Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Moet u nu Big Tech, dividenders, of gewoon onze AEX-aandelen hebben?

Moet u nu Big Tech, dividenders, of gewoon onze AEX-aandelen hebben?

Full disclosure en hoeveel reacties en likes krijg ik wel wel niet. Als huis-, tuin- en keuken-retailbeleger nog wel. De meeste zijn instemmend, maar ook veel cynisme en er is iemand die denkt dat ASML naar €90 gaat. 

Op €542 en nog wat heb ik ze voor ik denk nog net ruim dertig keer de verwachte winst. Als de koers nog verder daalt, koop ik meer, want voor mijn vrouw en mij is dit buy & hold. We hebben niet de illusie om de bodem te timen. We kopen gewoon bij op de daling en zien het dan verder wel.

Risico's zat. Een winstrecessie kan zomaar voor -60% zorgen - die zie ik echter nog niet - of de stijgende rentes kunnen de aandelenwaarderingen nog veel verder terugbrengen. Hier in de EU zijn we ook nog wel even bezig voordat AAA-staatsobligaties weer investment grade voor retailbeleggers zijn. #TINA

U ziet misschien een kelderende koers, ik zie vooral oplopende omzet-, winst-, cash flow- en dividendlijntjes bij ASML (dat de logistiek en supply chain dik op orde heeft).


Buy & hold dus, maar nu echt buy & hold. Deze had ik gisteren ook in mijn Vooruitblik, maar doe ik nu ook plenair. Het zijn vaak de simpelste dingen die het leukste zijn. Niettemin is nu drie buy & hold-aandelen voor de komende twintig jaar selecteren niet eenvoudig. Of schudt u ze zo uit uw mouw?

Ga maar kijken, tientallen reacties kreeg ik. Vooral leuk zijn de mensen die hun keuze ook duiden en onder die originele draad vindt u nog meer.

Wat mij aan grote gemene delers opvalt is dit:

  • Veel Big Tech en dan vooral Apple, Microsoft en Alphabet. Tesla, Amazon, Meta en Nvidia (die ik zelf intussen bij Big Tech reken) komen er veel bekaaider vanaf
  • Heel veel waarde-aandelen komt u tegen: Dividend Aristocrats, maar ook zeg maar family funds als Berkshire Hathaway (blijkbaar vertrouwt u erop dat Warren Buffett en Charlie Munger de boel netjes achterlaten), HAL en de bekende Belgische funds of funds  
  • Veel Nederlandse namen ook en dan vooral vertrouwde fondsen als Shell (formeel Brits nu natuurlijk, maar vooruit...), ASML, Ahold Delhaize, Unilever en zelfs Philips. Kijk aan, mensen die door die beademingsapparatuuraffaire heen kijken dus
  • Verrassend weinig echt risicovolle assets als crypto, of de gloeiende groeiaandelen van de laatste jaren
  • En u? Meest verrassende naam die ik tegenkom is KLM. Dat is spreekwoordelijk zo ongeveer het enige aandeel ter wereld dat ik zelf zou durven shorten voor de komende twintig jaar. Daarvoor hebben we dus beurzen en markten: omdat we verschillend denken

Is zo'n Top 3 geven puur gokken, of niet? Kan, maar hoeft niet. En daarvan getuigen ook veel antwoorden, vind ik. Zie maar die keuze voor veel degelijke, saaie dividendaandelen. De crux is denk ik dat u voor zoveel mogelijk zekerheid gaat. Dan hebt u zeker niet de jackpot, maar de kans is ook klein dat u op nul eindigt.

Logisch, want:

  • Op koersen gokken over twintig jaar... is puur gokken. Niemand weet de volgende koerstik, laat staan die in 2042...
  • De kans dat de winnaars van de afgelopen tien en twintig jaar dat de komende tien à twintig jaar weer zijn, is statistisch gezien zéér klein
  • De kans is groot dat er over twintig jaar Bigger Tech is dan Big Tech. Die namen bestaan misschien nu nog niet eens, of ze zitten ergens in bijvoorbeeld Cathie Wood's Ark Innovation Fund. In 2000 was bijvoorbeeld Amazon nog het lachertje van de Nasdaq met die cash burn
  • U moet nagenoeg tot vrijwel zeker weten dat de business waar het om draait over twintig jaar nog steeds relevant en lucratief is 

Bij koersen, omzetten, winsten en cash flows durf ik zelf nooit verder dan een jaar vooruit te kijken. Dat is al koffiedik genoeg, laat staan dat daar voor de komende twintig jaar iets zinnigs over valt te zeggen. Bij dividenden is dat anders. Bedrijven doen er álles aan, zeker de echte dividenders, om nooit te verlagen.

Hier hebt u er een paar. Dit zijn geen koersen, maar dividenden per aandeel. Die selectie is niet toevallig, foute bedrijven hebben een zware overweging bij de echte dividendfondsen. Als duurzame belegger hebt u hier een stevige dobber aan, hoewel er bij een beetje broker zeker schone dividend ETF's te krijgen zijn.    


Dividend jaar op jaar verhogen, ongeacht financieel-economisch Umfeld, lukt niet altijd. Zie Shell maar. Als u alleen een hele bluts van die dingen hebt, maakt u bij veel van zulke aandelen al gauw 5-8% per jaar via dividend en aandeleninkoop. Komt de koers nog bij. Niet gegarandeerd, maar wel vrij zeker bij een mandje.

Dan kan de koers nog wel tegen u inlopen - en niet zo'n beetje ook, zeker als de brede markt crasht -  maar daarmee is die waarde, ofwel het verdienend vermogen niet weg. De beurshistorie bewijst dat iedere keer weer waarde er vroeg of laag weer uitkomt op het koersenbord. Ook al kan dat soms lang duren.

Beleggen is nu eenmaal risico nemen. En als we moeten nadenken over de komende twintig jaar beseffen we pas hoe weinig we nu weten en dat we maar zo weinig zekerheden hebben als belegger. Strikt genomen niet één 100%. We hebben alleen track records en statistiek. Heb ik tot slot nog een vraag aan u.

Overdrijf ik zelf mijn euro-valutarisico? Want ook dat is statistiek uit het verleden. Niet één muntunie heeft ooit overleefd, vandaar. Niet dat ik denk dat onze mooie bedrijven stukgaan aan een eventuele EU-breuk - verre van dat - maar ik heb in de loop der jaren veel rendement aan valuta verloren zien gaan.

Lees ook: Dit aandeel toont hoe eenvoudig beleggen is.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. Scarlet 14 februari 2022 17:41
    Ik denk dat je met ASML een topper hebt binnengehaald en zeker voor minimaal de komende 10 jaren. Wordt ook zelf uitgesproken door de CEO. Als monopolist ben je verzekerd van een markt waar je gewoon je marges kunt doorberekenen. Nestlé inderdaad ook een blijvertje, pak er de langjarige grafiek maar eens bij dan zie je dat in roerige tijden zoals 2002, 2009, 2014 dit bedrijf weliswaar een minimale teruggang heeft maar daarna gewoon weer de stijgende trend hervat. Geeft veel rust in roerige markten. Zit er zelf ook aan te denken om gewoon meer in dit soort bedrijven te beleggen voor de gemoedsrust in je portfolio. Ook Nvidia lijkt me een no brainer, zeker na de discount weken ! Ook zie ik in ING wel nog de nodige mogelijkheden, maar dan niet voor 20 jaren maar wel voor de komende 3-5 jaren.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links