Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slotcall: Wat-Een-Dag!

Slotcall: Wat-Een-Dag!

Alle, of ten minste de meeste ogen waren gericht op Unilever. Normaliter toch een aandeel dat zelden sterke koersbewegingen laat zien, maar vandaag konden de optiehandelaren hun lol op. Een mogelijk grote overname viel niet in de smaak en het fonds kreeg een stevige koersdaling voor zijn kiezen.

Aan de andere kant van het spectrum stond chipper Besi. Een mooie koersdoelverhoging van Deutsche Bank leverde opnieuw een stevige plus op, nadat vorige week ook Bank of America ineens vol bullish op het aandeel raakte. 

Een andere bank stak de loftrompet op Aalberts en dat bleef ook niet zonder effect. Ook biotechfonds Galapagos mag hier niet onvermeld blijven. Het aandeel staat geregeld toch weer in de top vijf stijgers, maar heeft nog een lange weg te gaan. 

Naast Unilever viel ook Philips in negatieve zin op. Het vertrouwen in het concern is even weg en een oplossing is daarvoor nog niet gevonden. De AEX kreeg een flinke tik van dalend zwaargewicht Unilever, maar wist gaandeweg de dag toch op te krabbelen en sloot een kwart procent lager op 781,32. 

 


Beleggers die nóg meer toekomstvisie willen hebben, is IEX ook van dienst: op dinsdagavond 25 januari wordt het IEX Outlook 2022 webinar gehouden in samenwerking met IG. U wordt anderhalf uur lang voorzien van heldere informatie over de vooruitzichten voor dit jaar: fundamenteel, macro, crypto, technische analyse en natuurlijk gelardeerd met de nodige concrete aandelentips. 

Inschrijven voor dit gratis webinar kunt u hier. BlackRock 

De Amerikaanse reus BlackRock heeft inmiddels meer dan $10.000 miljard onder beheer. Daarmee heeft de vermogensbeheerder een soort semi-monopoliepositie verworven. 

De vraag is of het slim is uw vermogen daar onder te brengen, of wellicht juist een belang in BlackRock te nemen: daar informeren wij beleggers uitgebreid over bij IEX Premium:

 

Unilever 

Een toch wat verrassend bericht afgelopen weekend: Unilever heeft de stoute schoenen aangetrokken en een enorm bod gedaan op £50 miljard op de Consumer Health divisie van GlaxoSmithKline (GSK) en Pfizer. Absoluut een fraaie, 100% fit met de huidige product portfolio van Unilever.

Wij rekenen erop dat de Unilever-top met een knock-out bod op de proppen zal komen, meer hierover en de implicaties leest u bij IEX Premium

Alle ballen op Azië 

Stock picking is en blijft natuurlijk een interessant en leuk onderdeel van beleggen, maar het is daarbij wel verstandig om ook te kijken in welke regio beleggers hun kapitaal aan het werk kunnen zetten. Bij IEX Profs gooit Azië hoge ogen

Supply chain issues 

Is het ergste van de supply chain issues nu voorbij, of zit de wereld daar nog midden in? Het antwoord: het hangt ervan af wie het gevraagd wordt. Dat is uiteraard niet wat beleggers willen horen, maar de data over de vele verstoringen in de toeleveringsketens geeft (helaas) geen eenduidig beeld. 

Complicerende factor in het geheel is China, toch de werk- en productieplaats van de wereld zo'n beetje. En China worstelt opnieuw met het virus. De autoriteiten, zo kennen wij het land inmiddels wel, gaan vrij rücksichtslos te werk en sluiten delen van de maatschappij af waar de omicronvariant opduikt. 

Mind you, China kampt op dit moment ook met een (deels) leeg lopende vastgoedbubbel. Gedeeltelijke lockdowns om het virus te bestrijden komen uiterst ongelegen. 

Zo zien de supply chain disrupties er in grafiekvorm uit: 

 

pharming
Bron: FT.com

 

De strekking van het artikel in de Financial Times is dat het ergste "misschien voorbij is." Dit wordt echter vooral door fondsbeheerders gesteld: een rondje op Twitter bij partijen die daadwerkelijk actief werkzaam zijn in de logistiek, geeft toch een ander, duidelijk minder rooskleurig beeld: 

 

Uiteindelijk zal de wal het schip wel keren: een onveranderd hoge vraag versus een gelimiteerd aanbod leidt tot... inflatie. Dat zal, zeker als we met een schuin oog kijken naar bijvoorbeeld de ongezond hard oplopende energierekening in het Westen, onvermijdelijk leiden tot een afnemende vraag. 

Een beurscorrectie komt vrijwel altijd onverwacht, maar een recessie valt toch beter in te schatten. De Duitse economie, toch van grote importantie voor Nederland, kromp het afgelopen, vierde kwartaal met tussen een half en een procent.

Als ook het eerste kwartaal een krimp zal vertonen, is een recessie bij onze Oosterburen een feit. En die druk op de Duitse economie hangt weer sterk samen met de supply chain issues: lastig voor bijvoorbeeld autofabrikanten, maar ook de rest van de maakindustrie. 

De Nederlandse economie zal volgens het CPB in 2022 met ruim 3% groeien. Het is nog wat vroeg in het jaar, maar we mogen blij zijn met 1,5% - 2% schat ik zo in. De eerste neerwaartse herziening zal ongetwijfeld in maart/april onze bureaus wel bereiken. 

Druk op bitcoin 

Tot slot nog even een blik op bitcoin, en wat overige crypto's (in de marge). Allereerst is geconstateerd dat het belang van bitcoin wat terrein verliest (bron: De Tijd, BitPay) waar het gaat om transacties. Dat was vorig jaar nog circa 65%, tegen circa 92% een jaar eerder. 

Concurrentie van andere crypto's, zoals vooral Ether, goed voor circa 15%, en overige crypto's (13%), speelt een rol. Maar ook neigen steeds meer bitcoin-bezitters ertoe de cryptomunt vooral aan te houden als diversificatie in de portefeuille en niet meer zozeer om betalingen mee te verrichten. 

Maar daar komt nu iets bij, en dat zal ongetwijfeld tot discussies leiden: de CO2-uitstoot. Onze eigen Nederlandse Bank (DNB) doet hier een duit in het zakje door te stellen dat "de totale CO2-voetafdruk in 2020 met 25% steeg terwijl het aantal transacties met 6% afnam:" 

 

Belgische zakenkrant De Tijd komt met een iets eenvoudiger voorbeeld: een bitcointransactie is goed voor evenveel CO2-uitstoot als een gemiddeld huishouden uitstoot in drie weken. 

Cryptoliefhebbers doen er verstandig aan er rekening te houden dat dit soort berichtgeving niet van voorbijgaande aard zal zijn. Even doorredenerend: de geesten worden nu rijp gemaakt voor het idee dat consumenten binnen afzienbare termijn een eigen CO2-budget krijgen.

En dan dreigt betalen met bitcoin een erg dure hobby te worden. Of de liefde voor de cryptomunt moet zo diep zitten, dat dan de vliegvakantie daarvoor opgeofferd wordt. Dat soort keuzes zullen bij invoering van een persoonlijk CO2-budget wel gemaakt moeten worden. Dat, of CO2-rechten bijkopen. 

Mocht u denken, dat loopt niet zo'n vaart: in de Analyse Leefomgevingseffecten van het Planbureau voor de Leefomgeving komt, op basis van partijprogramma's van een zestal politieke partijen, het woord CO2-uitstoot 531x voor in een rapport van 335 pagina's. Tel daar de ambities van het Kabinet Rutte IV Kaag I bij op om "Europees klimaatkoploper" te worden en de toekomst van bitcoin oogt toch wat bleekjes. En verder wat Erik zegt

Wall Street 

De Amerikaanse beurzen zijn vandaag gesloten in verband met Martin Luther King's Day. 

Rentes 

pharming

Bron: Reuters

Het Damrak  

 • Besi (+ 6,2%) straalde vandaag opnieuw op het Damrak, de chipper krijgt steeds meer fans bij enthousiaste zakenbanken en dat betekent ronkende koopadviezen en een stijgende koers.
 • Shell (+ 1,4%) stapt in een vijf GWh windmolenproject in voor de kust van Schotland, een volgende stap op weg naar schonere, duurzamer energie. 
 • Unilever (-/- 6,8%) was de gebeten hond, de plannen om een majeure overname te doen vielen slecht bij beleggers. 
 • Fugro (+ 3,6%) lag vandaag de gehele dag al sterk, maar noteert nog steeds op een tamelijk schamel koersniveau.
 • PostNL (+ 1,4%) laat enig herstel zien na de (te) forse koersdaling van vorige week. Het aandeel blijft in de top vijf meest geshorte fondsen staan, dat wel. Notoire shorter Marshall Wace loopt duidelijk te traden in het fonds en heeft de afgelopen dagen weer wat short afgebouwd. 
 • CM.com (+ 2,1%) laat iets van herstel zien, maar dat is nog verre van overtuigend, maar deze stevige groeier heeft het klimaat even tegen.  
 • Op de lokale markt houdt Fastned (-/- 0,8%) nog dapper stand bij de €50. 

Adviezen 

 • Unilever: naar £46 van £48 en kopen - Barclays 
 • Shell: naar £25 van £23 en kopen - JPMorgan Cazenove 
 • Besi: naar €96 van €85 en kopen - Deutsche Bank 
 • Relx: naar £26,15 van £21,35 en kopen - UBS 
 • AB InBev: naar €75 van €71 en kopen - Barclays 
 • Ageas naar €42,50 van €42,30 en verkopen - Kepler Cheuvreux 
 • Tesla: naar $1.045 van $1.005 en houden - RBC 
 • Alibaba: naar $180 van $230 en kopen - Needham & Co
 • Walt Disney: naar $165 van $140 en naar houden van kopen - Guggenheim 

Agenda 18 januari

04:00 Bank of Japan - rentebesluit 
06:30 Industriële productie Japan- nov (def.)
08:00 Werkloosheid VK- nov
11:00 ZEW economisch sentiment Duitsland - jan  
13:00 Goldman Sachs Q4-cijfers 
14:00 Maandrapport OPEC 
14:30 Empire State index VS -jan 
16:00 Vertrouwen huizenbouwers VS - jan 


Martin Crum is senior beleggingsanalist bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Crum kan posities innemen op de financiële markten.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Martin Crum

Martin Crum is sinds 1 mei 2017 verbonden aan IEX als senior beleggingsanalist. Hij heeft meer dan twintig jaar beroepsmatige ervaring met de financiële markten bij bedrijven als Euronext, Optiver en AEK. Als fundamenteel analist ligt zijn focus en voorkeur bij solide bedrijven met een stevige kasstroom. Sinds 2013 levert hij...

Meer over Martin Crum

Recente analyses van Martin Crum

 1. 23 mei Slotcall: AEX herstel smaakt naar meer 2
 2. 23 mei Dal voor PostNL nog niet bereikt
 3. 20 mei Nokia zal stevige groei-impuls van uitrol 5G krijgen

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 6 wiegveld 17 januari 2022 18:32
  Ik zie de perfect fit voor Unilever nog niet zo, net als de beurs. Welke argumenten zijn daarvoor?
  Ik denk dat Unilever dan transformeert naar een Engelse concurrent Reckitt, voorheen Reckitt Benckiser.
  Schoonmaak en geneesmiddelen in de zelfzorg.
  Zou een fusie met dat bedrijf dan niet logischer zijn? Overname kost denk ik net zoveel.
 2. Martin-Jan Crum 17 januari 2022 19:34
  @Wiegveld,

  Reckitt is een van de (Duitse) aandelen die binnen IEX Premium als een van de logische overnamekandidaten voor Unilever is geïdentificeerd, er staan er nog twee op de Duitse beurs. Ik zie er wel een perfect fit in, deels omdat een aantal activiteiten naadloos aansluiten bij de huidige productportfolio, deels omdat in mijn optiek Unilever al eerder heeft gehint op het "hogerop" te zoeken. Vanuit die gedachte is de huidige stap een logische in mijn optiek.

  disclaimer: geen positie.
 3. Björn-92 17 januari 2022 19:39
  Over de supply chain issues genoemd hierboven, het is nog steeds kommer en kwel. Via m’n werk in voedselproductie zit ik er middenin en is zo ongeveer mijn dagelijkse kost om alle vertragingen en issues te managen. Het is al een jaar lang hetzelfde mantra: leveringen van grondstoffen/verpakkingen zijn fors vertraagd, leveranciers hanteren enorme onwerkbare leadtimes en containers zijn nog steeds schaars en afvaarten vanuit Rotterdam vertragen continu.
  Verschil met vorig jaar is wel: we leren er wel steeds beter mee om gaan
 4. forum rang 6 wiegveld 17 januari 2022 19:47
  quote:

  Martin-Jan Crum schreef op 17 januari 2022 19:34:

  @Wiegveld,

  Reckitt is een van de (Duitse) aandelen die binnen IEX Premium als een van de logische overnamekandidaten voor Unilever is geïdentificeerd, er staan er nog twee op de Duitse beurs. Ik zie er wel een perfect fit in, deels omdat een aantal activiteiten naadloos aansluiten bij de huidige productportfolio, deels omdat in mijn optiek Unilever al eerder heeft gehint op het "hogerop" te zoeken. Vanuit die gedachte is de huidige stap een logische in mijn optiek.

  disclaimer: geen positie.
  Dank, ik vraag me af hoe winstgevend GSK portfolio in toekomst blijft en hoe goed Unileverbestuur is met medicijnen.
 5. forum rang 6 wiegveld 17 januari 2022 22:08
  naast Reckitt zou Unilever ook kunnen kiezen voor overnamebod op Beiersdorff ( Nivea) Dan hebben ze ook de markt van zonnebrandcremes te pakken. Die zijn ook winstgevend en passen meer bij Unilever.

  Vandaag is duidelijk geworden dat aandeelhouders Unilever GSK te duur en te risicovol vinden.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links