Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Energie, tech en crypto: het is even héél risicovol en dus héél kansrijk

Energie, tech en crypto: het is even héél risicovol en dus héél kansrijk

Dit keer is het misschien niet of duurzame, of fossiele energie, maar én én. Want Rusland valt hoe langer hoe meer weg als leverancier, dus is in de wereld iedere druppel olie, partij steenkolen, gaswolk en zonnepark nodig. Blaast u op deze windstille dag zelf ook de windmolen in uw achtertuin op gang.

Dan is er ook nog de praktische kant van de zaak. Volgens Bloomberg is het namelijk nu al vrijwel onmogelijk om de hele zaak af te wikkelen en vooral de financiering rond te krijgen als u energie of commodities in of via Rusland wil kopen. Niemand wil momenteel zijn vingers aan het land en de publieke opinie branden.

Binnen een paar dagen is ook zowat -alsof het niks is - heel Big Oil uit Rusland vertrokken en dat wordt afschrijven: BP, TotalEnergies en Equinor voorop. Daar staan hogere gas- en olieprijzen als doekje voor het bloeden tegenover.

Nieuwe energie vliegt

Nieuwe energie vliegt echter. Let wel, deze tracker beweegt ook met technologie mee. Want dat zijn het veelal: beloftevolle, maar niet-winstgevende groeiaandelen.

En zo is beleggen even heel lastig en risicovol, want u moet ook nog even rekening houden met dollar en rentes. En de komende weken wordt duidelijk wat dit allemaal voor de supply chain en vooral de producentenprijzen gaat betekenen.

Onbeperkte risico's betekenen echter per definitie ook weer onbeperkte kansen. 

Ingeprijsde Fed-kwartjes

Interessant hierbij is wellicht dat de Reserve Bank of Australia vandaag de rente laat op 0,1% (ze stopt wel met obligaties kopen). De bank zegt inderdaad extra inflatie te vrezen door de oorlog in de Oekraïne. Dat zijn de centrale banken van deze wereld nu aan het inschatten. En de markt. 

Dit zijn de verwachtingen van de markt voor het Fed-rentebesluit van december. In de afgelopen week zijn er wat kwartjes ingeslikt, zoals u ziet. Ofwel, op dit moment denkt de beurs blijkbaar dat Oekraïne inflatie en supply chain issues mee brengt, waardoor de centrale banken minder snel verkrappen. 

En dat biedt misschien weer kansen voor tech. Of is dat ook alweer ingeprijsd? Nee, beleggen is even niet gemakkelijk - doe niets als u niet weet wat u moet doen, maar het wel heel erg jeukt - en het speelveld kan ieder moment weer veranderen. Ook de ingeprijsde Fed-kwartjes.   


En technologie krijgt vanochtend ook weer klop na die rally gisteren. Terwijl de rentes ook weer twee (VS) à acht basispunten (Duitsland) inleveren. Dat is veel, denkt de rentemarkt soms dat de ECB weer extra gaat... verruimen?! Maar waarom dalen tech en crypto dan..? 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. treasury t 1 maart 2022 12:32
    Iedere dag wordt er geschreven en gepulibiceerd op basis van een 'omgeving' zoals we die kennen vanaf ca. 1980.

    Sinds 24 februari 2022 bestaat nog wel de infrastructuur echter de 'omgeving' is niet meer.!!

    Wij zijn 'geprogameerd' om met zekerheden te leven of deze te creëren.Deze zijn weggevallen en komen niet terug.Een gemilitariseerd Europa ,oorlog etc...is voorde jongere generaties in het Westen niet een te begrijpen realiteit..Eenzelfde conflict zal zich misschien in Azie ontwikkelen met Taiwan.Boycotten China?? China heeft net als Putin een duidelijk doel .Rusland en China zijn de bepalende landen momenteel..Nu beleggen is zeer risicovol...niet beleggewn kost geld .Een correctie van 20/50% kost echter veel meer dan de verwachte inflatie.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links