Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wie wat waar wanneer waarom WeTransfer

Wie wat waar wanneer waarom WeTransfer

AEX ruim 10K, zo kan het dus ook. Uhm, voordat u van schrik uzelf nu iets aandoet, het gaat wel om de AEX Technology Index (NLTEC). Ja, die bestaat. De index bestaat sinds 2001 (zal wel toeval zijn... hoest, kuch), maar helaas heb ik hem niet herbelegd. Hier geïndexeerd versus de AEX, in prijzen dus.


Nee, u hoeft uw broker niet te bellen. Er zijn geen producten op deze index. Die gaan er ook niet komen, of ze moesten synthetisch zijn. Het is puur een papieren index. Dit zijn de componenten en u ziet de nodige kleine, iliquide aandelen met doorgaans werinig omzet. Daar zijn geen fondsen of ETF's op te maken.

Het lijstje met namen heb ik gepikt van Euronext, dat een summiere koersenpagina heeft. Ik mis Adyen (?!), maar binnenkort komt er waarschijnlijk wel een nieuwe naam bij: WeTransfer. 

Ik zoom in op de bewegingen van de index in de afgelopen twee jaar, want is het niet opmerkelijk dat het Amsterdamse technologiebedrijf juist nu naar het Damrak komt? Technologie heeft het lastig en een bear market dreigt. 


Zei ik daar dat een tech bear market dreigt? Inderdaad, een tech bear market dreigt.

Hoe zit het eigenlijk met de aangekondigde beursgang van Bol.com? Van CoolBlue is ook weinig weer vernomen, sinds het eind vorig jaar de zijne weer uitstelde. Met de koersen van technologie in het achterhoofd denk ik ook niet dat momenteel het onderwerp daar nog bovenaan de agenda staat.

Inflatie, supply chain, energie, personeel, concurrentie en noem maar op, CoolBlue heeft denk ik wel even andere dingen om zich druk over te maken. En Ahold Delhaize is ruzie aan het maken met niemand minder dan de Zwitserse reus Nestlé. Misschien horen we meer over dochter Bol.com bij de jaarcijfers.  

En toen was er dit bericht: WeTransfer komt gewoon deze maand naar het Damrak. Ondanks de koersdalingen. En werd WeTransfer zelf eerder ook niet veel hoger gewaardeerd? Let wel, het is een bescheiden beursgang. Gezien marktwaarde en free float denk ik maatje AScX, of misschien net de AMX als er veel handel komt. 

Met serieus bedoel ik dat de oprichters en eigenaars niet alleen maar snel willen cashen en dan wel zien wat ervan komt. WeTransfer denkt denk ik langer en verder. Ten eerste maakt het (ebitda) winst en dit vind ik ook wel een puntje: het bedrijf zetelt op een bescheiden adres op een achteraf industrieterrein.

Het zijn zelfs oude buren van IEX, want tot voor een paar jaar terug zaten wij aan de overkant van de gracht bij Johnny River en Van der Valk (dat mag van mij ook naar de beurs, maar doet het nooit). Andere huurprijzen natuurlijk dan in de hipste en duurste kantoorpanden in de Amsterdamse grachtengordel.

Haha, er staan niet eens auto's voor de deur van het bescheiden pand, laat staan Ferrari's. Niks geen dikdoenerij hier en dan blijft er meer aandeelhouders-return over :-) Enfin, we zien wat het wordt met WeTransfer, ik wens bedrijf en aandeel heel veel succes en hopelijk krijgen we er een echte belegging bij. 

Ik heb niet uitgerekend hoe duur of goedkoop het is (dat laatste komt héél zelden voor bij een IPO) en ik weet daarom niet of het ook aantrekkelijk is om al dan niet mee te doen aan deze beursgang. Dat beoordelen ongetwijfeld in de komende week de collega's van onze beleggersdesk. Stay tuned.   


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 25 mei Slotcall: ja, klikt u maar weer voor de usual suspects 1
 2. 25 mei Fout of verfrissend? ESG-beleggen ter discussie 7
 3. 25 mei Waarom de beurs zo raar en leuk is 1

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 MOEdig Voorwaarts 20 januari 2022 19:25
  Weer een mooi stukje, AJK!

  Jij bent IEX en ik (en velen met mij?) geniet(en) daarvan, bedankt daarvoor!

  Over de IPO: Ik neem aan dat ook deze verboden is voor "onbevoegden" (particulieren), zoals dat de laatste jaren usance is; alleen aan moeilijk te plaatsen "rommel" mogen particulieren nog meedoen, voor de rest worden zij "tegen zichzelf in bescherming genomen" ivm (een prospectus) lezen is een vaardigheid waar zij vermoedelijk niet over beschikken ;-)

  PS

  Ik heb nog geen onderzoek gedaan naar WeTranfer, but It's Probably Overpriced ;-)
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links