Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat gaat de Fed vanavond doen? 5 zaken om op te letten

Wat gaat de Fed vanavond doen? 5 zaken om op te letten
Beeld: ANP

Het is misschien wel het belangrijkste beursevent van deze week: het eerste rentebesluit van de Federal Reserve van 2022. Wat kunnen we verwachten? We zetten de vijf belangrijkste zaken om op te letten voor u op een rij.

Om 20 uur Nederlandse tijd brandt het los. Dan maakt Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, bekend wat er met de rente en het opkoopprogramma van obligaties gaat gebeuren. De komende maanden wordt weinig spektakel verwacht, maar Powell zal de financiële markten waarschijnlijk wel voorbereiden op een eerste renteverhoging in maart.

Wat zijn de belangrijkste punten om straks in de gaten te houden?

1. De rente: geen vuurwerk verwacht

Het rentebesluit zelf wordt naar verwachting een non-event. De kans dat het zogeheten federal funds rate (het belangrijkste officiële rentetarief) op hetzelfde lage niveau blijft als nu (0% tot 0,25%) is momenteel door de markt voor maar liefst 94,4% ingeprijsd.

Interessanter wordt het als de rente tegen de verwachtingen in tóch omhoog gaat. De kans is groot dat technologieaandelen dan onder druk komen, waarover later meer.

2. Het dotplot: wanneer kunnen we de eerste renteverhoging verwachten?

Interessanter wordt het inkijkje de toekomstige ontwikkeling van de rente, het zogeheten 'dot plot'. Dit is een puntengrafiek waarop de renteverwachtingen van alle Fed-bestuurders voor de komende jaren is weergegeven.

Eerder hielden de financiële markten rekening met drie renteverhogingen dit jaar, gevolgd door nog enkele rentestappen in de jaren erna. Maar vanwege de oplopende inflatie in combinatie met een lage werkloosheid (dit percentage is inmiddels onder de 4% gezakt) verwachten veel analisten dat de Fed meer vaart zal maken.

Er zijn op dit moment vier renteverhogingen in 2022 ingeprijsd, van elk 25 basispunten. Met in totaal zeven beleidsvergaderingen in het vizier, zou dat betekenen dat de Fed steeds om de twee bijeenkomsten de rente verhoogt.

De eerste stap wordt waarschijnlijk na afloop van de volgende meeting op 16 maart gezet. Een verhoging met 25 basispunten is voor 88,2% ingeprijsd en een nóg grotere verhoging voor 5%.

We kunnen echter niet uitsluiten dat de Fed gaat hinten op nóg meer renteverhogingen. Wees daar dus alert op.

Dat er een einde komt aan het tijdperk van extreem lage rentes lijkt een kwestie van tijd. Niemand houdt er nog rekening mee dat de rente volgend jaar nog steeds rond de nul schommelt. De kans dat het federal funds rate eind dit jaar in de buurt of boven de 1% uitkomt, wordt daarentegen ingeprijsd op circa 80%.

3. Hoe vordert het tapertempo?

De Federal Reserve besloot vorige maand om de aankoop van staats- en hypotheekobligaties (destijds bedoeld om de economie te ondersteunen) versneld af te bouwen. Dit wordt ook wel taperen genoemd. Oorspronkelijk zou het opkoopprogramma in juni eindigen, maar die tijdspanne werd verkort tot maart.

De Fed zou vanavond kunnen aankondigen om de kraan nóg sneller dicht te draaien of het opkoopprogramma zelfs per direct te stoppen.

De financiële markten houden dit nauwlettend in de gaten, want de Fed heeft eerder aangegeven dat het opkoopprogramma eerst moet zijn beëindigd voor ze aan de rente gaat sleutelen. Hoe eerder de kraan dicht is, hoe sneller de rente dus omhoog kan.

4. Wat gebeurt er met de balans?

Is het opkoopprogramma ten einde, dan wacht de Fed een behoorlijk hoofdpijndossier: de balans. Deze is vanwege de gigantische opkoopoperatie van obligaties geëxplodeerd naar circa 9 biljoen dollar. Ter vergelijking: voor de kredietcrisis in 2008 was dat nog ongeveer 1 biljoen dollar.

De grote vraag is of de Fed die balans gaat afbouwen of de obligaties voorlopig gaat doorrollen. Dit laatste houdt in dat de opbrengsten van aflopende obligaties opnieuw worden geïnvesteerd.

Uit de notulen van de laatste vergadering blijkt dat de Fed overweegt om die gigantische obligatieportefeuille sneller en eerder af te bouwen dan zij eerder van plan was. Ook tijdens de hoorzitting voor de Amerikaanse Senaat over zijn herbenoeming hintte Powell erop dat de Fed dit jaar waarschijnlijk al gaat beginnen om die enorme plas op te dweilen. Mogelijk gaat hij hier vanavond meer over vertellen.

5. Vreest de Fed een loon-prijsspiraal?

De Federal Reserve is al een tijdje afgestapt van het idee dat de inflatie slechts tijdelijk is. Maar hoe gaat zich dit verder ontwikkelen?

Afgelopen maand lagen de consumentenprijzen in de VS maar liefst 7% hoger dan een jaar eerder: het hoogste niveau in bijna veertig jaar. In november was dat nog 6,8%.

Zo'n torenhoge inflatie is niet alleen vervelend voor consumenten, maar ook voor ondernemingen, die hun winsten hierdoor onder druk zien staan. Niet elk bedrijf kan de kostenstijgingen immers volledig doorberekenen aan klanten. En áls dat al kan, zit daar altijd een vertraging in. Er is dus alle reden tot zorg voor beleggers.

Powell krijgt dan ook ongetwijfeld de vraag voorgelegd of we moeten vrezen voor een loon-prijsspiraal. Hierbij leidt een oplopende inflatie tot looneisen, waarna bedrijven de gestegen salariskosten doorberekenen in de prijzen, de druk om de lonen nog verder te verhogen weer toeneemt, enzovoort.

Ook zal de Fed-voorman misschien zijn visie geven op de Amerikaanse economie.

Hoe gaan de beurzen reageren?

De financiële markten hebben al veel van de bovenstaande verwachtingen ingeprijsd, zoals een eerste renteverhoging in maart, gevolgd door nóg drie stappen later in het jaar.

Mocht de Fed de monetaire teugels harder of juist zachter aantrekken dan voorzien, dan kan dat leiden tot forse bewegingen op de aandelen-, obligatie- en valutamarkten.

Als Powell zich meer 'hawkish' opstelt dan verwacht (bijvoorbeeld sneller gaat taperen, de rente eerder gaat verhogen dan voorzien of sneller gaat beginnen met de afbouw van de balans), dan zal dat waarschijnlijk positief uitpakken voor de dollar, rentes en defensieve aandelen en slecht voor techfondsen en de goudprijs.

Bij een meer 'dovish' houding (als Powell geleidelijk te werk gaat) moet u andersom denken.

Let vooral ook op de toelichting van Powell. De geschiedenis wijst uit dat subtiele veranderingen in de bewoordingen de markten soms flink in beweging kunnen brengen. Alle reden dus om de toespraak straks met belangstelling te volgen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

  1. 08:15 AEX verwerkt cijferlawine goedgemutst en Musk kletst koers Tesla omhoog
  2. 23 apr Slotcall: AEX sluit weer fors hoger en ASMI verhoogt feestvreugde 1
  3. 22 apr Huizenprijzen scherp opgelopen, en volgens banken komt er nog meer bij

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Stephanus1987 26 januari 2022 10:37
    Mijn porto kan wel een wat meer dovishe houding gebruiken ;-)
    Hoe dan ook blij als dit achter de rug is, markt zoekt duidelijkheid. Sommige koersdalingen zijn terecht, sommige enorm overtrokken. Waarderingen zijn hoog, maar let wel dat zelfs na de verwachte renteverhogingen de tarieven nog steeds accomoderend zijn. Gecombineerd met een sterke economie en veel geld in de markt zijn hogere waarderingen wellicht ook tot een zeker niveau te verdedigen. Had alleen verwacht dat er van de grote jongens iets meer was afgevallen.. Kijk je naar de nasdaq bijvoorbeeld dan was er onderliggend best een bearmarket gaande.
  2. Watchful¤Eye 26 januari 2022 19:48
    De Amerikaanse rente kan m.i. niet makkelijk verhoogd worden. De Amerikaanse overheid moet immers rente betalen over de overheidsschuld. Dat wordt "onbetaalbaar" als er telkens renteverhogingen komen. Hoop dat inflatie spoedig afzwakt. Ook kan Amerika niet al te veel uit de pas gaan lopen met Europa en China. In Europa wordt m.i. een beter rentebeleid gevoerd vanuit de ECB. Rente wordt vermoedelijk voorlopig níet verhoogd. "Armere"landen profiteren hiervan. Niet erg want door een lage rente en inflatie wordt de Euro "goedkoper". Goed voor de export. Een lage rente bevordert een goed beursklimaat.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links