Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Omdat alles anders wordt: welke wapen- en energieaandelen moet u hebben?

Omdat alles anders wordt: welke wapen- en energieaandelen moet u hebben?

Andere wereld, andere prioriteiten. Het zijn niet alleen de Duitsers die dit weekend een 180 graden-draai maken. Op 9 februari repten GroenLinks en PvdA nog van een bezuiniging van €2,1 miljard op defensie.

Wat heet! Citaat Bloomberg, want het gaat om twee dingen: Europa minder afhankelijk maken van energie van buiten de grenzen, en onze defensie versterken.

Coal plants could run beyond 2030 -- when Germany currently targets an end for the fuel -- but the ultimate goal is greater energy independence through renewable power, said Robert Habeck, vice chancellor and minister for economy and energy.

“Energy policy is security policy,” Habeck said on Monday prior to talks with European Union counterparts. “Strengthening our energy sovereignty strengthens our security. Therefore, we must first overcome the high dependence on Russian imports of fossil fuels -- a warmonger is not a reliable partner.”

Germany, which gets more than half of its gas from Russia, has undergone a rapid shift in policy in reaction to the assault on Ukraine. Alongside a massive boost in defense spending, Chancellor Olaf Scholz announced on Sunday plans to build two new liquefied natural gas terminals.

Nou, nee...

Want, aldus Reuters; op deze manier is er heel wat werk aan de winkel en kunnen de Duitsers de handen uit de mouwen steken voor een Energieundverteidigungswendewirtschaftswunder. Want dat is zeker nodig voor deze ambitie.

Germany aims to fulfil all its electricity needs with supplies from renewable sources by 2035, compared to its previous target to abandon fossil fuels "well before 2040," according to a government draft paper obtained by Reuters on Monday.  

Wat betekent dit voor u als belegger? Veel. Dat de EU haar defensie weer serieus neemt, is verder niet zo moeilijk. Er bestaat een Stoxx Europe Aero & Defense Index, maar als ik google komt er niet één tracker boven drijven?! Wel een mooie index, maar er moet geen besmettelijke ziekte uitbreken... 


Dit zijn de fondsen uit de index, het zijn zeker niet allemaal plure plays, maar er is niet één Nederlandse naam.

  1. Airbus
  2. Safran
  3. BAE Systems
  4. MTU
  5. Rolls Royce
  6. Thales
  7. Meggitt
  8. Rheinmetall
  9. Dassault Aviation
  10. Leonardo
  11. Ultra Electronics
  12. Saab
  13. Qinetiq
  14. Babcock
  15. Chemring
  16. Senior
  17. Hensoldt
  18. Lisi
  19. Montana Aerospace
  20. Invisio
  21. Avon Protection
  22. Avio
  23. CTT Systems
  24. FACC
  25. Lubawa

Misschien denkt u groter. In het Verre Oosten is ook een wapenwedloop aan de gang en Amerikanen hebben nooit wapens genoeg. Zeker in de VS zijn tal van defensiebedrijven beurgenoteerd en het zijn allemaal mooie aandelen. Er is alleen één maar, u kunt niet bij elke broker overal in beleggen. Zelfs in Boeing niet.

U kunt ook voor een Aerospace & Defense tracker kiezen, maar ik weet ook niet of die overal even gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Nederland kent geen pure plays. Mochten ook wij geld aan defensie gaan uitgeven, dan zitten die contracten altijd zo in elkaar dat er ook onderopdrachten naar Nederlandse bedrijven gaan. 


Energie is complexer. Of niet? Koop ze gewoon allemaal: gewezen olie & gas, renewables, kernenergie en wat u maar verzinnen kan. Iedere kilojoule is de komende jaren hard nodig om de vraag bij en de prijzen beheersbaar houden. Misschien is dit de fout tot dusverre van de hele FC Duurzaam geweest.

Namelijk ons voorspiegelen dat schone energie een kwestie van keuze is. Dat is niet zo. Niet de eerstkomende decennia zelfs, tenzij er een technologische doorbraak komt. En eens zien of er iets uit dit overleg komt. Niet zo cynisch, vandaag en dit weekend liet de EU zien dat ze wel degelijk spijkers met koppen kan slaan.

Ook dat is nieuw. 


Tot slot, wapengekletter met wereldwijde exposure, gevolgen en boycots in een neergaande trend op de beurs, met een bescheiden energiecrisis op de achtergrond en galopperende inflatie en aantrekkende rentes. Als u een vergelijkbaar scenario zoekt, is dat de Yom Kippur-oorlog van 1973.

Die drie weken duren oorlog tussen Israël en Egypte en Syrië - met VS en Sovjetunie op de achtergrond - triggerde een Arabische olieboycot van het Westen, oliecrisis, stagflatie, rente, werkloosheid, een hausse aan faillissementen en massawerkloosheid. Dan weet u nu uw worst case scenario.

En dat is geen vrolijk vooruitzicht voor beleggers. Voor wie wel eigenlijk? Het best case scenario is dat we over twee weken weer strijd voeren over het Fed-rentebesluit van die woensdag en Rusland en Oekraïne alweer lang zijn vergeten. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Lepre Chaun 28 februari 2022 15:10
    Handelssancties

    De schade die voedselproducenten ondervinden wanneer de handel met Rusland en Oekraïne stilvalt, is relatief beperkt.
    Zo is uitvoer van Nederlandse voedselproducten naar Rusland namelijk minimaal.
    Slechts 0,7 procent van de totale voedseluitvoer gaat richting Rusland. In 2020 telde dit op naar een uitvoerwaarde van circa 480 miljoen euro. In het geval van bloemen en planten is de afhankelijkheid van de Russische exportmarkt echter groter. Rusland is volgens onderzoeksbureau Floridata goed voor de afname van 186 miljoen aan sierteeltproducten, zo’n 2,5 procent van de totale uitvoer.

    230 miljoen euro aan voedsel naar Oekraïne
    Nu de oorlog in Oekraïne hevig woedt, is het aannemelijk dat de vraag naar buitenlandse producten uit dat land een knauw krijgt. Voor Nederlandse voedselproducenten blijft ook hier de schade relatief beperkt. Nederland exporteert voor 230 miljoen euro aan voedingsmiddelen naar Oekraïne, ofwel 0,3 procent van de totale voedselexport.

    Sierteelt voelt sancties het sterkst
    Sierteelt heeft de grootste directe blootstelling aan Rusland; 2,5 procent van de totale export van sierteeltproducten gaat naar Rusland. De sierteeltsector heeft al veel te verduren gehad. Disrupties als gevolg van corona, flink hogere gasprijzen en nu een dreigende boycot.

    Hoewel de situatie aan de productiekant zorgelijk blijft door hogere gasprijzen hoeft een boycot niet perse een prijsval teweeg te brengen. De prijzen in de sierteelt zijn historisch hoog, omdat het aanbod relatief laag ligt.

    De kans is aanwezig dat de prijzen voor pluimvee en eieren goed blijven, aangezien het nu zwaar gehavende Oekraïne ook een producent is van pluimveevlees en eieren.

    www.melkveebedrijf.nl/melkveebedrijf/...
  2. Karel Finders 28 februari 2022 17:36
    Arend Jan blijft mij verbazen met de hoeveelheid informatie die hij altijd boven water krijgt. Petje af. Ik zie inderdaad ook kansen in deze crisistijd (shell, vopak, Flowtraders, etc...) . Maar om nu te beleggen in (wellicht) zeer kansrijke wapenproductie gerelateerde aandelen? Ik verdien graag geld met beleggen, en met geld verdienen is niks mis mee. Maar aan de wapenhandel verdienen, nee. Dat is in strijd met mijn eigen normen en waarden. Dat wilde ik effe kwijt. Dit doet overigens geen afbreuk aan de analyse van Arend Jan als markt-analist.
  3. opoopo 28 februari 2022 19:18
    quote:

    karinvolder schreef op 28 februari 2022 15:00:

    Waar heeft die enge Putin zijn wapens vandaan eigenlijk? Is dat bekend?
    En wil er überhaupt iemand wapenaandelen, ik bedoel, wil je verdienen aan oorlog?
    Ik niet in ieder geval.
    #
    Vogens mij uit eigen land. Dat is dan ook meteen het enige dat ze daar fabriceren.
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links