Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Bizarre dag

Slotcall: Bizarre dag

De AEX (-2,7%) krijgt er vandaag flink van langs, al valt de schade ten opzichte van de DAX (-4,3%) en CAC (-4,0%) nog enigszins mee. De markten hadden niet voorzien dat Rusland op deze schaal Oekraïne zouden binnenvallen en dat wordt nu ingeprijsd.

De Russen schieten zichzelf overigens ook zelf in de voet. De Russische roebel verliest 7,5% ten opzichte van de dollar en noteert zelfs op het laagste niveau sinds het Presidentschap van Poetin. 

In andere woorden: U krijgt voor iedere dollar nog nooit zoveel roebels terug als nu. Ook staatsbedrijf Gazprom, dat 70% van alle hulpbronnen in Rusland beheert, verliest vandaag ruim 35%. Kortom, de Russische oligarchen zien vandaag een aardig deel van hun vermogen verdampen.

ING en Unilever onderuit

De grootste bleeder binnen de AEX is ING (-9,0%). De grootbank heeft voor €4,7 miljard aan exposure uitstaan in Rusland en dat is iets meer dan 10% van de gehele market cap. De markt boekt dit nu gelijk in een keer af. De verzekeraars Aegon (-6,3%), ASR (-6,4%) en NN Group (-8,0%) zijn ook niet de bedrijven die u op dit soort momenten in portefeuille hebben.

Just Eat Takeaway (+3,1%) maakt een bijzondere comeback. Beleggers die hun aandelen vanochtend bij -6% van de hand deden, raad ik aan het koersenbord voorlopig maar even uit te zetten. Misschien is de bodembel vanochtend wel geluid. Ik durf er mijn handen niet voor in het vuur te steken, al is de maaltijdbezorger wel met afstand de laagst gewaardeerde speler binnen de sector.

Unilever (-5,3%) stelt daarentegen weer teleur. Op dit soort dagen moet het concern toch een veilige haven zijn? De afgelopen zeven jaar is de koers per saldo gelijkgebleven. Dat terwijl de AEX in die periode met ruim 40% is opgelopen. Het is dus niet zo gek dat enkele boze activistische aandeelhouders zich roeren.

AMG

Misschien heeft u er vandaag niet op gelet, maar er zijn ook nog cijferaars. Bijvoorbeeld een producent van bijzondere metalen.“Met de lithiumprijs op een all-time high waren de verwachtingen voor de vierdekwartaalcijfers van metalenspecialist AMG (-1,3%) hoog gespannen. Het werd echter een anticlimax: de hoge lithiumprijs is nog amper terug te zien in het resultaat onderaan de streep”, schrijft analist Paul Weeteling.

De lithiumprijs is pas sinds begin december echt begonnen met oplopen en is sindsdien met 120% gestegen. Het leeuwendeel van de stijging ligt dus in het nieuwe jaar en het is daarom niet fair om AMG nu al af te rekenen op het matige resultaat ondanks de hoge lithiumprijs.”

Weeteling meent dan ook dat de winstsprong van het bedrijf nog moet komen. Momenteel koerst het aandeel tegen 14 keer de verwachte winst over 2022. Of het aandeel koopwaardig is, leest u in het onderstaande artikel.

JDE Peet's

“Beleggers waren er op voorhand weinig gerust op, maar de vrees bleek opnieuw ongegrond”, concludeert Martin Crum naar aanleiding van de ronduit sterke jaarcijfers die JDE Peet’s (-6,4%) gisteren publiceerde. “Het concern scoorde gisteren bij de jaarcijfers op werkelijk alle relevante variabelen beter dan verwacht, of het nu de omzet betrof, de aangepaste Ebit, of het nettoresultaat.”

“Als er dan toch een puntje van kritiek moet worden geuit, dan geldt dit het voorgestelde dividend. JDE Peet's wil dit onveranderd houden op €0,70 per aandeel.” Dat zint de analist niet. Of dat zijn advies en koersdoel voor JDE Peet’s ook verandert, leest u in zijn uitgebreide analyse hieronder.

Rentes 

Het zal u niet verbazen dat de rentes (op de Russische na) een duikvlucht maken. De Nederlandse vergoeding op tienjaars staatspapier zakt liefst vijf basispunten tot 0,43%.

Brede markt

 • De AEX sluit 2,7% in het rood en daarmee zijn we zelfs nog een outperformer in Europa. 
 • Wall Street blijft aardig liggen. De Nasdaq staat zelfs 0,1% in het groen. Alleen de Dow Jones (-1,8%) heeft het niet vandaag.
 • De euro zakt 1,6% en noteert 1,115 ten opzichte van de dollar. 
 • De VIX klimt 9,5% tot 34,0 punten.
 • Goud (+0,7%) en Zilver (+2,3%) maken hun naam als veilige haven waar.
 • Olie: WTI (+4,5%) en Brent (+5,1%) speren zoals verwacht omhoog.
 • Van Bitcoin (-3,9%) mag u zeggen wat u wil behalve dan dat het een veilige haven is.

Het Damrak  

 • Nog zo'n dag en Prosus (-5,2%) noteert op het laagste niveau sinds de beursgang in september 2019.
 • We gaan na deze invasie van Rusland echt niet minder muziek draaien. Dat UMG ( -1,0%) de schade dus aardig beperkt houdt, komt dus niet als een grote verrassing.
 • De olie- en gasprijzen schieten door het dak en dat betekent goed nieuws voor Shell (+0,7%).
 • Wolters Kluwer (-0,3%) kunt u er op een dag als vandaag ook goed bij hebben.
 • ArcelorMittal (-6,5%) dan weer niet. Het valt niet uit te sluiten dat deze invasie het begin van een recessie inluidt. In de podcast van vandaag gaan we hier dieper op in.
 • JDE Peet's (-6,4%) noteerde vanochtend na een koersdoelverhoging van Deutsche Bank nog in het groen, maar het enthousiasme was van korte duur. Gisteren kwam er natuurlijk wel ruim 14% bij.
 • Aalberts (-5,2%) verhoogde het dividend naar €1,65, maar de markt kan het niet waarderen. Hier leest u de analyse van de jaarcijfers.
 • CM.com (+0,3%) sluit daarentegen in het groen. Kwaliteit komt op een dag als vandaag altijd bovendrijven:)
 • Tot slot stelt Van Lanschot Kempen (+3,7%) een dividend voor van €2 per aandeel. Dat was een jaar geleden nog €0,70.

Adviezen

 • DSM: naar €193 van €195 en kopen - Barclays
 • JDE Peet's: naar €35 van €31 en kopen - Deutsche Bank

Agenda: Vrijdag 25 februari

 1. 08:00Corbion Q4-cijfers
 2. 08:00IMCD Q4-cijfers
 3. 08:00Kendrion Q4-cijfers
 4. 08:00CTAC Q4-cijfers
 5. 08:00Neways Q4-cijfers
 6. 08:00Basf Q4-cijfers
 7. 08:00Duitsland BBP Q4-0,7% QoQicon waarschuwing
 8. 12:15ECB-President Lagarde spreekticon waarschuwing
 9. 14:30VS orders duurzame goederen jan+0,4% MoM
 10. 14:30VS Persoonlijke bestedingen jan+1,5% MoMicon waarschuwing
 11. 16:00VS consumentenvertrouwen Michigan feb57,4
 12. 16:00VS pending Home sales jan+0,5% MoMicon waarschuwing
Niels Koerts is beleggingsanalist bij IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is sinds 2019 beleggingsanalist bij IEX. Al op dertienjarige leeftijd begon hij met beleggen, uitgerekend in 2008, het hoogtepunt van de financiële crisis, waardoor hij meteen wist wat verliezen was. Zijn passie voor beleggen heeft hier gelukkig niet onder geleden. In 2020 heeft hij zijn bachelor bestuurskunde ...

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

 1. 15:40 GBL koopt kat in de zak
 2. 05 aug Slotcall: Goed nieuws is slecht nieuws 1
 3. 05 aug IJzersterke cijferset van Aedifica

Gerelateerd

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 24 februari 2022 18:17
  @Niels Koerts - Zou jij het koersverloop van Shell van vandaag kunnen duiden? Na wat getwijfel tijdens amateur hour stegen we gestaag door naar +4%, wat op zich te verklaren is gezien de hoge olieprijs. Bij de opening van de US om half 4 decimeerde de koers in no time tot amper 1% groen en de boel blijft maar afzinken waardoor we nu nabeurs praktisch nul staan… Weten de Amerikanen meer dan wij? Zijn ze slimmer, of emotioneler…. Of gewoon dommer?

  Wat duiding op deze flinke domper zou heel welkom zijn.
 2. [verwijderd] 24 februari 2022 18:45
  quote:

  humansRunderrated schreef op 24 februari 2022 18:36:

  Shell koers kreeg onder AJ altijd een wat uitgebreidere duiding, valt me op. Voor beleggers vd oude stempel is het ook lang een hoeksteen vd portefeuille geweest.
  Zeker op een dag als vandaag, waarop shell 1 van de weinige groene fondsen is verdient het wel een beetje aandacht
 3. Niels Koerts 24 februari 2022 18:55
  quote:

  Ex-pet schreef op 24 februari 2022 18:17:

  @Niels Koerts - Zou jij het koersverloop van Shell van vandaag kunnen duiden? Na wat getwijfel tijdens amateur hour stegen we gestaag door naar +4%, wat op zich te verklaren is gezien de hoge olieprijs. Bij de opening van de US om half 4 decimeerde de koers in no time tot amper 1% groen en de boel blijft maar afzinken waardoor we nu nabeurs praktisch nul staan… Weten de Amerikanen meer dan wij? Zijn ze slimmer, of emotioneler…. Of gewoon dommer?

  Wat duiding op deze flinke domper zou heel welkom zijn.
  Beste Ex-pet,

  Het is vandaag bijzonder lastig om alle koersen te verklaren. Van het een op het andere moment kan er zonder enige aanleiding meerdere procenten van een koers afgaan. Dit geldt ook voor Shell. Al met al vind ik een kleine plus bij een AEX van bijna -3% helemaal niet zo slecht.

  Fijne avond toegewenst.

  Met vriendelijke groet,

  Niels Koerts
 4. [verwijderd] 24 februari 2022 19:30
  quote:

  Niels Koerts schreef op 24 februari 2022 18:55:

  [...]

  Beste Ex-pet,

  Het is vandaag bijzonder lastig om alle koersen te verklaren. Van het een op het andere moment kan er zonder enige aanleiding meerdere procenten van een koers afgaan. Dit geldt ook voor Shell. Al met al vind ik een kleine plus bij een AEX van bijna -3% helemaal niet zo slecht.

  Fijne avond toegewenst.

  Met vriendelijke groet,

  Niels Koerts
  Beste Niels,

  Bedankt voor jouw antwoord. Leuk dat je de tijd neemt om de comments te beantwoorden.

  Jij ook een fijne avond toegewenst,

  Groet,

  Ex-pet
 5. TW82 24 februari 2022 19:37
  quote:

  CM-Mienstock schreef op 24 februari 2022 18:59:

  Prosus noteert niet op het laagste niveau sinds de beursgang. Bij de coronadip heeft Prosus onder de 50 gestaan.
  Dat zei Niels ook niet. Hij schreef: "Nog zo'n dag en Prosus (-5,2%) noteert op het laagste niveau sinds de beursgang in september 2019."

  Oftewel als we nog een keer zo'n (bloed)rode dag hebben (incl. Prosus flink in de min), dan staat de laagste koers er misschien wel.
 6. Peak 24 februari 2022 19:54
  Shell en Total ws nog meer, hebben wat belangen in Rusland/ Oekraine. Dat wordt afgeprijsd. Daarnaast kan je erop rekenen dat Saudi s toch n keer gaan verzilveren. De olie koerst met een noodgang op 110 af. De laatste 10% voor de markt laten kan nooit kwaad, beetje afromen, op tyd.
  Beter begint u met investeren in Uranium(mijnen)/ ETF. De inkopers van centrales gaan weer op pad en stuiten op zeer weinig weinig voorraad. Net versterkt door het Oekraine dossier ! Alle belangrijke werelddelen starten met mini kerncentrales. China, VS, GB, Japan! en China. Alleen wij niet, wij vinden natte voeten van de bijstook van fossiele brandstoffen niet erg, blijkbaar. Naast de ontoereikende wind en zonneparken is bijstoken hard nodig. Uw gesubsidieerde Tesla rijdt op 55% fossiel. En dan moeten de molens en panelen nog begraven worden na een jaar of 15...
  WEF is voor kernenergie dus die stap zal wel gauw genomen worden. Wie wil er nu afhankelijk zijn van het kwaaie gasboertje uut t Oostn ? Of ruzie met onze eigen bevolking uut Noordn ? Of ruzie met de burgemeester als hij een molen in je tuin zet en achteraf checkt of t volgens de regels goed is verlopen?
 7. forum rang 6 SEVA_ 24 februari 2022 22:08
  quote:

  Peak schreef op 24 februari 2022 19:54:

  Shell en Total ws nog meer, hebben wat belangen in Rusland/ Oekraine. Dat wordt afgeprijsd. Daarnaast kan je erop rekenen dat Saudi s toch n keer gaan verzilveren. De olie koerst met een noodgang op 110 af. De laatste 10% voor de markt laten kan nooit kwaad, beetje afromen, op tyd.
  Beter begint u met investeren in Uranium(mijnen)/ ETF. De inkopers van centrales gaan weer op pad en stuiten op zeer weinig weinig voorraad. Net versterkt door het Oekraine dossier ! Alle belangrijke werelddelen starten met mini kerncentrales. China, VS, GB, Japan! en China. Alleen wij niet, wij vinden natte voeten van de bijstook van fossiele brandstoffen niet erg, blijkbaar. Naast de ontoereikende wind en zonneparken is bijstoken hard nodig. Uw gesubsidieerde Tesla rijdt op 55% fossiel. En dan moeten de molens en panelen nog begraven worden na een jaar of 15...
  WEF is voor kernenergie dus die stap zal wel gauw genomen worden. Wie wil er nu afhankelijk zijn van het kwaaie gasboertje uut t Oostn ? Of ruzie met onze eigen bevolking uut Noordn ? Of ruzie met de burgemeester als hij een molen in je tuin zet en achteraf checkt of t volgens de regels goed is verlopen?
  Heeft u een link naar deze ETF? Bvd
 8. Henk30 25 februari 2022 15:37
  Peak schrijft

  Alle belangrijke werelddelen starten met mini kerncentrales. China, VS, GB, Japan! en China

  Bij deze projekten gaat het in ook duidelijk om het houden van de technologische kennis / infrastructuur voor militair nuclear gebruik. Net zoals in Iran is dat de hoofdreden om deze oude technologie instand te houden.

  Konkreet is er betreffend minicentrales echter niets.
  Zet niet op Atoom want dat wordt niets.

  In de UK hebben we zoals bekend de grote Hinkley Point waar EDF veel geld in gestoken heeft, tot nu toe verloren, en nu dus als doorinvesteerder China, die dus, als de centrale aan het net komt, via een gedwongen stroomafname afname van naar verwachting ruim 80 TWh op 12p/KWh dat geld terug wil halen (12p is duidelijk boven de marktprijs, noordzee wind incl aanlanding ongeveer 7p, idioot dat de engelsen zich zo afhankelijk hebben gemaakt).
  De Roll Royce minicntrales daar kunnnen nooit onder 18p produceren.
  Het idee met de minicentrales is wel goed omdat deze als Kombi Verwarmings/Stroom eenheden gebruikt kunnen worden. Bij de grote centrale wordt 40% van de energie nutteloos weggegooid. Maar de thermische energie die ze gedeeltelijk vervangen is ook duidelijk goedkoper.

  Nog interessant te vermelden is dat met eenzijdige infrastruktuur met oude kerncentrales, in Macrons Atoomcentralepaaradijs, de EDF het laatste jaar gedwongenen was, met als ik het goed heb 143 grote stroomafnemers, milioenenkontrakten af te sluiten voor op kommando direkt al het verbruik kappen, dus in dat geval van die aluminiumfabriek de ovens direkt stil te leggen, als de EDF dat vraagt.
  Dit voor het opvangen van spitsverbuik toppen in het stroomnet om geen blackout te krijgen.
  Zoals bekend lopen kerncentrales 24/7 konstant en zijn dus onbruikbaar voor variabel gebruik zonder aanvullende opslagtechniek, net zoals bij wind en zon.Zo lost men dat daar dus op aan de vraagkant.
  Reageren ze niet snel genoeg is de miljoenenkorting weg.

  Verder wordt uranium toenemend schaars en dus duurder, goedkoop winbaar uranium is al aan het opraken, en is de winning en opwaarding maar vaker wel dan niet, een ekologische ramp.
  Zo is er het aktuele schandaal met een van de nigerische mijnen, het franse uranium komnt daarvandaan, wat vorige week groots op TV5 geweest. Daar is een mijnstadje zonder ook maar enige bescherming van de bewoners met radioaktiviteit met dubbele dosis van het tschernobyl gebied verstraald, door een mijn die na uitgebuit te zijn nu weer gesloten is (Somair Areva Arlit).
  Niet het enigste schandaal van de uranium industrie. Zo werd ook aan een groot meer in Kanada een kompleet indigeen dorp van niets vermoedende vissers vergiftigt door een ongekontroleerde dump.
  Ook zijn verhalen uit Papua Nieuw Guinea bekend.

  Atoomcentrales, ook atoom mini centrales, zijn en worden geen betaalbare optie. En zijn ook vanwege de vervuiling, ongevalgevaar, en onopgelost restfavalprobleem moet eindelijk opgehouden worden daarover zelfs maar te diskussieren.
  Daarbij komt, dat met mini centrales de verspreiding van atoomtechnologie voor militair gebruik, of terrorisme, betaalbaar voor iedereen, onvermijdelijk is.

  De oplossing op korte termijn is inderdaad afschakelen van grootstroomverbuiker bij pieklast, en omschakelen op H2 of synfuel. Die dan wel uit resource moeten komen die niet met de voedselproduktie konkurreren.
  Bijvoorbeeld uit lignine. Of uit Algen /Kelp farms.
  H2 dus uit (drijvende) hoogzee windparks, zoals nu in Schotland in bouw. Synfuels uit zonnecentralen (CSP) in de woestijnen, inplaats vanuit stroom, is ook een optie. Voor een land als Marokko. Studies met japanse technologie lopen. H2 uit PV via tankers daarvandaan is niet werkelijk een oplossing.

12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links