Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

Autobouwers zijn sterk vertrokken

Autobouwers zijn sterk vertrokken

Elektronicaconcern Sony heeft bekend gemaakt te werken aan een elektrische auto. Het bedrijf volgt hiermee andere grote bedrijven zoals Alphabet en Apple, die al langer bezig zijn om (een volledig autonoom rijdende) auto te ontwikkelen.

Royce gaf maandag in zijn column aan dat Electric Automotive op zijn privë-lijstje staat van thema's waarin hij het komend jaar kansen ziet. De automotive sector is al jaren volop in ontwikkeling door de elektrificatie van het wagenpark. Een trend die de komende jaren zal worden voortgezet.

De afgelopen jaren zijn al veel nieuwe spelers op het toneel verschenen, maar ook de traditionele automakers lijken nu haast te maken met de ontwikkelingen op het gebied van elektrische auto's.

De tradtionele autobouwers zijn dit jaar op de beurs sterk vertrokken. Ik bekijk de technische plaatjes van Stellantis, GM, BMW en de iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF.

Stellantis

Stellantis NV (voorheen Peugeot) laat na het verlaten van de stijgende trend een meer zijwaarts gericht koersverloop zien boven steun €14,87 (bodem van 23 juli 2021). Na de recente test van dit niveau is de koers weer hard opgeveerd.

Wanneer de correctieve fase wordt afgebroken, kan de stijgende trend weer worden opgepakt richting het eerste koersdoel rond €20,20.

General Motors

General Motors heeft het afgelopen jaar een zijwaarts koersverloop laten zien. Het aandeel verbetert binnen de zijwaartse bandbreedte, nu een mogelijke hogere koersbodem op de grafiek zichtbaar wordt. De steun bevindt zich rond $47,07 (bodem van 27 augustus 2021) en de weerstand rond $64,30 (gevormd op 11 juni 2021).

De weerstand staat momenteel flink onder druk. Om het technische beeld verder te verbeteren, moet General Motors overtuigend door de weerstand heen breken. Daarna mogen hogere koersen worden verwacht. Het volgende koersdoel wacht rond $75.

BMW

De Duitse autobouwer BMW heeft een volatiel jaar achter de rug, maar lijkt zich klaar te maken voor een nieuwe periode van stijgende koersen.

BMW laat onder de weerstandszone rond €96 een verbetering zien. De recent gevormde hogere bodems signaleren aantrekkende vraag naar BMW. Pas als BMW boven de weerstand weet te breken, wordt een nieuwe stijgende fase ingezet richting de oude toppen rond €120. Steun hanteren we op €83,38 (bodem van 3 december 2021).

iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF

Beleggers die willen profiteren van de transitie naar elektrisch rijden, kunnen de iShares Electric Vehicles and Driving Technology UCITS ETF (ISIN: IE00BGL86Z12) overwegen. Deze ETF bestaat uit 85 bedrijven in ontwikkelde en opkomende markten die focussen op elektrische voertuigen en rijtechnologieën. Buiten de hierboven besproken autobouwers zijn ook bekende chipmakers in deze ETF opgenomen.

Het technisch beeld van de ETF oogt positief. Er is een mooie stijgende trend zichtbaar waarbij hogere toppen en bodems wijzen op aanhoudende vraag. Momenteel lijkt de ETF een nieuwe hogere bodem te vormen, die de stijgende fase nogmaals zal bevestigen.

De ETF heeft een eerste koersdoel van €8,50. De stijgende 200-dagenlijn van de Electric Vehicles and Driving Technology ETF wijst op een positieve technische conditie.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams

Wouter Slot is technisch analist bij Tostrams Groep en IEX. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Wouter Slot

Wouter Slot is senior analist bij de Tostrams Groep binnen IEX. Voor IEX schrijft hij regelmatig technische analyses. Al op jonge leeftijd werd Wouter gegrepen door de beleggingswereld. Zijn werkzame leven is hij begonnen op de private banking afdeling van een grote bank, maar al snel bleek dat hij zich toch liever alleen met...

Meer over Wouter Slot

Recente analyses van Wouter Slot

 1. 27 jan Goud als veilige haven? 204
 2. 25 jan Bitcoin verder omlaag, maar LUNA ontspringt de berendans 15
 3. 21 jan Solana zet belangrijke steun onder druk 2

Gerelateerd

Reacties

185 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. forum rang 7 easy56 6 januari 2022 08:00
  quote:

  lonely wolf schreef op 6 januari 2022 07:47:


  Het zal allemaal wel, u moet nu weer in de auto’s .volgens mij kan je maar ff beter niks kopen.Benieuwd wat Coco geldplempster gaat doen. Is na Argentinië nu de EU aan de beurt
  iig niet kopen op zulke charts.......

  Dalings potentiel veel groter op korte termijn dan rendementskansen.
 2. forum rang 4 lonely wolf 6 januari 2022 08:43
  quote:

  gam gam schreef op 6 januari 2022 08:33:


  Het is weer eens te zien hoe onhandig de openingstijden zijn op het Beursplein. Nou heb ik FTI moeten kopen om winst op puts veilig te stellen in plaats van dat ik gewoon tegelijkertijd opties kan handelen (want die openen pas om 09:00u).
  Koop dan cfd s via IG
 3. forum rang 5 b.west.invest 6 januari 2022 08:49
  Dat ondanks slechte verkopen , cijfers lijken mee te vallen .
  Ze waarderen de reeds geproduceerde voertuigen vol op de balans , alsof ze al verkocht zijn .
  Wachtend op de vuile om ze af te bouwen .

  Allemaal geen probleem , echter als de vraag afneemt , dan hebben ze een giga probleem .
  Afblijven dus .
 4. forum rang 7 ttroo 6 januari 2022 08:53
  Soms zit het mee, soms zit het tegen. Gisteren had ik een order uitstaan. Ik vroeg 40 euro winst, maar ze kwamen niet verder dan 36 euro winst. En vanochtend kreeg ik er 275 euro boven op die 40 euro. Maar soms zit het tegen, ik miste op het zelfde randje een long positie in de Euro Stoxx 50, die steeg toen 250 punten of zo. Vandaag kreeg ik Karma mee.

  Zowiezo, was het mooie een dump ochtend voor de shorts. Al komt na de grote 1e daling, meerdere dalingen. Maar in deze super bull markten is elke opportunity waar je kan harken er een die je meteen moet benutten. Inmiddels zijn weer wat shorts teruggekomen in mijn portefeuille.

  Nu weer afwachten. Cash positie is goed tot zeer goed te noemen. Kijken hoe of u verder gaat herstellen of u alsnog in een verkoop depressie raakt.

  Veel fondsen liggen nog (veel) te hoog, dalings potentieel is groot.

  Het slaat ook helemaal door. Hebben we de billionairs row voor mensen we hebben de trillionairs row voor companies. Landen met 20 a 40 miljoen inwoners en inwoonsters zijn minder waard dan een 2 a 3 trillion dollar company.

  Voor de terugkoop orders staan er al weer verkoop orders in het systeem. Bij verkoop kan ik kijken voor een goed doel voor deze kleinere winsten.

  Denk u nog aan uw gezondheid! Bewegen is goed voor u! Houd vol bewegen. Niet alleen de beurzen laten bewegen, ook u moet bewegen, want de beurzen zijn net mensen. Zonder boosters kunnen beiden niet meer.
 5. forum rang 7 Fat behind the curve 6 januari 2022 08:55
  De Notulen van de Nullen bij de Fed:

  "Rather Sooner than later a RH"..

  En dan zo'n overtrokken Daling van de Beurzen..

  De Feiten blijven tóch het zelfde..?!

  Waar hebben we het dan over..??!


  Toegevoegd:

  Blijft toch: Fed behind te Curve..

  What ever it takes..;)
 6. forum rang 6 Doptieman 6 januari 2022 09:23
  quote:

  gam gam schreef op 6 januari 2022 08:33:


  Het is weer eens te zien hoe onhandig de openingstijden zijn op het Beursplein. Nou heb ik FTI moeten kopen om winst op puts veilig te stellen in plaats van dat ik gewoon tegelijkertijd opties kan handelen (want die openen pas om 09:00u).


  Nou reken maar op 09.30 op zijn vroegst (altijd vertraagd bij grote koersfluctuaties ) met een spread van een paar honderd procent. De Goochelaars moeten natuurlijk ook wat verdienen!
185 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 10 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Gerelateerde instrumenten

 1. 75,350
  -1,25% -0,950
 2. 6,734
  -1,92% -0,132
 3. 51,450
  -1,72% -0,900
 4. 17,208
  -1,93% -0,338

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links