Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De oorlog en het IPCC-klimaatrapport voor beleggers

De oorlog en het IPCC-klimaatrapport voor beleggers

De afgelopen dagen staat het nieuws in het teken van de Russische inval in de Oekraïne. Hoewel het al een tijd in de lucht hing, hoopte vrijwel iedereen dat het zo ver niet zou komen. Maar het gebeurde toch. En in vergelijking met het leed van de oorlog is al het andere bijzaak.

IPCC-rapport luidt de noodklok over klimaatverandering

Een belangrijke bijzaak is het IPCC-klimaatrapport dat vorige week werd gepubliceerd. De IPPC luidde in het rapport de noodklok voor de klimaatverandering. De gevolgen van de klimaatverandering zijn ernstiger en meer verspreid dan verwacht. Daarnaast blijkt het lastiger om de impact van bestaande broeikassen terug te draaien en bemoeilijken verschillen tussen arm en rijk de aanpak van klimaatproblematiek. IPCC geeft aan dat we snel in actie moeten komen om nog op tijd te zijn.

Korte termijn vs lange termijn

Op het eerste oog is er geen verband tussen de oorlog en de klimaatverandering. Als je leven in gevaar is, bekommert niemand zich om het klimaat. De impact van de oorlog is direct op korte termijn zichtbaar, terwijl het veel langer duurt voordat de impact van de klimaatverandering zichtbaar wordt.

Oorlog en IPCC-rapport leiden beide tot versnelling duurzame energietransitie

Toch leiden beide tot dezelfde uitkomst. Het Russische leger wordt betaald door de opbrengsten uit de gasverkoop. Om de macht van Poetin (en andere totalitaire regimes) in te dammen, zullen we onze afhankelijkheid van fossiele brandstoffen moeten beperken. Naast de alarmering uit het klimaatrapport is dat een extra argument om de duurzame energietransitie te versnellen.

Meer duurzame energie kan niet zonder opslagcapaciteit

Om van fossiele brandstoffen naar duurzame bronnen te gaan, zullen we meer duurzame energie moeten opwekken. Een nadeel van duurzame energie zoals zon en wind is dat het aanbod volatiel is en nog niet zo gemakkelijk kan worden afgestemd op de vraag.

Rond het middaguur is er veel zon en dus zonne-energie, terwijl aan het begin van de avond de zon ondergaat en de energie juist nodig is. Bij harde wind wordt veel windenergie opgewekt waar op dat moment wellicht geen behoefte aan is.

In deze situaties ontstaat overbelasting op het elektriciteitsnet. Door onder andere te investeren in opslagcapaciteit kan de druk op het net worden verlicht en kunnen we de duurzame energie-overschotten bewaren voor periodes waar een energietekort ontstaat.

Later waterstof maar nu batterijen

In de toekomst lijkt het produceren van waterstof als energiedrager de ideale oplossing om de energieoverschotten op te slaan. Die techniek is op dit moment nog niet efficiënt genoeg, waardoor de kosten te hoog uitvallen.

Op dit moment worden diverse grote batterijen neergezet. In Nederland wordt gewerkt aan een grote batterij in de buurt van Lelystad. In februari haalde de investering van Bill Gates in een batterijproducent ook het nieuws.

Wat kun je doen als belegger?

Als belegger kun je inspelen op de duurzame-energietransitie door te beleggen in bedrijven die inzetten op duurzame energie. Daarbij kun je kiezen voor wind- en zonne-energie, wat al min of meer gevestigde technologieën zijn. Waterstof zit nog meer in de ontwikkeling en daarom loop je bij die aandelen meer risico, met een kans op een hoger rendement.

Een tussenvorm is om in de keten van batterijen te beleggen: mijnbouwbedrijven, batterijproducenten en de bedrijven die batterijen toepassen. De WisdomTree Battery Solutions ETF bestaat uit een portefeuille van bedrijven die profiteren van de groeiende vraag naar batterijen en energie-opslag.

Loege schilder is beleggingscoach en trainer. Hij kan posities hebben in genoemde aandelen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Loege Schilder

Drs. Loege Schilder RBA werkt sinds 2000 op de financiële markten, onder andere als optiehandelaar, vermogensbeheerder en adviseur van banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Sinds 2021 werkt hij bij de Duurzaam Beleggen Academie, die cursussen en research aanbiedt op het gebied van duurzaam beleggen in aandelen. Loege kan p...

Meer over Loege Schilder

Recente artikelen van Loege Schilder

  1. 04 okt Beleggers in de ban van de rente 2
  2. 17 jul Zet de aandelenmarkt het goede rendement voort in tweede jaarhelft?
  3. 25 mei Hoe kunnen beleggers bijdragen aan minder broeikasgasuitstoot? 1

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 lanciared 10 maart 2022 10:49
    Mijnbouwmproducenten ?
    Je hoeft het niet ver van huis te gaan zoeken.
    Na reeds al 2 x een winstbijstelling naar boven, de laatste 3 maanden, en met een Lithiumprijs, die verleden jaar zowat x 5 gegaan is : AMG natuurlijk. Bij ons op de mid cap , zit gans middenin het thema van versnelde energie transitie.
    Voor de opslag van energie, van de grote windmolenparken : Redox Flow Batteries ( met als grondstof : Vanadium ) Ze komen er beslist wel.
    Hier met Vanadium heeft AMG zijn productie verdubbeld in Amerika, faciliteit in Ohio klaar voor verdubbeling in maart.
  2. forum rang 4 Charlemagne 10 maart 2022 11:09
    Waterstof is een energiedrager geen energie, d.w.z. elektriciteit gebruiken om elektriciteit op te wekken, duur, onlogisch en inefficiënt, volgens Elon Musk gaat dat hem niet worden, ondanks alle hosanna verhalen... van zo'n rapport dient iedereen wel het overdreven alarmisme af te trekken, als je geen headlines haalt met 'einde van de wereld' verhalen leest niemand het. Bij Boskalis liggen de tekeningen al klaar voor een dijk Noorwegen-Schotland, dus voor de zeespiegelstijging hoeven we nog niet zo bang te zijn, rond 2100 als de meeste van ons er niet meer zijn ligt die er.... energietransitie? kernenergie is natuurlijk de oplossing en iedereen weet het, ook zij die het niet weten,, maar neem 50 jaar tot 100 jaar de tijd om de wereld te verbouwen. Dat lukt morgen niet en overmorgen ook niet en in 10 jaar ook niet... en die haast is ook niet nodig, na 4.5000.000 jaar existentie van deze planeet, neem gewoon de tijd.......
  3. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 10 maart 2022 12:07
    Ja, het is al heel lang duidelijk dat zonne-, wind- en waterenergie onvoldoende rendement leveren, te onbetrouwbaar en te duur zijn. Er moet dus altijd een fossiele bron meedraaien waarbij het steeds opnieuw opstarten daarvan duurder is dan continue draaien. Het feit dat de energieprijzen voor veel mensen onbetaalbaar zijn geworden is een direct gevolg van de energietransitie die gekenmerkt wordt door veel willen en weinig kunnen. Er is momenteel maar 1 mogelijkheid en dat is kernenergie, zoals ook door Charlemagne hierboven beschreven. Energieopslag middels batterijen is interessant maar op dit moment een toekomstfantasie. Je moet dus doen wat de globalisten zelf doen en dat is in kernenergie investeren: bedrijven die deze dingen bouwen, uranium, uranium mijnbouwers, dat soort werk. Dat bejaarde hippies en milieugekkies het niet leuk vinden dat je niet van de wind kunt leven, het zij zo. Sommige mensen zijn te eigenwijs om wat te begrijpen.

    Verder begin ik zo langzamerhand aardig genoeg te krijgen van de niet aflatende stroom angstporno van onze overheden: eerst gaan we allemaal. dood aan een virus tenzij we ons thuis laten opsluiten, dan treiteren ze Poetin net zo lang totdat ze ons bang kunnen maken met de Derde WO en de klimaathysterie is al decennia aan de gang. De voor de hand liggende vraag is dan: waarom moeten wij zo bang zijn?
  4. Response 10 maart 2022 12:28
    quote:

    Charlemagne schreef op 10 maart 2022 11:09:

    Waterstof is een energiedrager geen energie.
    Benzine is ook een energie drager. Dat is derhalve geen argument.
    Wind zon h2 enz zijn prima duurzame vervangers voor de fossiele economie. Keulen en Aken zijn ook niet op een dag gebouwd.
    Kern is duur en voor het afvalprobleem is er nog steeds geen oplossing.
  5. TA=verlies 10 maart 2022 15:24
    Waarom zou waterstof duur moeten zijn?
    In de sahara schijnt de zon vaak. ( gratis )
    Daar zonnepanelen plaatsen en een waterstof fabriek bouwen.
    Ook het milieu heeft hier weinig last van.
    Is een zandbak.

    Het feit dat Musk het niet ziet zitten komt mss wel omdat zijn producten daarop zo niet werken?
  6. forum rang 7 Kaviaar 10 maart 2022 15:35
    Het IPCC is niet betrouwbaar !

    Conclusie

    De conclusie is gerechtvaardigd, dat de terugtrekking van de gletsjers al meer dan 250 jaar geleden begon, ruim voor de industrialisatie, en dat de veranderingen in de gletsjers los staan van de groei van de CO2-concentratie van 280 ppm naar ca 400 ppm in de laatste 50 jaar.

    Juist in deze periode was er sprake van afvlakking van de smelt.

    Het is niet gezegd dat alle gletsjers aangroeien en dat die aangroei door zal gaan. We kunnen niet in de toekomst kijken, ook het IPCC niet. Maar het is goed om het voorgaande in gedachten te houden in de stroom horrorberichten over smeltend ijs en verdwijnende gletsjers.

    www.climategate.nl/2019/05/groeiende-...

  7. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 10 maart 2022 16:38
    quote:

    TA=verlies schreef op 10 maart 2022 15:24:

    Waarom zou waterstof duur moeten zijn?
    In de sahara schijnt de zon vaak. ( gratis )
    Daar zonnepanelen plaatsen en een waterstof fabriek bouwen.
    Ook het milieu heeft hier weinig last van.
    Is een zandbak.
    Omdat het probleem niet de creatie van energie is, maar de opslag en het transport ervan. Beide zijn zeer inefficiënt. Vandaar dat energievoorziening altijd een veel meer lokale aangelegenheid is en sommige streken een overschot hebben terwijl anderen een tekort hebben.
  8. ADAMPRO 10 maart 2022 22:59
    Kernenergie een oplossing?
    Niet mijn idee als ik zie hoe Poetin omgaat met de kerncentrales in Oekraine; een paar conventionele bommetjes en een kernreactor is een kernwapen; en daar heb ik ook mijn bedenkingen over.
    Marokko is op dit moment bezig met waterstoffabrieken; is dus niet zo'n ver van mijn bed gebeuren als nieuwe kerncentrales die wellicht over 15 jaar operationeel worden; zonder overheidssteun is er geen commerciele partij die
  9. forum rang 5 theo1 11 maart 2022 10:02
    quote:

    Zaphod Beeblebrox schreef op 10 maart 2022 12:07:

    ...

    Verder begin ik zo langzamerhand aardig genoeg te krijgen van de niet aflatende stroom angstporno van onze overheden: eerst gaan we allemaal. dood aan een virus tenzij we ons thuis laten opsluiten, dan treiteren ze Poetin net zo lang totdat ze ons bang kunnen maken met de Derde WO en de klimaathysterie is al decennia aan de gang. De voor de hand liggende vraag is dan: waarom moeten wij zo bang zijn?
    Wen er maar aan. Cubacrisis, koude oorlog, kwestie van tijd voordat De Bom valt, no future, massawerkloosheid, punk en krakersrellen, walvissen sterven uit, zure regen. Daar ben ik mee opgegroeid. Om over de "spanningen in het Midden Oosten'" maar te zwijgen, altijd een klassieker. Op ieder willekeurig moment zijn er meer dan genoeg problemen. En als je geld en aandacht nodig hebt, moet je altijd jouw probleem tot het grootste maken. Intussen zijn we er nog steeds, zelfs de walvissen zijn er nog en is er wel een toekomst.

    dan treiteren ze Poetin net zo lang totdat ze ons bang kunnen maken met de Derde WO

    Met deze ben ik het dus totaal niet eens. De enige die treitert is Poetin. Ze hebben hem juist veel te lang zijn gang laten gaan. Wat nu gebeurt, had eigenlijk al moeten gebeuren met die invasie in Georgië. Beter laat dan nooit. Poetin is een kwaadaardig gezwel en moet gestopt worden, koste wat kost.
  10. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 11 maart 2022 11:09
    quote:

    theo1 schreef op 11 maart 2022 10:02:

    [...]
    dan treiteren ze Poetin net zo lang totdat ze ons bang kunnen maken met de Derde WO

    Met deze ben ik het dus totaal niet eens. De enige die treitert is Poetin. Ze hebben hem juist veel te lang zijn gang laten gaan. Wat nu gebeurt, had eigenlijk al moeten gebeuren met die invasie in Georgië. Beter laat dan nooit. Poetin is een kwaadaardig gezwel en moet gestopt worden, koste wat kost.
    Heb jij weer voor de televisie gezeten om je te laten hersenspoelen?
    Om daarvan vervolgens bevestiging te zien in de krant.
    Weet je nu nog niet hoe het spelletje gespeeld wordt.
  11. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 11 maart 2022 11:57
    Het klopt dat ik mij breed informeer. Breitbart hoort daar niet bij trouwens.

    Het feit alleen al dat je alternatieve inzichten en analyses als samenzweringstheorieen wegzet, is veelzeggend. Een divers scala aan meningen en inzichten is de norm in een vrije samenleving. Zodra de media, politici, celebrities en bedrijven, in de hele westerse wereld, allemaal exact hetzelfde narratief de wereld inslingeren dan weet je dat je bespeeld wordt. Een verstandig mens wordt daar achterdochtig van.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links