Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Trend omhoog intact

De AEX blijft gevangen zitten in een steeds smaller wordende handelszone:

 • 319,60 tot 320,20 aan de onderkant
 • 328 aan de bovenkant

Gisterochtend ondernam de AEX nog een poging om de dalende toppenlijn te testen. Dit was ook het richtpunt voor die handelsdag, maar het slot was uiteindelijk aanzienlijk lager.

Zolang de genoemde grenzen in stand blijven, blijft dit naar mijn mening een proces van bodemvorming voor een volgende opwaartse beweging in de komende weken. De vrijdag gevormde hammer als positief omkeerpatroon bleef ook in stand.

Toppenlijn
Belangrijk is wel dat de AEX binnenkort opwaarts door de dalende toppenlijn breekt. Deze lijn ligt vandaag gelijk aan de horizontale weerstand van 328 en daalt dagelijks ongeveer 0,70 punt. Daarboven ontstaat direct een volgende verbetering richting de top van 337,20 tot de zone 343 – 347.

Tussenliggende weerstand ligt nog bij 332,50. De belangrijkste steun aan de onderkant ligt bij 319,60: het niveau van een voormalig uitbraakniveau als het eerste Fibonacci-retracementniveau van de stijging sinds het dieptepunt van 291 in december vorig jaar.

De afgelopen vier handelsdagen probeerde de AEX deze steun te bereiken. Het dieptepunt van de afgelopen dagen ligt bij 320,20 en dat is het eerste steunniveau. Zoals Arend Jan Kamp vorige week al opmerkte, blijft het rommelen om het 325-niveau (overigens geen technisch relevant niveau meer is).

Verder omhoog
Onder de 319,60 ontstaat meer zwakte en mag een verdere terugval naar de volgende Fibonacci-niveaus van 314,40 en 309 worden verwacht. Deze vallen toevallig ook samen met belangrijke horizontale steunniveaus. Zolang de AEX echter boven de 319,60 blijft, blijft de huidige opwaartse trend intact en sterk.

Een terugval naar het ‘eerste’ Fibonacci-niveau is een normale terugtest in een sterk opgaande markt. Ik ga er dan ook vanuit dat in de komende dagen de AEX uiteindelijk opwaarts door de genoemde dalende toppenlijn zal breken en verder kan oplopen.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Goud naar 2100
Ook goud blijft interessant. De koers weet zich te handhaven boven de sinds begin 2010 stijgende bodemlijn die nu rond de 1620 beweegt. Goud testte recent dit niveau al, maar is nu opnieuw deze bodemlijn genaderd.

Hieronder vindt een verzwakking plaats en mag een verdere daling worden verwacht naar 1530 tot 1550. Maar zolang de stijgende bodemlijn intact blijft, verwacht ik in de komende weken een opleving naar de top van 1800.

Daarboven wordt een groot omgekeerd hoofd-schouderpatroon afgerond met een te berekenen koersdoel van 2100, gelijk aan een Fibonacci-projectieniveau en al langere tijd mijn koersdoel.


Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

 1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
 2. jun '17 TA: Bedankt! 411
 3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

211 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 4 april 2012 09:12
  quote:

  omhoog en omlaag schreef op 4 april 2012 09:04:

  Dat Bas betaald krijgt is maar goed ook, als ik zoveel bashing over mee heen kreeg vroeg ik zels direct een pay raise ;-)

  Over de richting van zijn stukjes kan je soms de wenkbrauwen optrekken maar het is wel de grote lijn en meestal binnen de marges van perceptie.

  En ING's belang is nu eenmaal niet altijd jouw en mijn belang. Of dacht je dat die sprinters werkelijk allemaal keurig gehedged werden op de markt en hun dealdesk achter de schermen geen positie kiest tegenover de meute?

  Think again! (mijn nieuwe slogan hahahah ;)

  Juan
 2. [verwijderd] 4 april 2012 09:17
  Goedemorgen,

  We kunnen inderdaad nog een paar punten omlaag. de DOW en S&P500 laten een typisch sprinkplank patroon zien waarbij hogere toppen en lagere bodems gezet worden. Op dit moment laat de stochast een oversold beeld zien maar vanaf ongeveer 13.100 kunnen we flink stijgen. Koersdoel voor de DOW: 13500. Succes allemaal
 3. [verwijderd] 4 april 2012 09:47
  vandaag leuk dagje:

  - Dui, inkoopmanagersindex dienstensector, maart, 9.55 uur
  - Eurozone, inkoopmanagersindex dienstensector, maart, 10.00 uur
  - Eurozone, detailhandelsverkopen, februari, 11.00 uur
  - Dui, fabrieksorders, februari, 12.00 uur
  - VS, wekelijkse hypotheekaanvragen, 13.00 uur
  - Eurozone, rentebesluit Europese Centrale Bank, 13.45 uur
  - VS, banen private sector, 14.15 uur
  - VS, inkoopmanagersindex dienstensector, maart, 16.00 uur
  - VS, wekelijkse olievoorraden, 16.30 uur
 4. [verwijderd] 4 april 2012 09:49
  quote:

  Bijlage toevoegen schreef op 4 april 2012 09:33:

  [...]

  Lastig lijkt me nu voor een long goud, hopelijk heb ik het verkeerd.

  Hi Bt, ik kan het verkeerd hebben maar mijn tradeplan regels volgend kreeg ik groen licht om long te gaan. Mocht hij naar winst gaan dan laat ik mijn stops snel inkomen en ik probeer niet persé de voorgestelde rit van Bas naar 2100 te maken, al wijs ik die profits natuurlijk niet af. ;-)

  MLT is mijn bias nog steeds short (en jouw chart lijkt dat te bevestigen), 1580 of lager kan zomaar, een stevig tussentijds herstel moeten we echter niet uitsluiten.

  Happy trading!
  Juan
211 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 11 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links