Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

De Nederlandse moneyflow signaleert een kapitaalvlucht

De Nederlandse moneyflow signaleert een kapitaalvlucht

De recente koersdaling van de AEX wordt begeleid door een negatief omzetprofiel. Er waren afgelopen dagen steeds hoge omzetten tijdens de dalingen.

We kunnen voorlopig vaststellen dat het omzetverloop van de Nederlandse beurs geen positief licht laat schijnen op de onrust in het nieuwe beursjaar.

Zwak verloop moneyflow-indicator

Die matige omzetten kunnen we afleiden uit de moneyflow-indicator. Deze laat al sinds medio november een zwak verloop zien. Er wordt dus per saldo geld aan de beurs onttrokken. Dat is geen sterk technisch signaal.

Vorige week wees ik er ook al op dat  het draagvlak onder Nederlandse beurs nog niet sterk genoeg was om een rally te accommoderen.

Vandaag bekijk ik de AEX en de Nederlandse moneyflow-indicator.

Nederlandse beurs breekt dalende trend

De AEX-index lijkt te verzwakken, nu de herstelfase is verlaten.  Het technische plaatje oogt negatief. We verwachten een zwak koersverloop, mogelijk richting steun rond 751,06 punten (de bodem van 6 oktober).

Het technisch plaatje oogt fragiel omdat de dalende trend wordt bevestigd door lagere toppen. De eerste is gevormd op 4 januari rond 812,55 punten. Deze lag bovendien aan de onderkant van de november-gap (rode cirkel), waarmee de verkoopdruk is bevestigd.

Maandag lag het hoogste punt van de dag op 792,42 punten. Dat is exact aan de onderkant van de gap van medio vorige week. Ook dit signaleert een lagere top, waarmee de recentere verkoopdruk wordt bevestigd.

 
Nederlandse moneyflow vormt lagere topje

De moneyflow-indicator heeft begin januari een lagere top gevormd, onder de oktoberbodem. Dit valideert de kapitaalvlucht die we al sinds december waarnemen. Dus op langere termijn lijkt de uitstroom van kapitaal op de Nederlandse beurs toe te nemen. Dat is geen best teken.

De opleving van de moneyflow-indicator eind december heeft dus geen einde kunnen brengen aan het zwakke verloop sinds medio november.

Ik stel hierbij nogmaals vast dat van actieve instroom van vers geld nog steeds geen sprake is. Zoals gezegd bevestigt de recente lagere top dat juist.

 Uitleg moneyflow

We gebruiken de moneyflow omdat deze wel degelijk toegevoegde waarde heeft. Andere namen zijn moneyflow-indicator, geldstroommeter of On Balance Volume.

Deze indicator, die verborgen koop- of verkoopdruk kan blootleggen, is afgeleid van het volumeverloop van de index in combinatie met het koersgedrag. Zo geeft de moneyflow-indicator van de AEX-index de onderliggende geldstromen van de Nederlandse beurs weer.

In de berekening van deze indicator worden de beursomzetten op het Damrak en het koersgedrag van de AEX cumulatief verwerkt.

Een stijgende moneyflow duidt op de instroom van vers kapitaal. Een dalende moneyflow geeft aan dat er juist geld aan de markt wordt onttrokken. Een zijwaarts tenderende moneyflow signaleert dat de geldstromen in evenwicht zijn. Deze indicator geeft dus de ontwikkeling van het volumeverloop weer.

Zo wordt deze berekend

Het volume van een positieve dag (indien de koers hoger sluit dan de dag ervoor) wordt bij de cumulatieve waarde van de indicator opgeteld. Het volume wordt bij een negatieve dag (indien de koers lager sluit dan de dag ervoor) van de waarde afgehaald.

De kracht van deze indicator ligt vooral in eventuele afwijkingen. Stijgt de beurs, maar daalt de moneyflow, dan gaat de rode vlag omhoog. Blijkbaar zijn er dan wel voldoende kopers, maar beschikken ze over beperkte geldmiddelen.

Maar daalt de beurs met een stijgende moneyflow, dan is het opletten. Mogelijk nadert de beurs dan een bodem. Blijkbaar zijn er dan nog wel verkopers, maar onttrekken ze geen geld meer aan de beurs. Dan zou je moeten klaarzitten om bij een trendomkeer toe te slaan.

Op dit moment zien we echter een kwetsbare beurs in combinatie met een zwakke moneyflow.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 07:30 AEX stuit op barrière: dreigt een bearish pullback? 25
 2. 26 jan Herstel van de AEX is nog broos 246
 3. 25 jan Kopen of verkopen? 8

Reacties

173 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 Fat behind the curve 11 januari 2022 08:19
  De Kapitaal Vlucht wordt iig nog niet veroorzaakt door de Bellen Blaas Futs Mannetjes..

  Want Aenix staat 'alweer bijna' stijf 1 Procent hoger..

  Maakt de Cash-Markt net als Gisteren weer een valse Start..?

  Ut zal tog niet..?!


  Toegevoegd:

  Want dan moet je jouw 'Flexibele' Spaarrekening bij de ABN-AMRO weer aanspreken..

  Nadat je jezelf half dronken hebt geschonken..

  Met verschillende biertjes van INBEV uit de volgeladen Koelkast..:))
 2. forum rang 7 Fat behind the curve 11 januari 2022 08:50
  quote:

  handyman6 schreef op 11 januari 2022 08:34:


  In de aex wordt nu driftig gewerkt aan de 2 de schouder omhoog van het omgekeerde SHS patroon: dec,jan?De neklijn op 809/812. Dat kan dus ,ondanks lage moneyflow tot een uitbraak naar boven leiden......


  Whishfull thinking..?!

  Op Maandag is Aenix kei-hard OS gegaan..

  Maar oké je weet nooit hoe een Koe een Haas vangt..;)
 3. forum rang 7 ttroo 11 januari 2022 09:03
  Wat een geweldige move TTROO. Je shorts verkopen en dan weer terugkopen. 30 euro winst daarop.
  Zo doen die artiesten het toch ook. Ik ben een geweldige familieman en zanger. En ondertussen feest ik er op los. En het gehele Oranje Land gelooft me. Het is en blijft een foutje aan mijn kant. Maar ok. Als het wat geld oplevert, vind ik het prima.
173 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 9 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links