaar uit gaan. Want de mensheid is totally crazy, geachte Holger. Niet de beurzen. 

En onderschat nooit het probleemoplossend en winstgevend vermogen van een mean & lean bedrijfsleven. Zelf blijf ik daarom gewoon iedere maand aandelen bijkopen, ook al wachten misschien magere tijden en zelfs jaren. Want There Is No Alternative. Nog altijd niet. 

Tencent

Rest de agenda nog en die stelt op voorlopende indicatoren over maart niets voor. Op één naam na: Tencent heeft cijfers. Aan de omzet ligt het niet, laat de winst ook een keer tegenzitten (voor de tweede keer in twintig jaar). maar de grote niet te beantwoorden vraag is in hoeverre Tencent zelf mag blijven ondernemen.


Zelf vind ik dat een niet te bepalen en in te schatten risico en laat daarom Chinese aandelen aan mij voorbijgaan, hoe aantrekkelijk (gewaardeerd) ook. Zelfs opknippen is misschien geen nobrainer. En toch is Tencent historisch gezien wel aantrekkelijk geprijsd tegen nog geen twintig keer de verwachte winst...

Let wel, het verschil is dat bovenstaande grafiek een maandplaatje is. Zulke mogelijke kortingen en aanbiedingen zijn meestal niet eeuwig. Of het moeten jaren van stagflatie zijn, zie eerder in dit stuk.


Prosus is misschien wel in de aanbieding en bewees deze week eens te meer dat de meeste koerswinst om en nabij toppen en bodems is te behalen.


Vergeet niet dat Tecent met afstand de belangrijkste, maar niet de enige deelneming van de Zuid-Afrikanen is. En die neergaande trend... Laat maar. 

Agenda

WOENSDAG 23 MAART 2022
07:00 Avantium - Cijfers vierde kwartaal
00:00 Sligro - Jaarvergadering

VRIJDAG 25 MAART 2022
08:00 Eurocommercial - Cijfers vierde kwartaal

WOENSDAG 23 MAART 2022
00:00 Tencent - Cijfers vierde kwartaal (Chi)

MAANDAG 21 MAART 2022
08:00 Producentenprijzen - Februari (Dld)
13:30 Chicago Fed index - Februari (VS)

DINSDAG 22 MAART 2022
06:30 Prijzen bestaande koopwoningen - Februari (NL)
10:00 Lopende rekening - Januari (eur)
11:00 Consumentenvertrouwen - Maart (Bel)

WOENSDAG 23 MAART 2022
06:30 Consumentenvertrouwen - Maart (NL)
06:30 Consumptie huishoudens - Januari (NL)
06:30 Investeringen - Januari (NL)
08:00 Inflatie - Februari (VK)
08:00 Producentenprijzen - Februari (VK)
12:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
15:00 Nieuwe woningverkopen - Februari (VS)
15:00 Consumentenvertrouwen - Maart vlpg. (eur)
15:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)

DONDERDAG 24 MAART 2022
00:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart vlpg (Jap)
09:15 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart vlpg (Fra)
09:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart vlpg (Dld)
10:00 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart vlpg (eur)
10:30 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart vlpg (VK)
13:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
13:30 Orders duurzame goederen - Februari (VS)
14:45 Samengestelde inkoopmanagersindex - Maart vlpg (VS)

VRIJDAG 25 MAART 2022
06:30 Economische groei - Vierde kwartaal 2e raming (NL)
08:00 Detailhandelsverkopen - Februari (VK)
08:45 Ondernemersvertrouwen - Maart (Fra)
10:00 Geldhoeveelheid - Februari (eur)
10:00 Ifo ondernemersvertrouwen - Maart (Dld)
15:00 Consumentenvertrouwen Michigan - Maart def. (VS)
15:00 Ondernemersvertrouwen - Maart (Bel)
15:00 Aanstaande woningverkopen - Februari (VS)

Prettige zondag verder en succes deze week.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 28 jun Wie houdt er van risico? Er zit misschien een grote kans in VS technologie 3
 2. 28 jun Wat een luxe, het is weer groen voorbeurs en er is fantasie 2
 3. 27 jun Dat valt mee voorbeurs, maar nu nog eventjes H2 1

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 5 Jelle Trader 20 maart 2022 18:24
  "Dead cat bounce en geen nieuwe start!”

  Allereerst complimenten aan de auteur van het gepresenteerde artikel. Vandaag niet enkel hosanna en gerelateerde positieve statements, maar prominent aanwezig de actuele macro economische situatie en bedrijfstechnische beschouwingen die door de huidige geopolitieke spanningen onderhevig zijn aan veranderingen, mogelijk met verstrekkende gevolgen voor burgers, werknemers, bedrijven en beleggers. Het is prematuur maar het kan een veranderende maatschappelijke en economische omgeving teweegbrengen.

  Even kort over de hoge inflatie in correlatie met de verwachte loonontwikkeling. Een aantal jaren geleden is overeengekomen de automatische prijscompensatie, op enkele sectoren na, geheel ongedaan te maken. De kiem hiervoor ligt in het in 1982 gesloten akkoord van Wassenaar. Werkgevers en werknemers ‘vonden’ elkaar in specifieke loonafspraken hetgeen zich over het algemeen naar tevredenheid manifesteerde. Momenteel worden werknemers voor een groot deel getroffen door hoge inflatie welke nauwelijks wordt gecompenseerd. Economen, bonden en werkgevers erkennen dit maar wanen zich veilig om reden dat de correlatie/ hogere inflatie/ hoger loon niet geborgd is bij wet. De geduchte loon- prijsspiraal zou hiermee uitblijven, althans is de verwachting. Dit valt nog maar te bezien. Het grote tekort aan vaktechnisch- en specifiek opgeleid personeel heeft wel degelijk gevolgen voor de onderhandelingspositie van werknemers waardoor er feitelijk een nieuwe loon- prijsspiraal ontwikkeld met nadelige gevolgen. Kosten voor betrokken bedrijven lopen op hetgeen winstgevendheid belemmert. Gevolg van hogere lonen is meer koopkracht en economische groei. Het is niet eenvoudig te duiden wat de gevolgen over-all op termijn betekenen voor bijv. beursgenoteerde bedrijven, maar internationaal gezien daalt de aantrekkelijkheid van Nederland mogelijk wel hierdoor.

  Dead cat bounce of nieuwe start?

  Nieuwe start lijkt mij meer onwaarschijnlijker. De rebound van de verschillende beurzen heeft voor een groot deel een (positie)technische reden. Shortposities werden teruggekocht. Na een forse daling is het lastig shorts tegen een acceptabele prijs terug te kopen, immers, als jij moet kopen, wie verkoopt er dan op een relatief laag niveau? Het gevolg is procenten hogere laatprijzen en dito koersnoteringen. Daarnaast lokken lagere koersen veelal koopjesjagers naar de markt. Beide componenten zijn echter van tijdelijke aard maar dragen wel bij aan een tijdelijke positieve beursontwikkeling. Hoge energie, voedsel en grondstoffenprijzen genereren hogere inflatie met hieraan gekoppeld op termijn hogere rentetarieven. Dit heeft gevolgen voor de koersontwikkeling op de beurs.

  Momenteel lijkt het of de beurzen de huidige geopolitieke spanningen en negatieve gevolgen negeren en schijnbaar bewegen in een parallelle omgeving, of deel uitmaken van ‘een andere dimensie’. Niets is minder waar! De beursindex is een resultante van o.a. de ontwikkeling van het BNP, de specifieke ontwikkeling van bedrijven, de energieprijs en samenhangende inflatie en rente enz. maar kan zich voor langere tijd niet onttrekken aan de input welke hierboven benoemd.

  Tijd om verschillende ontwikkelingen scherp te volgen, geopolitiek, maar ook inflatie en renteniveaus. De verschillende grondstoffen- en materiaal voorraden bij bedrijven welke ca. twee maanden bedragen, raken leeg en worden moeilijk of tegen aanzienlijk hogere kostprijzen aangevuld. Daarnaast is het aannemelijk dat bedrijf Outlooks, economen en analisten ramingen neerwaarts worden bijgesteld.

  Good luck en happy trade.

 2. forum rang 4 mok 20 maart 2022 21:12
  Wie had de oorlog verwacht? In ieder geval heeft de VS daarvoor gewaarschuwd. Op deze site werden de schouders opgehaald, geen invloed werd gezegd. Inmiddels zien we de gevolgen, een verder verstoorde aanvoerketen en verder stijgende inflatie. Een goede analist had de gevaren even goed aangegeven. Die winstverwachting is namelijk gedateerd met de huidige kennis. Aan alle kanten stijgen de kosten, grondstoffen, energie, rente en straks ook nog loonkosten. Omdat het een probleem is met aanvoer, meer nog dan vraag, gaat de omzetstijging de kosten niet goed maken. Ik verwacht dus zeker geen algehele koersstijging, hoogstens een paar winnaars die prijskracht hebben.
 3. forum rang 8 Lepre Chaun 20 maart 2022 21:45
  Goed artikel maar ik zou zeggen Nieuwe tijd , en we hoeven alleen maar terug te kijken naar Japan en de vergrijzing .
  Ook Nederland en Europa zullen daar niet aan ontkomen dus welke Lessen hebben Wij als belegger daar uitgetrokken .
  Ook een “Abenomics” en zijn driepijlen of weet U al wat het gaat worden ?
  denk en beleg vooruit de tijd vliegt .
 4. forum rang 6 wiegveld 21 maart 2022 07:28
  Eerste klappen gaan al komen:
  Door hoge brandstofprijzen is de klad in verkoop trucks en trailers al begonnen. Toeleveringsbedrijven sluiten tijdelijk of verlagen productie.
  Deel inkomen dat aan brandstof opgaat wordt nu maandelijks voor meer mensen hoger als contracten energie aflopen en nu er weer meer gereden moet worden na einde thuiswerken. Slecht voor consumentenbedrijven.
  vliegtickets worden duurder door brandstoftoeslag.

  Dat alles kan alleen maar leiden naar een recessie.

  ongelukkigerwijs zijn de EU landen vandaag ook nog hun eensgezindheid kwijt. Timmerfrans zijn energieplan ligt in de prullenbak volgens Bloomberg.
 5. forum rang 6 Happy 21 maart 2022 07:39
  quote:

  wiegveld schreef op 21 maart 2022 07:28:

  Eerste klappen gaan al komen:
  Door hoge brandstofprijzen is de klad in verkoop trucks en trailers al begonnen. Toeleveringsbedrijven sluiten tijdelijk of verlagen productie.
  Deel inkomen dat aan brandstof opgaat wordt nu maandelijks voor meer mensen hoger als contracten energie aflopen en nu er weer meer gereden moet worden na einde thuiswerken. Slecht voor consumentenbedrijven.
  vliegtickets worden duurder door brandstoftoeslag.

  Dat alles kan alleen maar leiden naar een recessie.

  ongelukkigerwijs zijn de EU landen vandaag ook nog hun eensgezindheid kwijt. Timmerfrans zijn energieplan ligt in de prullenbak volgens Bloomberg.

  Via crowdfunding financier ik ca 250 MKB bedrijven en daar komen al veel meldingen van problemen. De olievlek die de hele economie gaat raken. Wacht maar als de outlook 2e kw bekend gaat worden.
 6. forum rang 7 handyman6 21 maart 2022 09:00
  In Japan is het opkopen van mn oblies nooit opgehouden.Nu praat men hier wel over einde QE maar mocht een recessie zich melden,is dat zo weer voorbij.Stimuleren om de eco'saan de gang te houden gaat ook hier nooit meer stoppen....
  Heeft wel een groot nadeel: inflatie kan zomaar hyperinflatie worden.
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links