Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Door de hefbomen het bos zien

Eind 2010 schreef Marcel Tak Het grote IEX Turbo/Speeder/Sprinter-onderzoek. Hierin bekeek hij onder andere:

Dat is alweer even geleden, zeker in de wondere wereld van de hefboomproducten, waarin steeds nieuwe varianten - en nieuwe handelstarieven - opduiken.

Kortom, tijd voor een update. Hoe ziet het aanbod van hefboomproducten er anno 2012 uit?

Turbo’s
Het bekendste en meest gebruikte hefboomproduct. Zowel ABN Amro als RBS bieden producten aan onder deze naam. De precieze werking van een turbo wordt duidelijk uitgelegd in dit artikel. Beleggers kunnen bij bijna iedere broker in Nederland turbo’s kopen (zie tabel). RBS heeft het grootste assortiment wat betreft de beschikbare onderliggende waarden. Inmiddels kunnen beleggers een turbo kopen op aandelen, indices, beleggingsfondsen, obligaties, grondstoffen en valuta.

Sprinters
ING kwam als eerste met een antwoord op de Turbo. De bank introduceerde namelijk de Sprinter. De werking van dit product is identiek aan de Turbo. Er zijn slechts enkele minieme verschillen op het gebied van aanbod, spread, berekening van de financieringskosten, afwikkeling bij doorbreking van de stop-loss en het geven van informatie. Na RBS en ABN Amro heeft ING het grootste assortiment onderliggende waarden in de aanbieding.

Speeders
Commerzbank en Citi zijn de Nederlandse uitgevers van speeders. In principe werken speeders op dezelfde manier als de andere hefboomproducten, maar toch zijn er enkele verschillen. Speeders kunnen ingedeeld worden in vier groepen, namelijk:

  • BEST Speeders
  • Limited Speeders
  • Unlimited Speeders
  • Stability Speeders

BEST speeder
De Barrier Equal Strike (BEST) speeder wordt uitgegeven door Citi en door Commerzbank. Bij een BEST speeder is het stoplossniveau gelijk aan het financieringsniveau. De BEST speeder heeft (in tegenstelling tot de Limited & Unlimited speeders) een onbeperkte looptijd. Deze speeder wordt pas beëindigd als het financieringsniveau is bereikt, waardoor er geen restwaarde overblijft.

Limited speeder
Een Limited speeder verschilt op enkele vlakken van de BEST speeder. In plaats van een financieringsniveau hebben Limited Speeders een uitoefenprijs die onveranderd blijft gedurende de looptijd van het product.

Dat is omdat bij Limited speeders de dagelijkse financieringskosten in het financieringniveau worden verwerkt. Ook is het knock out-niveau gelijk aan de uitoefenprijs. Dit wil zeggen dat uw Limited Speeder pas wordt uitgestopt als de intrinsieke waarde nul is, dat wil zeggen: wanneer de onderliggende waarde het knock out-niveau, ofwel de uitoefenprijs raakt.

Unlimited speeder
Een product dat erg op de Limited speeder lijkt is de Unlimited speeder. De Unlimited speeder verschilt maar op één punt van de Limited speeder en dat is op het gebied van het stoplossniveau. Bij de Unlimited speeder ligt het stoplossniveau namelijk iets boven (speeder long) of iets onder (speeder short) het financieringsniveau. Dit in tegenstelling tot de Limited speeder waar het stoplossniveau gelijk is aan het financieringsniveau.

Stability speeder
Met deze speeder kan worden ingespeeld op een stabiel koersverloop. Zo realiseert een belegger winst als deze speeder de volledige looptijd tussen twee vooraf vastgestelde niveaus noteert. Het doorbreken van één van de twee niveaus zorgt er voor dat de speeder waardeloos wordt beëindigd. In feite werkt de stoploss dus twee kanten op. Als de niveaus niet doorbroken worden, wordt 10 euro uitgekeerd. Op een Stability speeder van 2 euro kan dus 400% winst worden behaald, op een Stability speeder van 5 euro maximaal 100%.

Aanbod
Onderstaande tabel laat het totale aanbod van turbo's (RBS en ABN Amro), sprinters (ING) en speeders (Commerzbank en Citi) zien. RBS heeft het grootste aanbod, met op ruime afstand ABN Amro, ING en Commerzbank. Het aanbod van onderliggende waarden van Citi is het kleinst, maar per onderliggende waarde biedt Citi wel de meeste producten aan.

Aanbod RBS ABN Amro ING Commerzbank Citi
Totale aanbod 2592 1065 998 825 467
Totaal onderliggende waarde 278 116 97 115 31
Aandelen 173 77 58 75 21
Indices 53 11 20 14 7
Beleggingsfondsen 3 0 0 0 0
Obligaties 9 5 4 2 0
Grondstoffen 24 15 7 16 3
Valuta 16 8 8 8 0

Aanbod op basis van gegevens van 4 april 2012.

Spreads
Onderstaande tabel laat de spreads van de verschillende uitgevers zien. Commerzbank onderhoudt de laagste spreads gevolgd door Citi. RBS, ABN Amro en ING hanteren ongeveer dezelfde spreads.

Spreads (in euro) RBS ABN Amro ING Commerzbank Citi
Goud 0,05 0,05 0,05 0,01 0,02
AEX 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01
Apple 0,08 0,15 0,20 0,02 0,02
Royal Dutch Shell 0,02 0,20 0,02 0,02 0,02
SBM Offshore 0,07 0,07 0,07 0,06 0,06

Spreads op basis van gegevens van 5 april 2012. Bij bepaling van de spreads is uitsluitend gekeken naar financieringsniveaus die dichtbij de actuele koers liggen.

CFD
Een minder bekend hefboominstrument is de contract for difference (CFD). CFD’s worden op dit moment maar door enkele partijen aangeboden in Nederland, namelijk IGmarkets, Saxobank en Today’s Brokers. Vergeleken met de turbo kent een CFD enkele verschillen. Bij een turbo stelt de uitgever de stoplossniveaus vast.

Dit is niet het geval bij een CFD, waar beleggers zelf hun stoplossniveau mogen bepalen. Ook is het mogelijk om een CFD buiten reguliere handelstijden te verhandelen. Een nadeel ten opzichte van een turbo sprinter of speeder is het ontbreken van een beursnotering. Op deze manier zal de bank altijd de tegenpartij zijn en moet er meer aandacht worden besteed aan de spread. 

Futures
Het laatste hefboominstrument in het rijtje is de future. Futures zijn termijncontracten waarbij de koper en de verkoper een verplichting hebben. Tegenwoordig zijn er futures op aandelen(indices), vastrentende producten en op agrarische producten. Het hefboomeffect van een future werkt als volgt.

Voor het kopen van een future hoeft slechts een dekking van tussen de 5 en 20% te worden betaald. Met een beperkt bedrag kan dus een groot futurecontract worden gekocht waardoor er een hefboom ontstaat. Nadeel van futures is dat het vaak om fors grotere bedragen gaat dan bij de andere hefboomproducten.

Kosten
Onderstaande tabel geeft een overzicht van de kosten van de verschillende producten bij Nederlandse brokers. Veel partijen hanteren een minimumbedrag per transactie. Ook moet er rekening gehouden worden met verschillende beleggersprofielen die gekozen kunnen worden. 

Kosten (in euro) turbo's sprinters speeders CFD's futures  
ABN Amro 10 - - - -  
Alex 6,50+0,12%* 6,50+0,12%* 6,50+0,12%* - 6,50 *prijzen gelden voor derivatenbelegger, minimaal 10 euro
Binck 6,50+0,10%* 5,50+0,06% 6,50+0,10%* - 4,00 *minimaal 10 euro
Lynx 0,14%* 0,14%* 0,14%* - - *minimaal 6 euro
MijnBroker 6,50+0,10%* 6,50+0,10%* 6,50+0,10%* - - *minimaal 10 euro; tot 19 juni 2012 gratis handel in speeders en sprinters
Saxobank - - - 0,1%* - *index en commodities gratis, AEX- en AMX-aandelen 0,1%, minimum van 5 euro
SNS Bank 8,00+0,1%* - 8,00+0,1%* - - *als 10 euro of meer orders per kwartaal 5 euro + 0,1% over effectief orderbedrag (max 150 euro)
Today's 0,14%* 0,14%* 0,14%* 0,12%** 2,90*** *minimaal 6 euro; **minimaal 7,5 Britse pond; ***Nederlandse future, Amerikaanse: 4 dollar
Traders only 0,14%* 0,14%* 0,14%* - - *minimaal 6 euro
IGMarkets - - - 10,00 -  

De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Redactie IEX

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Meer over Redactie IEX

Recente artikelen van Redactie IEX

  1. 19 apr IEX BeleggersPodcast: Waarom JET-topman Jitse Groen beleggers niet overtuigt 3
  2. 18 apr Morgen in de IEX BeleggersPodcast: JET, ASML, de Halculator en nog veel meer 1
  3. 16 apr Just Eat Takeaway trekt stekker uit Nieuw-Zeeland 4

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links