Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Slotcall: duiven op Damrak, oh Philips en tja, Just Eat Takeaway

Slotcall: duiven op Damrak, oh Philips en tja, Just Eat Takeaway

Duiven bij de stier op het Damrak, ofwel keurig beursdagje vandaag met een hoop fondsen die dik stijgen. Niet alle duifjes in het filmpje kregen echter wat en zo zijn er ook op Beursplein 5 een paar kleiduiven. 

Die duiven zijn niet toevallig. Of moet ik het over havikken hebben? Want om 14:30 was er dat Amerikaanse inflatiecijfer van 7,0% YoY, precies volgens consensus. En het lukt mij nu niet om aan elkaar te praten wat er daarna gebeurde:

 • Zie hieronder, de dollar kegelde omlaag naar ruim 1,14
 •  De Amerikaanse rente deed dus... Nou niet. Niks dus. De Europese rentes daalden er wel op
 • De aandelenkoersen reageerden er niet noemenswaardig op, goud ging ietsie omhoog en crypto reageerde er goed op 

Roept u maar als het wel kan duiden en plaatsen. Bedenk echter dat nergens in het beursreglement staat hoe koersen dienen te bewegen en te correleren. 

Een hoop fondsen die hard gaan, begin ik. Niet allemaal. Laat ik beginnen met een aandeel dat er bij ons meer dan van langs krijgt. Er was er ook eentje met een Q4-update. Daar keken we met z'n allen reikhalzend naar uit, omdat we met z'n allen nekkramp hadden van het kijken naar de koers. 

Profit warning dents credibility again. Dit is het pijnlijke commentaar van niemand minder dan JP Morgan over de Philips omzetwaarschuwing en vooral voorziening vandaag. Vandaar misschien die ware implosie vandaag, niets wordt vaak zo bestraft op de beurs als een vertrouwensbreuk.

Philips kiest er voor om nieuws over die beademingsapparatuur te druppelen in plaats van in één keer hupsakee alles op straat te gooien. Het oordeel van de beurs hierover ziet u op het bord. Dit is het trackrecord van CEO Frans van Houten en die is nu volkomen aan diggelen door de affaire.

De 15,5% daling van vandaag komt hier inderdaad nog bij. Er is iets van €17 miljard marktwaarde weg sinds... U weet wat.

Collega Niels Koerts wijst er wat die tegenvallende omzet op, dat er wel vraag is, maar dat Philips niet kan leveren door supply chain issues. Ja, onderliggend is de business goed, maar hoe hoog bij wijze van de cash flow ook maar mag zijn, als het vertrouwen weg is...   

Just Eat Takeway meldt tegenvallende ordergroei over 2021, zoekt een partner in de VS voor GrubHub en wil Braziliaanse activiteiten verkopen. Mits de prijs goed is. Het aandeel kleurde er vandaag rood, knalgroen en groen op, ofwel de markt weet niet echt wat ze er van vindt?

Dan deze bijzondere bijdrage nog van onze desk, gaat er bij Unilever wat gebeuren? 

Zo meer over onze aandelen op het Damrak, eerst maar even de brede markt. Ik noemde het al even. Dit was het cijfer van de dag, maar precies volgens consensus. Niettemin is 7% een nachtmerriecijfer. Vandaar dat de Fed nu ook te paard is, 

In vogelvlucht het overzicht:

 • Alle Europese beurzen plussen, behalve Brussel
 • Waal Street stijgt routinematig en marktbreed is er niet zo veel verschil tussen waarde en groei
 • De dollar klapt dus onderuit tot boven 1,14
 • Olie kachelt lekker door na die rally gisteren
 • Goud doet nu niks meer en dat valt mij tegen gezien die dollar
 • Crypto begeeft zich wel noordwaarts en behoorlijk ook

Wacht even, het was toch een Amerikaans inflatiecijfer..? En dan duikt iedereen in de Bunds.

Dan nog even deze, meta heeft alles in zich om de volgende hype op de beurs te worden? Dat is ook nog een risico voor misschien crypto of NFT's, dat de interesse opdroogt omdat er wat nieuwers, hippers en interessanter is. 

Pakken wij over twee weken met IG en ons hele team van IEX nog even flink uit! U bent van harte welkom.

Beursplein 5

U ziet de nodige fondsen met meerdere procenten stijging, maar er valt bitter weinig over te zeggen. Technologie herstelt, de finnen en commodity-aandelen gaan weer als een malle, maar defensief blijft achter. RELX en Wolters Kluwer zijn nog de grootste defensieve stijgers, ofwel het is een semi rebound-dag?

 • ArcelorMittal heeft met ruim 2 de hoogste bèta van de AEX. Ik noem het maar omdat er verder geen nieuws is, maar er wel een enorme stijging op het bord staat  
 • Chinese aandelen hebben wat lucht, Tencent herstelt en Prosus rent er achteraan
 • Aegon staat dit jaar zowat iedere dag in het linkerrijtje, +15% al dit jaar
 • Shell lijkt ook hoe langer hoe meer haast te krijgen
 • NN verhoogt koersdoel NN naar €57,70 en de verzekeraar viert dat met een all time high
 • Dat doet ASR een verdieping lager ook, gefeliciteerd
 • Trekt u een lijntje in Pharming, is de biofarma de grote boze neergaande trend aan het breken?
 • Trekt u ook maar even een horizontale lijn in Sligro
 • BAM staat heel stiekem al bijna +8% dit jaar


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX-redactie.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes After Hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

 1. 08:10 Het valt wat tegen voorbeurs, maar gelukkig hebben we Apple en het dividend nog
 2. 27 jan Dat valt mee, fraaie cijfers Apple en koers +2,0%
 3. 27 jan Over de cijfers van Apple, Fed put en Buffett

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
 1. forum rang 4 theo1 13 januari 2022 09:56
  Buffett zei ooit dat je moet investeren in bedrijven die zo simpel zijn dat ze ook presteren als ze door een stel bavianen worden gerund. Dat lijkt nu bij Unilever aan de hand te zijn. Alsjeblieft zeg, tijd besteden aan het definiëren van de diepere betekenis van mayonaise. Dan ben je wel ver van het pad. Volgende is zeker de filosofie van pindakaas.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links