Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: draaien en keren met AEX, ASML, Bund en wat niet?

Slotcall: draaien en keren met AEX, ASML, Bund en wat niet?

Brekend, laatste nieuws. Te duur dus. Tijd voor Plan B. Is dat er...?

 

Wat een beursdag weer: lager, dan hoger, weer lager om op het slot met de schrik vrij te komen.

De AEX (future) startte vanochtend nog met -1,0% met tech en dure aandelen weer in de hoek waar de klappen vallen. In de loop van de dag is dat volledig gedraaid. En weer terug...  It's the volatility dummy mag daarom ook. Die loopt ook vandaag weer op met 3,8% naar 23,7.

Met zo'n stand mag u veel dagelijkse beweging verwachten en die zien we dan ook vandaag. Heerlijk voor wie kort zit te traden, maar om uw haren van uit uw hoofd te trekken als u langer in de wedstrijd zit. Wie nog decennia te gaan heeft, kan op zo'n dag de koersen maar beter uit zetten.

Het verhaal van de dag is weer de rentes. De rente op de tienjaars moeder aller veilige AAA-staatsobligaties draait vandaag als laatste ook boven nul, de Duitse Bund. Dat was al vanochtend vroeg zo: 

 

En die stijgende rentes blijven niet onopgemerkt. Het kan inderdaad dat de ECB onder druk van de markt toch de rente moet verhogen dit jaar - of ze dat wil of niet. Zo ver is het echter nog láááng niet.

 

Vandaag is er dan een rebound in tech - maar niet allemaal - maar de korte trend is omlaag en die is niet in een dag gebroken:

 

En zo kom ik uit bij de kraker op het Damrak vandaag, de cijfers van ASML. En die kraakten weer alle verwachtingen, op verwachte omzet Q1 na. maar ook daar is een logische verklaring voor. Want ASML is misschien nog wel genialer in logistiek dan in die onbegrijpelijke machines van ze.

Supply chain issues spelen het concern parten, maar dat is slechts kruimelwerk gelet op de enorme complexiteit van de dito enorme supply chain van ASML. Zelfs die brand in Berlijn die voor flinke schade heeft gezorgd, weet het ganse Veldhovense radarwerk niet tot stilstand te brengen.   

Onze analist Paul Weeteling vinkt zowat alles groen af en verandert ook zijn advies. En de koers? Tja, die doet maar wat lijkt het vandaag. Er stonden zowel mooie plussen al vreselijke minnen op het bord.

 

Zelf had ik nog iets over die 100% (!) dividendverhoging getikt van ASML, want daar bestaan misverstanden over.

 

Zo meer over onze aandelen, eerst op zevenmijlslaarzen de brede markt

 • Grootste markten net in de plus, Europa kleurt groen
 • Niet veel, maar Wall Street daalt weer na die afstraffing gisteren. Ditkeer  springt tech er niet echt sectorbreed uit, dat dan weer wel.
 • De volatiliteit (CBOE VIX Index) stijgt zoals gezegd +3,8% nar 23,7
 • De dollar zakt ietsje naar 1,135
 • Olie knalt door
 • Goud heeft zowaar een goede dag, vooral na opening Wall Street
 • Crypto miezert weer in eigen grafiek

 

De rentes dan:

Beursplein 5

Eerst dit, want bull of bear, dit gaat ons allemaal aan op het Damrak. Ik volg het debat over vermogensrendementsheffing vandaag niet, maar dat doet deze Nu.nl redacteur wel. 

 

Papieren waarde is geen cash geld, een huis levert - tenzij u verhuurt - geen kasstroom op, maar voor zulke nuances is het in het publieke debat doorgaans geen ruimte. Niettemin is er echt een probleem met onze samenleving op twee snelheden: mensen mét en mensen zónder hard assets als aandelen en huizen. 

Roep maar wie de oplossing weet.

 

Nu echt over naar het Damrak en dit leest u vandaag ook nieuw op onze site. Shell dus. Zelf ging ik gisteren ook de fout in - gemist tijdens mijn vakantie - maar Shell keert dus geen superdividend uit, maar gaat aandelen inkopen. Komt op hetzelfde neer. Collega Martin Crum heeft nieuwe sommen.

 

Morgen komen er heel veel ASML adviezen los, maar ook vandaag is er een aardig rijtje. Klik op het plaatje voor de fondsen die u interesseren en UBS en BofA kunnen zich bij de dopingcontrole melden. Wat ze daar in de koffie hebben vandaag...

 

Verder nog iets? Ja, heel veel. U ziet weer veel en forse koersuitslagen. Net als u denkt dat de markt (definitief) richting heeft gekozen, draait de boel weer. Het maakt het tikken van deze slotcall er ook niet gemakkelijk op, want alles is al weer anders dan toen ik begon. Rente en volatiliteit dus, dat kan u dit verwachten.

Zelfs over fondsen die met procenten tegelijk bewegen, maar helemaal geen nieuws hebben, valt weinig te zeggen, laat staan te duiden. Bij deze dan:

 • Adyen haalt eindelijk wat van de niet misselijke schade in dit jaar. Onze tech fondsen bewegen wild door elkaar heen vandaag, want kijk ook maar in het midden (JET en Besi) en onderaan (Prosus, ASMI en ASML)
 • Onze finnen moeten even een dagje terug na al dat druistige gestijg
 • Unilever surft denk ik mee op de outlouk-verhoging van Procter & Gamble (+4,4%), hoewel het aandeel niks deed toen de cijfers uitkwamen
 • Oef, AEX-nieuwkomer UMG bakt er helemaal niks van... En da's niet voor het eerst. Ja, het aandeel is duur, maar daar weet ik er nog wel een paar van
 • InPost haalt in de AMX ook schade in, maar een verdieping lager CM.com dan weer niet
 • Psst, Aalberts nadert all time high...
 • Ik weet niet waarom Pharming zo'n tik krijgt. Geld ook voor Kendrion 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 17 mei Het kan altijd weer gekker op beurs, want nu zijn het beren die kopen 1
 2. 17 mei De AEX heeft de zeven in zicht voorbeurs en weer reuring zat
 3. 16 mei Het vlot niet voorbeurs en kies zelf hoeveel zorgen u zich maakt 7

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links