Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurs verandert. Waarom buy the dip misschien niet meer werkt

Beurs verandert. Waarom buy the dip misschien niet meer werkt

Dit is 'm, het beroemde buy the dip filmpje uit 2010 of 2011.

Buy the dip is de gemakkelijkste beleggingsstrategie ooit. Misschien ook wel een van de meest lucratieve. Bij de brede markt op -10% blind bijkopen, waarna we weer verder stijgen. Meer is het niet. Het werkt de hele bull-market sinds 2009 al bijna perfect, op december 2018 en maart 2020 na met -20% en bijna -40%.

Maar ook daarna steeg de markt weer. Vrolijk zelfs. Misschien u ook, ik heb het zelf ook enkele malen succesvol gedaan. Héérlijk, u kent het als zoiets uitkomt. En ik maakte meteen de fout om te veel cash te reserveren óm, want toen bleef de dip uit in 2016 en 2017 en at dat geld gras. Zo is er altijd wel wat, hè?

Zelfs als we goed zitten, kan er nog heel veel fout gaan.


Inmiddels staan er weer standen op het AEX-bord, waarbij we voorzichtig weer aan buy the dip kunnen denken:


De AEX is maar een gewogen marktgemiddelde, want sommige aandelen doen veel beter, maar ook veel... Zie hier bijvoorbeeld AEX zwaargewicht ASML. Met -20% onder de top gisteren flirt het fonds met een bear market.


Blind erin?

Wie niet op een procentje kijkt, kan dit technische buy the dip ING-advies volgen van vandaag: hup, bijkopen maar, waarna de AEX weer verder kan stomen. U gaat er voor? Dan hoeft u dit blog verder ook niet te lezen. Ruis.

U misschien. Ik niet. Misschien dat ik inderdaad iets bijkoop op -10%, maar dat doe ik dan op de daling en niet op de dip. En al helemaal niet met zoveel geld. Want ik moet nog zien of buy the dip nog werkt. Wacht even, het is toch niet nadenken en blind er in? Zeker, maar de markt verandert.

Buy the dip heeft de afgelopen ruim tien jaar goed gewerkt. Dat was op een beurs met heel veel monetaire verruiming, heel weinig inflatie en nog minder rente.

Dat alles is nu aan het draaien, hoewel het zeker nog afwachten is, of en in hoeverre inflatie en hogere rentes doorzetten en een blijvertje blijken te zijn. 

Ook van vandaag, ik vertel u niets nieuws meer met dit inflatiecijfer. Hopelijk doet Fed-voorzitter Jerome Powell dat vanmiddag wel in zijn hoorzitting in de Senaat en valt morgen het Amerikaanse inflatiecijfer mee. Die van ons doet dat in ieder geval niet vandaag:


Loonexplosie in de VS

Daar komt deze nog bij vandaag. Er is een loonexplosie in de VS gaande. Kán besmettelijk worden en als dan ook nog de economie gaat haperen... Dan is stagflatie à la de jaren 1973-1981 mogelijk. Maar het kan ook een eenmalig fenomeen zijn.

Dit is meteen het worst case scenario, als ook de economie nog tegenvalt.  Nog eentje dan, in het kader van checks & balances. Met BlackRock-. boegbeeld Larry Fink is JPMorgan Chase opperhoofd Jamie Dimon de belangrijkste man op Wall Street. Hij is juist optimistisch over de economie:

Markt zoekt naar een new normal

De wilde koersschommelingen momenteel van vooral (veel te) dure technologie (bijvoorbeeld onze chippers en Adyen), maar ook dure cyclicals (IMCD en DSM) en defensials (RELX en Wolters Kluwer) spreken boekdelen. Net als de verrassend goede finnen, commodities en goedkopere waarde-aandelen.

Nogmaals, de markt is zoekende naar een new normal, naar mijn bescheiden interpretatievermogen. Daarvoor pak ik ASML er weer bij. U ziet het heerlijke blauwe winstlijntje, dankzij de wereldwijde honger naar meer chips en het genie van het bedrijf zelf om een feitelijke monopoliepositie te scheppen.

Zodoende spuiten de business, omzet, winst, cash flow én aandeelhouders-return al dik tien jaar de spuigaten uit. Merk echter ook op dat we daar steeds hogere waarderingen voor betaalden. Zeker de afgelopen twee jaar kende die geen grenzen meer met wereldwijd almaar meer en nog gratisser geld.

Euforie op de beurzen

Voeg daar ook nog maar euforie op de beurzen, vol-le-dig uit de bocht gevolgen waarderingen voor meme-aandelen, elektrische autoboeren, tech met veel fantasie maar heel weinig omzet en de crypto-craze aan toe.      


Nu komt die waardering weer net zo hard af als die omhoog ging. Dat heeft niets met de onderliggende prestaties van ASMl te maken. Volgende week woensdag heeft ze cijfers en ik kan me niet meer herinneren wanneer die voor het laatst tegenvielen. Lang geleden. Als dat dit keer niet zo is, is dat al een teken?

Want de markt moet uitvinden wat een - als die al bestaat - juiste waardering voor aandelen is bij structureel x% inflatie, x% risicovrije rente en x% economische groei. Zie Covid-19, inflatie, supply chain, chiptekort, energie, transport, personeel en al die issues die er zijn: hoe veilig zijn de winsten zelf? 

Shiller-ratio

Mijn eigen data gaat niet zo ver terug, maar hier hebt u de S&P 500 aan de hand van van beurseconoom en Nobelprijswinnaar Robert Shiller cijfers. Dit is de koerswinstverhouding op basis van huidige koersen versus de laatste gerealiseerde cijfers, ofwel Q3's 2020.

U ziet wat voor waarderingen er waren in genoemde stagflatietijdperk 1973-1981 en hoe de boel er nu bij staat na iets van tien jaar lang vrijwel alleen maar stijgingen.

Wat nu? Op zoek naar een waardering van ergens tussen 7 en 35 keer de winst op basis van huidige koersen en gerealiseerde winsten?.

Dat is nogal r.e.k.b.a.a.r. en wellicht dat u daarom zelfs kwaliteitsaandelen zo wild en bijna irrationeel ziet bewegen. Dat geldt trouwens ook voor fondsen die hier baat bij hebben!

Buy the dip recht in ons gezicht

Niettemin moet er wat van die waardering af met uitstervende monetaire verruiming, hogere centrale bank en martkrentes, hogere inflatie, maar wel voortgaande economische groei. Daarom houd ik zelfs rekening met mogelijk een bear market en dat we buy the dip dit keer in ons gezicht kunnen krijgen.

Want zo is het ook nog eens op de beurs, geen enkele beursstrategie - truc of gouden methode werkt altijd en/of voor eeuwig. Ik hoop van harte dat die ING-analist gelijk krijgt met zijn nu kopen en op naar 900, maar ik wil eerst zien en dan pas geloven of buy the dip ook in deze markt in transitie werkt.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 rene66 11 januari 2022 12:46
    Ik volg de man in bijgaande link al een tijd en die heeft in mijn beleving een goede kijk op het geheel. Zijn idee is dat het meest waarschijnlijke scenario is dat de aandelen omhoog gaan in het voorjaar. Reden de markt prijst nu al het negatieve in. Over een paar maanden wordt duidelijk dat de inflatie minder hoog zal worden en de Fed zal rustiger aan doen met de balance sheet en de rente verhogingen.

    www.youtube.com/watch?v=YM3hhCPYdUg
  2. forum rang 4 tmaster 11 januari 2022 13:35
    Vraag me af of zo'n loon spiraal echt zo erg is voor de consument. De andere kant is namelijk wat we in Nederland gezien hebben dankzij het poldermodel. Inflatie die niet gecorrigeerd ging met hogere lonen (zodat we competatief zijn met het buitenland. terwijl er eigenlijk vrijwel niets meer gemaakt wordt in NL maar dat terzijde)
    Van 2009 tot 2016 is iedereen er flink op achteruit gegaan omdat we vrijwel geen loonsverhogingen kregen maar inflatie was er wel degelijk. Dus misschien is een loonspiraal niet wenselijk maar is het alternatief dat wel? Geen rente krijgen op de bank maar wel alles 5% duurder zien worden? Besteedbare inkomen gaat flink omlaag, iedereen trapt op de rem, stopt met consumeren etc.. Nee dat lijkt mij dus ook niet wat je wil.
  3. Scarlet 11 januari 2022 13:46
    AJ, jij hebt toch een aantal keren in het verleden getwijfeld om bijv. ASML te kopen omdat de waardering hoog was, aldus uitspraken in de podcast, en zie het bleef stijgen en jij had ze niet gekocht. Het is volgens mij een no brainer om het nu met korting wel te doen, omdat ASML de komende 10 jaren monopolist blijft in een markt die vele malen zal verveelvoudigen gezien de immense vraag naar chips in de toekomst: electrisch rijden, straks weer 6 G, IoT etc. etc.
  4. forum rang 5 theo1 11 januari 2022 16:35
    Nog maar pas geleden was iedereen doodsbang voor deflatie. Dat is waar al die opkoopprogramma's voor zijn: om het gevaar van deflatie af te wenden. Nu is dat gelukt, loopt iedereen weer te panieken over uit de hand lopende inflatie, loon/prijsspiralen en stagflatie. Dat lijkt me toch wel een beetje overdreven met een rentestand die nog steeds effectief nul is en massale opkoopprogramma's waar alleen nog maar gepraat wordt over geleidelijk afbouwen. Waar praat je nu eigenlijk over? Het is voorlopig alleen nog maar een beetje een terugkeer naar normaal.

    Dat stagflatie verhaal wordt echt tot vervelens toe iedere keer van stal gehaald als er iets van inflatie te bespeuren is. Maar in werkelijkheid is het maar één keer echt gebeurd, in de jaren '70. De issues van toen zijn er niet meer. De wereld is veranderd. Er is geen oliecrisis, er is geen koude oorlog, we komen niet net uit een oorlog gevolgd door jaren van kunstmatig lage lonen. Er is geen kabinet Den Uyl met belastingtarieven tot 70% maar tegelijk weet ik hoeveel aftrekposten waardoor niemand dat echt betaalde. Alles is anders, maar op beurssites blijven ze er maar over dooremmeren. Want misschien komen de bange jaren van ooit weer terug. En je kan kennelijk beter 100x vals alarm slaan dan 1x niet in paniek raken bij een dipje.
  5. forum rang 5 theo1 11 januari 2022 16:43
    quote:

    Scarlet schreef op 11 januari 2022 13:46:

    AJ, jij hebt toch een aantal keren in het verleden getwijfeld om bijv. ASML te kopen omdat de waardering hoog was, aldus uitspraken in de podcast, en zie het bleef stijgen en jij had ze niet gekocht. Het is volgens mij een no brainer om het nu met korting wel te doen, omdat ASML de komende 10 jaren monopolist blijft in een markt die vele malen zal verveelvoudigen gezien de immense vraag naar chips in de toekomst: electrisch rijden, straks weer 6 G, IoT etc. etc.
    Ja, en ik ook. Mijn stijl is eigenlijk meer gericht op waarde en dividend. Maar uiteindelijk toch door de bocht gegaan, en terecht zoals is gebleken. Je hebt gelijk: ASML is een monopolist in een markt die nog ordes van grootte zal groeien. Dus mijn fout (en wellicht ook die van Arend Jan) is dat ik ze niet veel eerder heb gekocht. Nu ga ik ze niet loslaten omdat de rente iets stijgt. Ik denk dat het één van de veiligste beleggingen op de beurs is. En daarom is het duur. Relx en Wolters Kluwer zijn ook duur. Iets minder duur, maar daar krijg je ook minder groei voor terug.
  6. Scarlet 11 januari 2022 17:55
    laten we het ook in perspectief plaatsen die doemverhalen over een hogere rente, ten eerste ook als de rente zou stijgen met 100-200 basispunten dan is de reële rente gezien de inflatie nog steeds negatief, zelfs bij een inflatie van maar 2%. Lange rente veel omhoog kan gewoon niet in dit tijdsgewricht, gezien alle hulpprogramma's die er zijn uitgestrooid en de schulden die er zijn. Het is niet meer te betalen.
    Om nog even AJ gerust te stellen, omdat Niels nogal eens met de verdisconteringsvoet aankomt. M.a.w. in theorie is de huidige waarde van een bedrijf die de toekom-stige winsten verdisconteerd
    naar het heden. Dus als er hogere rentes zijn dan houdt dat een lagere huidige waarde in. En dan worden de groei-aandelen hierbij als voorbeeld aangehaald. MAAR Als de vrije kasstroom hoger is dan de inflatievoet dan is er dus niks aan de hand als er hogere rentes zouden komen. En ASML voldoet daar in alle opzichten aan. Dus no worry bij dit bedrijf met aantrekkende rentes, zou ik zeggen.
  7. Paul 11 januari 2022 21:53
    quote:

    theo1 schreef op 11 januari 2022 16:43:

    [...]

    Ja, en ik ook. Mijn stijl is eigenlijk meer gericht op waarde en dividend. Maar uiteindelijk toch door de bocht gegaan, en terecht zoals is gebleken. Je hebt gelijk: ASML is een monopolist in een markt die nog ordes van grootte zal groeien. Dus mijn fout (en wellicht ook die van Arend Jan) is dat ik ze niet veel eerder heb gekocht. Nu ga ik ze niet loslaten omdat de rente iets stijgt. Ik denk dat het één van de veiligste beleggingen op de beurs is. En daarom is het duur. Relx en Wolters Kluwer zijn ook duur. Iets minder duur, maar daar krijg je ook minder groei voor terug.

    Ik ben ook eigenlijk een waardebelegger. Toch maar de chippers gekocht deze zomer maar nog steeds geen winst op gemaakt. Cm.com, Philips ed zelfs hard omlaag. Banken, verzekeraars, bouwers en zelfs winkelvastgoed daar kun je met redelijke zekerheid van uitrekenen dat ze 5 tot 10 procent dividend uitkeren. Afgezet tegen nul procent op je spaarrekening, voelt dat als een nobrainer. Dat kun je over chippers, fintech etc. niet zeggen. Misschien gaan ze hun winst vertienvoudigen de komende 5 jaar, maar er zijn ontzettend veel onzekerheden. Mijn waardeaandelen zijn vorig jaar al harder gestegen. En met oplopende rente worden ze steeds aantrekkelijker.
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links