Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurzen ogen op de lange termijn nog redelijk

Beurzen ogen op de lange termijn nog redelijk

Ondanks de recente volatiliteit, blijven de meeste wereldbeurzen op lange termijn technisch overeind.

De zwakte die ik hier in de afgelopen dagen heb besproken, tekent zich vooral op de korte termijn af. Bezien vanuit een langere periode blijven de plaatjes oké. Zo is er bijvoorbeeld niet één westerse beurs onder zijn 200-dagenlijn gezakt.

Vanuit dit perspectief moet het proces van korte termijn winstnemingen dan ook bekeken worden.

Dit laat onverlet dat er aan de zijlijn van de beurzen van alles aan de hand is. Inflatie, rente, Covid, tekort aan grondstoffen en logistieke problemen zijn de meest opvallende. Maar ook de spanningen rond Oekraïne kunnen voor onrust zorgen.

Vandaag bekijk ik de lange termijn plaatjes van de AEX, de S&P500 en de MSCI World index, die het koersverloop van de wereldbeurzen weergeeft.

AEX-index

De Nederlandse beurs vormt een mogelijke lagere top binnen de stijgende trend, wat lichte verkoopdruk signaleert. Het technische plaatje verpietert hiermee enigszins, maar groot is de schade niet.

Enkel bij een daling onder 751,06 punten (de bodem van 8 oktober 2021) zou een verdere verzwakking optreden.

De 200-dagenlijn van de AEX-index laat een stijgende trend zien en is bovendien intact gebleven. Dit bevestigt de sterke technische conditie op de langere termijn.Wall Street: S&P500-index

Een lichte verzwakking trad op nadat de S&P 500-index terug zakte onder het niveau van voorgaande toppen.

Vooralsnog weet de koers zich binnen de stijgende trend te handhaven en kunnen we opwaarts blijven kijken. Er is steun op 4.545,85 punten (de bodem van 10 november 2021).

De S&P beweegt bovendien nog boven stijgende 200-dagenlijn. Dit duidt op een positieve technische conditie.

MSCI World-index (koersverloop van de wereldbeurzen)

In de recente correctie bleef de MSCI World index binnen de stijgende trend. Wel is op korte termijn wat aarzeling te zien, wat op lichte onrust duidt.

Echter zolang  de koers hogere bodems blijft vormen, oogt het technische beeld prima. Er ligt steun op 2.954,19 punten (de bodem van 18 juni 2021). Weerstand ligt rond 3.852,78 punten (berekend koersdoel).

De 200-dagenlijn laat een opwaarts verloop zien, terwijl de MSCI World index er boven is gebleven. Dit bevestigt de positieve technische kracht.

conditie.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 17 mei Hoofd-en-schouderformaties op de AEX 209
 2. 16 mei Stress in de markten
 3. 16 mei Draagvlak brokkelt verder af 112

Gerelateerd

Reacties

293 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 ttroo 12 januari 2022 08:13
  Nog redelijk. Dat klinkt niet als WOW.
  Maar lezers en leesters zullen super blij zijn.
  TTROO meldt verliezen op de laatste 2 aankopen. Eentje van -120 euro en de andere op -70 euro. Zodra het kan, koop een short order bij, welke nu tegen de 450 euro lager staat dan ik die verkocht had. Dus die wil ik wel. Ik zie nog een stijging van een half procent, daarna moet de richting worden gekozen. Dus bij een stijgnig van nog een half procent extra op de huidige future standen koop ik nog een keer extra shorts, daarna wacht ik op de reversal. Ik moet zeggen ik zie zelf ook steeds meer illiquiditeiten in openings koersen. Wat me juist bevreemdt in de huidige tijd, waar het juist optimaler moet zijn. Alles is automatisch. In mijn geval is het nog zelfs in mijn voordeel. Snel uitrekenen komt het op een 20 a 25 euro goedkoper uit. Maar het blijft heel apart de illiquiditeiten in openings koersen. Brent, nee gelukkig ben ik nog niet short op ze gegaan. Maar $83 begint steeds mooier te worden. Goud, zijn ze uitgebroken? Ik moet het nog checken, maar die $1.820 doet het in ieder geval goed.
  Ik heb honger als een paard en slaap als een beer. Hopelijk is het geen sluimerend corona. Zo. Ik heb die dingen gekocht zie ik. 12 minuten na de openingen kwam eindelijk de liquiditeiten opgang. Nu rustig in de afwacht houding.
 2. forum rang 7 ttroo 12 januari 2022 08:24
  Ik vind dit typisch Oranjes. Winkels en gemeenten doen massaal beroep aan de regering om open te gaan. Het is begrijpelijk, als winkel wil je altijd open zijn, maar je zit midden in het grootste aantal besmettingen die al 6 a 8 weken duren. Tja. Dan doe je een oproep op een verkeerd moment. In mijn ogen. Ze hadden beter toen ze 2G aannamen moeten zeggen, ok, regering, we zijn het er niet mee eens, maar jullie gaan dan als ruil jullie IC Capaciteit verhogen. Kijk, dan hadden ze er nu mogelijk voordeel van kunnen hebben. Maar ongeboosterden zijn en waren een makkelijk super slachtooffer voor geboosterden. Geboosterden werden een soort Goden, maar ja als u geen God bent, gaat het vanzelf (snel) fout. En nu laten geboosterden elkaar zelfs in de steek. Het was te verwachten. De wereld draait door. En dat zien we ook. Belgie draait door waar het Oranje land stil staat.

  Alles is bedenkelijk. Als u een cruise maakt, rennen velen cruise members continue om uw behulpzaam te zijn. Dat is puur misbruik op geld distributie. Dat zijn over het algemeen zeer laag betaalden. Dan zegt u - om het sociale aspect te verhogen, ja, maar ze hebben nu werk en ze kunnen geld geven aan hun familie.

  Het zelfde geldt voor produkten die we kopen en die in Azie zijn gemaakt. We maken misbruik van de geld distrubitie. En ook hier geldt om het sociale aspect te verhogen, ja Iphones makers en maaksters krijgen meer loon, dus ze hebben het beter.

  Des te bijzonder is dat als Barcelona spelers blijft kopen van zeg een 50 miljoen euro dat ineens de woorden Financial Fair Play worden aangehaald. Ineens doet u hier aan.
  Oekraine komt een speler van Ajax van 15 miljoen euro die Feijnoord niet kan betalen, anders zijn ze failliet met hun eigen vermogen. Ook dat klinkt niet sterk voor een grote Nederlandse voetbal club. Maar dat terzijde.

  Beurzen zijn open. AEX future is opgeklommen van 7 7 0 naar een 7 9 0. Een prima herstel. Maar wat gaat u nu doen?
 3. forum rang 7 ttroo 12 januari 2022 08:36
  Voor de goede orde, als ik nu mijn Down Jones short nog had, zouden ze nu eindelijk op een klein verliesje staan. Zeker bij de eerste aankoop. De tweede aankoop had ik volgens mij wat lager op 36.250 punten. Dus die zou wat meer verlies hebben. Zo ziet u maar, volgens mij bent u best lang onder de huidige future standen geweest en dus ruimte in tijd om te verkopen. En ook doen, want zo ziet u maar. Wachten was in dit geval stil stand geweest. Maar achteraf is het allemaal makkelijk te beoordelen en veroordelen. Want u kan ook zeggen, TTROO je had meer winst kunnen maken en hebben. Kortom achteraf is het super makkelijk, vooraf niet.
 4. forum rang 8 Lepre Chaun 12 januari 2022 08:43


  We hebben in het afgelopen jaar zo'n 9 miljard euro aan spaargeld zien 'verdampen' door de aanhoudend lage rente afgezet tegen de hoge inflatie. Dat heeft Geld.nl, een vergelijkingssite voor verzekeringen en financiële producten, becijferd..

  Instappen op naar de 800 TINA ook in 2022
 5. forum rang 7 PietKeizer 12 januari 2022 08:47
  quote:

  Lepre Chaun schreef op 12 januari 2022 08:43:

  We hebben in het afgelopen jaar zo'n 9 miljard euro aan spaargeld zien 'verdampen' door de aanhoudend lage rente afgezet tegen de hoge inflatie. Dat heeft Geld.nl, een vergelijkingssite voor verzekeringen en financiële producten, becijferd..

  Instappen op naar de 800 TINA ook in 2022

  hadden die spaarders maar beter naar lonely wolf en naar Fred moeten luisteren.
293 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 15 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links