Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Haarscheurtjes bij de Amerikaanse beurzen

Haarscheurtjes bij de Amerikaanse beurzen

De aandelenbeurzen zijn de afgelopen weken enigszins op adem gekomen van de forse daling van januari, maar het herstel oogt nog erg broos. De onzekerheid over het Russisch-Oekraïens conflict zorgt voor forse koersuitslagen in beide richtingen.

Daarnaast is ook het cijferseizeon in volle gang en dat levert tot op heden wisselende resultaten op. Er zijn bedrijven die de markt positief verrassen met sterke jaarcijfers, maar ook worden beleggers regelmatig teleurgesteld met flink tegenvallende resultaten.

In Europa liggen de beurzen hierdoor per saldo al enige tijd stil en lijkt de correctie vooral in tijd plaats te vinden. In Amerika beginnen de technische plaatjes wat haarscheurtjes te vertonen. De tech-gedreven indices hebben al flink wat terrein prijsgegeven en de brede aandelenindices komen steeds verder onder druk te staan. Ik loop er een aantal langs.

S&P 500 index

De S&P 500 signaleert verkoopdruk, nu een mogelijke lagere koerspiek wordt gevormd. De index verzwakt technisch bezien. Eerder werd al de opwaartse fase naar onderen verlaten.

Wees alert, want bij een doorbraak van steun 4.279,37 punten (bodem van 8 oktober 2021) komt er naar onderen ruimte vrij voor verdere koersdalingen. Weerstand ligt rond 4.818,40 punten (gevormd op 7 januari).

Nasdaq Composite index

De Amerikaanse technologiebeurs, de Nasdaq Composite index, verzwakte recent nadat zowel de stijgende trend als de laatste bodem naar onderen werd gebroken. Dit signaleerde verkopers in de markt.

De doorbraak en slotstand van de Nasdaq Composite index onder de voormalige steun heeft neerwaarts ruimte vrijgemaakt voor een diepere correctie richting steun 13.002,54 punten (bodem van 14 mei 2021). Een lagere top onder de 200-dagenlijn lijkt de recente verzwakking te gaan bevestigen.

Sox index

De SOX index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie weergeeft, heeft aan kracht verloren nadat de uitbraak boven de laatste koerstop werd teruggegeven.

Nu de SOX is teruggezakt onder de voormalige weerstand wordt de eerdere uitbraak geneutraliseerd. Een meer consoliderend koersverloop mag worden verwacht boven steun 3.165,35 punten (bodem van 15 oktober 2021). Weerstand ligt op 4.068,15 punten (gevormd op 7 januari).

Transportation index

De NY Transportation index golft heen en weer binnen een horizontale bandbreedte. De index vormt lagere koerstoppen, wat wijst op toenemende verkoopdruk. Van belang is dat de steun op 5.828,63 punten (bodem van 23 juli 2021) de NY Transportation index weet op te vangen.

Breekt hij onder deze steun, dan wordt de neutrale range neerwaarts verlaten en komt er ruimte vrij voor verdere koersdaling. De 200-dagenlijn begint inmiddels neerwaarts te draaien, wat de recente verzwakkingen lijkt te bevestigen.


Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij Tostrams binnen de IEX Group. Voor Tostrams schrijft hij al sinds 2007 technische analyses. Al op jonge leeftijd bleek hij geïnfecteerd met het TA-virus en daarom koos hij al vroeg in zijn werkzame leven voor een baan in de beleggingswereld. Hij leest de grafieken als geen ander en weet met b...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

  1. 22 apr Hoe kleiner, hoe zwakker 48
  2. 01 apr Amerikaanse beurzen zijn niet te stoppen: kan Nasdaq naar 20.000 punten? 10
  3. 25 mrt Opmars Nederlandse beurs steeds wat breder gedragen 34

Reacties

181 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Lepre Chaun 17 februari 2022 08:21
    Instroom van vers kapitaal

    De Nederlandse moneyflow weet op korte termijn verder op te klaren. De sterke kapitaalvlucht lijkt voorbij en voorzichtig keert er weer vers kapitaal terug naar de markt. Dit wijst op nieuwe inkomende geldstromen.

    De indicator die verborgen koop- of verkoopdruk kan blootleggen, is de moneyflow. Deze indicator is afgeleid van het volumeverloop. Zo geeft de moneyflow Indicator van de AEX de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

    In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag van de AEX cumulatief verwerkt. Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal.
    Conclusie

    Concluderend kunnen we stellen dat het draagvlak van de AEX verbetert. Hoewel het nog wel erg pril is om te spreken van een bodem zien wij dat de koopjesjagers voorzichtig de Nederlandse beurs weer hebben opgezocht.
  2. forum rang 8 Lepre Chaun 17 februari 2022 08:59
    quote:

    PietKeizer schreef op 17 februari 2022 08:45:

    Ik word n btje moe van dat koppie-pets van die lepe clown
    Slapend rijk worden met activa die continu geld in het laatje brengen…

    In dit artikel vertellen we u over beleggen en andere mogelijkheden om al slapend rijk te worden

    www.wereldwijdleven.com/slapend-rijk-...

    Welterusten Piet als je al zo moe bent aan het begin van de dag .

  3. forum rang 7 PietKeizer 17 februari 2022 09:19
    quote:

    Lepre Chaun schreef op 17 februari 2022 08:59:

    [...]

    Slapend rijk worden met activa die continu geld in het laatje brengen…

    In dit artikel vertellen we u over beleggen en andere mogelijkheden om al slapend rijk te worden

    www.wereldwijdleven.com/slapend-rijk-...

    Welterusten Piet als je al zo moe bent aan het begin van de dag .

    ABN, inBev & dan ben ik weer helemaal bij de les.
181 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links