Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: ECB blijft toekijken hoe de inflatie verder oploopt

Slotcall: ECB blijft toekijken hoe de inflatie verder oploopt

Na een historisch mooie beursdag gisteren, sluit de AEX (-2,4%) vandaag weer een stuk lager. Beleggers keken dan ook vooral in de richting van de Europese Centrale Bank.

Bestuursleden van de ECB namen vanmiddag namelijk plaatst aan de vergadertafel. De centrale bank laat zoals verwacht de belangrijkste rentestanden ongewijzigd maar gaat wel verkrappen dit jaar. Daarnaast stelde ECB-voorzitter Christine Lagarde de groeiprognose neerwaarts bij.

En voor alle klagers: wat weten jullie er nou van? Dat is tenminste wat Lagarde lijkt te denken. “ECB watchers do not make ECB-decisions. ECB-decisions are made by sensible people”, zei ze namelijk.

Stijgende inflatie

Uit de ramingen komt naar voren dat de verwachte inflatie voor 2022 met 5,1% fors hoger zal zijn. In 2023 moet de inflatie afzwakken tot 2,1% en in 2024 tot 1,9%. Althans, dat is het idee. Eerst zien, dan geloven. In december rekende Lagarde voor 2022 namelijk nog op een inflatie van 3,2% in 2023 en 1,8% in 2024. Ook waarschuwde de ECB-voorzitter voor verder stijgende inflatie op de korte termijn, met de torenhoge energieprijzen als oorzaak.

Het Pandemic Emergency Purchase Programme, ook wel PEPP genoemd, komt eind deze maand ten einde. De ECB gaat dan over op het Asset Purhase Programma, al meldde de ECB vandaag dat het schema voor dit opkoopprogramma er iets anders uit zal zien. Vanaf april zal de ECB via het APP voor €40 miljard aan obligaties opkopen. In mei wordt dit verlaagd tot 30 miljard en in juni tot 20 miljard euro. Pas dán zal de ECB eventueel renteverhogingen doorvoeren. 

Amerikaanse macro's

Ook in de Verenigde Staten stijgt de inflatie vrolijk door. In februari zijn de Amerikaanse consumentenprijzen op maandbasis 0,8% duurder geworden, maar op jaarbasis bedroeg de stijging maar liefst 7,9%. In januari was dit nog 7,5%. De kerninflatie, dus gecorrigeerd voor voedsel- en energieprijzen, steeg op jaarbasis met 6,4%. 

Dat was niet het enige belangrijke macocijfer uit de VS vandaag. Ook de het aantal nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsuitkering kwam binnen. Dit aantal steeg met 10.000 tot 227.000. Dat aantal ligt dan ook een stuk hoger dan de 216.000 waarop gerekend werd.

Overnamebod

HAL (+2,2%) zit na de verkoop van GrandVision op een grote zak met geld en biedt €32,50 cum dividend op de aandelen van Boskalis (+28,5%) die het nog niet in bezit heeft. Of de markt dat genoeg vindt, valt te bezien. De maritieme dienstverlener leverde vandaag in ieder geval aardige cijfers af en heeft uitstekende vooruitzichten, meent analist Peter Schutte. Zijn analyse vindt u hieronder.

 

Uiteraard behandelde de IEX Beleggersdesk vandaag niet enkel Boskalis, maar ook eventuele koper HAL. “Meestal staat bij een mogelijke overname de koers van de biedende partij onder druk, maar dat gold vandaag niet voor HAL”, schrijft analist Niels Koerts. “Het bod van de investeringsmaatschappij ligt 28% boven het slot van gisteren, dus de 46,2% van de aandelen die de investeringsmaatschappij al in handen heeft is met de koersstijging van Boskalis flink opgewaardeerd.”

Prompt sluipt ook in Vopak (+3,9%) en Fugro (+2,6%) overnamefantasie, en met name dat laatste bedrijf zou prachtig met Boskalis geïntegreerd kunnen worden. Echter, in een interview met IEX enkele maanden geleden zei Fugro-CEO Mark Heine het volgende over een eventuele overname: "Ik zeg niet dat we per se zelfstandig moeten blijven, maar we willen onafhankelijk kunnen blijven opereren. Dat is een groot verschil. Wij denken dat een overname een grote beperking op zou leggen aan het onafhankelijk inzetten van onze expertise." Koerts zijn volledige analyse vindt u overigens hieronder.

 

Vraag maar raak

Het is weer tijd om uw vragen door te geven voor het vaste vragenrondje van de IEX BeleggersPodcast. Morgen toveren aandelenanalist Niels Koerts en marktcommentator Arend Jan Kamp namelijk weer de microfoons tevoorschijn, om weer drie kwartier te babbelen over de brede markt en aandelen. 

Rentes

De rentes lopen weer flink op. Met negen basispunten erbij opgeteld komt de Nederlandse tienjaarsrente nu uit op 0,53%. De markt lijkt dat ook niet mee te gaan met het idee van de ECB om pas na het afronden van het APP de rente eventueel te verhogen. De stijgende inflatie en economische risico's zou de deur voor een renteverhoging eind dit jaar 'wagenwijd open', meent Carsten Brzeski, econoom bij ING.

Brede markt

  • De AEX (-2,4%) presteerde iets minder slecht dan Frankrijk (-2,7%) en de Duitse Dax (-3%).
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) stijgt tot 32,7 punten.
  • Wall Street koerst in het rood: S&P 500 (-1,5%), Dow 30 (-1,3%) en de Nasdaq (-2,2%).
  • De euro blijft dalen. Vandaag daalde de euro met 0,6% en noteert nu 1,101 ten opzichte van de Amerikaanse dollar. 
  • Goud (+0,1%) en zilver (-0,1%) zijn het niet eens.
  • Olie: WTI (-1,1%) en Brent (-0,8%) dalen weer.
  • Bitcoin (-6,1%) daalt flink. 

Het Damrak:

  • Berenberg heeft NN Group (-1,9%) op de kooplijst geplaatst en gaf daarbij een koersdoel af van €52,80.
  • Just Eat Takeaway (-8,4%) gaat in Spanje boodschappen bezorgen met behulp van flitsbezorger Gorillas. Dat nieuwtje is echter slechts een doekje voor het bloeden gezien de koers vandaag.
  • DSM (-2,9%) is van plan 1,33 miljoen eigen aandelen in te kopen ter compensatie van een beloningspakket voor personeel en de uitkering van dividend in aandelen. Gekeken naar de slotkoers van vandaag vertegenwoordigt dat een waarde van een kleine €200 miljoen.
  • Het koersdoel dat UBS voor ING (-4,8%) heeft staan is verlaagd van €17,30 tot €14,40. Het koopadvies van UBS blijft van kracht.
  • UBS heeft ook zijn koersdoel voor ABN Amro (-3,2%) neerwaarts bijgesteld. Het houdadvies gaat nu niet meer met een koersdoel van €14,60 gepaard, maar met een koersdoel van €11,50.
  • CM.com (-5,3%) ziet voorzitter van de raad van commissarissen Martin van Pernis opstappen. Hij was sinds eind 2017 aan CM.com verbonden, maar gaat nu met pensioen.

Adviezen

  • ABN Amro: naar €11,50 van €14,60 en houden - UBS
  • ING: naar €14,40 van €17,30 en kopen - UBS
  • NN Group: verhoogd naar kopen met koersdoel van €52,80 - Berenberg
  • IMCD: naar €166 van €198 en verhoogd naar kopen - ING
  • Wolters Kluwer: koopadvies met een koersdoel van €105 - ABN Amro Oddo

Agenda vrijdag 11 maart 2022

08:00 Beter Bed Q4-cijfers

08:00 VK industriële productie jan

08:00 Duitsland inflatie CPI feb

11:00 EU-top

16:00 VS consumentenvertrouwen Michigan mrt

18:00 Stern Q4-cijfers

Coen Grutters is redacteur van IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Coen Grutters

Coen Grutters is redacteur van IEX.

Meer over Coen Grutters

Recente artikelen van Coen Grutters

  1. jan '23 Slotcall: Arbeidscontracten in techsector massaal door de shredder 24
  2. jan '23 Slotcall: ‘Cryptobeleggers zetten Accsys per ongeluk 7% hoger’ 18
  3. jan '23 Slotcall: Lagarde adviseert beleggers hun posities te herzien 29

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. EricvPuthen 10 maart 2022 19:02
    Ha AJ en Niels, wat vinden jullie van de koers van Shell? Het gaat met dikke procenten heen en weer, maar echt voorbij die €24.- gaat het niet. Hoe kan dat met zulke goede gas en olie prijzen, en, steeds meer wereldwijde vraag naar olie/gas nu Corona (beperkingen) los worden gelaten?
  2. forum rang 9 Ron-tron system 10 maart 2022 19:05
    quote:

    EricvPuthen schreef op 10 maart 2022 19:02:

    Ha AJ en Niels, wat vinden jullie van de koers van Shell? Het gaat met dikke procenten heen en weer, maar echt voorbij die €24.- gaat het niet. Hoe kan dat met zulke goede gas en olie prijzen, en, steeds meer wereldwijde vraag naar olie/gas nu Corona (beperkingen) los worden gelaten?
    Shell is beter af met een stabielere olieprijs van 80usd .
    Een olieprijs van plus 100usd is een ticket op recessie en daarom dat grote partijen niet bijkopen omwille van hoge olieprijzen.
    Ze hedgen liever de olieprijs via shorts en maken meer % rendement van hieruit en eens de shorts eruit op 90-100usd kopen ze wel shell.
  3. greedy1967 10 maart 2022 19:25
    quote:

    Eyemaster_bait schreef op 10 maart 2022 19:14:

    Heren hoe zit dit bij zo'n overname bod, kan een organisatie dat zich voorneemt om een bedrijf van de beurs te halen zich niet helemaal vol laden met call opties en via deze constructie goedkoop de aandelen opkopen als eenmaal het overname bod is gedaan?
    Dat zou handelen met voorkennis zijn.
  4. forum rang 4 Stephanus1987 10 maart 2022 19:35
    quote:

    mok schreef op 10 maart 2022 19:07:

    Ik denk niet dat rente verhoogd gaat worden. Niet alleen is dat funest voor de zuidelijk Europese landen, maar groei gaat onherroepelijk ver terug vallen. Veel mensen zullen flink in de portemonnee geraakt worden door olie en gasprijs, dat zal ongetwijfeld tot lagere bestedingen lijden.
    Er is een verschil tussen willen en moeten. Zie onderstaand artikel, erg intressant leesvoer. Als inflatie echt uit de hand loopt dan is het steeds lastiger voor een centrale bank iets te doen.

    Daarmee ook mijn vraag voor de podcast:
    Zijn we niet beland in een slepende bear market? Kijkende naar de top lijkt het mij qua economische vooruitzichten onmogelijk daar naar terug te keren.

    moneyweek.com/investments/stockmarket...
  5. Putten 10 maart 2022 22:28
    Vraag voor de podcast @ Niels Koerts: hoe zorg jij voor voldoende spreiding in je portefeuille? Kijk jij uitsluitend naar het aantal posities, of ook b.v. naar landen, valuta, correlatie tussen aandelen of kijk jij naar andere maatstaven? (ik beleg zelf alleen in euro aandelen omdat ik verwacht dat mijn uitgaven na mijn pensionering ook in euro's zullen zijn)
    n.b. zou de portefeuille van Niels niet zichtbaar worden voor premium leden? Waar kan ik die vinden?
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links