Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Saaie aandelen: hoeveel rek nog bij DSM, IMCD, RELX en Wolters?

Saaie aandelen: hoeveel rek nog bij DSM, IMCD, RELX en Wolters?

Niet alleen tech, maar ook sommige cyclische en defensieve fondsen zijn de pisang in een markt die rente ruikt. Maar de afwaardering gaat langzaam.

Het is niet alleen technologie dat het vooral van fantasie en minder van omzet, winst en cash flow moet hebben, die het lastig heeft. Dat geldt ook voor te dure technologie (bij ons ASML, ASMI en vooral Adyen), maar dito defensieve en cyclische aandelen.

Tot vorig jaar konden ze jarenlang maar één kant op, leek het. Nu (even?) niet meer. U verbijt u wellicht vrijwel ook dagelijks boven uw stukjes DSM, IMCD, RELX, Wolters Kluwer en... Inderdaad, UMG wil ook nog niet tot leven komen.

Verandering in de markt

Nu is niets echter zo lastig als beoordelen wat duur en goedkoop en te duur en te goedkoop is op de beurs. Daar is geen standaard voor te geven, want iedere markt is weer anders. En het is eigenlijk voor het eerst sinds eind 2008 toen de Fed haar eerste verruimingsrondje aankondigde, de markt nu wezenlijk verandert.

Want de rentes. En daarom... 

Toevallig is het deze week zeven jaar geleden dat in Frankfort een knoop werd doorgehakt.

U kunt allemaal die uitdrukking van zeven vette en magere jaren, maar hopelijk hebben Mr. Market en onze AEX daar nog nooit van gehoord. Tja, als zelfs de BoJ haar inflatieverwachtingen naar boven toe - wat is opwaarts in het Japans? - dan kan dit bijna niet uitblijven?

Wat is een goede waardering?

Waar we een jaar geleden nog vrolijk 150 keer de verwachte winst voor Adyen betaalden, verkopen we spreekwoordelijk nu als een haas voor minder dan negentig - and counting. Wat is dan wel een goede waardering? Als ik dat wist, werd ik rijk, maar zie hier DSM, IMCD, RELX en Wolters Kluwer.

Het hangt van zoveel meer af dan alleen winsten, koersen en rentes. Dollar, maar ook alle issues die er zijn met chips, supply chain, transport, energie, personeel en tot overmaat van ramp kreeg het zo groene en diverse DSM - het bedrijf profileert zich er echt mee - ook een brief van MilieuDefensie. 

Rente

De plaatjes met waarderingen geef ik vanaf die datum, maar niet nadat ik eerst onze rente hebt gegeven sinds dat ECB-rentebesluit van begin 2015. Want, met de wijsheid achteraf, daarmee verdween er veel risico uit de aandelenmarkt en het gratis geld vond ook een weg naar deze goed presterende fondsen.


DSM

Eerst DSM, waar ik me heel lang over verbaas dat het maar bleef stijgen. Nu niet meer.

Het aandeel is echter nog maar amper goedkoper geworden, omdat ook de winstverwachting hapert. Ruim dertig keer de verwachte winst voor een cyclisch aandeel dat weer moet werken voor de winst, vind ik nog altijd duur.


IMCD

Collega cyclical IMCD is nog duurder, maar daar valt door de hard zakkende koers en nog altijd oplopende winstverwachtingen de waardering snel terug. 


RELX

RELX valt mij nog mee. Eigenlijk zijn dit best rommelige lijntjes voor een defensief aandeel met veel lucratieve abonnementen, maar de winst per kwartaal is volatiele en de ook zo lucratieve evenementen business is natuurlijk al twee jaar een drama.


Wolters Kluwer

Volgend jaar is Nancy McKinstry twintig jaar (!) CEO van Wolters Kluwer en het winstlijntje is net zo strak als haar kapsel. Hulde. De waardering is echter amper afgenomen. Nooit eerder waren de Wokkels zo duur.


Ik kan natuurlijk roepen dat meer dan twintig keer de winst altijd te veel is voor al deze aandelen, maar dan had u hele vette jaren gemist met deze fondsen.

Het is echt afwachten wat voor waarderingen we op zulke aandelen plakken als de rentes een new normal hebben gevonden. Als die al bestaat.

Bij de komende jaarcijfers ben ik vooral benieuwd naar dividendverhogingen en aandeleninkoop, ofwel wat deze bedrijven gaan doen om ons al dan niet aan zich te binden. Nu zou ik zelf echter nog geen enkele haast hebben met deze aandelen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 rene66 18 januari 2022 17:19
    quote:

    Dick Schipper schreef op 18 januari 2022 17:05:

    Links of rechts-om; de rente gaat omhoog. Zal op termijn in lijn komen met %-inflatie.
    Pensioenen en spaargelden worden door ECB-beleid volledig uitgehold.
    Als de rente in lijn komt met de inflatie dan ploft de ECB en dus de EU. De ECB zal alles en dan ook alles er aan doen om de rente laag te houden. De zuidelijke landen gaan dan failliet, in Duitsland komen ze eindelijk in verzet (die hebben nog een nachtmerrie uit de Weimar periode, ken u klassiekers) en dan is het einde ECB en dus EU. Zover zullen ze het nooit laten komen.

    nl.wikipedia.org/wiki/Hyperinflatie_i...
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links